Stirile Zilei
Joi, 9 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Pensionarii prefera sa moara de frig, decat sa dea bani pentru reabilitarea blocurilor

Administratorii si presedintii de asociatii de proprietari s-au intalnit cu reprezentantii Primariei pentru a afla mai multe despre reabilitarea termica a blocurilorDiscutiile privind reabilitarea termica par interminabile. Desi acestea au inceput in urma cu cativa ani, nici pana in ziua de astazi, aradenii nu au fost lamuriti.
Chiar daca, ieri, reprezentantii Primariei au organizat o intalnire cu administratorii si presedintii de asociatii de proprietari, vor mai trece cativa ani pana cand cei care se inscriu in program vor avea un bloc izolat termic.
Intalnirea a avut ca scop principal prezentarea noii legislatii in domeniu. Mai exact, a Ordonantei de Urgenta nr. 18 din 4 martie 2009, privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Claudia Macra, city manager Primaria Arad, a prezentat in prima parte a intalnirii toate etapele pe care trebuie sa le parcurga administratorii si presedintii de asociatii de proprietari. La dezbatere au participat peste o suta de persoane, iar o parte dintre acestea au si ridicat o serie de probleme. Unele dintre intrebari au ramas fara raspuns, deoarece nu a putut fi dat pe loc, reprezentantii primariei cerand un ragaz. Cei care au plecat nelamuriti pot solicita raspunsurile in perioada care urmeaza, deoarece toate intrebarile au fost notate de catre functionarii primariei.

700 de euro de locatar
Cum era de asteptat, administratorii de bloc au ridicat problema refuzului locatarilor de a participa la programul de reabilitare. „Cum va plati un pensionar aceasta suma (700 euro)? Cu siguranta vor refuza si drept urmare vor ramane sa moara in frig. De exemplu, la Cluj plateste primaria si partea asociatiilor de proprietari”, afirma unul dintre administratorii prezenti in sala. Un apartament cu doua camere intr-o zona medie de temperatura va costa 3.500 de euro. Dintre care 20% (700 euro) vor plati asociatiile de proprietari, 30% (1.050 euro) primaria si 50% (1750 euro).
In cadrul sedintei au mai fost nelamuriri privind fatada blocurilor (geamurile si balcoanele). De asemenea, administratorii au intrebat daca exista bani la bugetul local pentru reabilitare si daca vor incepe lucrarile in acest an. Reprezentantii Primariei i-au asigurat ca bani vor exista, deoarece pentru reabilitare sunt alocate 32 de miliarde lei. Cei prezenti in sala au mai spus ca primaria ar trebui sa ajute cumva persoanele care nu au posibilitatea sa plateasca suma respectiva. „Nu are rost sa ne fortam, deoarece reabilitarea nu este obligatorie. Opteaza pentru ea doar administratorii ai caror locatari sunt de acord (50 +1)”, a spus unul dintre administratori.

Totodata, cei care doresc reabilitarea si nu vor plati vor ajunge in judecata.
Ordonanta de urgenta prezentata stabileste lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, etapele necesare realizarii lucrarilor, modul de finantare a acestora, precum si obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si ale asociatiilor de proprietari. Realizarea lucrarilor de interventie stabilite prin ordonanta de urgenta are drept scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor. Reprezentantii primariei sustin ca locatarii isi vor scoate investitia privind reabilitarea in cel mult cinci ani.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • ''Bombe'' pe patru roti pe sosele

Politistii si inspectorii RAR au verificat starea tehnica a autoturismelor care circulau pe drumul Arad - HoriaNereguli grave constatate de inspectorii RAR, astazi, intr-o actiune pe drumul ce leaga Horia de Arad.
Inspectorii din cadrul Registrului Auto Roman, impreuna cu politistii rutieri au luat, astazi, la controlat masinile care treceau pe drumul ce leaga Aradul de Horia. Defectiunile gasite la autoturismele oprite de inspectori si politisti au intrecut orice imaginatie: masini vechi de mai bine de 25 de ani, cu sisteme improvizate de alimentare pe baza de gaz, cu defecte majore la sistemele de directie, lumini si franare, adevarate ''bombe'' pe patru roti. Soferii incercau din rasputeri sa-i induplece pe inspectori si politisti, insa nu au avut sorti de izbanda.

