Ştirile Zilei

Vineri, 9 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Decebal, închis un week-end

Primăria vrea să închidă circulaţia pe podul Decebal pentru a finaliza lucrările la banda suplimentarăPrimăria vrea să închidă circulaţia pe podul Decebal pentru a finaliza lucrările la banda suplimentară.
Într-o lună, lucrările de realizare a unei benzi suplimentare de coborâre de pe podul Decebal ar trebui să fie finalizate. Datele au fost furnizate de reprezentanţii Primăriei Arad, care cred că investiţia va fi finalizată mai redepe decât s-a stabilit în contract. Potrivit actului semnat cu executantul lucrării, investiţia trebuie finalizată în 45 de zile de la eliberarea autorizaţiei de construcţie.
Startul lucrării s-a dovedit, însă, a fi anevoios, fapt recunoscut de directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Arad, Răzvan Popa. „Lucrarea este avansată şi se va finaliza înaintea celor 45 de zile prevăzute în contract. Au fost probleme cu startul lucrării, pentru că, fiind zonă protejată, aveam nevoie de aviz de la Cultură. În cele din urmă, am primit acest aviz, dar au început problemele cu cele descoperite pe teren. Cele mai mari au fost cu reţelele celor de la Enel, pentru că în zonă au fost descoperite cabluri subterane. Rezolvarea acestor probleme ne-a luat ceva timp, dar acum suntem în grafic”, a precizat Răzvan Popa.
Directorul executiv susţine că cea mai grea parte din lucrare a fost deja finalizată (supraînălţarea necesară realizării benzii suplimentare şi montarea elementelor de sprijin).

O zi sau două
Urmează lucrările la infrastructură, intervenţii care vor duce la închiderea circulaţiei pe podul Decebal. „În două sau trei săptămâni, vom fi nevoiţi să închidem podul Decebal, o zi sau două, în week-end, ca să putem lucra la turnarea asfaltului şi ridicarea capacelor la cotă fără probleme. După ce vom finaliza această etapă, cu închiderea circulaţiei, nu vor mai rămâne de executat decât lucrări adiacente”, a precizat Popa.

Pentru ştrand
Directorul tehnic a mărturisit şi faptul că unele lucrări nu au fost grăbite în cazul acestei investiţii pentru a nu-i încurca pe arădenii care aleg încă să meargă pe ştrand. La momentul la care circulaţia pe pod va fi închisă, ştrandul va intra deja la programul de iarnă.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Ziua Holocaustului, la cimitirul evreiesc din Grădişte

Preşedintele Comunităţii evreilor din Arad - Ionel Schlessinger prezintä detalii despre activităţile care au avut loc cu ocazia comemorării Zilei HolocaustuluiLa cimitirul evreiesc din Grădişte s-a marcat ieri, în cadru restrâns, Ziua Holocaustului în România.
Vorbitorii au subliniat că tragedia Holocaustului din România este un capitol cutremurător al istoriei recente, care ne aduce pe toţi în faţa urgenţei recuperării memoriei şi a asumării trecutului. Membrii comunităţii evreieşti şi ai comunităţii rome au fost victimele persecuţiilor sistematice, deportărilor, urii ca politică de stat între anii 1940 şi 1944 în timpul regimului Ion Antonescu. Avem datoria de a ne aduce mereu aminte de suferinţele lor şi de a le cinsti memoria.
La nivel naţional, există organisme care studiază Holocaustul, chiar în colaborare cu evrei arădeni. Institutul Naţional «Elie Wiesel» pentru studierea Holocaustului din România, manualul de liceu despre Istoria evreilor, programele de cercetare şi formare în domeniul istoriei Holocaustului şi inaugurarea, ieri, a Memorialului Victimelor Holocaustului din România sunt paşi importanţi parcurşi în spiritul adevărului istoric.
"Viitorul unei naţiuni îl reprezintă tânăra generaţie. Avem datoria de a-i transmite adevărul despre trecut şi responsabilitatea pentru viitor” - a fost una dintre ideile principale subliniate cu acest prilej. La Bucureşti, şi preşedintele a ţinut să îşi exprime respectul faţă de membrii comunităţii evreieşti din România şi ai comunităţii rome.
Sala festivă a Grupului Şcolar de Industrie Alimentară Arad a fost gazda unei manifestări dedicate comemorării holocaustului - „Să nu uităm!”. Prima parte a evenimentului a constat într-o masă rotundă unde s-a tratat - „Contribuţia comunităţii evreieşti la viaţa culturală, spirituală şi comunitară arădeană” - de către elevii instituţiei gazdă - Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” Arad, urmată de comentarii, completări şi intervenţii din partea participanţilor. Partea a doua a cuprins un colaj artistic - „Holocaustul în cinematografe”, momentele de evocare fiind ilustrate cu intervenţii ale corului Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” care a interpretat muzică tradiţională, religioasă evreiască.

