Ştirile Zilei

Miercuri, 9 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • CTP înlocuieşte amenzile cu abonamente pentru o zi

CTP va înlocui amenzile cu abonamente pentru o ziArădenii vor prefera abonamentele de o zi decât biletele
Compania de Transport Public Arad aduce noutăţi arădenilor - persoanele care vor fi verificate de către controlorii CTP din tramvaie şi autobuze, nu vor mai primi amenzi pe loc dacă nu prezintă un abonament sau un bilet compostat, ci li se va oferi posibilitatea să achiziţioneze un abonament pentru o zi, în valoare de 6 lei, direct de la controlor. Acest abonament poate fi eliberat doar pentru arădenii care circulă cu mijloacele de transport în comun din municipiu.
„Această formă de abonament poate fi achiziţionată doar în cazul în care controlorii surprind persoane care călătoresc cu tramvaiele sau autobuzele CTP, fără bilete sau abonamente şi nu de la ghişeele din staţiile de pe raza municipiului Arad. În cazul în care persoanele surprinse de controlori, ca circulând ilegal, nu doresc să achiziţioneze un astfel de abonament, controlorii vor întocmi un proces verbal prin care acestea vor fi nevoite să plătească o amendă de 110 lei la oficiul CTP din cadrul Primăriei Arad“, ne-a declarat Mirela Jurcă - inspector exploatare trafic, din cadrul CTP Arad.
Arădenii care circulă cu mijloacele de transport în comun par încântaţi de aceste noutăţi, deoarece până acum, în cazul în care erau surprinşi circulând ilegal pe tramvaiele sau autobuzele din Arad ale CTP, primeau o amendă pe loc de aproximativ 50 de lei, sau plăteau amenda la oficiul Primăriei. Cu noua hotărâre luată de CTP şi Consiliul Local Municipal, arădenii vor putea scăpa de amendă, ba chiar se vor alege cu un abonament pentru o zi, în valoare de 6 lei.
„Mi se pare o idee foarte bună, pentru că amenda era mare şi de multe ori nu mai aveam timp sau bani să ne cumpărăm abonamente sau bilete“, ne-a spus Mirela Sechel.
De asemenea şi arădenii care circulă cu tramvaiele sau autobuzele CTP pe rutele din afara municipiului se bucură de nou-tăţi. CTP şi Consiliul Judeţean Arad au luat o hotărâre care să vină şi în ajutorul acestora - de acum, amenzile plătite pe loc nu vor mai avea o valoare de 50 de lei, ci va reprezenta o suprataxă de 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii. Amenzile care nu vor fi plătite pe loc, vor fi plătite integral la primăriile din localităţile din care provin călătorii, reprezentând tot o sumă de 110 lei.
Majoritatea arădenilor circulă cu abonamente, dar spun că preţurile sunt mari
Majoritatea arădenilor circulă cu abonamente pe una sau două linii, dar spun că preţurile acestora sunt cam ridicate. Nici biletul nu este privit ca o soluţie. Reprezentanţii CTP suţin că preţurile la bilete şi abonamente nu au fost şi nu vor fi modificate în curând, deşi arădenii se plâng de tarifele ridicate şi condiţiile slabe din tramvaie şi autobuze.
În acest moment, un abonament lunar pe o linie de tramvai costă 47 de lei, iar pe două linii - 66 de lei. Un bilet pentru o singură călătorie, cumpărat de la ghişeele din staţii, costă 1,5 lei, iar cel cumpărat de la aparatele proaspăt amplasate în staţii, costă la fel. Pentru a veni totuşi în ajutorul arădenilor, autorităţile locale şi CTP au adoptat soluţii noi - cu biletul achiziţionat de la aparatele din staţiile de tramvai se poate circula o oră, iar de acum şi amenzile vor putea fi înlocuite cu abonamente, lucru care s-ar putea să îi încânte pe arădeni.
„În ultimul timp, nu se dau amenzi foarte multe. Sunt mai multe echipaje care efectuează zilnic controale pe tramvaie şi arădenii par să fi înţeles că trebuie să se supună regulilor. Cele mai multe amenzi sunt date pe rutele din afara oraşului, dar nu sunt chiar atât de multe, maxim opt au fost date într-un tramvai“, a încheiat inspectoarea CTP.

