Stirile Zilei
Joi, 7 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Cele patru strazi care vor prelua traficul de pe centura au intrat in administrarea Ministerului Transporturilor

Primarul Gheorghe Falca anunta ca devierea traficului de pe centura prin oras nu va strica drumurile modernizateStrazile Iuliu Maniu, Radnei, Petru Rares si Aurel Vlaicu (tronson bariera Gai-Registrul Auto), au intrat de ieri in administrarea Ministerului Transporturilor, in urma unei hotarari de guvern emisa de Cabinetul Boc. Primarul Gheorghe Falca a anuntat ca in termen de o saptamana vor fi intocmite actele de predare a strazilor, regia de drumuri lucrand deja la proiectul lucrarilor de asfalare si la masurarea terenului. „Noi trebuie sa punem bordurile, sa le pozitionam, apoi vin ei si toarna asfaltul iar noi va trebui sa ridicam la cota capacele de canal”, a explicat Gheorghe Falca etapele lucrarilor de modernizare a principalelor artere rutiere ale orasului. Montarea bordurilor se va termina in aproximativ doua luni, conform estimarilor edilului, urmand ca apoi sa inceapa, practic, asfaltarea. Conform estimarilor, se pare ca traficul de pe centura va incepe sa fie deviat prin oras in aproximativ trei saptamani, pe etape. Astfel, Gheorghe Falca spune ca TIR-urile nu vor trece prin oras mai mult de 10 zile per tronson, traseele urmand a fi stabilite de o comisie formata din reprezentanti ai Primariei si a Politiei Rutiere. Conform primarului Gheorghe Falca, „TIR-urile nu vor ajunge pe tronsoanele modernizate din Vlaicu” si oricum, „drumurile sunt prea bine facute, cu structura de armare puternica, pentru ca ele sa fie afectate de trafic”.

Se va construi un pod de pontoane peste Mures pentru lucrarile la autostrada
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, se va intalni o data la doua saptamani cu reprezentantii firmei ce va construi autostrada, pentru a stabili detaliile organizarii santierului. Astfel, concluzia intalnirii de marti a fost necesitatea construirii unui pod de pontoane peste Mures, aproape de locul unde va fi construit podul normal, care va ajuta la transportul materialelor si a oamenilor de pe un mal pe celalalt al raului. De asemenea, podul de pontoane va fi benefic pentru ca „traficul de materiale sa nu treaca prin oras”. Tot in acest sens, Gheorghe Falca a anuntat ca s-au schitat deja o parte din traseele ce urmeaza a fi folosite pentru aprovizionarea santierului cu materiale de constructii si ca se mai poarta discutii privind organizarea de santier. Astazi se va preda terenul pe care urmeaza a fi construita autostrada catre constructor, lucrarile urmand a incepe in mai multe locuri ale traseului.

Lucian Cozma - Observator

  • Targul Universitas si-a deschis, ieri, portile

Prin targul de educatie elevii isi pot alege institutia de invatamant in care vor continua studiilePutinii vizitatori din prima zi s-au aratat interesati de cariera de politist
In perioada 6 - 8 mai, la Expo Arad International are loc cea de-a IV-a editie a Targului Universitas. Expozitia se adreseaza elevilor din clasele a VIII-a, din anii terminali de liceu si studentilor interesati de efectuarea studiilor in strainatate. Coorganizator al acestui targ este Inspectoratul Scolar Judetean Arad.
Pe o suprafata expozitionala de 640 mp, vor fi prezente universitati din Romania, dar si Institutul Universitar de Tehnologie din Franta. Printre universitatile romanesti se numara: Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad, Academia Militara din Bucuresti - biroul de informare si recrutare Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara etc. Elevii si liceenii pot afla astfel mai multe date cu privire la locul unde vor invata in continuare. Oferta de universitati va fi completata de prezenta in cadrul targului a Centrului de Formare Profesionala al Camerei de Comert si Industrie Arad, care ofera celor interesati posibilitatea de a se specializa intr-unul din urmatoarele domenii: contabilitate, IT, resurse umane, imobiliare, comunicare, limbi straine etc.
Pe langa oferta universitatilor, la targ s-au putut admira si standurile mai multor scoli din judetul Arad: Liceul Pedagogic „Dimitrie Tichindeal“, Colegiul National „Moise Nicoara“, Grup Scolar CFR, Grup Scolar Industrie Alimentara, scoli din Curtici, Pecica, Grupul Scolar „Francisc Neuman“ si altele. Prima zi a targului a fost destul de saraca in vizitatori, trezind o usoara nemultumire in randul gazdelor. „Nu prea s-au aratat copii interesati in ceea ce priveste oferta noastra academica“, s-au plans reprezentantii universitatilor din Timisoara si Oradea. Mai mult succes a avut insa standul Academiei de Politie. „Copiii s-au aratat destul de interesati de cum ar putea sa devina politisti“, ne spune reprezentantul standului.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Avem peste 90% din drumuri expirate

