Ştirile Zilei

Miercuri, 9 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Călătorii CTP, asiguraţi la accidente

Călătorii din mijloacele de transport în comun care, în urma producerii unui accident de circulaţie, vor avea de suferit, beneficiază de despăgubiriCompania de Transport, dispusă să plătească peste 100.000 euro pentru asigurările pe 2010.
Călătorii din mijloacele de transport în comun care, în urma producerii unui accident de circulaţie, vor avea de suferit, beneficiază de despăgubiri. Compania de Transport Public Arad se pregăteşte şi pentru anul viitor. Instituţia a lansat licitaţia pentru achiziţia de servicii de asigurare contra accidentelor atât a conducătorilor auto, a vatmanilor şi a personalului de întreţinere, cât şi a călătorilor, respectiv, a bagajelor acestora pentru anul viitor.

Despăgubiri de 10.000 lei
Asigurarea călătorilor din vehiculele CTP „are ca scop protecţia călătorilor pentru deces, invaliditate temporară sau invaliditate permanentă, datorate accidentelor de circulaţie (electrocutare, strivire, arsuri, accidente de circulaţie, cădere de pe treptele vehiculului, lovituri sau izbituri rezultate în urma frânării bruşte, daune provocate de calamităţi naturale sau incedii) etc.”, se menţionează în documentaţie. Limitele minime de despăgubire / călător, solicitate pentru anul 2010, sunt în caz de deces: 10.000 lei, invaliditate permanentă: 15.000 lei, indemnizaţie de spitalizare: 500 lei pe zi.
În ceea ce priveşte asigurarea bagajelor călătorilor, CTP solicită societăţilor de asigurare ca despăgubirile minime să fie de 1.000 lei pe bagaj. Despăgubirile se dau pentru bunurile călătorilor distruse, în urma accidentelor de circulaţie (şoc electric, strivire, ardere, lovituri sau izbituri rezultate în urma frânării bruşte etc.).

Indiferent de scumpirea biletelor
Scumpirea biletelor de transport nu va duce la acordarea unor despăgubiri mai substanţiale. Prevederea este inclusă chiar în caietul de sarcini. Pentru anul 2010, valoarea estimată a încasărilor din bilete, abonamente, curse de convenţie şi curse speciale este de 18.000.000 lei.

Pentru 644 de angajaţi
CTP caută, totodată, o firmă de asigurare care să încheie poliţe de asigurare de accidente pentru toţi cei 311 de vatmani şi conducători auto, cărora li se adaugă 333 de persoane angajate la întreţinere. Limitele minime de despăgubire pentru şoferi şi vatmani, solicitate pentru anul 2010, sunt: deces: 10.000 lei, invaliditate permanentă: 20.000 lei, indemnizaţie de spitalizare: 100 lei/zi.
În cazul personalului de întreţinere expus la risc de accidentare, limitele minime sunt:
- deces din orice cauză: 1.000 lei;
- deces din accident: 8.000 lei, invaliditate permanentă parţială sau totală din accident: 8.000 lei, indemnizaţie de spitalizare: 35 lei / zi (în limita a 180 zile de spitalizare), respectiv, intervenţii chirurgicale din accident: 5.000 lei;

Peste 100.000 euro
Licitaţia este organizată pentru achiziţionarea mai multor sute de poliţe de asigurare, alături de cele menţionate fiind incluse şi asigurările pentru toate tramvaiele şi toate autobuzele din parcul auto al instituţiei. Fondurile totale alocate achiziţiei asigurărilor pe anul viitor vor costa Compania, estimativ, peste 480.000 lei (peste 100.000 euro).
De menţionat, de asigurare CASCO vor beneficia doar câteva dintre autoturismele de serviciu din cadrul CTP. Cel mai mult (peste 400.000 lei) se va cheltui cu serviciile de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) pentru cele 184 de autobuze şi 171 de tramvaie ale CTP. Asigările persoanelor împotriva accidentelor va consuma din bugetul firmei circa 53.000 lei. În achiziţie sunt incluse şi asigurarea CASCO şi a instalaţiilor tehnice de la Staţia internă carburanţi.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Arădenii fug de vaccinarea împotriva gripei noi sau a cancerului de col uterin

