Stirile Zilei
Vineri, 8 mai 2009
Stirile TVA aici
  • 10 firme din Germania se arata interesate sa faca afaceri cu firmele aradene

Directorul CCIA Arad - Nicolae Grosan sustine ca intalnirea a fost un real succesExpo Arad International - CITEXPO a gazduit ieri intalnirea de afaceri romano-germana. La evenimentul organizat in colaborare cu RKW NRW - Centrul de Rationalizare si Inovare a Economiei Germane si cu sprijinul Ministerului Economiei si Tehnologiei din Germania au participat 10 firme din Germania, landul Renania de Nord, Westfalia si 22 firme din Romania. Firmele din Germania prezente la intalnire au domenii de activitate precum: fabricarea si comercializarea echipamentelor de incalzire industriala, instalatii de climatizare, sisteme de incalzire cu panouri si tuburi radiante, construirea si livrarea sistemelor de apa, apa uzata si tratarea namolului, statii de epurare... La deschiderea evenimentului au luat cuvantul Florin Remetean - subprefect al judetului Arad, Adrian Tolea - vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, Annett Kraushaar - sef birou RKW NRW, Nicolae Bacanu - presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad si Nicolae Grosan - director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad.
„Intalnirea a inregistrat un real succes, firmele germane gasind printre cele romanesti parteneri de afaceri in vederea cooperarii si dezvoltarii activitatii in Romania”, ne spune Nicolae Grosan.
Annett Kraushaar - sef birou RKW NRW, spune ca „Criza economica nu afecteaza doar Romania, si firmele din Germania sunt afectate in diferite moduri. Cel mai important lucru este sa ramanem activi si in aceasta perioada. Suntem bucurosi ca am reusit sa aducem aici o delegatie de firme din Germania si ca sunt posibilitati de colaborare cu firmele din aceasta zona. Speram sa incheiem si sa dezvoltam parteneriate in diferite domenii.”
Deschiderea a fost urmata de discutiile tematice intre firmele din cele doua tari, acestea prezentandu-si activitatea si scopul prezentei lor la eveniment. La finalul vizitei delegatia germana a dorit sa viziteze Groapa Ecologica ASA, Statia de Epurare a Companiei de Apa dar si zona Industriala a orasului.

Observator

  • Bursa muncii pentru elevi si studenti

Elevii si studentii isi pot gasi loc de munca pe perioada verii prin intermediul bursei organizate in 22 maiFacilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca tineri
Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad organizeaza o noua bursa a muncii, de aceasta data o actiune tematica, destinata elevilor si studentilor. Evenimentul va avea loc in data de 22 mai, in incinta restaurantului Bucegi din Piata Garii, incepand cu ora 9. Reprezentantii institutiei sustin ca necesitatea organizarii acestei burse a aparut ca urmare a posibilitatii de acordare a subventiei destinate angajatorilor care incadreaza in munca elevi si studenti, aceasta facilitate fiind prevazuta de Legea nr. 72/2007.
In perioada de vacanta, zeci de tineri vor dori sa isi gaseasca un loc de munca, iar acest aspect beneficiaza de sprijinul legii, angajatorii fiind motivati financiar sa angajeze acest segment de persoane. „Avand in vedere apropierea vacantei de vara, care ofera oportunitatea incadrarii acestor doua categorii, consideram binevenita organizarea bursei in scopul de a facilita intalnirea agentilor economici cu elevii si studentii care doresc sa se angajeze pe perioada determinata de maximum 60 de zile. In urma angajarii acestora, angajatorii beneficiaza de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare“, a declarat Mihaela Jude, inspector comunicare din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Arad.