Peste 90% din drumurile modernizate ale judetului au durata de exploatare expirataSute de kilometri de drumuri modernizate din judet au durata de serviciu expirata.
Mare parte din drumurile din judet au durata de serviciu expirata. Acesta este informarea pe care o vor primi consilierii judeteni, care vor fi pusi in situatia de a gasi solutii pentru atragerea de fonduri suplimentare pentru reabilitarea drumurilor. Din totalul de 1.101 km de drumuri din judet, 798 km sunt drumuri modernizate, dintre care 757 km au durata de serviciu expirata.
Alesii judeteni vor fi chemati, la finele lunii, pentru a aproba majorarea costului pentru eliberarea avizelor si a tarifelor pentru utilizarea zonei drumurilor judetene aflate in patrimoniul public al judetului Arad, pentru anul 2010.

Situatie dezastruoasa
Proiectul de hotarare este insotit de o documentatie in care se prezinta o situatie, destul de grava, in care se afla drumurile din judetul Arad. „Consiliul Judetean Arad, in baza Hotararilor Guvernului H.G. nr.540/2000, H.G. nr.1399/2007 si H.G. nr.404/2009, privind aprobarea incadrarii in categorii functionale a drumurilor publice, are in administrare o retea de 1.101,627 km drumuri judetene.(...) In baza Legii nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, reteaua de drumuri comunale a fost predata, in anul 2003, primariilor locale. Din drumurile modernizate, 757,050 km au durata de serviciu expirata. Desigur, se doreste ca intreaga retea de drumuri judetene sa fie viabila, astfel incat circulatia rutiera sa se desfasoare in conditii optime de siguranta, confort si civilizatie”, se mentioneaza in raportul care va fi inaintat alesilor judeteni. Daca se are in vedere ca lungimea drumurilor incadrate ca „modernizate” (care figureaza ca asfaltate) se ridica la aproape 798 kilometri, din raportul de specialitate al Consiliului Judetean reiese ca 95% din drumurile modernizate sunt expirate.

Vinovati: traficul si clima
„Distrugerea si degradarea drumurilor se datoreaza cresterii substantiale, in ultima perioada, a traficului greu si agabaritic, coroborat cu influenta factorilor de clima in cele patru anotimpuri ale anului”, se mentioneaza in preambulul proiectului de hotarare.

Fonduri suplimentare
Din taxele pentru eliberarea avizelor si a tarifelor pentru utilizarea zonei drumurilor judetene, aflate in patrimoniul public al judetului Arad, s-au incasat, in anul 2008, 139.823 lei - din concesiuni, chirii teren - respectiv, 25.212 lei, din avize. Consilierii judeteni vor discuta despre majorarea tarifelor de inchiriere sau concesionare a suprafetelor de teren din zona drumurilor judetene cu 6,3%.
Statistica drumurilor din judet

797,911 km drumuri modernizate
238,001 km drumuri pietruite
65,715 km drumuri de pamant

S. B. - Jurnal aradean

  • Armonii sonore de mare clasa la Filarmonica din Arad

Pentru luna mai filarmonica aradeana a pregatit o serie de concerte de mare clasaFilarmonica din Arad a pregatit pentru aceasta luna o serie de concerte, incepand cu Ceaikovski - Concert pentru vioara si orchestra in re major, op.35 si Simfonia a IV-a in fa minor op. 36. Concertul va avea loc astazi de la ora 19. Solist va fi Andrei Agoston Germania, violonistul care a dominat clasamentele marilor concursuri internationale de vioara precum acelea de la Leipzig (Johann Sebastian Bach), Moscova (Piotr Ilici Ceaikovski), Sion (Tibor Varga), Bucuresti (George Enescu) sau Viena (David Oistrach). El va fi insotit de dirijorul Neil Thomson din Anglia, un obisnuit al ansamblurilor London Symphony Orchestra, Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra sau London Concert Orchestra. „Acest concert va reprezenta, cu siguranta una dintre culminatiile repertoriale si de distributie ale simfonicelor acestei stagiuni”, ne spune Rodica Talmaciu, directorul Filarmonicii Arad.
De ziua Europei, in 9 mai, de la ora 19, in sala Palatului Cultural va avea loc un concert dedicat acestui eveniment, „Onoram aceasta zi cu Focuri de artificii si Muzica apelor din creatia marelui compozitor Georg Friedrich Händel (1685 - 1759), de la a carui disparitie se implinesc 250 de ani. Concertul va fi dirijat de maestrul Dorin Frandes”, mai spune directorul Filarmonicii.

