Stirile Zilei
Luni, 6 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Anul acesta bugetul Aradului primeste de la BERD, BIRD si Dexia 160.000.000 de lei si ramburseaza 10.000.000 de lei

Dobanda pentru imprumutul BERD va fi de aproximativ un milion de euro in acest anLa cei 10.000.000 de lei pe care trebuie sa ii platim se adauga 11.370.000 de lei pentru dobanzi si comisioane.
Avem repartizati foarte multi bani pentru investitii in acest an, insa si datoria publica ce trebuie platita din bugetul acestui an este mai mare decat in anii trecuti. Astfel, dobanda aferenta imprumuturilor externe este de 10.165.000 de lei, comisioanele aferente imprumuturilor externe sunt echivalente cu 1.207.000 de lei, iar rambursarea imprumutului in acest an este de 10.000.000 de lei.
Reamintim imprumuturile accesate de administratie: 20.000.000 de euro in 2005 de la BERD pentru „Transport urban in Municipiul Arad”, pentru care in acest an platim o dobanda de 1.191.667 de euro, comision de 9.000 de euro si rambursam 2.222.222 de euro, adica 10.000.000 de lei. In schimb, in acest an primim ultimii 7.474.000 de euro; In 2007 a fost semnat acordul de Imprumut subsidiar intre ministerul Economiei si Finantelor, Municipiul Arad si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru realizarea canalizarii si asfaltarii strazilor din Gai, Bujac, Sanicolau. In 2009 primim 22.743.000 de euro, iar de platit platim o dobanda de 201.870 de euro, comisioane de 245.759 de euro; In 2008 a fost semnat contractul de credit cu Dexia, 33.000.000 de lei, pentru care platim in 2009 o dobanda de 3.900.000 de lei si comisioane de 61.000 de lei. Cursul valutar pentru aceste contracte a fost calculat la 4,5 lei pentru un euro.
In 2008, rambursarile de credit erau de 4.200.000 de lei, iar anul acesta, pentru ca trebuie sa rambursam catre BERD, vom cheltui din buget la acest capitol 10.000.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Un avion s-a prabusit la Siria

Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit la SiriaDin cauza accidentului aviatic, peste 15.000 de aradeni au ramas fara curent electric
Un avion s-a prabusit la Siria, iar cateva localitati au ramas fara curent electric. Pentru ca firul era pe liniile de tren, circulatia trenurilor a fost blocata aproape doua ore.
Incidentul aviatic s-a petrecut pe camp, la intrarea in localitatea Siria. Dupa aproape patru ore de zbor, Mircea Rus, proprietarul avionului CH 701 STOL, de dimensiuni mici, si totodata membru al Aeroclubului din Siria, a simtit ca ceva nu este in regula cu motorul si a incercat o aterizare fortata, tocmai in apropierea garii din Siria, pe o pasune, la mai putin de 500 de metri de prima casa din comuna. Din pacate insa nu i-a iesit si asta pentru ca in timp ce incerca sa ajunga la sol, a rupt un fir de inalta tensiune, dupa care s-a prabusit la pamant. Desi avionul a fost avariat puternic, pilotul a reusit sa sune imediat la 112 si sa ceara ajutor atat autoritatilor cat si prietenilor. La fata locului au sosit imediat trei ambulante, echipajul SMURD, care l-a preluat de indata pe pilot, si alte cateva echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” Arad. Din fericire, pilotul s-a ales doar cu cateva rani usoare, aflandu-se sub stricta supraveghere medicala.
„Comuna Siria, localitatile Galsa si Masca au ramas fara curent electric din cauza incidentului aviatic, cand a fost rupt un fir de inalta tensiune. Cred ca in aceasta situatie se afla si orasul Pancota”, a declarat Valentin Bot, primarul comunei Siria. Astfel, peste 15.000 de aradeni au ramas, ieri seara, fara curent electric. Pompierii din cadrul ISU Arad au intervenit in scurt timp pentru a inlatura firul de curent electric care se afla pe liniile de tren, motiv pentru care circulatia trenurilor a fost oprita.
„Din informatiile pe care le avem momentan, pentru ca pilotul ar fi trebuit sa aiba un coordonator de zbor, se pare ca acesta nu era trecut in nici un plan de zbor in aceasta dupa amiaza”, a declarat Calin Bibart, prefectul judetului.
De asemenea, la Siria s-au deplasat si reprezentanti ai Aeroclubului Arad pentru a cerceta imprejurarile in care s-a prabusit avionul.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Expo sarbatoreste cu aradenii

