Ştirile Zilei

Joi, 9 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Au dat avansul pentru autostradă

Avansul pentru construcţia autostrăzii a fost virat în conturile firmei constructoareTot mai aproape de a deveni o realitate, autostrada Arad-Timişoara.
Cinci miloane de euro şi 16 milioane de lei au intrat ieri în conturile consorţiului care va efectua lucrările la autostrada Arad-Timişoara. Sumele de bani reprezintă avansul stabilit prin contract şi a fost plătit de către Ministerul Transporturilor.
„Acum urmează să eliberăm autorizaţia de construcţie şi se pot începe lucrările. Consorţiul FCC Constructione şi Astaldi, cel care a câştigat licitaţia pentru această lucrare, a primit în posesie şi terenurile aferente autostrăzii”, explică Eusebiu Pistru, ministru secretar de stat.
Potrivit lui Pistru, compania ce va construi centura pentru autostrada Arad-Timişoara nu a primit mai repede banii pentru avans deoarece „mai erau unele mici detalii de stabilit”.

A. P. - Jurnal arădean

  • 900 de lei pe lună pentru rezervarea locului de parcare pe Bulevardul Revoluţiei

Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plata din Arad se va modificaRegulamentul de parcare cu plată a suferit câteva modificări
Odată cu modernizarea Bulevardului Revoluţiei şi a unor străzi din apropiere, care au primit altă denumire, se modifică şi regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată. Proiectul respectiv se va afla vineri pe masa consilierilor locali municipali. Acesta cuprinde şi unele modificări privind acordarea gratuităţilor şi modului de sancţionare a celor care nu respectă condiţiile de parcare prevăzute de regulament. Cei care nu vor respecta regulamentul de parcare vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 100 lei la 200 lei. Vor primi sancţiuni şi cei care nu respectă marcajul rutier de parcare şi ocupă două locuri de parcare, dar şi cei care ocupă aceste locuri cu diferite obiecte.

Plata parcărilor se face tot în funcţie de zone
Taxarea se va face tot în funcţie de zonă. Astfel, din Zona A de taxare fac parte următoarele străzi: Emanuel Gojdu - tronson cuprins între str. Ecaterina Teodoroiu şi str. Tribunul Buteanu, E. Teodoroiustr, V. Goldiş, L. Blaga, V. Alecsandri, Horia - tronson cuprins între str. Episcopiei şi str. Octavian Goga, Ghe. Popa de Teiuş, Piaţa Mihai Viteazul, Crişan, B-dul Revoluţiei (de la Piaţa Gării până la Tribunul Dobra), I.C. Brătianu, N. Grigorescu, Blajului, Romul Veliciu, Xenopol, Decembrie 1918, Unirii, N. Bălcescu - tronson B-dul Revoluţiei - B-dul Gen. Dragalina, B-dul Decebal, B-dul General V. Milea, P-ţa Avram Iancu, P-ţa Catedralei, Ilarie Chendi, P-ţa Luther, Parcarea din faţa gării.
Zona B de taxare va cuprinde: Piaţa Gării, str. Miron Costin, str. Nelu Aristide Dragomir - tronson B-dul Revoluţiei şi str. M. Costin, str. St. A. Doinaş, str. T. Vladimirescu, str. A. Mureşanu - între B-dul Revoluţiei şi str. Şt. A. Doinaş, str. Elena Ghiba Birta, Piaţa Spitalului - parcarea din faţa blocurilor, str. Gh. Coşbuc, str. I. Sava, str. O. Goga - între str. Mărăşeşti şi str. Horia, str. Episcopiei, str. Ştefan Cicio Pop, str. I. Georgescu, str. M. Eminescu - tronson str. Calvin - str. L. Blaga, str. Calvin, str. Grigore Alexandrescu - între str. Cozia şi str. Ghe. Bariţiu, str. Aviator Georgescu - între b-dul Gen. Dragalina şi b-dul Decebal, str. Cloşca, str. M. Stănescu, str. I. Andreescu, str. Gen. Traian Moşoiu, str. P-ţa Caius Iacob, Splaiul General Praporgescu - între str. N. Grigorescu şi Str. D. Bolintineanu, Str. Salacz Gyula, Parcul Reconcilierii, B-dul General Dragalina şi B-dul Revoluţiei - zona medianei.