Rata de vaccinare împotriva cancerului de col uterin este de doar 2,906% din produsul repartizat judeţului AradRata de vaccinare împotriva cancerului de col uterin este de doar 2,906% din produsul repartizat judeţului Arad.
Acest lucru se întâmplă după ce în prima campanie de vaccinare care a avut loc anul trecut, din totalul de peste 4.000 de fetiţe, au fost vaccinate doar 29. În această campanie au fost repartizate judeţului nostru 2.271 de doze de vaccin împotriva HPV(Human Papilloma Virus). Până acum au fost eliberate 180 de doze de către Direcţia de Sănătate Publică Arad. Totuşi, şi dintre acestea, 30 au fost returnate, în timp ce doar 66 au fost efectuate.
Printre motivele invocate de părinţii care au refuzat categoric vaccinarea fetelor au fost acelea că perioada de testare nu s-a încheiat, s-au raportat numeroase efecte secundare, s-au înregistrat decese ca urmare a administrării lui în străinătate şi există risc de infertilitate. De asemenea, Ministerul Sănătăţii nu a venit cu informaţii concrete despre cele două vaccinuri, ci doar a alertat populaţia cu statisticile care au scos în evi­denţă incidenţa crescută a cancerului de col uterin în România.
Prin urmare, teama s-a cuibărit în sufletele părinţilor, mai ales că în străinătate eficienţa vaccinării este contestată cu putere, iar produsul farmaceutic a început să fie interzis. Situaţia de fapt este că Ministerul Sănătăţii a plătit 23 de milioane de euro pe vaccinurile HPV, dintre care poate multe nici măcar nu vor fi folosite, pentru că tot mai mulţi părinţi au anunţat că refuză atâta vreme cât au aflat că perioada de testare nu s-a încheiat şi că, de fapt, copilele lor ar putea fi „cobai umani”.

Prudenţă şi la gripă porcină
Aceeaşi rată negativă se înregistrează şi în ceea ce priveşte vaccinarea contra gripei pandemice de tip nou. Chiar dacă Institutul Cantacuzino a mai confirmat încă patru cazuri de gripă de tip nou AH1N1, fiind înregistrate 96 de cazuri până acum la Arad. Şi în acest caz, rata de vaccinare a personalului medico-sanitar este de 3,54%.
Cu totul alta este însă situaţia în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva gripei de sezon. Din cele 20.150 de doze repartizate judeţului Arad au fost eliberate până acum 11.154 de doze, fiind efectuate 8.996. Rata de vaccinare este de 44.64%, iar vaccinarea continuă.
„Deoarece aderenţa la vaccinare a populaţiei este redusă, reiterăm necesitatea consultării medicului de familie sau din reţeaua şcolară, pentru aprecierea individuală a beneficiilor profilaxiei specifice prin vaccinare versus riscurile acesteia. Precizăm că bolile cronice (astmul bronşic, bolile cardiovasculare, pneumopatiile cronice, diabetul zaharat, bolile de metabolism şi nutriţie, obezitatea, cancerul, infecţia HIV/SIDA), precum şi stările fiziologice (sarcina trim. II-III), vârsta peste 65 ani, colectivităţile şcolare, contactul profesional/familial cu bolnavii, reprezintă riscuri crescute de infecţie respiratorie acută, în contextul circulaţiei comunitare a virusului gripal de tip nou“, ne atrage atenţia doctorul epidemiolog Dana Negru, directorul coordonator adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Totuşi există şi o veste bună. Deoarece se încheie cele şapte zile de suspendare a cursurilor clasei a XII-a G ale Colegiului Economic Arad şi pe baza raportului favorabil de evaluare a situaţiei din această unitate de învăţământ, exis­tă acceptul DSP-ului de redeschidere a cursurilor în această clasă, începând chiar de astăzi, 9 decembrie.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Elevii săraci primesc rechizite

Inspector şcolar general al IŞJ Arad, Mirela Aldescu, anunţă că distribuirea pachetelor cu rechizite a început dejaCu o întârziere de aproape trei luni, 10.597 de elevi primesc rechizite gratuite de 25 sau 30 de lei.
După aproape trei luni de la începerea anului şcolar, elevii arădeni ce provin din familii sărace vor intra în posesia rechizitelor şcolare gratuite promise de guvernanţi. Pachetele cu caiete, caiete speciale, penare, pixuri, stilouri şi ghiozdane vor ajunge la 5.732 de elevi din ciclul primar şi la 4.865 de elevi din ciclul gimnazial (în total 10.597 de elevi) din judeţ ai căror părinţi au un venit pe membru de familie care nu depăşeste 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
„Rechizitele au ajuns în Arad săptămâna trecută, în trei transporturi. Oamenii au lucrat până târziu pentru descărcarea tirurilor, la Şcoala Generală Nr. 9. Inspectoratul a făcut un grafic pe şcoli, ca reprezentanţii şcolilor să vină să ridice pachetele solicitate. Acestea au conţinut diferit de rechizite, în funcţie de clasă”, spune inspector şcolar general al IŞJ Arad, Mirela Aldescu.
Suma totală alocată pentru judeţul Arad este de 246.470 de lei, câte 25 de lei pentru fiecare pachet de clasele I - IV şi 30 de lei pentru fiecare pachet de clasele V - VIII. Reprezentanţii IŞJ spun că distribuirea pachetelor cu rechizite a început deja, şcolile urmând să le distribuie fiecărui elev în parte zilele următoare. De ce primesc elevii atât de târziu aceste rechizite? Licitaţia pentru achiziţionarea pachetelor a fost repetată deoarece iniţial nicio firmă nu s-a arătat interesată de acest program guvernamental.

