Ştirile Zilei

Vineri, 6 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Anul viitor ne va aduce impozite mai mari

Contribuabilii sunt conştienţi de faptul că la anul vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata impozitului pentru apartamente, case şi terenuriArădenii aşteaptă cu înfrigurare decizia primarului privind majorarea taxe­lor şi impozitelor locale.
Contribuabilii sunt conştienţi de faptul că şi la Arad, ca în toată ţara, se vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata impozi­tului pentru apartamente, case şi terenuri. Se estimează că anul viitor acestea vor fi mai mari cu aproximativ 15 % faţă de cele plătite în acest an. Dacă până acum la Arad nu a fost dată o declaraţie oficială cu privire la această majorare, primarii din alte oraşe au spus că nu este vorba despre majorarea taxelor şi impozitelor locale, ci doar de o actualizare cu rata inflaţiei. Astfel, sunt taxe şi impozite minime prevăzute în lege, care pot creşte cu 10-12-15 la sută faţă de cele care sunt la ora actuală.
Chiar dacă se vor majora şi la Arad taxele şi impozitele, se vor menţine bonusurile pentru plata dărilor în primul trimestru. Astfel, persoanele fizice care îşi plătesc impozitul pe apartament, pe teren şi pe autoturism până la 31 martie 2010, în conformitate cu Codul Fiscal, vor beneficia de o reducere de 5 la sută. De asemenea, şi la anul arădenii îşi vor putea plăti toate taxele şi impozitele locale on-line. Plata se face pe bază de CNP pentru persoane fizice respectiv CUI pentru persoane juridice. Cei care doresc să achite impozitul online trebuie să acceseze pagina de internet a Primăriei, la adresa www.primariaarad.ro, secţiunea „Plăţi on-line“, după care se va intra în sistem. Plata impozitelor în acest sistem se poate face cu orice carduri de debit/credit emise de bănci din România şi din străinatate sub siglele Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express, JCB, DinersClub.

Camelia Catean - Glasul Aradului

  • Tehnică medicală de ultimă generaţie expusă la AR-Medica

La AR-Medica, cele 120 de firme participante expun tehnică medicală de ultimă generaţieSute de medici, asistenţi medicali, dar şi oameni de rând au vizitat ieri Târgul Ar-Medica, desfăşurat la Expo Arad Internaţional.
Aici pot fi admirate, dar şi achiziţionate, cele mai noi modele de aprate medicale, la preţuri de producător. Din cele 120 de firme expozante, majoritatea au mai fost şi la ediţiile anterioare ale acestui târg, spunând că este un prilej binevenit pentru a se cunoaşte şi a discuta cu producători, importatori în domeniu, dar şi cu specialişti.

Aparate pentru dezinfectare pentru diferite suprafeţe
De mare interes şi pentru vizitatorii obişnuiţi sunt aparatele pentru dezinfectare, în special aparatul pentru suprafeţe mai mari, ce poate fi utilizat, nu doar în cabinetele medicale, ci şi în grădiniţe, curăţarea autoturismelor sau chiar şi a locuinţelor. Preţurile sunt destul de ridicate, acesta putând fi achiziţionat la 1.800 de euro, însă este un model nou apărut pe piaţă şi foarte performant. „De obicei, acest tip de aparatură este cumpărat de către clinicile private, dar şi de persoane obişnuite. Sunt foarte utile pentru dezinfectare şi totodată foarte moderne. Produsele sunt importate din Suedia”, ne explică Simona Cora, reprezentant firmă.
O altă societate, care şi-a deschis magazin în Timişoara, oferă arădenilor diferite modele de genunchiere şi corsete, simple şi mecanice.

Mici „recompense” pentru copii cuminţi
Medicii stomatologi au ocazia să cumpere diferite „recompense” pentru copiii ascultători. Acestea constau în diferite jucării, abţibilduri, periuţe de dinţi cu personaje din desene animate... Preţurile sunt acceptabile, iar reprezentantul firmei expozante spune că aceste lucruri ar trebui să se găsească în fiecare cabinet stomatologic pentru a diminua frica copilului care vine la medic.
În cadrul târgului mai pot fi cumpărate aparaturi şi instrumentare din diferite domenii de activitate. Aparatură, instrumentar, materiale pentru cabinete, laboratoare de tehnică dentară şi consumabile pentru Stomatologie; tomografie computerizată, vizualizare prin rezonanţă magnetică, ultrasonografie şi ecocardiografie, ultrasunete, radioscopie pentru diagnosticare; electrocardiografe, aparate EKG, EEG, EMG, audiometrie, sonografie Doppler, spirometrie pentru Electromedicină; dar şi truse farmaceutice, echipamente respiratorii de prim ajutor... Crucea Roşie va fi prezentă pe toată perioada târgului, oferind consultanţă gratuită.

Simina Roz - Observator

  • Patinoarul aşteaptă îngheţul

Primăria nu deschide încă patinoarul artificial din Subcetate din cauza vremiiPrimăria nu deschide încă patinoarul artificial din Subcetate din cauza vremii.
Una pe hârtie, alta în realitate. Primăria Arad nu a deschis încă patinoarul artificial din Subcetate, cu toate că în cadrul unei hotărâri adoptate de aleşii locali, în vară, se menţionează faptul că obiectivul va fi deschis din 1 noiembrie. Momentul efectiv al deschiderii oficiale nu a fost stabilit încă de Municipalitate, care susţine, prin vocea purtătorului de cuvânt, Corina Drăghici, că vremea de afară este singura piedică în funcţionarea patinoarului.
„Nu sunt îndeplinite condiţiile meteo pentru a putea porni patinoarul. Trebuie să nu mai plouă, iar temperaturile de afară să fie mai scăzute. Trebuie să fie temperaturi negative, inclusiv pe timpul zilei. Desigur, patinoarul funcţionează şi la 10 grade, dar această temperatură nu trebuie să fie constantă pe tot parcursul zilei, ci temperatura maximă să atingă 10 grade”, susţine Corina Drăghici.
Purtătorul de cuvânt susţine că termenul de 1 noiembrie, stabilit prin hotărâre ca moment la care patinoarul va fi deschis, reprezintă în fapt doar momentul de la care se poate deschide casa de bilete, sau mai exact momentul de la care unii angajaţi din cadrul Primăriei se mută pe regim de patinoar.