Zeci de amenzi
Unii dintre conducatorii masinilor gasite cu defecte tehnice au incercat tot felul de tertipuri pentru a scapa de amenda. Scuzele au fost multiple: ba ca masina este a unei rude, ba ca nu are certificatul de inmatriculare la indemana etc. Nici camioanele sau rabele nu au scapat de control, inspectorii RAR luand pe rand orice autovehicul care trecerea pe sosea.
Intr-o singura ora, s-au dat zeci de amenzi, in valoare de 3.500 de lei. S-au mai retinut, in plus, in urma neregulilor constatate, si 10 taloane. De altfel, un sofer a ramas fara permis din cauza defectiunilor tehnice ale autoturismului sau.

I. C. - Jurnal aradean

  • Douazeci de produse traditionale din Arad asteapta atestarea la nivel european

Prefectul Calin Bibart vrea sa promoveze produsele traditionale din judetul nostruCalin Bibart, prefectul judetului Arad, a primit ieri dimineata vizita directorului executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, Lucia Romanescu. La discutii a fost prezent si Adam Alda, directorul executiv adjunct din cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Arad.
Scopul acestei vizite l-a constituit identificarea si promovarea produselor traditionale din judetul nostru, in vederea atestarii la nivel european si a protejarii lor ca denumire de origine. Pana in momentul de fata, au fost identificate 20 de produse traditionale din judetul Arad care trebuie atestate si protejate la nivel european ca denumire de origine, printre care se numara pita pe vatra de Pecica, salamul de Nadlac, tocanita traditionala de Nadlac, ciocolata de Vinga, varza de Socodor, tuica de Chisindia, cadarca de Minis, mustoasa de Maderat, ceapa de Vinga etc.
Lucia Romanescu, director executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, a subliniat ca toti producatorii care isi vor atesta produsele la nivel european vor beneficia de o serie de facilitati, tocmai pentru a fi incurajati in demersul lor. „In Romania nu exista niciun produs protejat la nivel european. Suntem in faza de a obtine aceasta atestare cu salamul de Sibiu, carnatii de Plescoi si cu virsli. Pentru noi este o noutate si de aceea vom realiza parteneriate cu tarile care au experienta in domeniu, cum sunt Franta, Austria, care deja au sute de produse atestae”, a declarat Lucia Romanescu.
„Dorinta noastra este de a pastra si promova aceste produse, pentru ca daca pierdem produsul autentic nu avem cum sa il mai recuperam peste ani de zile. Ca aradeni avem datoria sa ne luptam pentru a promova in toata lumea produsele specifice judetului Arad”, a spus Calin Bibart.

