Stirile Zilei
Miercuri, 8 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Aradenii sunt solidari cu protestatarii din Republica Moldova

Participantii la manifestarea din fata Primariei au depus si cate o lumanare la troita ridicata in memoria eroilor Revolutiei din '89Zeci de aradeni s-au strans ieri seara pe platoul din fata Primariei pentru a-si exprima solidaritatea fata de protestele de la Chisinau, unde sute de tineri au iesit in strada revoltati ca Partidul Comunist a iesit invingator in lupta pentru Presedintie.
Participantii la manifestarea din fata Primariei, in marea lor majoritate tineri, au aprins lumanari la Troita ridicata in memoria eroilor Revolutiei din 1989 si au scandat „Libertate pentru Moldova“, „Jos comunismul“ si „Basarabia, Basarabia“. Cu strangeri de inima pentru colegii lor, tinerii si-au amintit si au facut legatura intre scenele care se desfasoara in aceste zile la Chisinau si ceea ce s-a intamplat in decembrie ’89.
„Am facut un apel la un gest simbolic, pentru ideea de libertate, idee pentru care astazi se lupta cei din Republica Moldova. Nu este o demonstratie, nu este un miting, ci acest gest simbolic pe care l-am facut aici la Troita eroilor Revolutiei spune urmatorul lucru: credem in ideea de libertate si nu putem uita ca libertatea de exprimare, de a alege si de a protesta sunt drepturi pentru care s-a murit in 1989 si in Arad”, a declarat Claudiu Cristea, presedintele „Miscarii Aradene”, cea care a organizat manifestarea.
„Am vazut astazi la stiri absolut din intamplare ce se intampla in Moldova. Am sunat imediat un prieten sa se uite si el. Am intrat pe internet si am mai vorbit cu cativa prieteni si am zis sa facem ceva in semn de solidaritate pentru cei de-acolo. Ne-am pus o clipa in locul lor si ne-am dat seama ca, mai mult ca sigur, si noi am fi reactionat la fel”, a spus unul dintre tinerii prezenti in fata Primariei.

Studentii moldoveni din Arad nu pot ajunge in tara lor
Zeci de studenti moldoveni aflati pentru studii in Arad si care locuiesc in internatele facultatilor aradene sunt necajiti si urmaresc cu sufletul la gura, pas cu pas, tot ceea ce se petrece in tara natala.
„Ne e teama pentru prietenii nostri care se afla acolo. Normal ca protesteaza. Doar ideea de comunism ne inspaimanta. E absurd ceea ce se petrece. Credem ca alegerile au fost fraudate”, a spus Ioana D., tanara din Republica Moldova, care se afla pentru studii in Arad.
Altii sunt in acelasi timp ingrijorati pentru ca acum, nu mai pot ajunge acasa, de sarbatori.
„Am vazut doar la televizor ce se intampla acolo. Pastrez legatura cu tatal meu care se afla acolo si urmaresc televiziunile nationale din Romania, pentru ca cele de-acolo nu transmit nimic din ceea ce se intampla, fiind transmise doar emisiuni de divertisment. Am vrut sa merg acasa de Paste, insa se pare ca nu se poate pentru ca nu ne lasa sa trecem granita in Republica Moldova. Acum asteptam sa vedem ce se intampla. Toti spun ca ceea ce se intampla acum in Moldova se aseamana cu ceea ce a fost aici la Revolutia din 1989. Am inteles ca a fost intrebat primarul din Chisinau cat crede ca vor mai dura protestele si a spus ca vor iesi si astazi, poate chiar mai multi decat pana acum, pana vor lua o hotarare”, a povestit Ion Cazacu, un tanar moldovean, student in orasul Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Sute de interventii si de controale efectuate de pompieri luna trecuta

ISU Arad si-a prezentat bilantul pe luna martieLuna martie s-a dovedit a fi una plina de interventii pentru lucratorii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” Arad, care au raspuns prompt la aproximativ 350 de solicitari. Marea majoritate dintre aceste interventii au fost de competenta SMURD-ului, care a solutionat 228 de cazuri, cele mai multe fiind gestionate de Detasamentul Arad. De asemenea pompierii au intervenit la 43 de incendii salvand bunuri in valoare de circa 1.857.100 de lei, 31 de arderi necontrolate, sapte misiuni de descarcerare in urma accidentelor rutiere, patru solicitari de asistenta a persoanei si trei salvari de animale. Tot in cursul lunii trecute Inspectia de Prevenire din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al Judetului Arad a emis 10 autorizatii si 13 avize de securitate la incendiu si a autorizat un numar de 1692 de comercianti in baza declaratiilor pe propria raspundere. Au fost efectuate 173 de controale din care 13 la investitii, 58 la operatori economici si 90 la institutii. Pe timpul verificarilor s-au constatat 710 deficiente privind apararea impotriva incendiilor, din care o parte au fost remediate pe parcursul controalelor, iar 95 au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 24.500 de lei si avertismente. De asemenea, echipajul pirotehnic a intervenit la doua solicitari pentru asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Au anulat toate concursurile de angajare