Alexandra Nadaban - Glasul Aradului

  • Trei sferturi din traseul autostrăzii este decopertat

Mai mult de 75 la sută din traseul autostrazii este decopertat şi umplut cu pământMarile lucrări de infrastructură ce au început în judeţul nostru avansează într-un ritm mulţumitor, este de părere secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru. Aprecierea democrat-liberalului se referă în special la cele două tronsoane de autostradă: Arad-Timişoara, respectiv centura de sud-vest a Aradului. „Lucrările avansează foarte bine. Avem mai mult de 75 la sută din traseu decopertat şi deja umplut cu pământ”, ar fi principalul motiv de mulţumire pentru Pistru.
Reversul medaliei este reprezentat însă de sfertul din traseu rămas neatins datorită siturilor arheologice descoperite sau a litigiului de proprietate asupra unor terenuri. „Ministrul Berceanu va vorbi în aceste zile cu ministrul Culturii (Toader Paleologu, n.r.) , şi această problemă urmând a se rezolva cât de curând”, promite Eusebiu Pistru. Din câte se pare, constructorii le-au spus guvernanţilor că vor termina cele două tronsoane de autostradă la termenul stabilit, în primăvara anului 2011, mai ales că „nu avem nicio problemă în privinţa plăţii către constructor”.
Dacă în ceea ce priveşte autostrada, Pistru are motive pentru a fi mulţumit, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul reabilitării drumului naţional Arad-Oradea, deoarece acolo „se lucrează puţin cam încet”.

Lucian Cozma - Observator

  • Absolvenţii aduc beneficii angajatorilor

în această lună se va desfăşura o Bursă dedicată absolvenţilorÎncadrarea în muncă a absolvenţilor este răsplătită de la bugetul cu diferite bonusuri.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad încearcă prin organizarea de Burse ale Muncii să combată şomajul şi să realizeze o corelare a cererii cu oferta de locuri de muncă. În acest context se va desfăşura în această lună o Bursă dedicată absolvenţilor.
„În conformitate cu legea nr. 76/2002, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării”, ne spune Mihaela Jude, purtător de cuvânt al AJOFM Arad.
Mai mult, tot potrivit legii, absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul.
Cât despre beneficiile pentru angajatori, Mihaela Jude explică: „Legislaţia în vigoare prevede foarte clar că toţi angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent o sumă egală sau mai mare cu valoarea indicatorului social de referinţă, în funcţie de studiile absolventului”.

A. P. - Jurnal arădean

  • Un poliţist s-a împuşcat în mână iar glonţul ricoşat a străpuns faţa altui poliţist!