G. K. - Jurnal Arădean

  • „Totul despre femei” - premieră naţională la Teatrul arădean

Directorul Laurian Oniga spune că spectacolul "Totul despre femei" este prima piesa a autorului Miro Gavran pusă în scenă în RomâniaTeatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad pregăteşte iubitorilor de teatru un cadou, în preajma sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre ultima premieră din acest an ce constă în punerea în scenă a spectacolului „Totul despre femei” de Miro Gavran. Premiera spectacolului, în regia lui Felix Crainicu, este programată pentru data de 18 decembrie, de la ora 19:00, iar a doua reprezentaţie va avea loc în 20 decembrie, tot de la ora 19:00. Spectacolul se va bucura de o distribuţie dublă, decorul este asigurat de Doru Păcurar, iar costumele de Oana Văran. „Este o premieră naţională dacă stăm să ne gândim că o piesă a autorului care a scris textul acestui spectacol nu a mai fost pusă în scenă în România”, a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Până la premieră, Teatrul Clasic îi aşteaptă pe arădeni, astăzi de la ora 19 la „Tartuffe” de Moliere, iar sâmbătă şi duminică (ora 19) la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.

S. R. - Observator

  • La cumpăna dintre ani, locuitorii din Zăbrani se pregătesc de sărbătoare

În acest an comuna Zăbrani s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice unităţi administrative din judeţ„În acest sens, privesc cu încredere în viitor şi profit de această ocazie să le urez tuturor cetăţenilor comunei noastre un călduros «La mulţi ani!», multă sănătate, bucurii şi «Sărbători fericite!»” - Marian Toader
În anul pe care tocmai ne pregătim să-l încheiem, comuna Zăbrani s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice unităţi administrative din judeţ, atât în ceea ce priveşte depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi guvernamentale, cât şi în legătură cu investiţiile edilitare derulate. Nu numai pentru localnicii acestei frumoase comune bănăţene, dar pentru orice trecător pe aceste meleaguri, schimbarea în bine este cât se poate de vizibilă. Vorbim aici despre lucrările de anvergură pentru infrastructura edilitară de la Zăbrani, Chesinţ şi Neudorf, despre recondiţionarea grădiniţelor, şcolilor şi instituţiilor de cultură din toată comuna, despre modernul sediu administrativ - unul dintre cele mai frumoase din judeţ, cel puţin în ceea ce priveşte amenajările interioare - despre asfaltarea străzilor şi despre multe alte investiţii făcute în ulti­ma vreme. Acum, la cumpăna dintre ani, când fiecare gospodar încearcă să facă bilanţul şi să se gândească la viitor, primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, ne declară că „în primul rând, doresc să le mulţumesc din tot sufletul tuturor cetăţenilor din comuna noastră, care duminica trecută au votat masiv pentru actualul preşedinte Traian Băsescu şi, implicit, pentru dezvoltarea în continuare a comunei noastre. Vorbesc acum, la moment de bucurie, deoarece la Zăbrani am obţinut un scor electoral de 70%. Pe de altă parte, ţin să-i asigur pe toţi locuitorii comunei noastre că voi fi şi pentru viitor primarul tuturor, astfel ca localităţile aparţinătoare Zăbraniului să se dezvolte în ritm egal cu localitatea de reşedinţă. Investiţiile vor continua într-un ritm accelerat, deoarece avem foarte multe lucruri de făcut şi în anul următor, mai ales că o serie de proiecte pe care le-am depus pentru finanţare vor ajunge pe rol. În acest sens, privesc cu încredere în viitor şi profit de această ocazie să le urez tuturor cetăţenilor comunei noastre un călduros «La mulţi ani!», multă sănătate, bucurii şi «Sărbători fericite!». Nu în ultimul rând, aş dori să vă informez că pentru zilele de 18, 19 şi 20 decembrie a.c., la Căminul Cultural din localitatea Zăbrani vom avea un adevărat regal de spectacole şi alte momente artistice în cadrul ac­ţiunilor destinate Sărbătorilor de iarnă, unde îi aştept pe toţi zăbrănenii, chesinţenii şi pe cei din Neudorf, să încheiem acest an deosebit de rodnic pentru noi într-o atmosferă de bucurie şi de înălţare sufletească.”
Din câte am aflat de la primarul Marian Toader, la Căminul Cultural din Zăbrani vor urca pe scenă formaţiile de dansatori din comună şi din localităţile învecinate, vor cânta interpreţi şi forma­ţii folclorice consacrate, după cum nu vor lipsi nici programele artistice susţinute de către grădiniţele şi şcolile din comună, sau atât de frumoasele colinde specifice zonei. Cu „Vestea Minunată” a naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, locuitorii comunei Zăbrani vor încheia, iată, un an deosebit de rodnic în ceea ce-i priveşte, într-o atmosferă de sărbătoare şi de bucurie.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]