Primaria Arad nu mai face angajariPersonalul Primariei Arad, in tensiune: fara prime, fara angajari si amenintati cu reorganizarea.
Nu s-a batut in cuie nimic, la Primaria Arad, intre executiv si sindicat, asa ca tensiunea e aproape de limita suportabilitatii. Angajatii nu stiu inca de cat din veniturile salariale de alta data vor mai avea parte pe viitor si ce prime le-au mai ramas de ridicat de la Primarie. Nici prima de Pasti nu mai e un lucru sigur aici. Mai grav, nici macar posturile.
Edilul local, Gheorghe Falca sustinea, de curand, ca, in privinta disponibilizarilor, totul depinde si de sindicat: daca sindicalistii vor accepta oferta „mai subtire” a Primariei, cu prime mai putine, mulata pe criza financiara, atunci nu vor fi niciun fel de disponibilizari. Iar primele care ar urma sa fie taiate au fost conturate de executivul local.

Fara angajari
Un singur lucru pare cert: la Primarie nu se fac angajari. Reorganizarea aparatului propriu de specialitate al Primariei, un alt subiect de stres pentru angajati, a dus la anularea tuturor concursurilor de recrutare si promovare aflate in desfasurare. In plus, pana la 31 decembrie, nici legea nu le mai permite celor din administratiile locale sa faca decat angajarile strict necesare. Posturile vacante raman, ca atare, vacante si pe mai departe.

A. B. - Jurnal aradean

  • Peste 500 de aradeni au fost prezenti ieri la editia a treia a festivalului “Primavara Sperantelor”

La finalul evenimentului a fost aprinsa "Flacara Sperantelor"Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, impreuna cu Special Olimpics Romania, au organizat ieri cea de-a treia editie a olimpiadei speciale “Primavara Sperantelor”. Festivalul s-a desfasurat la Sala Sporturilor “Victoria” si a fost dedicat sportivilor cu dizabilitati. La competitie s-au implicat si copii care nu au probleme de sanatate, tocmai pentru socializare.
Sala Polivalenta a devenit neincapatoare, aradenii fiind prezenti in numar mare la festivitatea de deschidere a olimpiadei.
„A devenit o traditie, ca in fiecare primavara sa se organizeze o competitie pentru persoanele cu dizabilitati. Acest festival este dovada ca putem realiza lucruri marete, este un moment de relaxare, un moment de bucurie si de spectacol, care ne da sansa de a ramane cu amintiri de neuitat. Speram ca modelul nostru sa fie preluat si de altii, iar noi vom continua cu astfel de actiuni”, spune Edita Iuhasz, director general DGASPC Arad.
La eveniment au participat copiii de la Scoala Generala „Avram Iancu” din Arad cu clasele speciale la fotbal si handbal, C.P.C Simeria, C.S.S. Ineu, Grupul Scolar Calan, D.G.A.S.P.C. Bihor, C.C.C.S. Arad, C.I.A. Pecica, Grupul Scolar „Atanasie Matinescu”, din Lipova, C.I.T.O. Tabacovici, din Arad, Fundatia „Speranta Copiilor”, din Arad, L.P. Ceahla si L.P. Mierla si multe alte fundatii din Lipova, Oravita si Lugoj.
Pe terenul Salii Polivalente au evoluat pe rand micii artisti de la Palatul Copiilor, grupul de majorete de la Colegiul „Elena Ghiba Birta”, formatia de aerobic „Aerogym”, trupa de dans folcloric „Zarandul”, iar surprizele s-au tinut lant.
Bucuria competitiei sportive a fost simtita si de copiii cu probleme speciale, care au participat la o demonstratie de fotbal impreuna cu 12 jucatori de la echipa de fotbal Special Olimpics.
Au fost oferite si certificate de recunoastere in semn de multumire Primariei, Inspectoratului Scolar, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Consiliului Judetean.
La eveniment a fost invitat si fostul fotbalist Miodrag Belodedici, care a impartit autografe, a pozat si a daruit mingi de fotbal copiilor cu probleme speciale.
„Particip la acest eveniment ca reprezentant al Federatiei Romane de Fotbal si cred ca rolul meu aici este sa sustin acesti copii si in general sportul. Nu am venit singur. Sunt insotit de Echipa Nationala de Fotbal a generatiei ‘95 si cu totii cred ca avem obligatia sa fim prezenti mai des la astfel de actiuni si sa incurajam copii sa faca sport. Am mai participat la experiente de genul acesta, dar la acest festival este prima data”, spune Miodrag Belodedici, director al Federatiei Romane de Fotbal.
La finalul evenimentului a fost aprinsa „Flacara Sperantelor”, care a fost purtata de un voluntar de la Speranta Copiilor si un reprezentant al Special Olimpics, care au tinut sa prezinte si deviza care caracterizeaza evenimentul: „Vreau sa castig, dar daca nu castig, vreau sa fiu brav in incercarea mea!”.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Cel mai mare aeroclub din tara va fi infiintat la Siria

