Ştirile Zilei

Miercuri, 7 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Ambasadorul Italiei, la Arad: „Investitorii italieni din vestul ţării au aceeaşi problemă cu cei români: criza economică”

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a participat ieri la o întrevedere cu oficialităţile municipiului şi judeţuluiAmbasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a participat ieri la o întrevedere cu oficialităţile municipiului şi judeţului, în care s-au abordat probleme legate de colaborarea româno-italiană pe diferite domenii şi de greutăţile întâmpinate de comunităţile româneşti sau italiene din Italia, respectiv România. Excelenţa sa a fost însoţit de către o delegaţie din care au mai făcut parte şeful Camerei de Comerţ Italiene pentru România, Guglielmo Frinzi, Consulul general al Italiei la Timişoara, Manilo Giuffrida, sau corespondentul consular pentru Arad, Roberto Spelandio. Ambasadorul Cospito a dezvăluit că a participat luni, la Timişoara, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii italiene de afaceri din zona de vest a ţării, concluziile fiind „investitorii italieni au aceeaşi problemă ca şi cei români: criza economică”. Întreprinzătorii italieni i-au cerut ambasadorului să intermedieze acordarea unor credite avantajoaste pentru IMM-uri sau introducerea unor moratorii pentru întreprinzătorii aflaţi în dificultăţi financiare (posibilitatea amânării plăţii unor datorii către stat). Discuţiile cu oficialităţile arădene (primarul Gheorghe Falcă, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu şi prefectul Călin Bibarţ) au vizat domenii precum agricultura, infrastructura şi legăturile de transport dintre zona de vest a României şi Italia. Ambasadorul Mario Cospito a mai subliniat că între România şi Italia există legături comerciale şi sentimentale puternice. „La Camera de Comerţ sunt înregistrate 28.000 de firme italiene care activează în România, pe locul doi fiind Germania cu 18.000. Italia este principalul destinatar al exporturilor din România, şi pe locul doi la importuri”, a subliniat Cospito. În privinţa relaţiilor culturale dintre cele două popoare şi regiuni, participanţii au căzut de-acord asupra faptului că „politicienii ar trebui să fie mai ponderaţi în declaraţii şi să aibă un discurs bazat mai degrabă pe rezolvarea problemelor comunităţilor şi nu pe chestiuni sentimentale”, după cum a afirmat primarul Gheorghe Falcă. Delegaţia italiană şi autorităţile arădene au stabilit organizarea unor târguri de afaceri pentru investitiorii italieni, pentru a-i atrage spre zona Aradului. „Prin aceste târguri trebuie să dăm un mesaj pozitiv investitorilor italieni”, a conchis ambasadorul Mario Cospito.

L. C. - Observator

  • Astra Călători vrea Programul Rabla pentru vagoane

Preşedintele Astra Vagoane Călători Arad - Valer Blidar propune statului român reînnoirea întregului parc feroviar cu vagoane noiReînnoirea întregului parc feroviar...
Conducerea Astra Vagoane Călători Arad propune statului român reînnoirea întregului parc feroviar cu vagoane noi la preţul de modernizare sau recondiţionare al celor vechi. Practic, Astra Vagoane bate la uşa statului cu o ofertă de nerefuzat şi, conform celor declarate de preşedintele Valer Blidar, pune concurenţa pe jar.
Ideea s-a materializat într-o discuţie cu ocazia unei expoziţii în Gara de Nord, ocazionată de Zilele Feroviare. „Este vorba de un târg anual de profil la care ne aflăm, unde noi prezentăm cinci prototipuri de vagoane. Dintre cele cinci, ultimul prototip este un vagon, pe care noi l-am denumit cel mai ieftin vagon din lume. Acesta este modern şi costă 500.000 de euro. Pe acesta îl oferim statului pentru înnoirea parcului feroviar“, ne-a explicat Valer Blidar, preşedintele Astra Vagoane Călători. Acesta spune că preţul acestui prototip este foarte mic în comparaţie cu costurile de recondiţionare a unui vagon vechi. „Parcul feroviar cuprinde vagoane vechi de 40, 50 de ani, vagoane a căror modernizare costă statul între 420.000 şi 650.000 de euro per bucată. Noi oferim un vagon nou, cu viteză şi durată de viaţă mai mare, la preţul unuia vechi de zeci de ani“, a continuat preşedintele Astra Vagoane Călători. Valer Blidar mai spune că înnoirea parcului feroviar al României ar putea funcţiona asemenea Programului Rabla. „CFR va vinde vagoanele la fier vechi, iar banii obţinuţi în acest fel pot constitui un avans pentru cele noi“, a precizat preşedintele Astra Vagoane Călători.
Propunerea societăţii arădene pune pe jar ceilalţi fabricanţi din domeniu. De asemenea, Constantin Axintia, subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a reacţionat la această ofertă afirmând că ar fi necesară mai degrabă reabilitarea căilor ferate româneşti. „Da, este perfect adevărat, dar este la fel de necesară şi înlocuirea vagoanelor cu unele moderne, cu aer condiţionat şi care oferă condiţii omenelşti de călătorie“, a conchis Valer Blidar, preşedintele Astra Vagoane Călători