Observator
  • Imbracaminte, dulciuri si parc de distractii la Expo Arad

La Targul de Paste si cei mici au parte de distractieOua incondeiate in stil traditional, dulciuri, imbracaminte, parc de distractii pentru cei mici, mascote iepuras si ponei sunt doar cateva dintre lucrurile ce le puteti gasi timp de patru zile la Targul de Paste de la Expo Arad International.
Targul de Paste se afla la a VIII-a editie, evenimentul fiind destinat publicului larg, cu vanzare de bunuri generale. Cele 80 de firme din tara prezinta in aceste zile o gama variata de produse si servicii la cele mai bune preturi. Este vorba despre imbracaminte, incaltaminte, marochinarie, sticlarie, cosmetice, bijuterii, jucarii, cadouri, flori, articole de feng shui si patiserie.
Pe toata perioada targului, vizitatorii au parte de multe surprize, tombole cu premii, numeroase programe artistice sustinute de ansamblurile folclorice regionale, de scoli si gradinite, recitaluri de sarbatoare si demonstratii de incondeiere a oualor. Deschiderea expozitiei a fost facuta de catre Corul teologic, condus de prof. Tiberiu Ardelean.
De asemenea, gurmanzii vor avea posibilitatea de a gusta produse culinare specifice Pastelui. „Am venit la targ inca de la deschidere, deoarece noi sarbatorim in acest weekend Pastele si vreau sa cumpar cateva cadouri”, sustine Erika. In timp ce parintii fac cumparaturi, cei mici pot sa se joace cu iepurasii in parcul de distractii gratuit, aflat in interiorul pavilionului B si sa se plimbe cu trasura trasa de ponei in incinta complexului expozitional. Pe tot parcursul targului au loc programe artistice. Pe scena vor urca si cei de la Scoala Speciala cu clasele I-VIII din Arad, dar si cei de la Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Varstnici. Astazi, incepand cu ora 11.00, are loc o intalnire cu caracter informativ asupra posibilitatii de recuperare a TVA-ului (Information Day), iar incepand cu ora 12.00 va fi sustinut un seminar despre programele de finantare europeana.
Ultima zi a targului este dedicata si premiilor, deoarece vizitatorii pot intra in posesia unui obiect prin tombola. Programul de vizitare al targului este joi, vineri, sambata intre orele 11.00 si 21.00, iar duminica intre orele 10.00 si 16.00. Pretul unui bilet de intrare este de 2 lei. Transportul este gratuit pe traseul Podgoria - Expo Arad International si retur.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • “Un om de milioane” si “Steaua fara nume”, in acest week-end la Teatrul Clasic “Ioan Slavici”

Maine la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" aradenii pot sa vizioneze spectacolul "Un om de milioane"Iubitorii de teatru care nu au avut ocazia sa vizioneze pana acum spectacolul “Un om de milioane” sunt invitati vineri seara de la ora 19 in Sala Studio a Teatrului Clasic “Ioan Slavici”. Piesa este un recital in scenariul si regia actorului aradean Ioan Peter, al carei protagonist este chiar Ioan Peter. Decorul piesei este semnat de Onisim Colta, costumele ii apartin Oanei Varan Goia, light-design-ul lui Lucian Moga si regia tehnica lui Claudiu Oblea.
Pentru acest spectacol, Peter se foloseste de scrierea cehoviana ca de un pretext pentru transpunerea de intamplari si ganduri ce ii apartin in exclusivitate. Ioan Peter, Pit cum ii mai spun apropiatii, este cunoscut iubitorilor de teatru si ca autor de texte. Printre piesele scrise de Ioan Peter se numara "Tot ce se da", "Jim cara molozul", "Inger verde", "Majorete", "O noapte cu Ioachim Cortez", "Hamletule", "Coca blues", "Teatrul Covalciuc angajeaza masinist", "Picnic", "Soumenlinna".
Sambata, de la ora 19, tot in Sala Studio a teatrului aradean se va juca "Steaua fara nume", de Mihail Sebastian, in regia lui Dan Vasile, decorul Luminitei Penisoara si costumele Oanei Varan. Din distributia acestui spectacol ii amintim pe Dan Covrig, Calin Stanciu, Ioan Peter, Dorina Darie Peter, Roxana Sabau, Florin Covalciuc, Carmen Butariu, Doru Nica si Dan Antoci. Spectacolul merita vazut, avand in vedere succesul de care s-a bucurat la fiecare reprezentatie. Pretul unui bilet pentru un spectacol este de 20.02 lei pentru adulti si 10.01 lei pentru elevi/studenti si poate fi cumparat de la agentia teatrului deschisa miercuri, joi si vineri, de la ora 10 pana la 14 si intre orele 17 si 19 sau sambata, de la ora 10 la ora 12 si intre orele 17 si 19.

Corina Hutan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]