Ştirile Zilei

Joi, 5 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Se îngroaşă gluma cu gripa

La Spitalul Judeţean şi la Punctele de Trecere ale Frontierei se lucrează cu măşti pe faţăLa Spitalul Judeţean şi la Punctele de Trecere ale Frontierei se lucrează cu măşti pe faţă.
Panica începe să îi cuprindă şi pe arădeni în ceea ce priveşte noua gripă. După cele nouă cazuri confirmate anterior, ieri a mai fost confirmat un caz de gripă „porcină”, iar alte 22 de persoane sunt suspecte de a fi infectate cu noul virus. Dintre cei 22 de suspecţi, 16 sunt colegi ai elevului de 17 ani din Colegiul Naţional Moise Nicoară, iar alţi trei sunt chiar angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP). Cazul confirmat ieri este o persoană care a intrat în contact cu primii trei arădeni purtători ai virusului AH1N1, care au călătorit în Germania.

Măşti la frontieră
Toţi lucrătorii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră care execută controlul documentelor la ieşirea şi la intrarea în ţară poartă, de ieri, măşti chirurgicale pe faţă şi mănuşi medicale. „Persoanele care intră în România primesc fluturaşi cu informaţii despre gripa nouă şi care sunt simptomele acesteia. Oamenilor li pun întrebări asupra stării de sănătate, iar dacă au probleme sunt îndreptaţi către medici. În frontieră, la fiecare 12 ore, când are loc schimbul de tură, filtrele de control şi tonetele în care lucrează poliţiştii de frontieră sunt dezinfectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Leş.

Prudenţă la Judeţean
În urmă cu trei zile, din cauza noului virus gripal, s-a decis ca toate spitalele din România să intre în carantină. Vizitatorii au acces limitat în spital, şi numai dacă poartă halate şi măşti. Din nefericire, Spitalul Judeţean nu deţine suficiente măşti pentru a le pune la dispoziţia vizitatorilor, aşa că cei care doresc să meargă în vizită la bolnavi sunt sfătuiţi să îşi cumpere măşti chirurgicale de la farmacii. Halatele sunt oferite de către personalul spitalului, iar o vizită durează, în medie, aproximativ 10 minute. Numărul halatelor fiind limitat, unitatea medicală încearcă să împace pe toată lumea, aşa că a fixat acest termen pentru vizite, care sunt permise numai între orele 14 şi 16. Personalul medical care lucrează în cadrul spitalului a primit măşti pentru protecţia proprie.

Se închide şcoala?
Colegiul Naţional Moise Nicoară este în pericol de închidere. După ce gripa nouă a fost descoperită la un elev al şcolii, alţi 16 copii prezintă simptomele bolii. Acestora le-au fost recoltate probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino. Dacă alţi doi elevi vor fi depistaţi ca fiind purtători ai virusului AH1N1, cursurile tuturor claselor din cadrul colegiului vor fi suspendate.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Sute de cd-uri şi videograme au fost confiscate de poliţişti

Poliţiştii arădeni au depistat şi reţinut peste 200 de CD-uri şi videograme care erau deţinute şi comercializate de către două societăţi economice din AradPoliţiştii au confiscat întreaga cantitate care deţinută ilegal
Ofiţerii Serviciului de Investigare Fraude au intensificat în această săptămână activităţile pe linia depistării persoanelor care încalcă prevede­rile legii privind dreptul de autor.
Astfel, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, poliţiştii arădeni au depistat şi reţinut peste 200 de CD-uri şi videograme care erau deţinute şi comercializate de către două societăţi economice din Arad şi pentru care nu s-a respectat prevederile legale privind dreptul de autor.
„În cauză se continuă cercetările, în colaborare cu specialişti ORDA, pe lina respectării prevederilor OG 25/2006 şi a Legii nr. 121/1990, urmând să fie luate măsurile legale”, a declarat inspector principal Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Registrul, înapoi la Cameră

Nicolae Băcanu consideră că trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerelor de Comerţ este o reparaţie moralăPreşedintele CCIA, Nicolae Băcanu, spune că, material, Camerele nu vor avea un câştig esenţial.
Propunerea legislativă privind trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerelor de Comerţ a fost votată marţi de Camera Deputaţilor. Iniţial, în 13 octombrie, Senatul a respins proiectul de lege, dar a fost prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Proiectul de lege prevede că „registrul central al comerţului se ţine de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, entitate cu personalitate juridică organizată şi funcţionând pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României”. Oficiile Registrului Comerţului ar urma să funcţioneaze pe lângă fiecare CCI judeţeană.

Locaţia ORC Arad, la analiză
La Arad, ORC are circa 30 de angajaţi şi funcţionează într-o clădire modernă, mutându-se din sediul Tribunalului acum trei ani. Directorul ORC Arad, Simona Julean, nu a făcut nicio declaraţie vizavi de recentele modificări. În schimb, preşedintele CCIA Arad, Nicolae Băcanu a declarat: „Recent votata lege va produce o reparaţie morală. De la înfiinţarea Camerei de Comerţ, Registrului Comerţului nu a avut nicio legătură cu Ministerul Justiţiei, ci doar cu Camera. După revoluţie, sistemul cameral a fost cel care a reluat activitatea Registrului.
Întâmplarea din 2002 (când ONRC a trecut în subordinea Ministerului Justiţiei - n.r.) a fost un lucru nefericit. Schimbarea care se va produce acum este una esenţială: Registrul trece din tabăra lupului în cea a oilor. Suntem datori să-i îmbunătăţim activitatea din punct de vedere a firmelor, a mediului economic. Vom milita pentru simplificarea procedurilor. În ceea ce priveşte ORC Arad, vom analiza dacă locaţia actuală va fi menţinută, din cauza chiriei. Se vorbeşte că vom pune mâna pe veniturile Registrului (potrivit Ministerului Justiţiei, pe 2008 ONRC a avut venituri de 40 milioane de euro - n.r.). Material, Camera nu va avea un câştig esenţial, fiindcă diferenţele dintre încasările Registrului şi cheltuieli se fac venituri la bugetul de stat”
, spune Băcanu, care este şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ a României.

