Ştirile Zilei

Vineri, 7 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Firmele arădene sunt devorate de criză

Raportările Diecţiei Generale a Finanţelor Publice Arad arată că încasările la buget au scăzut din cauza închiderii multor firmePatronii arădeni stau din ce în ce mai prost cu finanţele
Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional Registrul Comerţului, de la începutul anului şi până în prezent, peste 9% dintre agenţii economici înregistraţi la Arad şi-au închis porţile. Fie că este vorba de suspendarea activităţii, de dizolvare voluntară sau radiere voluntară, comparativ cu anul trecut, din ce în ce mai mulţi întreprinzători s-au dat bătuţi. Dacă în perioada ianuarie - iunie 2008, doar 46 de unităţi şi-au suspendat activitatea, în primele şase luni ale anului 2009, 1963 de firme au ales această variantă.
La procedura de dizolvare voluntară au apelat anul acesta 117 firme, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost dizolvate 24 de firme. Şi în ceea ce priveşte radierea voluntară, situaţia este alarmantă. Dacă în ianuarie-iunie 2008 au fost radiate 65 de societăţi, anul acesta numărul a fost de şapte ori mai mare, adică 465. Astfel, dacă la sfârşitul lunii iunie numărul comercianţilor activi se ridica la 27.722, nu mai puţin de 2.535 de societăţi au tras obloanele din cauza crizei.
Finanţele raportează pierderi
Nici raportările întocmite de Diecţia Generală a Finanţelor Publice Arad nu arată o situaţie mai bună. Încasările totale la bugetul general consolidat al statului s-au ridicat, la data de 30 iunie 2009, la 711.770 mii lei, în scădere cu 83.590 mii lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, suma colectată reducându-se astfel cu 11%. În ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, lucrurile stau şi mai rău. În prima parte a lui 2008 s-au încasat 446.477 mii lei, iar un an mai târziu suma a scăzut cu 21%, ajungând la 352.202 mii lei. În scădere au fost şi sumele virate la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cu 1 %, şi cele virate la bugetul asigurărilor pentru şomaj. În primul semestru al anului 2008 s-au plătit 13.813 mii lei pentru şomaj, 2009 aducând cu el încasări de doar 8.978 mii lei, scăderea fiind de 36%.
Din sumele care se constituie încasări la bugetul de stat, cel mai mare regres s-a înregistrat în ceea ce priveşte taxele vamale, scăderea fiind de nu mai puţin de 60%. În primul semestru al anului 2008 taxele vamale au adus „câştiguri” de 10.907 mii lei, în timp ce în perioada similară a lui 2009 s-au încasat numai 4.386 mii lei, rezultând un deficit de 6521 mii lei. De asemenea, impozitul pe profit încasat a avut şi el o scădere de 37%, Finanţele înregistrând la acest capitol un minus de 23.324 mii lei. Asta, după ce în prima parte a anului 2008 s-au încasat 62.733 de lei, iar în 2009, 39.409 mii lei.
În ceea ce priveşte accizele, reducerea a fost de 28%, iar minusul înregistrat de 2.976 mii lei. În primele luni ale lui 2008 s-au încasat din accize 10.567 lei mii, în timp ce anul acesta suma nu a depăşit 7.591 mii lei. Nici la capitolul TVA nu stăm mai bine. Deşi procentual nu este vorba despre cea mai mare scădere, fiind un minus de doar 25%, valoric încasările din TVA au adus cea mai mare „gaură” la bugetul de stat, minusul înregistrat fiind de 47.747 mii lei. Aruncând o privire comparativă în primul semestru de anul trecut şi în aceeaşi perioadă de anul acesta, observăm că în 2008 TVA-ul a adus la buget 188.798 mii lei, în timp ce încasările de acum au fost de doar 141.051 mii.
La capitolul datorii ale agenţilor economici, situaţia este de asemenea îngrijorătoare. La sfârşitul lunii iunie, firmele datorau 346.716 mii lei, principalele restanţe fiind la bugetul de stat, respectiv 270.515 mii.
Mai trebuie spus că doar în primul semestru al anului în curs au fost declarate inactive 2.102 firme, adică aproape 8% din societăţile înregistrate în Arad.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Controale cu... final fericit!