Abonament pentru medicii de familie
Pentru medicii de familiie un abonament pentru o lună în zona A costă 80 de lei, iar în zona B - 60 de lei, iar pe un an 691,2, lei, respectiv 518,4 lei. Pentru 15 minute de parcare în zona A se va plăti 0,2 lei, iar în B - 0,1 lei. Cei care vor lăsa maşina în parcare 30 de minute vor plăti 0,5 lei în zona A şi 0,4 lei în zona B, iar pentru o oră 1,0 lei în A şi tot atâta în B.
Abonamentul pe lună, pentru rezidenţi persoane fizice, pe o stradă în zona A va fi de 13,5 lei, iar în B de 10,0 lei, iar pentru nerezidenţi, persoane fizice şi persoane juridice pe o lună va fi de 264, 0 lei în zona A şi 222,0 lei în zona B. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care doresc un abonament lunar pe toate străzile vor trebui să plătească 900, 0 lei în zona A şi 810 lei în zona B. Pentru medicii de familie pe toate străzile abonamentul lunar va fi de 80,0 de lei în zona A, iar pentru zona B de 60, 0 lei. Cei care doresc rezervare timp de o lună în zona A vor plăti 343,2 lei, iar în zona B - 288, 6 lei, iar pentru o rezervare pe Bulevardul Revoluţiei se va plăti 900, 0 lei.
Programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată este următorul: de luni până vineri, în intervalul orar: 8.00- 18.00, şi sâmbăta, de la 8.00 -14.00. În afara acestui program, precum şi duminica, şi în sărbătorile legale, parcarea este gratuită. De asemenea, există şi un card de parcare, care se poate achiziţiona contra cost de la sediul operatorului (B-dul Revoluţiei nr.75) sau de la punctele de distribuţie care afişează sigla PARKAR (chioşcuri, magazine) la preţul de 5 lei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Copilării înghiţite de apele Mureşului

Medici SMURD au încercat să resusciteze timp de o oră pe unul dintre baieţii înecaţiTrei copii din Timişoara, de 12 şi 15 ani, dintre care doi fraţi, au murit înecaţi în Mureş, la Şoimoş.
Tragedie la Lipova, lângă Cetatea Şoimoş, acolo unde trei copii au fost înghiţiţi de apele agitate ale Mureşului. O excursie frumoasă a avut pentru toţi cei prezenţi la faţa locului un final dramatic, neaşteptat. Cei trei erau din Timişoara şi alături de alţi şapte copii şi trei însoţitori adulţi au plănuit să petreacă o zi de vacanţă, de neuitat, la iarbă verde, lângă cetatea Şoimoşului, pe malul Mureşului. Grupul de copii şi-a aşezat păturile pe iarbă, lângă apă, supravegheat de cei trei adulţi însoţitori. Pentru că afară era cald, trei băieţi, unul de 15 ani, împreună cu fratele său şi un alt băieţel, ambii de 12 ani, au intrat în Mureş să se răcorească. La scurt timp, ceilalţi copii şi-au dat seama că prietenii lor au dispărut. Disperaţi, au început să-i strige. Au sunat urgent la pompieri, dându-şi seama că tragedia e pe cale să se producă.