Sandra Stoler - Glasul Arad

  • Programul de montare a panourilor solare pentru incalzire reluat de Ministerul Mediului

Programul de montare a panourilor solare pentru incalzire a fost reluat de catre Ministerul MediuluiUniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad anunta aradenii despre faptul ca Ministerul Mediului a reluat programul „Casa Verde” dupa ce in luna ianuarie acesta a fost anulat. Este vorba despre montarea panourilor solare pentru incalzire, program in care statul finanteaza 70% din costuri, restul de 30% fiind cofinantare. Pentru a se inscrie in programul care se adreseaza atat asociatiilor de prioprietari cat si proprietarilor de imobile persoanele doritoare trebuie sa depuna un dosar care sa cuprinda urmatoarele acte: cerere de finantare, copia certificatului de inregistrare fiscala, copie dupa hotararea privind aplicarea la Program si acordul privind contractarea finantarii documentatie de atestare a calitatii de proprietar sau administrator a imobilului, contractul de mandat privind participarea la program si actul aditional al acestuia pentru imobilele unde unitatea administrativ - teritoriala nu e proprietar sau administrator, hotararea Adunarii Generale a Proprietarilor cu privire la acordul de inscriere in program, solicitarea de inscriere, lista proprietarilor cu acordul de intrare in program, H.C.L. cu privire la stabilirea cotei de participare a acestuia, aprobarea studiului de prefezabilitate conform Hotararii 28/09.01.2008, anexa 1 declaratie pe proprie raspundere ca sunt prevazute in buget sumele necesare cofinantarii proiectelor de mediu, consumul lunar de plata si numarul de utilizatori. Aceste acte pot fi depuse la Administratia Fondului de mediu pe parcursul tot anului 2009. Vasile Arion, vicepresedintele ULALA spune ca „desi dosarele se pot depune pe tot parcursul anului indicat este ca acestea sa se depuna cat mai repede avand in vedere ca fondurile pentru fiinantare sunt cu aproape 45% mai mici fata de anul trecut.” De asemenea solicitantii trebuie sa indeplineasca si o serie de criterii printre care se numara si sa nu aiba obligatii de plata, sa detina suma reprezentand contributia proprie in vederea implementarii proiectului. In cazul asociatiilor de proprietari se va mentiona contributia formata din cota aprobata de catre unitatea administrativ-teritoriala si de catre asociatia de proprietari si sa aiba in administrare sau proprietate imobilul pe care urmeaza sa se implementeze proiectul.

A. M. C. - Observator

  • „Cu inima, dar si cu mintea”

Interviu cu Brian Gregory -  presedintele Fundatiei "Pro Prietenia" din Marea BritanieInterviu cu Brian Gregory, presedintele Fundatiei „Pro Prietenia” din Marea Britanie care de 15 ani ii ajuta pe aradeni.

Jurnal aradean: Domnule Brian Gregory, sunteti vicepresedinte al Fundatiei „Pro Prietenia” din Arad si presedinte al „Pro Prietenia” din Marea Britanie. Ce v-a determinat sa va implicati in aceasta activitate?
Brian Gregory: E o poveste lunga. A inceput acum 30 de ani, cand am vizitat pentru prima data Romania. De atunci, interesul meu pentru Romania a ramas intact. In 1996, a inceput relatia cu Puiu Tarcea - actualmente presedinte al Fundatiei „Pro Prietenia” Arad. In 2000, s-a infiintat „Pro Prietenia”, fundatie a carei activitate am sustinut-o, oarecum neoficial, prin biserica unde am fost preot. In luna februarie a acestui an, am infiintat in Marea Britanie „Friendship Foundation-(UK-Romania)” pentru sustinerea directa a Fundatiei „Pro Prietenia” Arad.

Jurnal aradean: Insist: ce v-a motivat sa va implicati?
Brian Gregory: Unul din punctele forte ale acestei motivatii este ca, in 1991, am infiat de la distrofici o fetita nascuta in Arad. Avea atunci doi ani si jumatate, nu umbla si nu vorbea. Astazi, e o domnisoara extraordinara. Partea a doua este prietenia cu Puiu Tarcea si relatia pe care am stabilit-o in timp. De asemenea, suntem impresionati de felul in care s-a dezvoltat aici, la Arad, activitatea fundatiei si vrem sa fim parte la provocarile la care se angajeaza presedintele fundatiei. Asta, precum si rezultatele pe care le vedem in viata celor pe care-i ajutam, ne motiveaza foarte mult.