La Siria ar putea fi infiintat cel mai mare aeroclub din taraValentin Bot, primarul comunei Siria, ne-a invitat, ieri, la o inedita conferinta de presa. Motivul? Deschiderea celui mai mare aeroclub din tara la Siria.
„Din discutiile pe care le-am purtat cu cei de la Aeroclubul Charlie Bravo din Siria, care au deja concesionat teren la noi in comuna si au reusit sa-si construiasca deja si un hangar pentru avioane, constatand si conditiile excelente de relief si de curenti de aer pe care le ofera comuna noastra, am decis sa participam si noi la acest proiect deosebit de ambitios, care presupune construirea unui aerodrom cu o pista de decolare-aterizare de 1.400 m lungime si 100 m latime. Acest parteneriat este deosebit de benefic in ceea ce ne priveste, pentru promovarea potentialului turistic al comunei la scara nationala” - ne-a declarat primarul Bot. La randul sau, Vasile Hategan, comandantul Aeroclubului Teritorial „Traian Vuia” din Arad, subunitate care apartine de Ministerul Transporturilor, ne-a informat ca, in viitorul apropiat, aeroclubul aradean se va muta la Siria: „Pe de o parte, lasam Aeroportul din Arad doar pentru traficul comercial, iar pe de alta parte, in toata Europa, avioanele mici aterizeaza pe aerodromuri special amenajate. Conditiile de la Siria sunt excelente si noua ne convine aceasta mutare, pe care, cel mai probabil, o vom putea efectua anul viitor.” La fel de incantat s-a aratat si Daniel Cojocaru, comandantul Aeroclubului „Charlie Bravo” din Siria, care ne-a explicat conditiile foarte bune de aici: „La Siria sunt cele mai bune conditii din tara pentru un aeroclub modern. Anul trecut, la Siria a fost batut recordul national de distanta la parapanta, Atila Sarig din Miercurea-Ciuc parcurgand distanta de 207 km. Pentru clasa „G”, care ne foloseste noua, spatiul aerian este gol in aceasta zona, avioanele putand decola si ateriza de la ivirea zorilor, pana cu o ora inainte de apusul soarelui.”
In ceea ce priveste parteneriatul, Primaria din Siria va veni cu terenul aferent (aproximativ 14 ha), iar aeroclubul va amenaja terenul, pista de decolare-aterizare, se va ocupa de omologarea, certificarea si balizarea aferente si, evident, va administra aerodromul. Spre surprinderea noastra, am aflat ca la Arad exista deja 24 de avioane particulare, plus inca patru care deservesc lucrarile agricole. Chiar si unul dintre cuviosii calugari de la Manastirea Feredeu este pasionat de zbor, este brevetat si, ori de cate ori aude zgomot de avioane, vine la fata locului. Tot ca un fapt inedit, directorul general al Aeroclub Romania, Constantin Voicu, s-a aflat la Arad pentru a constata cauzele prabusirii avionului privat in aceasta zona, dar ieri dimineata, la ora 9,00, a primit un fax prin care a aflat ca a fost pensionat de catre ministrul Berceanu. Dincolo de aceste aspecte, investitia care se va efectua la Siria (27 de hangare si o pista moderna) va plasa aceasta comuna in fruntea localitatilor din tara care poseda un astfel de aerodrom. Se vor organiza concursuri si competitii nationale si internationale, vor ateriza avioane de mici dimensiuni - pista va ramane de iarba, foarte utila in acest scop - iar cetatenii din Siria nu au decat de profitat din punct de vedere economic.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]