Resuscitat timp de o oră
Pompierii din Lipova şi cei de la Detaşamentul Arad au ajuns în scurt timp şi au început căutările cu barca pe Mureş. În câteva minute au găsit trupul băiatului de 15 ani. L-au dus la mal, iar medicii SMURD Bârzava, împreună cu cei de pe ambulanţă, au început manevrele de resuscitare. Băiatul stătuse 20 de minute sub apă până să-l găsească salvatorii. Timp de o oră, medicii au încercat cu disperare să-l readucă la viaţă.
''Am efectuat manevrele de resuscitare timp de oră. Din păcate nu a răspuns'', a declarat unul dintre medici. Pompierii au continuat căutările în cazul celorlaţi doi băieţi de 12 ani. În ajutor le-au venit şi scafandrii de la ISU Arad. Apa, în zona în care s-au înecat cei trei băieţi, este foarte adâncă, spun localnicii. În acea zonă s-au efectuat de mai multe ori excavări. Oamenii locului, prezenţi la faţa locului, au povestit şi ei că, de-a lungul timpului, mai multe persoane s-au înecat în acelaşi loc.
ISU Arad a trimis la Soimoş, la amiază, încă o barcă şi alţi scafandrii în speranţa că îi vor găsi pe cei doi.

În stare de şoc
Principala însoţitoare a celor 10 copii a intrat în stare de şoc. Femeia nu s-a dezlipit de trupul băiatului de 15 ani. După ce medicii de pe SMURD au pronunţat ora decesului, femeia s-a pus în genunchi, lângă cadavrul copilului, şi l-a scuturat spunându-i să se ridice. Între timp, părinţii celor trei băieţi au fost anunţaţi despre tragedie şi erau aşteptaţi să ajungă la Lipova. Grupul de copii face parte din comunitatea penticostală nr. 8 din Timişoara.

UPDATE
În urmă cu câteva zeci de minute (n. r. ieri), scafandrii de la ISU Arad au scos la suprafaţa cadavrul celui de al doilea copil din apele Mureşului. În continuare scafandrii îl caută pe cel de al treilea copil.

A.G. şi I.C. - Jurnal arădean

  • Un an prolific pentru Primăria comunei Şagu

Interviu cu primarul comunei Şagu - Emilia BraneţInterviu cu Emilia Brăneţ, primarul comunei Şagu, la împlinirea primului an din actualul mandat

- Doamnă primar, iată că a trecut şi primul an de când sunteţi în fruntea comunei Şagu. De fapt, pentru dumneavoastră - deoarece vă aflaţi la al doilea mandat - ar fi vorba despre al cincilea an…
- Vedeţi, dacă nu m-aţi fi întrebat direct despre scurgerea unui an de mandat, cred că nici n-aş fi băgat de seamă, deoarece prefer să nu contabilizez timpul ci, mai degrabă, ceea ce s-a realizat până acum pe raza comunei Şagu.

- Atunci haideţi să începem cu şcoala nouă. În ce stadiu se află lucrările de aici?
- Despre Şcoala nouă, cu clasele I-IV din localitatea Şagu, îndrăznim să sperăm că la finele acestui an să fie dată în folosinţă. Mi-e şi teamă să avansez vreun termen, deoarece, până în prezent, constructorul a dezvoltat lucrările din acest an pe banii lui şi cred că a depăşit suma de douăzeci de miliarde. Binenţeles că nu se va pune problema alocării acestor sume, dar ceea ce mă bucură nespus este faptul că nu s-au oprit lucrările. Tot legat de învăţământ, putem vorbi şi despre Grădiniţa nouă din localitatea Şagu, care a fost realizată printr-un program PHARE şi unde ne-am bucurat de un sprijin constant din partea Consiliului Judeţean Arad. Mai rămâne ca noi, pe plan local, să ne ocupăm de amenajarea curţii interioare de la grădiniţă şi de gardul împrejmuitor.

