Stirile Zilei
Miercuri, 7 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Primaria si-a propus realizari marete pentru 2009!

In acest an Primaria isi propune sa declarare parcurile existente ca zone protejatePiata mobila in Aradul Nou, crematoriu uman, parcari moderne, autobuze si tramvaie noi, un muzeu tehnic, dragarea Muresului, parcuri noi, zone pietonale in centru, lucrari de arta pe strada, biblioteci in cartiere, pe toate ni le promite primaria in acest an.
Primaria are pentru anul 2009 proiecte in parte rezonabile, altele destul de indraznete. Sunt vizate toate domeniile, insa cele mai multe dintre propuneri sunt vagi si destul de putine sunt concrete. Vom enumera in continuare cateva dintre planurile institutiei, in necunostinta de cauza privind bugetul pentru anul 2009, dar tinand cont de faptul ca proiectele pentru 2008 nu au fost nici ele in mare parte duse la bun sfarsit.
Anul acesta asadar ar trebui sa ne asteptam la amenajarea unor piete agroalimentare in fiecare cartier al municipiului, modernizarea si diversificarea celor existente, precum si gasirea unui loc potrivit pentru o piata in Aradul Nou (eventual o piata mobila). Se va studia totodata posibilitatea construirii unui crematoriu uman si vor fi utilizate sisteme moderne de monitorizare a zgomotului in transportul rutier si feroviar, prin eliminarea emisiilor de zgomot.

Transport: parcaje sub si supra terane, autobuze si tramvaie noi
Daca ar fi dupa spusele primariei, tot anul acesta vor fi construite parcari moderne in cartiere, iar cele dintre blocuri vor fi amenajate, de asemenea ar urma sa fie realizate parcaje sub si/sau supraterane. Referitor la Compania de Transport Public, aceasta si-a fixat obiectivul ca pana la sfarsitul anului sa achizitioneze 10 autobuze urbane noi, 10 second hand si 4 tramvaie noi, respectiv 20 la mana a doua, masuri insotite de modernizarea statiilor de tramvai si autobuz. Ramanand la transport, va fi introdus si un sistem unic de taxare pentru toate tipurile de transport public si va fi imbunatatit accesul pentru persoanele cu dizabilitati.

Patrimoniul, la loc de cinste
O mare parte dintre intentii se indreapta catre patrimoniul municipiului: „Punerea in valoare in opinia publica a conservarii patrimoniului arhitectural”, introducerea in universitati a cursului optional despre Patrimoniul cultural, recuperarea a tot ce se mai poate din industria textila, de vagoane, strunguri, etc. si realizarea unui muzeu tehnic; Reorganizarea curtilor interioare si punerea lor in valoare prin realizarea unor proiecte cu scopuri turistice, in zona protejata.

Gradinite noi si predarea la clasa a istoriei locale
Educatia nu este deloc lasata la o parte. Sunt enumerate cateva masuri care suna foarte bine: infiintarea a doua gradinite in Micalaca zona 300 si zona 700; Recompensarea elevilor si studentilor cu performante deosebite, precum si a cadrelor didactice care i-au indrumat (acordarea de burse sau premii, titluri de excelenta festivitati de premiere, publicitate); Construirea unui campus universitar; Predarea istoriei municipiului in scoli.

Parcurile vor fi zone protejate, turism de tip wellness pe Strandul „Neptun”
Mediul si turismul se afla si ele in centrul atentiei: declararea parcurilor existente ca zone protejate; Intocmirea unui P.U.Z pentru amenajarea malurilor Muresului in perimetrul orasului si transformarea acestora in locuri de promenada; Amenajarea raului Mures si a celor doua faleze (inclusiv dinspre cetate) intre podul Decebal si podul Micalaca, pentru a fi valorificat in scopuri turistice, inclusiv pentru alergatorii de jogging (dragarea Muresului, realizarea unui parc dendrologic intre cetate si podul Micalaca); Efectuarea lucrarilor necesare pentru valorificarea potentialului turistic al Padurii Ceala, insulei Muresului (Trei Insule) si al Parcului natural Lunca Muresului; Constituirea unor perdele forestiere in lungul drumurilor de centura, care vor reduce nivelul poluarii fonice si a aerului; Densificarea plantatiilor inalte din parcuri; Realizarea unor parcuri noi, precum si a unor parcuri cu caracter sportiv pe lunca Muresului; Finalizarea lucrarii de intocmire a cadastrului verde al municipiului; Crearea unei zone pietonale in centrul municipiului, prin scoaterea traficului cu mijloace de transport; Concurs de idei privitor la reconversia Cetatii Arad; Crearea conditiilor pentru turism tip wellness pe Strandul Neptun.