Si in acest an aradenii sunt asteptati la Targul de PasteTargul de Paste din acest an va imbina utilul, cu partea duhovniceasca a Sarbatorilor Pascale.
Editia a opta a Targului de Paste orgnizat de Expo Arad International isi va deschide miercuri, 8 aprilie, portile. Timp de cinci zile aradenii vor putea vizita expozitia de bunuri generale, targul avand si un amplu program conex.
„Aproximativ 80 de firme din tara vin in intampinarea vizitatorilor cu o gama variata de produse si servicii la cele mai bune preturi: imbracaminte, incaltaminte, marochinarie, sticlarie, cosmetice, bijuterii, jucarii, cadouri, flori, articole de feng shui, patiserie.
Mai mult, pe toata perioada targului vizitatorii vor avea parte de multe surprize, tombole cu premii, numeroase programe artistice sustinute de ansamblurile folclorice regionale, de scoli si gradinite, recitaluri de sarbatoare si demonstratii de incondeiere a oualor. Gurmanzi au posibilitatea de a gusta produse culinare specifice Pastelui expuse pe suprafata exterioara”
, a precizat Doina Vasilescu, managerul proiectului.
Nici copii nu au fost uitati de organizatori, care le-au pregatit celor mici un parc de distractii gratuit, precum si o trasura trasa de ponei. Iepurasul va fi si el prezent la targ, avand pregatite numeroase cadouri si surprize.
„Centrul Cultural Judetean Arad va aduce in fata publicului mesteri populari cu obiceiuri de Paste. Sarbatoarea Pastelui constituie prijej de bucurie si pace, de aceea expozitia va cuprinde si un stand special cu obicete de cult si carte religioasa”, a punctat directorul Expo Arad - Nicolae Grosan.
Pe perioada targului, 8- 12 aprilie, vizitatorilor le va fi asigurat transportul in regim gratuit pe tronsonul Podgoria - Expo Arad si retur, iar pretul unui bilet de intrare va fi de doi lei.

Program de vizitare
Miercuri, 8 aprilie: 11 - 21
Joi, 9 aprilie: 11 - 21
Vineri, 10 aprilie: 11 - 21
Sambata, 11 aprilie: 11 - 21
Duminica, 12 aprilie: 10 - 16