Proprietarii imobilelor controlate s-au lăsat convinşi că trebuie să ia măsuri urgente de reparare a faţadelorCel puţin un sfert din proprietarii care s-au trezit cu controale la imobile au răspuns că se vor apuca de reparaţii.
Acţiunea organelor de control de a sensibiliza proprietarii de clădiri istorice din centrul oraşului pentru a-şi pune în siguranţă elementele care sunt desprinse parţial de pe imobile începe să funcţioneze. Proprietarii, se pare, unii sub ameninţarea aplicării de amenzi, s-au lăsat convinşi că trebuie să ia măsuri urgente.
Mare parte dintre proprietarii de apartamente în clădirile menţionate au răspuns pozitiv solicitării transmise de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Vest - Serviciul Control Calitate Lucrări de Construcţii Arad.

Zeci de procese verbale
Angajaţii instituţiei au demarat, în primăvară, o campanie de inventariere a imobilelor din centrul oraşului care sunt un pericol pentru arădeni, prin faptul că multe dintre elementele de faţadă sau din acoperiş sunt desprinse şi pun în pericol viaţa trecătorilor. „Au fost întocmite 35 - 40 de procese verbale”, ne informează Leonid Gheorghiţă, şeful serviciului amintit.
Proprietarii au primit termene exacte până când trebuie să realizeze o expertiză tehnică a clădirii şi să se asigure de eliminarea elementelor desprinse de pe faţade.

Strâng bani
„Am primit semnale pozitive, chiar şi în scris, de la asociaţiile de proprietari, cu hotărâri ale Adunărilor generale, cu decizii luate la şedinţele asociaţiilor de a strânge bani. În mare măsură, mă mulţumeşte”, ne-a spus Leonid Gheorghiţă, subliniind că până acum s-au primit asemenea informări de la circa 10 asociaţii de proprietari. Sunt unele cazuri în care asociaţiile au cerut decalarea termenelor primite de la inspectori pentru punerea în siguranţă a elementelor care cad. „Înţelegem că există bunăvoinţă”, spune şeful serviciului, menţionând că „acolo unde nu există bunăvoinţă, vom da amenzi. În cazurile în care proprietarii nu sunt constituiţi în asociaţie, fiecare proprietar riscă să primească amenzi de până 2.000 de lei, în funcţie de gravitatea situaţiei. Chiar nu cred că stau oameni de slabă calitate în clădirile acelea”, ne-a declarat Leonid Gheorghiţă.

La judecată
Una dintre cele mai des întâlnite scuze ale proprietarilor în faţa inspectorilor este aceea că vecinii nu vor să contribuie cu bani. Leonid Gheorghiţă a subliniat că soluţia este ca lucrarea să fie plătită de proprietarii care vor să contribuie, iar, mai apoi, să îşi acţioneze vecinii în judecată pentru recuperarea banilor investiţi în punerea în siguranţă a elementelor desprinse.

S. B. - Jurnal arădean

  • Peste 100 de persoane urmează cursurile liceale la seral, clasa a IX-a

Conform statisticilor ISJ Arad, peste 100 de persoane s-au înscris în clasa a IX-a la învăţământul seralLa nivelul judeţului Arad s-au înscris, pentru un loc în clasa a IX-a, la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă, de stat, 124 de candidaţi din care au fost repartizaţi 118. La această formă de învăţământ au putut să se înscrie candidaţii absolvenţi a VIII clase, din seriile anterioare care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până la data de 13 septembrie 2009, inclusiv.
Din totalul de candidaţi înscrişi s-au format patru clase două în municipiu - una la Grupul Şcolar de Transporturi Auto „Henri Coandă” şi una la Grupul Şcolar de Industrie Alimentară - două în judeţ - la Grupul Şcolar „Ioan Buteanu” din Gurahonţ şi la Grupul Şcolar Chişineu Criş. Mediile de admitere au variat între opt şi cinci.
În privinţa locurilor în clasa a IX-a, la zi, în urma celei de-a doua repartizări au mai rămas peste 400 de locuri neocupate, pe întreg judeţul. A treia repartizare computerizată pentru învăţământul liceal de stat, la zi se va desfăşura în perioada 1 - 10 septembrie. Această ultimă repartizare se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior celor două etape anterioare.