Un poliţist de la circulaţie s-a împuşcat accidental în mână iar glonţul a ricoşat şi a străpuns faţa altui agent de poliţieAccident grav la poligonul de tragere din Arad, unde un poliţist de la circulaţie a scăpat de moarte... milimetric, iar un altul s-a ales cu răni grave la nivelul palmei. Incidentul s-a produs când arma pe care unul dintre ei o curăţa s-a descărcat accidental.
Doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră au ajuns ieri dimineaţa în spital după ce s-au împuşcat accidental. Ei au fost însoţiţi de mai mulţi colegi de serviciu, care practic au umplut holurile ambulanţei, îngrijoraţi de soarta celor doi.
Incidentul s-a petrecut în camera de curăţare a armamentului din incinta poligonului acoperit de tragere, de la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. Din primele cercetări s-a stabilit că ieri dimineaţă un agent de poliţie s-a împuşcat accidental străpungându-şi palma stângă. Glontele a atins podeaua de beton a încăperii, de unde a ricoşat sub mandibula altui agent de poliţie care se afla în acel moment în încăpere. A ieşit prin piramida nazală a bărbatului, străpungând practic gura acestuia.
Cei doi agenţi de poliţie urmau să participe la o şedinţă de tragere planificată, cu pistolul din dotare, model Carpaţi calibru 7,65. Ambii poliţişti, în vârstă de 27, respectiv 28 de ani, se aflau în timpul serviciului.
Cei doi au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean Arad. Dr. Monica Puticiu, purtător de cuvânt al Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului a declarat că „cei doi pacienţi se aflau în stare stabilă, în afara oricărui pericol, însă ambii vor rămâne internaţi. În cazul unuia dintre ei glontele i-a străpuns palma însă nu i-a afectat niciun os sau nerv, iar în ceea cel priveşte pe cel de al doilea rănit glontele a intrat pe sub mandibulă şi a ieşit prin piramida nazală. Acesta va fi supus unei interevenţii chirurgicale.”
Deşi această intervenţie urma să aibă loc în unitatea medicală arădeană, poliţistul a fost transportat la Timişoara. Celălalt agent, rănit la mână, este internat pe secţia de chirurgie plastică a spitalului.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Producătorii „salamului de Nădlac” nu mai au ce vinde

Salamul de Nădlac se produce doar în lunile de iarnăFaima salamului de Nădlac a făcut ca sfârşitul verii să-i găsească pe producători cu stocurile goale.
Festivalurile şi târgurile la care aceştia au participat au golit „cămările” producătorilor. În acest mod, producătorii se văd obligaţi a nu mai participa la viitoare târguri de vreme ce nu mai au ce să pună pe tarabe.
„Ceea ce mulţi nu ştiu este că salamul de Nădlac se produce doar în lunile de iarnă, decembrie şi ianuarie, deoarece numai atunci sunt condiţii propice. Dacă iarna nu e suficient de rece, salamul nu se mai poate maturiza în timp optim. E nevoie de o conservare pe cale naturală şi nu artificială, cum se produce astăzi en-gros. Dacă vrei să lucrezi ca la carte, trebuie ca imediat după producere să-l conservi, într-un loc special unde se poate usca pe cale naturală” - povesteşte Mircea Neamţu, unul dintre singurii producători atestaţi din Nădlac.
O probă a calităţii salamului de Nădlac comparativ cu salamurile produse pe linie industrială este faptul că la primul se oferă un termen de garanţie de 8 luni, pe când la celelalte, această perioadă nu depăşeşte 2 luni.
În ceea ce priveşte piaţa de desfacere, Mircea Neamţu susţine calitatea care nu face casă bună cu cantitatea. Pentru a obţine calitate trebuie să respecţi întocmai tehnologia de producţie. Ceea ce înseamnă timp mult şi marfă (mai) puţină.
Deşi Nădlacul are doar doi producători atestaţi care comercializează salamul de Nădlac la târguri, festivaluri sau chiar în pieţe, cererea din acest an a depăşit cu mult aşteptările acestora. „Spre deosebire de anii precedenţi, în acest an ne-am ocupat foarte mult cu promovarea produselor tradiţionale din judeţul nostru. Dovadă o face şi faptul că am iniţiat diferite târguri tocmai pentru promovarea acestora. În acest sens, nu a fost de mirare că a fost atât de mare cererea. Sperăm ca pe anul viitor salamul de Nădlac să fie produs în cantităţi mult mai mari, astfel încât producătorii să nu mai rămână în această perioadă fără nimic pe stoc”, precizează Adam Alda, director în cadrul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Arad (OJCA).
Deşi consumatorii apreciază fără excepţie gustul salamului de Nădlac, pentru un producător ca Mircea Neamţu este extrem de greu să concureze cu o fabrică cu ştaif, fie ea chiar una mai mică. „Deşi kilogramul de salam se vinde cu 50 de lei, odată cu terminarea stocului, preţul a crescut la 60 de lei. În ceea ce mă priveşte, de două luni de zile nu mai am nimic”, a mai adăugat Neamţu.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]