- Vă propun să rămânem tot în zona investiţiilor din cultură şi să vorbim despre căminele culturale din comuna dumneavoastră.
- Vom vorbi despre toate cele patru cămine culturale din comună. În primul rând, Căminul cultural din localitatea reşedinţă de comună este reabilitat în totalitate şi dat în folosinţă. Au fost investiţii majore, dar acum putem vorbi despre o reabilitare totală şi despre dotarea cu toate cele necesare. Mă refer la instalaţia de climatizare modernă, la bucătăria anexă, la grupuri sanitare şi, de ce nu, la biblioteca comunală. Fiind parte integrantă din acest imobil, biblioteca a fost reabilitată la rându-i în totalitate, iar acum funcţionează în condiţii excelente. Mai departe, Căminul cultural din localitatea Cruceni a fost şi el reabilitat în totalitate şi pus la dispoziţia cetăţenilor din această localitate aparţinătoare comunei noastre. La Hunedoara Timişană, Căminul cultural este deja modernizat în proporţie de 60 %, iar în ceea ce priveşte Căminul cultural din Fiscut, depunem un proiect pe Măsura 322 pentru recondiţionarea totală şi a acestui locaş de cultură.

- Şi iată, doamnă primar Emilia Brăneţ, că ajungem şi la drumuri. Până acum se spunea, mai în glumă, mai în serios, că drumurile te omoară…
- Nu-i departe de adevăr nici remarca dumneavoastră, dar încercăm să ne descurcăm şi la acest capitol legat de infrastructura comunei noastre. În primul rând, putem vorbi despre reabilitarea Drumului Comunal DC 49, care leagă localităţile Şagu, Cruceni, Firiteaz, Fiscut şi Hunedoara Timişană şi care se întinde pe o lungime de 4,63 km. Sperăm ca şi cei de la drumurile judeţene să poată ţine pasul cu noi, astfel ca să putem vorbi despre o reabilitare totală a tuturor căilor de acces din comuna noastră…

- Ştim că aţi început inclusiv la asfaltarea unor străzi din comuna pe care o administraţi…
- Într-adevăr, este vorba despre cele trei străzi din localitatea Şagu, respectiv străzile cu numerele 3, 9 şi 14, unde nu doar că am finalizat lucrările de canalizare, dar am realizat şi subtraversările necesare. Evident, deodată cu asfaltarea acestor străzi, vom avea în vedere şi podeţele de acces şi intrările în curţile locuitorilor riverani, astfel ca toate lucrările să fie încheiate. Legat de aceasta, aş dori să precizez şi un element privitor la procedura acestor lucrări de asfaltare a străzilor şi mă refer la normele impuse de către Uniunea Europeană, care stipulează că asfaltarea unei străzi se face doar după ce canalizarea este trasă, subtraversările făcute şi vreme de cinci ani nu se mai efectuează nici o lucrare care să afecteze carosabilul. Revenind la asfaltarea străzilor din comună, putem vorbi şi despre cei trei kilometri de străzi care vor fi asfaltate în localitatea Cruceni, lucrare care este contractată cu firma care construieşte Autostrada Arad - Timişoara, în contra-valoarea concesionării unui teren pentru înfiinţarea unui punct de lucru pe raza comunei noastre.

- Legat de Autostradă, se pare că destui cetăţeni din comuna dumneavoastră vor primi sume frumoase de bani pentru despăgubirile legate de traseul acesteia.
- Şi mă bucură această oportunitate, deoarece scopul nostru este de fapt creşterea bunăstării tuturor cetăţenilor din comună. Revenind la străzile din comună, mai putem preciza că aproape am finalizat lucrările de pietruire a acestora în toate localităţile aparţinătoare, astfel că putem spune că toate uliţele sunt pe deplin practicabile.

- Dacă tot este un ceas de bilanţ, haideţi să vorbim şi despre alimentarea cu apă potabilă şi canalizare.
- Legat de alimentarea cu apă, localităţile Şagu şi Cruceni sunt finalizate în proporţie de sută la sută. La Cruceni ne-am bucurat şi de ajutorul masiv primit din partea Consiliului Judeţean Arad, iar la Şagu am reuşit să face extinderile şi către noile cartiere de locuit, cum le prezentaţi dumneavoastră. Vorbind despre canalizare, la Şagu aceasta este realizată în proporţie de 75%, iar până la sfârşitul anului sperăm să o realizăm în totalitate, inclusiv staţia de epurare. Aici am reuşit să obţinem o finanţare până la valoarea totală a lucrării de canalizare, printr-un proiect depus la Programul de Dezvoltare Rurală. Am ajuns cu reţeaua de canalizare până în localitatea Cruceni, urmând ca să demarăm lucrările de extindere a acesteia în localitate, proiectul fiind deja depus.