Regandirea organizarii Festivalului de teatru clasic
Si in domeniul culturii si artei se intrevad imbunatatiri majore: elaborarea unor proiecte pentru mobilarea, si ambientarea spatiilor publice disponibile cu lucrari de arta contemporana semnate de artisti profesionisti; Regandirea strategiei de organizare a Festivalului de teatru clasic pentru promovarea lui in Arad, in tara si in strainatate, pentru realizarea unei logistici mai eficiente, implicarea lui si in zona comercialului; Extinderea festivalului si in afara salii teatrului in asa fel incat sa devina o sarbatoare a intregului Arad; Elaborarea unui proiect pentru infiintarea unor biblioteci in cartiere; Punerea in valoare a unor actiuni traditionale (Zilele Aradului, Festivalul de Teatru Clasic, Festivalul de Marionete, Festivalul de Teatru Francofon, Festivalul de Teatru Underground, Festivalul Minoritatilor, Festivalul Vinului etc.); Continuarea demersurilor pentru introducerea Cetatii Aradului in patrimoniul UNESCO.
Primaria intentioneaza sa puna bazele unui Consiliu Consultativ al Tinerilor care sa isi desfasoare activitatea in colaborare cu Consiliul Local in ceea ce priveste promovarea proiectelor legate de activitatile de tineret, cultura, invatamant si sport si care sa transmita nevoile tinerilor asa cum sunt percepute de acestia, precum si sprijinirea acestora sa desfasoare proiecte proprii pentru solutionarea acestor probleme.
Vom reveni in numerele urmatoare cu proiectele din domeniul social si al sportului.

Dana Mirea - Observator

  • CET Arad a redus consumul de gaze

CET Arad a fost nevoit sa reduca consumul de gazUnul dintre cei mai mari consumatori de gaze din Arad, CET, a redus consumul de gaze cu un sfert, dar acest lucru nu afecteaza populatia.
“Ni s-a solicitat de catre Dispeceratul National de Gaze o reducere de 25 la suta a consumului de gaze. Acest lucru inseamna ca reteta de combustibil s-a modificat la CET Arad, din 80 la suta carbune si 20 la suta gaz, in 85 la suta carbune si 15 la suta gaz. Carbunele il avem pe stoc si efectul acestei consum marit de carbune se va simti, in aprilie, cand probabil aprovizionarea va trebui inceputa cu doua saptamani mai repede. Din punct de vedere al livrarii de agent termic catre populatie, nu au intervenit niciun fel de modificari, se livreaza la parametri normali pentru temperatura exterioara de acum. Nu putem anticipa acum sa fie probleme, daca situatia se mentine asa cum este nu o sa fie niciun fel de probleme”, a declarat Liviu Varsandan, directorul tehnic al CET Arad.
In aceste zile, CET consuma 6000 de mc de gaze pe ora, dar dupa reducere consuma 4.500 mc pe ora. In alimentarea consumatorilor casnici nu s-a simtit nicio modificare a presiunii, mai ales ca Aradul se alimenteaza cu gaze romanesti, prin doua conducte de la Medias. CET Arad are stocuri de carbune care ajung, in actualele conditii termice, pana in aprilie.
Se va trece pe pacura, care este cea mai costisitoare varianta de producere a energiei termice, doar daca situatia se agraveaza, iar CET va trebui sa reduca gazele cu inca un sfert.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Sarbii aradeni sarbatoresc Craciunul