G. K. - Jurnal Arădean

  • Spectacolul arădean „Tartuffe” a avut succes la Serile Gavellei, în Croaţia

Spectacolul arădean „Tartuffe" a fost bine primit de publicul croatSe pare că deplasarea de la sfârşitul săptămânii trecute a Teatrului Clasic Ioan Slavici la Zagreb a fost de bun augur, spectacolul prezentat fiind bine primit de publicul croat.
Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad a prezentat pe scena Teatrului Gavella din Zagreb spectacolul „Tartuffe”, după Moliere, în regia lui Dan Vasile. Aşa cum am mai spus, instituţia teatrală arădeană a fost invitatul special al ediţiei a XXIV-a a Serilor Gavellei.
Iată ce ne mărturiseşte Mihaela Balint, purtătoarea de cuvânt a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad: „Jocul actorilor arădeni a reuşit să smulgă aplauze entuziaste publicului croat. Doresc să menţionez şi faptul că este pentru prima oară când pe scena Teatrului Gavella se joacă un spectacol montat în România. La finalul reprezentaţiei, actorii noştri au fost aplaudaţi în picioare, iar titu­larii rolurilor principale respectiv Zoltan Lovas, Oltea Blaga, Dorina Darie Peter şi Doru Nica au fost ovaţionaţi”.
Serile Gavellei este o manifestare de tradiţie în Zagreb. Organizatorul principal Teatrul Gavella se străduieşte să atragă cele mai bune montări din Croaţia, dar şi din ţările vecine. Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad este primul teatru din România care evoluează în cadrul Serilor Gavellei. „Cu Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad am început colaborarea încă de anul trecut, apoi noi am fost prezenţi în această toamnă la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru Clasic cu spectacolul «Caligula». Sperăm să menţinem şi pe viitor această cola­borare”, a declarat Darko Stazić, directorul Teatrului Gavella.
De altfel reprezentaţia arădenilor a fost o experienţă cât se poate de utilă pentru croaţi. Din declaratia Sonjei Kovačić - producător executiv al Teatrului Gavella - rezultă că instituţia croată intrenţionează să monteze textul lui Moliere anul viitor: „Spectacolul a fost foarte frumos, tocmai de aceea l-am selecţionat să participe la festivalul nostru, mai ales că şi noi vom monta anul viitor «Tartuffe» la Teatrul Gavella.”
Chiar dacă Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad a avut multe succese în deplasare, cel puţin în ultima vreme, reprezentanţii instituţiei nu neglijează nici publicul din oraş. Astfel că în acest sfârşit de săptămână se vor juca trei spectacole. Primul este unul dintre cele mai vechi producţii ale instituţiei arădene - „Apropo, aţi chemat pompierii”. Spectacolul, un one man show în regia Lianei Didilescu după un text al lui Aldo Nicolai îl are ca protagonist pe îndrăgitul actor Zoltan Lovas. „Apropo, aţi chemat pompierii”, care va împlini foarte curând zece ani de reprezentaţii neîntrerupte se va juca în această seară de la orele 19 în Sala Studio. Tot în acest weekend se va juca cea mai nouă producţie a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad - „Slugă la doi stăpâni” de Laurian Oniga după Carlo Goldoni şi „Un om de milioane”, un spectacol original de Ioan Peter având la bază mai multe texte de A.P. Cehov.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Primăria Curtici vrea grădiniţă cu terenuri de minifotbal, tenis, baschet şi un skate-park

Primaria din Curtici are planuri mari pentru grădiniţa nouă din localitateEdilii din Curtici au planuri mari pentru grădiniţa nouă din localitate. Cu 425.000 de lei vor să amenajeze şi să împrejmuiască curtea grădiniţei. Vor fi efectuate urmatoarele lucrări: defrişarea terenului şi realizarea unei platforme cu pavele (pentru parcare auto) în suprafaţă de 2.150 mp; pe o suprafaţă de 430 mp vor fi realizate trotuare, se va împrejmui curtea cu plasă din sârmă încastrata în bordură de beton, vor fi amplasaţi stâlpi din ţeavă şi vor fi prevazute opt porţi de acces, cu deschidere dublă pentru autoturisme şi poartă pentru acces pietonal.
Va fi necesară necesară desfacerea gardului existent din plăci prefabricate, plăcile şi stâlpii rezultaţi urmând să fie refolosiţi la noua împrejmuire. Se va însămânţa gazon natural pe o suprafaţă de 1180 mp şi vor fi amenajate platforme asfaltate pentru terenuri mici: două de handbal, un teren de minifotbal cu gazon artificial, un teren pentru tenis, un teren pentru baschet, o pistă de alergare pentru licee şi colegii, un teren pentru sărituri în lungime, precum şi o platformă pentru amenajarea unui skate-park.
Primăria va alege cu precădere pentru execuţia acestei lucrări acea ofertă care prezintă preţul cel mai scăzut. Pe locul doi ca importanţă este asumarea de către societate a executării şi finalizării lucrărilor pe cont propriu, cu plata ulterioară, în funcţie de atragerea sumelor necesare. Este importantă şi perioada de acordare a garanţiei tehnice a lucrărilor, care se doreşte a fi cât mai îndelungată.

D. M. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]