Simina Roz - Observator

  • Bogdan Panait, prezent la o dezbatere tematică cu DGASPC Arad

Directorul DGASPC Arad, Edita Iuhasz a venit cu detalii referitor la proiectele şi sistemul folosit pentru bunul mers al adopţiei copiilor de etnie romăSecretarul de stat al Oficiului Român pentru Adopţie, Bogdan Panait a subliniat că DGASPC Arad are realizări în ceea ce priveşte adopţia
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad a avut ieri, o întâlnire cu Bogdan Panait, se-cretarul de stat al Oficiului Român pentru Adopţie, întâlnire în cadrul căreia au fost anunţate modificări legislative în ceea ce priveşte adopţia. Nu în ultimul rând, cu această ocazie au fost prezentate şi realizările direcţiei arădene dar şi problemele de care încă, sistemul social, îndeosebi serviciile de adopţie se lovesc.

Legislaţia pentru adopţii, îmbunătăţită
Secretarul de stat al Oficiului Român de Adopţii, Bogdan Panait a fost prezent la Arad, pentru o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. În cadrul discuţiilor purtate, secretarul de stat a anunţat modificările legislative în ceea ce priveşte adopţia, aceste modificări fiind făcute în numele eficientizării sistemului de adopţie din România. Acesta a declarat că pe lângă măsuri de monitorizare pentru a fi respectată legislaţia, pentru sistemul de adopţii este vital ca fiecare direcţie să aibă un Birou de adopţie care să fie specializat doar pe acest segment. „Am constatat că legea privind adopţiile trebuie reformulată pentru o mai bună aplicabilitate şi este necesar să fie dispuse anumite schimbări pentru a se veni în sprijinul familiilor adoptive şi desigur, pentru respectarea legislaţiei. Am propus o structură la nivelul direcţiilor şi anume existenţa Biroului de Adopţie, structură care să fie compusă din specialişti, un jurist, doi asistenţi sociali şi doi psihologi“, a declarat secretarul de stat al Oficiului Român pentru Adopţie, Bogdan Panait.

Nereguli în maternităţi
Secretarul a mai declarat că sistemul de adopţii are încă mari deficienţe, deficienţe pentru care direcţiile de asistenţă socială nu se fac vinovate. Acesta a mai spus că şi judeţul Arad are probleme la acest capitol însă, nu a exemplificat clar cazuri de acest gen. În opnia acestuia, neregulile cele mai grave se comit la nivelul maternităţilor, aici încălcându-se legislaţia prin fapte de natură penală, cum sunt recomandarea copiilor trecându-se peste etapele adopţiei. „Există numeroase cazuri de eludare a legii prin diverse modalităţi însă, se vor face teste ADN în astfel de cazuri. Problemele frecvente sunt în maternităţi, unde alegerea copiilor se face înainte de a se trece prin diverse etape. Părinţii au acces iar persoane din maternitate recomandă copii. Instituţiile de drept ar trebui să facă mai mult în această privinţă pentru că aceste fapte sunt de natură penală. Avem semnale că asemenea nereguli s-au petrecut şi la Arad însă, în acest caz nu direcţiile sunt implicate. Trebuie să facem o departajare între sistemul sanitar şi direcţii, pentru că direcţiile, cum este cea de la Arad ne-au ajutat să eficientizăm sistemul de adopţii“, a precizat secretarul.

În Arad s-au făcut paşi pentru depăşirea graniţelor rasismului
Secretarul a mai subliniat că Aradul stă foarte bine la capitolul adopţii şi că a constatat cu surprindere că se adoptă copii de etnie romă, o realizare în contextul în care încă sistemul de adopţii se confruntă cu reticenţă vizavi de aceşti copii. Directorul DGASPC Arad, Edita Iuhasz şi Aurora Lupaş, seful serviciului de protecţie de tip familial şi adopţie Arad au venit cu detalii referitor la proiectele şi sistemul adoptat pentru bunul mers al adopţiei copiilor de etnie romă. În acest an, în Arad au fost adoptaţi 26 de copii, din care 8 de etnie romă iar trendul este crescător. „Am dezvoltat proiecte prin care am arătat celor care îşi doreau să adopte că şi copiii romi merită o şansă, că nu sunt diferiţi şi că gena nu este importantă, ci mediul. Mare parte din proiecte s-au bazat pe discuţiile dintre cei care deja au adoptat şi cei care intenţionau să adopte“, a declarat Aurora Lupaş, seful serviciului de protecţie de tip familial şi adopţie Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Cărţi în format audio la Biblioteca Judeţeană pentru persoanele cu dificultăţi de citire

La Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol" din Arad sunt disponibile şi aparate player Daisy care se adresează persoanelor cu deficienţe de vedere sau dificultăţi de citireBiblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” din Arad vă pune la dispoziţie un nou serviciu, care se adresează persoanelor cu deficienţe de vedere sau dificultăţi de citire înnăscute sau dobândite în cursul vieţii.
Aparatele player Daisy (Digital Accesible Information System) - oferite de Fundaţia Cartea Călătoare, aflate deja la dispoziţia publicului cititor, sunt uşor de manevrat chiar şi de persoane cu dizabilităţi. Lecturarea-audierea cărţilor audio, se poate face în mod individual (la căşti) sau în grup. Playerele garantează bucuria de-a „răsfoi” o publicaţie, dând cititorului posibilitatea de a reveni la pasajele preferate prin folosirea „semnului de carte”.
Cărţile audio în format Daisy reproduc integral, cu fidelitate, structura cărţilor tipărite. Audiţia unei cărţi poate dura între o oră şi 21 de ore şi oferă pe deplin bucuria „lecturii”.
Biblioteca Judeţeană ”A. D. Xenopol” din Arad vă pune la dispoziţie cărţile audio în format Daisy la sala Împrumut Carte Adulţi şi la sala Artă şi Multimedia, asigură spaţiu de lectură, precum şi o programare a audiţiilor potrivit preferinţelor dumneavoastră. Iată titlurile propuse spre audiţie: Dan Brown: Îngeri şi demoni, William Golding: Împăratul muştelor, J. K. Rowling: Harry Potter şi Talismanele morţii, J. K. Rowling: Harry Potter şi Prinţul Semipur, Alexandru Mitru: Legendele Olimpului. Eroii, Mihail Drumeş: Invitaţie la vals, Ryu Murakami: Albastru nemărginit, aproape transparent, Corinne Hofmann: Îndrăgostită de un masai, Amelie Nothomb: Metafizica tuburilor, Hermann Hesse: Siddhartha şi Călătorie spre Soare - Răsare, Arthur Golden: Memoriile unei gheişe, Rudyard Kipling: Cărţile junglei, Yasunari Kawabata: O mie de cocori, Michael Ondatje : Pacientul englez.

C. P. - Observator

  • Proiecte pentru dezvoltarea comunei Şimand

Interviu cu Dan Şimon, primarul comunei ŞimandInterviu cu Dan Şimon, primarul comunei Şimand

- Domnule primar, iată că a trecut ceva vreme de la precedentul nostru interviu, iar în comuna dumneavoastră s-au întâmplat de atunci o serie de lucruri frumoase...
- Vă mulţumesc pentru aceste frumoase aprecieri, cu atât mai mult cu cât dumneavoastră cunoaşteţi, îndeaproape, realităţile comunei noastre. V-aş propune să începem interviul nostru, vorbind despre parcurile Şimandului...

- Haideţi, că m-aţi surprins. Aveţi vreo noutate din acest punct de vedere ?
- Chiar marţi mă duc la Bucureşti, pentru a semna contractul de finanţare în valoare de 4 miliarde şi jumătate de lei vechi, cu Ministerul Mediului. Este vorba, desigur, despre proiectul pe care l-am depus pe 5 septembrie anul trecut, pentru reamenajarea parcului din centrul comunei noastre.

- Şi ce vă propuneţi să faceţi în acest parc ?
- Păi, îl reamenajăm din temelii. Mă refer la alei pietonale, la aranjamente florale, la băncuţe, la gardul împrejmuitor, la locuri de joacă pentru copii, la iluminare şi la sistemul de irigaţie. Una peste alta, cred că vom avea unul dintre cele mai frumoase parcuri comunale din judeţul Arad. Şi, ca să vă surprindem şi mai mult, tot săptămâna viitoare vom depune un alt proiect, tot la Ministerul Mediului, pentru parcul nou al comunei noastre, acolo unde am desfăşurat Zilele Şimandului. Parcul este în suprafaţă de 1,42 ha, iar proiectul nostru se referă la suma de 10 miliarde lei vechi. Evident, cunoscând procedurile de alimentare a fondurilor Ministerului Mediului pentru susţinerea înfiinţării de parcuri şi zone verzi, care sunt exclusiv din taxele de poluare, ştim că până la eligibilitatea proiectului nostru va mai trece ceva timp, dar aşa cum am avut răbdare cu precedentul proiect, vom avea răbdare şi cu acesta.