Camelia Bente - Glasul Aradului

  • Mii de cazuri pentru poliţiştii arăden

Poliţiştii arădeni au avut de rezolvat în primele şase luni ale acestui an mii de cazuriPoliţiştii arădeni au intervenit la 5.684 solicitări directe ale cetăţenilor în primele şase luni ale acestui an.
Astfel, oamenii legii au participat la 230 de executări silite, au executat 464 mandate de aducere şi au verificat peste 1.220 de deţinători de arme. S-au mai desfăşurat şi 3.229 de activităţi specifice în legătură cu unităţile de învăţământ, din care 824 de şedinţe şi au fost verificate pe linie de evidenţa populaţiei, 1.166 de persoane.
Efectivele de ordine publică au aplicat 10.243 de sancţiuni dintre care 5.509 la regimul circulaţiei rutiere, 516 la legea 12 din 1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale licite, 124 la legea 333 din 2003, privind paza bunurilor, obiectivelor, valorilor şi protecţia persoanelor, 245 la regimul evidenţei populaţiei şi 63 la Legea 42 din 2004 privind circulaţia şi transportul materialului lemnos.
De asemenea, poliţiştii Compartimentului Sisteme de pază a avizat 66 de planuri de pază, din care 32 de însoţire transport valori. Au mai fost atestaţi 624 de agenţi de pază, avizaţi 112 agenţi de pază pentru port-armă şi au fost sancţionaţi contravenţional 17 de agenţi de pază.

I. C. - Jurnal Arădean

  • Mirela Aldescu a fost numită inspector general iar Eugenia Groşan se întoarce la catedra de la „Ghiba Birta”