Încasări cu probleme
Patinoarul municipalităţii nu a adus încă banii prognozaţi, deşi Primăria spera să dea lovitura cu acest obiectiv. În primul an de funcţionare, temperaturile de afară au fost prea ridicate. În cel de al doilea an, patinoarul s-a deschis târziu, iar problemele au curs (printre altele, maşina de făcut gheaţă s-a stricat), aşa că patinoarul a funcţionat cu adevărat doar câteva săptămâni. E posibil ca nici în acest sezon încasările să nu fie pe gustul executivului şi nici apropiate de suma prognozată în hotărârea CLM, cu toate că tarifele au crescut tot în baza actului mai sus amintit.

Concert de deschidere
La momentul la care vremea va permite, patinoarul îşi va deschide porţile pentru arădeni, deschiderea oficială urmând a fi marcată, potrivit Corinei Drăghici, de un concert-spectacol. „Sperăm ca luna decembrie să fie o lună în care patinoarul să funcţioneze din plin”, a precizat Drăghici.

Program şi bani
Potrivit hotărârii CLM, programul de funcţionare a patinoarului este de la 1 noiembrie la 30 martie (în funcţie de condiţiile atmosferice), de luni până vineri de la 10 la 21.30, iar sâmbăta şi duminica de la 10.00 la 23.30. Suma pe care Primăria speră să o obţină de pe urma funcţionării patinoarului pe perioada iernii este de 290.146 lei.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Balul de Cristal trece în organizarea Filarmonicii

Anul acesta, Balul de Cristal va fi organizat de Filarmonica de Stat din AradAnul acesta, Balul de Cristal este programat pe data de 19 decembrie.
Sub egida Primăriei, Filarmonica de Stat Arad preia pentru prima dată rolul de organizator principal al Balului de Cristal, ajuns deja la cea de-a patra ediţie. Scopul ediţiei de anul acesta are tot un caracter social. Fondurile strânse din vânzarea de bilete şi donaţii vor fi în beneficiul secţiei ORL din cadrul Spitalului Municipal Arad. „Mă bucur că organizatorii s-au gândit din nou la noi. Anul trecut s-au strâns 450 de milioane de lei vechi pentru mutarea secţiei de Oncologie, aflată într-o clădire retrocedată, în cadrul Dermatologiei, care era pe două nivele“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Municipal din Arad.
Organizatorii ediţiei de anul acesta al Balului de Cristal promit surprize atât în privinţa prezenţei unor personalităţi marcante cât şi în ceea ce priveşte programul artistic, realizat în exclusivitate de artiştii arădeni. „Adevăratul scop al balului îl reprezintă însă trezirea spiritului filantropic în cadrul comunităţii din care facem cu toţii parte“, ne-a mărturisit Rodica Tălmaciu, directoarea Filarmonicii de Stat Arad şi totodată principalul organizator al ediţiei Balului de Cristal de anul acesta.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Reculegere în Mănăstirea Feredeu

În anul 1992 s-a construit sectorul administrativ - gospodaresc, metocul mănăstirii FeredeuAşezamântul monahal de la Feredeu este menţionat cu mai bine de 200 de ani în urmă.
Pentru că mâine este soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, vă propunem un moment de relaxare spirituală la Mănăstirea Feredeu, situată în apropierea comunei Şiria.
În primi ani din secolul XX, la initiativa profesorului Nicolae Bâru , au fost demarate primele demersuri în vederea preluari, de către credincioşii din aşezările situate în jurul Siriei, a schitului şi paraclisului de la Feredeu.
Sfintirea paraclisului de la Izvorul Sfântul Gheorghe de la Feredeu, a avut loc în ziua de 9 iunie 1932, la sărbătoarea Înălţări Domnului. Slujba religioasă a fost oficiata de însuşi episcopul Aradului Grigore Gh. Comşa.
După Decretul comunist 410/1959, schitul de la Feredeu a fost închis. ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu a avut, în anul 1986, initiativa reînfiintării Schitului de la Feredeu. În cursul aceluiaşi an, în ziua de 7 august, sub conducerea PC ieromonah Ilarion Tăuceanu, au demarat lucrarile de reparaţii, renovare şi refacerea bisericii şi a paraclisului, care timp de aproape două decenii au fost distruse în cea mai mare parte.
În anul 1992, pe valea unde se derulează drumul de acces , la o distanţă de cca. 2-2,5 km. de mănăstire, s-a construit sectorul administrativ - gospodaresc, metocul mănăstirii. Pentru credincioşii care nu avea posibilitatea, din diferite motive, să urce până la mănăstirea din deal, s-a ridicat aici o biserică, având hramul „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanu“
Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotarât, în ziua de 23 februarie 2000, transformarea schitului de la Feredeu în mănăstire, stareţ fiind părintele Ilarion Tăuceanu, cel care, în urmă cu mai bine de 14 ani, primea încredinţarea de a conduce lucrarile de construcţii.

I. O. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]