Jurnal aradean: Cum reusiti sa-i convingeti pe englezi sa ajute, inca, Romania ?
Brian Gregory: Daca ar fi sa generalizez, as spune ca unul din rolurile noastre e sa educam populatia, pentru ca multi cetateni din Anglia au inca acea imagine veche a Romaniei din anii '90. Daca, pe de o parte, le cerem sustinerea financiara pentru activitatea ce se desfasoara aici, la Arad, de cealalta parte incercam sa le schimbam mentalitatea si sa-i facem sa inteleaga ca Romania e o tara a Uniunii Europene si lucrurile s-au schimbat. In trecut, era usor sa ai un raspuns-suport cand prezentai un caz pentru ca prezentai o imagine - ori a unui copil, ori a saraciei specifice acelei perioade - si oamenii raspundeau din mila. Acum trebuie sa explicam ca, azi, Romania e o tara europeana cu o rata de dezvoltare mai buna ca noastra si acum e momentul sa raspunda nu numai cu inima, ci si cu mintea. Pentru ca avem o foarte puternica cultura in ceea ce priveste activitatile caritabile, oamenii inteleg ca o fundatie e un foarte important element in cadrul unei democratii si asta ne ajuta sa primim sustinere pentru proiectele pe care le derulam. Iar noi le prezentam proiecte si idei care schimba vieti, care ofera o sansa, mai ales tinerilor. Cel mai bun exemplu este proiectul „Exchange - Schimb international de tineri”. Anul trecut, in luna august, a fost in Arad, iar in acest an, intre 19 si 29 iulie, zece tineri (sase din evidentele Serviciului de probatiune Arad, patru de la Protectia Copilului) si patru insotitori vor pleca in Tara Galilor, unde se vor intalni cu alti tineri si vor avea impreuna diverse activitati care ii vor ajuta sa inteleaga diferenta dintre culturi, sa vada locuri noi si sa puna inaintea lor provocari in ceea ce priveste viitorul lor.

Jurnal aradean: Cat de multi englezi raspund acum prin sustinere, fata de numarul celor care ne-au ajutat in anii '90 ?
Brian Gregory: Sunt mult mai multi acum. Daca inainte de februarie 2009, cetatenii au sustinut din buzunarul propriu, acum, prin inregistrarea „Friendship Foundation-(UK-Romania)” si in concordanta cu legislatia, celor care sustin activitati caritabile li se scade suma din impozitul datorat statului.

Carte de vizita
BRIAN GREGORY
S-a nascut la 15 septembrie 1943, in Bridgend, Tara Galilor. Este inginer de meserie, dar in anii '80 s-a „convertit” la teologie. A fost preot, iar acum e pensionar si se afla la dispozitia Bisericii Anglicane. Se implica, din convingere, in actiuni caritabile.

D. D. - Jurnal aradean

  • Preotul - constructor de biserici aduce prezentul in Tela

Biserica ortodoxa din Tela reconditionata de preotul paroh Aurel BlidariuSunt nu mai mult de 320 de suflete in Parohia Tela, catun scaldat in negura de secol XVIII.
Buni gospodari, localnicii a caror medie de varsta „s-a intepenit” la 65 de ani traiesc aici cu o nemarginita iubire de Dumnezeu. Au fost, in urma cu 18 ani, daruiti cu un parinte spiritual care si-a pus tot sufletul in slujba comunitatii ortodoxe din Tela. Marturie a stradaniei preotului paroh Aurel Blidariu stau cele doua biserici ortodoxe din Tela si Bacau de Mijloc peste care parintele pastoreste.