- Aţi mai realizat în acest an vreun proiect edilitar?
- Era să uit tocmai sediul administrativ. Primăria comunei Şagu, aşa cum o puteţi vedea şi dumneavoastră, este reabilitată în totalitate. Era şi normal să facem acest lucru mai ales pentru cetăţenii comunei, deoarece pe lângă reabilitarea propriu-zisă, am urmărit şi eficientizarea compartimentelor administrative, atfel ca cetăţenii să fie deserviţi operativ şi în condiţii civilizate.

- În final, doamnă primar, care sunt noile proiecte pe care le aveţi în vedere pentru următorii ani de mandat?
- Aş începe cu proiectul integrat FEADR, care se ridică la suma de 2,5 milioane euro şi se referă la modernizarea străzilor din localitatea Şagu, la construirea Căminului de Bătrâni din localitatea Cruceni, la reabilitarea Căminului cultural din Fiscut şi la achiziţionarea unor utilaje şi echipamente pentru serviciul de gospodărire comunală. Pentru realizarea acestui proiect integrat aş dori să-i evidenţiez şi pe tinerii din localitatea Fiscut, pe care i-am avut ca parteneri prin organizaţia lor. Tot legat de proiecte, aş menţiona şi cele trei proiecte de mediu depuse deja în anul 2008, privitoare la amenajarea a trei parcuri şi zone verzi, în localităţile Şagu, Cruceni şi Firiteaz. Apoi, proiectul pentru construirea unei Săli de Sport pe lângă Şcoala Generală din Şagu - unde urmează să semnăm propocolul cu CNI - dar şi alte două proiecte pentru construirea a două baze sportive în aer liber, la Şagu şi la Cruceni. Mai avem în vedere reabilitarea şcolii din Şagu, chiar şi prin resursele noastre, dar şi reorganizarea Planului Urbanistic General. Repet, toate aceste proiecte le văd începute încă din acest an şi, dacă se poate, chiar finalizate.

- În final, cu toate aceste investiţii de invidiat pentru majoritatea primăriilor din judeţul Arad, aveţi şi vreo nemulţumire?
- O sumedenie, dar vă pomenesc doar despre una, cu care se confruntă majoritatea primăriilor din judeţ. De exemplu, luna viitoare trebuie să închidem toate gropile de gunoi din localităţile aparţinătoare. Pe ce bani? Iată o nouă provocare pentru noi, primarii care avem mai multe localităţi aparţinătoare. Şi, era să uit o altă oportunitate, legată de Hunedoara Timişană. Aici, prin Compania Naţională de Investiţii, am reuşit să proiectăm asfaltarea unui kilometru de drum experimental, cu materiale compozite. Dincolo de experiment, ceea ce rămâne este asfaltarea drumului din Hunedoara Timişană, de fapt exact lucrul care ne interesează pe noi.

Doru Sinaci - Glasul Aradului

  • Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” oferă 500.000 de euro pentru UTA!