Armonii beethoveniene la Filarmonica
La mijlocul lunii publicul va putea asculta armonii beethoveniene asortate cu melodioase prelucrari instrumentale in interpretarea flautistului Constantin Talmaciu, cel care ne propune doua pagini celebre din repertoriul liric: fragmente din opera Carmen si Cenusareasa interpretate la flaut si acompaniat de orchestra. Este vorba de Fantezia Carmen pentru flaut si orchestra de François Borne si Variatiuni pe tema “Non piu mesta” din Cenusareasa de Rossini de Frederic Chopin.
„Preludiu si Fuga” - ultima lucrare aleasa din repertoriul lui Nicolae Branzeu si programata in cadrul stagiunii aniversare - lucrare premiata a maestrului - va deschide concertul de, joi 14 Mai ora 19 de la Sala Palatului Cultural. Conducerea muzicala va fi preluata de maestrul Cristian George Neagu, initiatorul seriei de concerte aniversare dedicate celor doi intemeietori ai Filarmonicii si creatiei beethoveniene. Simfonia a VIII-a in fa major op. 93 de Beethoven va inchide programul serii.
Un alt eveniment este programat pentru 21 mai de la ora 19 cu titlul „Pagini simfonice de mare popularitate”. Acesta cuprinde trei dintre cele mai indragite creatii ale literaturii muzicale universale - George Enescu - „Preludiu la unison din Suita I pentru orchestra”, Maurice Ravel - „Bolero”, Nicolai Rimski - Korsakov - Seherezada suita simfonica op.35.

Gala cu numere de opereta
In 28 mai, tot de la ora 19, Filarmonica gazduieste o gala cu numere de opereta - Strauss si Lehar alaturi de alte nume de relevanta ale genului de muzica de divertisment de la trecerea dintre doua secole - XIX si XX - ce ofera o reinnoita colectie de numere de succes, inspirate de muzica si trairile Vienei. Soprana Ella Tyran si tenorul Pataki Adorjan vor incanta din nou cu arii si duete acompaniati de orchestra si, de aceasta data si de corul academic al Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta maestrului Wolfgang Groehs.

Din surprizele lunii iunie
Frumoasa din padurea adormita - Basm si muzica la Palat. „Pentru copiii "de toate varstele”, in Sala de concerte a Filarmonicii va avea loc un spectacol neconventional de 1 Iunie. Sub genericul „Joc si poveste” pe podeaua salii de concerte,„Frumoasa din padurea adormita” va fi “insufletita” de povestea si jocul actorului Zoltan Lovas si acompaniata muzical de pianistul Sorin Dogariu”, ne spune Rodica Talmaciu.
Prezente deosebite pe scena de concerte a Filarmonicii, pot fi intalnite in 4 iunie, in Tribuna Tinerelor Talente. Concertul reuneste aradeni si nearadeni, tineri si talentati, confimati deja pe scenele de concert nationale si internationale.

Simina Roz - Observator

  • Pancotanii vor avea retea de gaz anul acesta

Lucrarile de aductiune a conductei de gaz pana la Pancota vor fi gata intr-o lunaReteaua de gaz a localitatii Pancota va fi finalizata, in sfarsit, anul acesta.
Inceputa in anul 2001, investitia a fost sistata dupa cateva luni, din lipsa de fonduri, fiind continuata abia in urma cu aproximativ un an.
Potrivit primarului orasului, Iosif Retter, lucrarile de aductiune a conductei pana la Pancota vor fi finalizata intr-o luna. „Toti localnicii vor beneficia de gaz. Si reteaua stradala de gaz din Pancota a fost finalizata in proportie de 80 la suta. Se astepta doar sa fie terminate si lucrarile de aducere a conductei de la Santana catre Pancota”, ne-a spus Iosif Retter.
Potrivit edilului sef al Pancotei, fondurile pentru lucrari, in valoare de 24 de milioane de euro, au fost asigurate printr-un proiect guvernamental, iar societatatea care se ocupa de lucrari este Trans Gaz Medias. Odata finalizate lucrarile la Pancota, reteaua de gaz se va extinde si la Masca, Galsa, Siria, Caporal Alexa, Zarand, Seleus, Tarnova.

Nadia Bodran - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]