Farame de istorie
In cea mai mare parte, drumul judetean care leaga Lipova de Tela si trece prin Ususau, Dorgos, Zabalt si Bata nu pare sa aiba prea multe in comun cu vremurile prezente. Acelasi sentiment cuprinde trecatorul la intrarea in satul uitat de lume, incremenit in vremuri demult apuse, cand tinutul era stapanit de familia Mocioni de Foen. Cei care mai salasluiesc in Tela sunt batranii satului, insa totalul sufletelor din parohia parintelul Blidariu depaseste 300 numai impreuna cu locuitorii din catunul urmator, Bacau de Mijloc. Tinerii nu mai locuiesc de multi ani in sat, iar casele sunt in cea mai mare parte goale. Nici preturile nu sunt mari, pentru ca nu sunt multi aceia care si-ar putea trai viata aici.

Omul sfinteste locul
De-a lungul vremii, niciun preot nu a reusit sa ramana in sat mai mult de un an de zile. Cand a venit, in urma cu 18 ani, sa propovaduiasca din cuvantul Domnului la Tela, parintele a gasit o biserica de secol XVIII, macinata de vreme, lipsita de turla si cu peretii crapati cat sa intre un om prin sparturi. O clopotnita improvizata din lemn in afara gardului alina nevoia de pace spirituala a celor aproximativ 900 de suflete din parohie. Om gospodar, parintele a reusit, in timp, sa readuca lacasului de cult stralucirea de altadata. L-au sprijinit cu sufletul credinciosii, iar rezultatele muncii au fost pe masura eforturilor.
Lucrand dupa fotografii vechi ale bisericii, parintele Blidariu a reconstruit din temelii turnul si fatada, iar credinciosii din Tela si-au recapatat si clopotele, refacute intre timp la Astra Vagoane. La randul lor, picturile de interior au fost reconditionate de curand. Pentru ca toti credinciosii sa poata auzi cantarile bisericesti peste zi, parintele a dotat asezamantul cu un sistem de sonorizare performant. Nu a uitat nici de confortul credinciosilor sai la slujbe, asa ca a montat chiar in curtea bisericii o centrala termica pe lemne.

Satul cu doua biserici
Parintele e multumit de roadele muncii lui in parohie, dar marturiseste ca e departe de a-si fi incheiat lucrarea. Curtea bisericii ar putea fi mai mare, iar enoriaselor care se ingrijesc de plante le-ar prinde bine o fantana in apropiere. De aceea, parintele Blidariu viseaza sa poata cumpara terenul de dincolo de gard. Aici ar putea credincioasele sa aiba acces la fantana, iar parintele s-a gandit ca ar fi bine sa construiasca si o noua casa parohiala in care oaspetii Telei sa poata innopta. Desigur, interiorul bisericii ar mai avea nevoie si el de imbunatatiri la pardoseli si la mobilier, dar prioritatea lui Aurel Blidariu e acum sa vada renovata cealalta biserica din Bacau de Mijloc, filia lacasului de cult din Tela. Asezamantul din Bacau de Mijloc e inca in plin santier de lucru. Pentru ca picturile ce urmeaza sa fie refacute in interior sa poata rezista peste ani, parintele a comandat ca biserica atinsa grav de igrasie, sa fie prevazuta cu un strat protector de tabla la temelie. Preotul paroh crede ca, intr-un an, interiorul va prinde, in sfarsit, contur iar fatada lacasului de cult din Bacau de Mijloc va fi renovata complet.

Ortodocsi fara biserica
Cel mai indraznet dintre planurile de viitor este, pentru parintele Blidariu, sa ridice o a treia biserica ortodoxa in zona. In timp ce putinii credinciosi ortodocsi care mai vietuiesc in catunul Tela se pot mandri ca au doua lacasuri de cult, la numai patru kilometri departare, in Bulci, 25 de familii ortodoxe nu au inca o biserica. Pana in toamna, preotul paroh din Tela nadajduieste ca fundatia noului asezamant ortodox de la Bulci va fi turnata. Mai apoi, o bisericuta din lemn ii va intampina intru rugaciune si pe credinciosii din Bulci.

Monica Tulcan - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]