- Ce alte proiecte mai aveţi în derulare pentru comuna Şimand ?
- În primul rând, proiectele pentru modernizarea şi reabilitarea a două şcoli: Şcoala cu clasele V- VIII şi Şcoala cu clasele I - IV, din Şimandul de Jos. Ambele investiţii se ridică la suma de 1,2 milioane de euro, pentru că vorbim despre atragerea de fonduri europene, iar contribuţia noastră directă se ridică la 2 % din valoarea totală. Cel târziu până în luna decembrie a anului curent, proiectele vor fi definitivate din punctul nostru de vedere, urmând ca undeva în cursul anului viitor să demarăm efectiv lucrările.

- Domnule primar, am văzut că drumul principal este un adevărat şantier...
- Legat de reabilitarea Drumului Naţional, care tranzitează comuna noastră, trebuie să vă mărturisesc şi faptul că am profitat şi noi de pe urma acestor lucrări. Dincolo de beneficiile legate de calitatea noii şosele de pe teritoriul unităţii noastre administrative, am găsit înţelegere la firma care efectuează aceste lucrări şi, tot pământul decopertat l-am transportat şi l-am folosit pentru acoperirea celor trei foste gropi de gunoi de pe raza comunei şi pe câteva străzi mai joase. Firma respectivă ne-a asigurat transportul pământului, urmând ca noi să efectuăm doar lucrările de nivelare şi de compactare. Rămânând tot la capitolul drumuri, vă informez că în această perioadă ne ocupăm şi de pietruirea a patru străzi din Şimand, după care vom începe lucrările la centura ocolitoare a Şimandului. Deocamdată ne propunem să facem o rută ocolitoare doar pentru utilajele agricole, dar pe viitor, ne gândim chiar la o centură ocolitoare, în aşa fel încât să deviem traficul greu din centrul Şimandului.

- Şcolile şi-au început activitatea în condiţii bune ?
- Pot să spun că da, chiar având toate avizele de funcţionare la zi. Toate şcolile şi grădiniţele au asigurate lemnele pentru sezonul rece, iar la două grădiniţe am reamenajat şi locurile de joacă pentru copii. În plus, am reuşit să arhivăm şi toate documentele şcolare, primind avizul DNASA şi, deoarece ştiu că vă pasionează mult istoria, să ştiţi că avem şi documente şcolare extrem de importante, unele chiar de dinaintea Primului Război Mondial.

- Abia aştept să le răsfoiesc... Dar, să revenim la acele o mie şi una de probleme cotidiene cu care vă ocupaţi...
- Cea mai dificilă problemă este cea legată de legile Fondului Funciar, o problemă moştenită de la administraţiile trecute, pe care avem de gând să o definitivăm. Profit de această ocazie pentru a-i invita la Primărie pe toţi cetăţenii care întâmpină astfel de probleme legate de dreptul de proprietate asupra pământului şi, împreună, să le punem pe toate cap la cap şi să intrăm în deplină legalitate. Tot o problemă cotidiană este şi preocuparea noastră pentru întreţinerea curăţeniei în localitate şi, pentru că se apropie Ziua Morţilor, am început cu igie-nizarea şi punerea la punct a cimitirelor. După care ne vom ocupa în continuare şi de străzi, şanţuri, podeţe şi alte cele, iar săptămâna viitoare ne propunem să adunăm şi resturile vegetale din gospodăriile cetăţenilor. Fac un apel, pe această cale, la toţi cetăţenii, să colaboreze cu personalul Primăriei care se va ocupa de strângerea şi transportul crengilor şi a celorlalte resturi vegetale de prin gospodării.

- Ce-ar mai fi de spus ?
- Ar fi ele destul de multe, dar, deocamdată v-aş mai preciza că duminică, o echipă de televiziune din Ungaria, vine la noi în comună pentru a filma mai multe suite de dansuri tradiţionale, iar seniorii Ansamblului „Garofiţa” din Şimand le vor sta la dispoziţie. Tot legat de cultură, vă mai informez că maestrul Tolan ne-a pus la dispoziţie negativele de la sculpturile Monumentului pe care l-am sfinţit în vară, în curtea bisericii, iar cele două busturi de ghips le vom plasa în Muzeul profesorului Otavă, pe care avem de gând să-l punem la punct în perioada următoare.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]