A. P. - Jurnal aradean

  • Tinerii aradeni vor strandul deschis toata noaptea

Tinerii aradeni nu sunt de acord ca terasele de pe strand sa se inchida la ora 0Tinerii aradeni nici nu vor sa auda ca li se interzice sa stea pe strand mai mult de ora 12.00 noaptea in weekend. Acestora nu li se pare normal ca tocmai in perioada cand au timp liber si nu merg la scoala sau sunt in concediu, strandul sa se inchida atat de devreme. Daca autoritatile nu vor tine cont de doleantele lor acestia sunt hotarati sa inceapa o revolta prin care sa isi ceara dreptul la distractie.
Amintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, zeci de agenti economici de pe strand au semnalat autoritatilor aceleasi nemultumiri legate de proiectul de hotarare care prevede modificarea orarului si a tarifelor de pe strandul Neptun.
„Nu sunt de acord cu ce vrea sa faca primarul, nu consider ca este normal ca un astfel de loc, cum este Strandul, sa se inchida la miezul noptii. Sunt persoane care ies din casa la ora 22.00. Pana ajung, pana comanda, nu le mai ramane decat o ora sa stea in discoteca”, spune Cristi Radu.
„De obicei stau pe strand atata cat ma simt bine. Nu stiu cine a gandit acest lucru, dar cu siguranta nu a tinut cont de cerintele tinerilor”, spune un alt tanar revoltat, Andrei Brandas. De aceeasi parere este si Iulian Nazarcu, care sustine ca tot timpul a stat pe strand pana dimineata la ora patru sau cinci. „Cum sa se inchida Strandul la ora 12.00 noaptea? De obicei stau cat ma simt bine, dar nu plec niciodata inainte de ora patru dimineata”.
Sunt si tineri pentru care strandul nu reprezinta principala distractie, mai ales noaptea, insa si acestia ii sustin pe cei care isi petrec serile calduroase de vara in discotecile si restaurantele din incinta strandului. „Ar trebui ca programul sa ramana ca si pana acum. Mie imi este egal, ca merg foarte rar. Insa am colegi care merg aproape in fiecare seara, mai ales in weekend” sustine Patricia. Majoritatea tinerilor spun ca nu au aflat de dezbaterea publica de vineri, organizata de catre primarie, deoarece nu i-a anuntat nimeni.
„Ar fi trebuit sa se anunte la nivel de scoala si atunci formam un grup pe care il trimiteam sa ne reprezinte. Am inteles ca au fost cateva anunturi si acestea facute de catre mass-media, nu de primarie. Cu siguranta nu vom lasa lucrurile asa. In aceasta saptamana ne vom exprima si noi parerea in fata autoritatilor. Pe strand ne simtim ca la mare, multe terase si discoteci. Nu cred ca ar fi un lucru bun sa inchida la miezul noptii. Dar pe noi, tinerii, nu doar orarul ne deranjeaza, ci si majorarea tarifelor. De unde sa dea un tanar, care vrea sa faca si plaja ziua, iar seara sa ramana la discoteca atatia bani. Suntem in criza, ei nu stiu?", spune Mirabela Jurca, eleva.
Deoarece nu peste mult timp proiectul va fi supus votului in CLM, tinerii si agentii economici mai au doar cateva zile sa convinga autoritatile ca decizia lor este una cat se poate de gresita, iar accesul pe strand sa poata fi facut la orice ora din zi sau din noapte. „Daca este strandul aradenilor, atunci al nostru sa fie, nu al alesilor locali, care au fel si fel de interese”, afirma Adrian, student.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Anul acesta se vor introduce 13 kilometri retea de apa si se vor asfalta 7 kilometri de strazi

Primarul comunei Frumuseni - Reginald Andronic vorbind despre proiectele pe care le are in derulareInfrastructura din comuna Frumuseni va fi modernizata substantial in acest an, primaria depunand la Guvern doua proiecte privind introducerea retelei de apa curenta si asfaltarea unor strazi din Frumuseni si satul Alunis. Astfel, se vor asfalta 7 kilometri de strada in Frumuseni si se vor introduce 13 kilometri retea de apa-canal in satul Alunis. Pe langa aceste proiecte, Primaria Frumuseni mai are in derulare un proiect de introducere a retelei electrice in noul cartier de locuinte, precum si un proiect privind construirea drumurilor in aceeasi zona. Insa, primarul Reginald Andronic se poate lauda deja cu anumite proiecte finalizate deja anul acesta. Printre acestea se regasesc trecerea in proprietatea cetatenilor a terenurilor luate in folosinta de acestia prin diverse acte civile (22 de cazuri), dar si intreprinderea unor masuri privind improprietarirea persoanelor care au achizitionat imobile in baza legii 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului. De asemenea, se mai remarca preluarea suprafetei de 37 hectare de la fostul tancodrom in proprietatea privata a comunei Frumuseni, dar si preluarea parcului din Frumuseni, in suprafata de 7668 mp. Primaria localitatii Frumuseni va mai relua chiar astazi actiunea privind intocmirea noilor carti de identitate pentru populatia comunei, un proiect realizat in colaborare cu Inspectoratul General de Politie Arad. Preocuparea primariei pentru sanatatea locuitorilor va fi concretizata prin construirea unei noi sali de sport, in acest sens depunandu-se un proiect la Compania Nationala de Investitii S.A. Bucuresti. Nu in ultimul rand, anul acesta s-a finalizat introducerea sistemului de iluminat public pe raza localitatii Frumuseni.

L. C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]