Mirela Aldescu este noul inspector şcolar generalInspectoratul Şcolar al Judeţului Arad are de ieri un nou inspector şcolar general în persoana profesoarei Mirela Aldescu. Festivitatea de numire s-a desfăşurat într-o atmosferă prietenoasă şi relaxată, nelipsind însă unele „înţepături” cu tentă politică. La eveniment au fost prezenţi, alături de inspectori şi cadre didactice, fostul inspector general Eugenia Groşan, inspectorul adjunct Nicolae Pellegrini şi prefectul Călin Bibarţ care a citit ordinele de revocare - numire.
Conform ordinelor venite de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, Eugeniei Groşan i s-a acceptat demisia reluându-şi catedra de Limba Română de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad. În al doilea ordin, adjuncta Mirela Aldescu este demisă din funcţia de inspector general adjunct, precizându-se că se va întoarce la catedra de Matematică de la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” Arad. În al treilea ordin citit de prefect se arată că funcţia de inspector general va fi ocupată de Mirela Aldescu. Inspector şcolar general adjunct a rămas în continuare Nicolae Pellegrini în al doilea post nefiind încă numită o altă persoană.
După citirea numirii prefectul a sfătuit-o pe Mirela Aldescu - „Îi adresez rugămintea să redeschidă canalele de comunicare cu administraţia locală. Încercaţi să reveniţi la normal cu aceste relaţii. De asemenea cred că ar trebui să reuniţi Consiliul de Administraţie şi să faceţi un regulament clar şi neechivoc şi totodată să păstraţi metoda votului secret.”
Noul inspector general a mulţumit în primul rând fostei sale colege, Eugenia Groşan - „Îi mulţumesc doamnei inspector general de până azi (n.r. ieri), cu care cred că am colaborat destul de bine. Vreau să dau dovadă de profesionalism şi cel mai important pentru mine este să formăm o echipă închegată.”
Eugenia Groşan le-a mulţumit la rândul său, foştilor colegi pentru colaborarea frumoasă pe care au avut-o şi a felicitat noul inspector. „Nu fac parte din categoria celor care nu ştiu să plece când odată au ocupat o funcţie. Sunt onorată că am colaborat cu voi în aceste cinci luni. Am format o echipă frumoasă. Acum însă consider că m-am retras la momentul oportun fără să mai comentez cauzele. Chiar dacă părăsim o funcţie de conducere rămânem dascăli şi ne întoarcem la copii. Ţin să felicit echipa rămasă iar doamna Aldescu este o persoană capabilă, o bună organizatoare care ştie să ţină lucrurile în frâu”, a spus Groşan.
În timpul festivităţii au existat câteva replici „finuţe” prefect - fost inspector general însă foarte bine sesizate şi comentate de către unii participanţi. Printre altele, Eugenia Groşan a spus că „Sper că aţi scăpat de politizarea învăţământului acum la plecare mea.” Nici prefectul nu s-a lăsat mai prejos spunând spre final că un „general în rezervă este foarte aproape de un general retras” - ( afirmaţie care a lăsat loc la interpretări din partea unor persoane). Discursul fostului inspector a fost aplaudat îndelung de foştii colegi, dovedind aprecierea şi respectul de care acesta s-a bucurat. Fostul inspector general cât şi actualul au primit câte un cadou din partea colegilor, Eugenia Groşan glumind - „Cu cadouri am venit, cu cadouri plec.”

Simina Roz - Observator

  • S-au pus în vânzare biletele la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic

Iubitorii teatrului pot cumpăra deja bilete la Festivalul Internaţional de Teatru ClasicIubitorii teatrului pot cumpăra deja bilete la spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic care va începe peste câteva zile.
Organizatorii au hotărât ca anul acesta să nu se mai pună în vânzare abonamente. Această decizie a fost luată datorită faptului că la ediţiile trecute s-a întâmplat ca multe locuri la spectacole să rămână neocupate, mulţi dintre abonaţi venind doar la deschidere. Biletele la parter şi etajul I costă 60 de lei, la etajul II 40 de lei şi la ultimul etaj 20.
La spectacolele Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad înscrise în festival preţurile sunt mai mici - la parter si etajul I costă 30 de lei şi la etajele II şi III - 10 lei. Vă reamintim că instituţia teatrală arădeană va prezenta trei spectacole în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic - „Turandot” după Carlo Gozzi, „Tartuffe” după Moliere şi „Slugă la doi stăpâni” după Carlo Goldoni în regia lui Laurian Oniga. Acest din urmă spectacol va fi prezentat în premieră în cadrul manifestării ce va începe pe 11 octombrie. De menţionat că actorii din „Slugă la doi stăpâni” au ocazia să se perfecţioneze cu actriţa şi acrobata Nicole Kehrbergher care organizează în această perioadă un workshop de mişcare scenică dedicat profesioniştilor.
Tot de la organizatori aflăm că la ediţia din acest an atelierul de jurnalism cultural va fi coordonat de partenerii din oraşul maghiar Bekescsaba. Personalităţi din domeniu care activează în ţara vecină vor împărtăşi din experienţa lor jurnaliştilor români care doresc să participe la acest workshop.
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic va debuta cu un spectacol eveniment - „Caligula” după Albert Camus în regia lui Tomas Pandur, unul dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni la ora actuală. „Caligula” este o coproducţie a Teatrului Gavella din Zagreb Croaţia şi a companiei slovene Pandur Theaters. Spectacolul se joacă în premieră în România, însă înainte de a veni la Arad s-a jucat cu foarte mult succes pe scene ale unor importante manifestări de profil din Europa.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]