Primarul Gheorghe Falcă şi rectorul Aurel Ardelean au prezentat detalii legate de colaborareParteneriatul de colaborare între Primăria Arad, Consiliul Judeţean şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” vizează în principal sprijinirea financiară pentru sezonul viitor a FCM UTA, modernizarea stadionului Gloria, a bazei sportive Constructorul, a stadionului din Grădişte dar şi sprijinirea spitalelor arădene sau a altor activităţi legate de urbanism.
În cadrul unui parteneriat între Primărie, Consiliul Judeţean şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, oficializat ( n.r. va fi semnat vineri, în jurul prânzului) ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Bătrâna Doamnă va beneficia de un sprijin financiar consistent pentru sezonul viitor. Senatul Universităţii arădene a aprobat alocarea sumei de 500.000 de euro pentru FCM UTA, în sezonul 2009-2010. Prima tranşă, de 200.000 de euro, va merge către clubul fanion al Aradului săptămâna viitoare, în vederea acoperirii datoriilor către stat, iar timp de 10 luni se vor aloca rate lunare de 30.000 de euro. De asemenea, Primăria şi Consiliul Judeţean vor sprijini şi ele FCM UTA cu sumele prevăzute în bugetul pentru acest an. De supervizarea procesului de finanţare, pentru că banii pot fi folosiţi doar în anumite scopuri, se va ocupa o comisie formată din trei persoane, câte un reprezentant al fiecărei părţi: decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport va fi reprezentantul UVVG, Ovidiu Moşneag a fost desemnat să reprezinte Consiliul Local, în timp ce Consiliul Judeţean urmează să numească în zilele următoare o persoană care să se ocupe de această problemă.
Parteneriatul va fi semnat vineri, în jurul orei 13, după ce proiectul de hotărâre va fi votat în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean
Acest parteneriat sau acord de cooperare, cum îl numeşte Rectorul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, Aurel Ardelean, urmează să fie semnat vineri, în jurul orei 13, atunci când proiectul de hotărâre urmează să fie votat în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.
„Proiectul, aprobat de Consiliul de Administraţie şi de Biroul Senatului Universităţii noastre îşi propune, printre altele, realizarea unor activităţi de sprijinire a sportului de performanţă, prin FCM UTA Arad. Această sponsorizare, de 500.000 de euro, nu provine din taxele percepute pentru studii, sau din alţi bani alocaţi activităţilor didactice, ci din cu totul alte fonduri terţiare”, a ţinut să precizeze Aurel Ardelean.
Primarul Gheorghe Falcă a apreciat efortul financiar făcut de UVVG pentru sprijinirea FCM UTA, edilul Aradului considerând că acest parteneriat este foarte benefic pentru întreaga comunitate arădeană, nu doar pentru UTA sau pentru sportul arădean: „Este un moment important pentru UTA, pentru că echipa era într-un moment dificil şi în joc este imaginea acestui club, care trebuie să fie pozitivă. Cu aceşti bani pe care echipa îi va primi, situaţia financiară va fi rezolvată pentru sezonul viitor. Apreciez efortul făcut de Universitate şi ţin să mulţumesc pe această cale pentru colaborare. Vom avea în zilele următoare o discuţie şi cu cei din conducerea clubului UTA, pentru a pune la punct toate problemele. Este însă un proiect important pentru întreaga comunitate, nu doar pentru UTA, pentru că vom sprijini şi spitalele arădene şi alte activităţi legate de urbanizare.”

Stadionul Gloria, baza sportivă Constructorul şi stadionul din Grădişte vor fi preluate şi modernizate de Primărie
Un alt punct important al acestui proiect este preluarea şi modernizarea bazelor sportive, aici fiind vorba de stadionul Gloria, de baza sportivă Constructorul şi de stadionul din Grădişte, unde îşi desfăşoară activitatea echipa de rugby: „Vom prelua de la Universitate stadionul Gloria, urmând să finalizăm acolo lucrările de modernizare. Vrem ca Aradul să aibă unul dintre cele mai moderne stadioane de atletism din ţară, când procesul de modernizare va fi gata, cei de la Universitate îl vor putea folosi liber, în special pentru activităţile dânşilor. De asemenea, ne vom ocupa şi de baza sportivă Constructorul, aici ne propunem ca în zece luni să finalizăm lucrările de modernizare. În ceea ce priveşte stadionul din Grădişte, am discutat cu cei de la Contor Group, urmând să îl preluăm şi să îl modernizăm şi pe acesta, deoarece aici îşi desfăşoară activitatea echipa de rugby de primă divizie”, a spus printre altele, primarul Gheorghe Falcă.

Sorin Haut - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]