Traditionalul foc de Craciun a fost aprins anul acesta in curtea bisericii sarbesti din GaiCredinciosii ortodocsi de stil vechi praznuiesc, astazi, Sfanta Sarbatoare a Craciunului. Aseara, incepand cu ora 17,00, la Biserica ortodoxa sarba din Gai, credinciosii s-au reunit pentru a asista la slujba din Ajunul Craciunului, slujba savarsita de parintele iconom stavrofor Ognian Plavsici.
Dupa savarsirea „Ajunelului”, toti credinciosii s-au strans in curtea bisericii din Gai, unde s-a petrecut traditionala ardere a crengii de stejar, obicei stravechi, cu origini pre-crestine, pe care credinciosii sarbi ortodocsi il pastreaza cu sfintenie pana in zilele noastre. In jurul focului de stejar, copiii si tinerii de etnie sarba au interpretat colinde traditionale si dansuri pastrate din generatie in generatie.
A devenit deja o traditie a sarbilor aradeni ca savarsirea slujbei din Ajunul Craciunului sa alterneze, anual, fie la biserica din Gai, fie la cea din Piata Sarbeasca. Printre sutele de credinciosi sarbi prezenti la aceasta slujba de sarbatoare a Nasterii Domnului, i-am recunoscut pe prof. Jarko Simion, liderul sarbilor aradeni, pe ing. Bojidar Panici, dar si pe decanul de varsta al comunitatii, dr. Mirko Tomici. „Ne bucura nespus de mult faptul ca la Sfintele noastre Sarbatori participa si numerosi tineri, care sunt de fapt pastratorii traditiilor comunitatii noastre”, ne-a declarat prof. Jarko Simion.
Astazi, credinciosii sarbi vor participa, incepand cu ora 10,00 la Sfanta Slujba de Liturghie a Nasterii Domnului, dupa care in fiecare familie se va praznui masa festiva. Nu vor lipsi nici colindatorii, care se vor deplasa la rude sau la prieteni, interpretand frumoasele colinde sarbesti.

Glasul Aradului

  • Un pod a fost luat de Mures

Podul de pontoane din zona Salii Polivalente a fost rupt de apeApele au rupt podul din zona Salii Polivalente, ducand pontoanele cateva sute de metri in aval.
Podul de pontoane din zona salii Polivalente care face legatura cu strandul Neptul a fost luat, astazi dupa amiaza de ape. Dupa ce a fost rupta legatura dintre ele, pontoanele care l-au format au fost duse in aval mai multe sute de metri.
Asta, dupa ce structura de rezistenta a fost serios afectata duminica, cand un stalp de care erau legate cablurile de sustinerea a podului a fost smuls din pamant cu tot cu fundatia de beton, fiind avariate si doua cabane.
Atunci mai marii Primariei s-au multumit sa inchida accesul in zona, sa trimita aici politisti comunitari pentru paza zonei si sa astepte incalzirea vremii. Temperaturile au ramas insa tot foarte scazute, iar podul a cedat sub presiunea ghetii.
O parte din pontoane au fost purtate de ape in aval in jur de 300 de metri si au ramas blocate in podul de gheata. Pompierii au venit imediat la fata locului, intervenind cu operativitate.

Misiune dificila
Zonele sunt in continuare pazite, iar angajatii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta se pregatesc de una din cele mai grele misiuni din aceasta iarna si vor incerca sa ancoreze pontoanele de mal cu cablu de otel pentru nu avaria si celelalte doua poduri de pontoane aflate in aval.
In cazul in care pontoanele luate de Mures vor mai inainta pe rau, acestea risca sa loveasca un al doilea pod de pontoane, aflat in spatele Primariei Arad, care asigura accesul catre aceeasi zona de agrement. Autoritatile se tem ca un eventual impact ar duce la ruperea si celui de-al doilea pod.

V. O., L. S. - Jurnal Aradean

  • Fantana tamaduirii din Almas

Preotul comunei Almas, Ioan Dascau sfiintind apa in fantana IordanuluiDe Boboteaza, localnicii din Almas si din satele invecinate se aduna, cu mic cu mare, la biserica inca de dimineata. Dupa slujba religioasa, se sfinteste apa intr-un loc unic in zona.
Insotit de prapori, preotul din Almas sfinteste apa in fantana Iordanului, care isi are izvorul direct de sub altarul bisericii si nu seaca si nu ingheata nici o data, indiferent de temperaturile de afara. Fantana a fost proiectata si facuta de preotul localitatii si este impodobita cu statuete ale sfintilor, realizate tot de preot. Numele fantanii se leaga direct de raul Iordan, pentru ca atunci cand a fost finalizata a fost sfintita cu apa adusa de o maicuta tocmai din raul Iordanului.
„Credinciosii iau agheasma mare direct din fantana Iordanului si spun ca apa sfintita luata azi ii pazeste de rele si de boli tot anul. Oamenii pastreaza agheasma luata azi peste ani, pentru ca nu se altereaza odata cu trecerea timpului“, spune Ioan Dascau, preotul comunei Almas.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]