Simina Roz - Observator

  • Michael Jackson, creat din boabe de o arădeancă

Artista Daniela Kovats prezintă cele două tablouri cu Michael Jackson realizate din seminţe de diferite culoriDaniela Kovats a reuşit să uimească pe oricine după ce, printr-o muncă migăloasă, a reuşit să dea naştere unor adevărate obiecte de artă.
Tablouri şi obiecte decorative demne de marile expoziţii sunt rezultatele unei munci, care deşi la prima vedere pare relativ uşoară, este mult mai migăloasă. Aceasta îşi cumpără materia primă din diverse magazine, după care urmează crearea modelelor, care reuşesc să atragă atenţia tuturor.
„Îmi place să fac orice decoraţiune din seminţe. Mă fascinează pentru că ştiu că sunt naturale. De ani de zile, fac sticluţe decorative cunoscute sub denumirea «Sporul casei». Am mai făcut şi farfurii, fructiere sau alte obiecte decorative“, a declarat Daniela Kovats.
„Anul acesta am realizat un tablou din paste făinoase de care sunt foarte mândră. Mi-am dat seama că dacă pot să lipesc paste făinoase şi să iasă o mică lucrare de artă, atunci de ce să nu încerc şi cu seminţe. Am luat modelele de pe internet şi am început să montez seminţe de muştar. Am făcut două tablouri. Dacă am văzut că merge, am mai făcut unul“, a mai susţinut Daniela Kovats.
Tablourile realizate de aceasta au la bază boabe de muştar, orez şi multe alte seminţe pentru ornamente. Astfel, Daniela Kovats cumpără seminţele apoi ia modelele, după care urmează montajul. „Montajul se face bob cu bob. Se lipesc bobiţele cu un adeziv transparent, după care se lăcuiesc cu lac pentru lemn. Lacul este bun atât pentru luciu cât şi pentru protecţiea tabloului. Astfel, pictura devine ermetică, nu există riscul să se piardă vreun bob şi poate să fie cură- ţată mai uşor“, a susţinut Daniela Kovats.
Una dintre cele mai mari realizări ale artistei este tabloul cu idolul ei: Michael Jackson. „Sunt şi o să rămân fan Michael. După moartea lui, am decis să-i fac un tablou. Soţul meu m-a încurajat şi eu am zis că merită să fac o încercare. Mi-a fost puţin teamă la început. Mă temeam că nu o să iasă bine detaliile feţei, în special gura, conturul ei, dinţii, expresivitatea“, a susţinut Daniela Kovats. Dacă prima oară a fost cu emoţii, după ce a desenat chipul artistului, a montat seminţele şi a văzut că a ieşit aşa de bine, artista a mai făcut un tablou.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Chişineu Criş, în sărbătoare

La Chişineu Criş va avea loc în acest week-end o nouă ediţie a manifestării Zilele OraşuluiManifestări cu caracter folcloric, cultural, educativ şi sportiv şi multă distracţie de Zilele Oraşului.
Sărbătoare mare la Chişineu Criş, acolo unde în week-end sunt organizate zilele oraşului, ediţia a IV-a. Evenimentul debutează sâmbătă, la ora 11.00, cu discursurile oficialilor, urmate de fanfara Sunetul Aradului, condusă de Gheorghe Tiberiu, care va umple de muzică Parcul central al oraşului, de distracţiile oferite tinerii pe stadionul orăşenesc, cu începere de la ora 14.00 etc. Nici cultura nu a fost uitată, Casa de Cultură din oraş găzduind o lansare de carte, o expoziţie de artă plastică şi una de artă fotografică.
Stadionul orăşenesc va fi sâmbătă seara gazda concertelor de muzică populară şi muzică uşoară, printre invitaţi numărându-se Formaţia de dansuri populare maghiare din Ketegyhaza (Ungaria), Nelu Zadic, formaţia Toxic şi Anda Adam. Discoteca în aer liber va ţine până în zori.
Concertele de muzică populară şi uşoară se reiau duminică, cu începere de la ora 19.00. Vor urca pe scenă, printre alţii, Orchestra Rapsozii Zărandului, Aurel Tămaş acompaniat de Orchestra Doruri Transilvane, şi trupa HI-Q.
Totul se va încheia cu un impresionant foc de artificii.

A. B. - Jurnal arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]