Stirile Zilei
Marti, 10 februarie 2009
Stirile TVA aici
  • Vineri este ziua in care puteti discuta cu parlamentarul din colegiul dumneavoastra

Majoritatea senatorilor si deputatilor aradeni au cabinetele parlamentare functionaleCele mai multe dintre cabinetele parlamentare ale senatorilor si deputatilor aradeni sunt functionale. Unii dintre ei inca se mai confrunta cu probleme organizatorice, insa cei mai multi va stau la dispozitie pentru a va asculta necazurile. Cel mai sigur, ii veti gasi la cabinet la sfarsitul saptamanii, atunci cand se intorc de la Bucuresti. In timpul saptamanii, sefii de cabinet fac programarile petentilor.

Avram Craciun, senator, PSD: „In loc de un birou parlamentar, in municipiu, eu am cinci birouri, in judet. Colegiul meu se intinde pe 200 de kilometri si costurile sunt foarte mari”
Senatorul social-democrat, Avram Craciun, umbla prin judet pentru a-si rezolva problemele legate de inchirierea spatiilor pentru biroul parlamentar. „Trebuie sa ma misc repede, altfel pierd suma forfetara. Oricum, cheltuielile sunt foarte mari. In loc de un birou parlamentar, in municipiu, eu am cinci birouri, in judet. Colegiul meu se intinde pe 200 de kilometri si costurile sunt foarte mari”, s-a plans senatorul social-democrat. Avram Craciun mai poate fi contactat si la sediul PSD din municipiul Arad, pe Bulevardul Revolutiei nr. 74.

Constantin Igas, senator, PDL: „Sunt in Arad de regula vineri, insa atunci cand sunt prezent in colegiu, oricine ma poate cauta si gasi si vom sta de vorba”
Senatorul Constantin Traian Igas poate fi gasit la sfarsit de saptamana la cabinetul principal, aflat in Bulevardul Revolutiei 74. Igas si-a desfasurat activitatea in acel spatiu si in timpul legislaturii trecute, atunci cand a ocupat functia de deputat. Senatorul democrat-liberal doreste sa-si mentina locul intai detinut in topul celor mai bune cabinete parlamentare, clasament realizat in anul 2006 de catre Asociatia Pro-Democratia. Atunci cand nu este la cabinet, puteti sa vorbiti cu unul dintre asistentii sai, programul de lucru fiind intre orele 9 si 18, de luni pana vineri, iar sambata intre 9 si 13. „Vreau sa mentin stacheta sus, eu impreuna cu cei trei angajati ai mei. Sunt in Arad de regula vineri, insa atunci cand sunt prezent in colegiu, oricine ma poate cauta si gasi si vom sta de vorba”, spune senatorul din colegiul de sud al judetului nostru. Suma forfetara primita de la Parlament pentru activitatea de cabinet nu ii este de ajuns, dar incearca sa se incadreze in buget. Igas a mai aratat ca el are nevoie de un buget considerabil mai ridicat decat colegii sai deputati, pentru ca el are de acoperit o zona geografica mult mai extinsa. De asemenea, senatorul a mai spus ca va avea puncte de lucru si in colegiu, alaturi de colegii sai deputati din respectivele zone.

Adrian Nitu, deputat, PDL: „Din suma forfetara mai finantez inca un sediu in Aradul Nou, Alfa si Parneava. Voi avea si acolo program de audiente”
Deputatul democrat-liberal Adrian Nitu si-a deschis un birou pe Bulevardul Revolutie 74, alaturi de alti trei colegi: Traian Igas, Iustin Cionca si Marius Göndör. Pentru audiente, puteti suna la secretariat, unde veti fi programati. Programul de audiente al deputatului este vinerea intre 10 si 12, in rest deputatul fiind prezent in Arad dar putand fi si retinut de alte probleme. Programul de lucru al celor patru angajati ai lui este intre 9 si 16, de luni pana vineri. Cu banii, deputatul se descurca destul de greu, acoperindu-si la limita bugetul, cu toate ca sediul este proprietatea PDL. „Sunt la limita cu banii, angajatii au salarii mici. Din suma forfetara mai finantez inca un sediu in Aradul Nou, Alfa si Parneava. Voi avea si acolo program de audiente”, a anuntat Adrian Nitu, care primeste de la Parlament un maxim de 100.000 lei noi pe an.

Mihaita Calimente, deputat, PNL: „Pot fi gasit vineri si sambata la sediu”
Liberalul Mihaita Calimente inca mai are probleme cu organizarea cabinetelor parlamentare. Astfel, la Ineu inca nu este stabilita locatia, in timp ce la Chisineu Cris lucrurile sunt mai avansate, liberalul primind un raspuns pozitiv de la autoritatile locale. Biroul provizoriu al deputatului Calimente se afla la sediul PNL din Arad, pe Bulevardul Revolutiei nr. 71, acolo unde parlamentarul din colegiul 4, nord-vest, poate fi gasit vineri si sambata. Cu toate ca nu are inca birouri functionale, Calimente are sase angajati, acestia avand sarcina de a prelua dorintele oamenilor in timpul in care deputatul este la Bucuresti. „Suma forfetara este prea mica fata de ce ar trebui sa faca un cabinet parlamentar cu adevarat functional. Jumatate din suma merge doar pe salarii”, a explicat Calimente dificultatile pe care le are in asigurarea functionarii cabinetului sai parlamentar. Cel putin deocamdata, liberalul nu a fost cautat de oameni pentru a i se comunica diferite probleme, insa acesta este disponibil oricand, atunci cand se afla in colegiul sau sau in Arad.

Ciprian Luca, deputat, PSD: „Am 10 angajati, fiecare avand sarcini bine stabilite. Sunt la cabinet vinerea intre 10 si 13”
Activitatea de la cabinetul parlamentar al deputatului PSD este una intensa. Locatia cabinetului este in cartierul Aradul Nou, strada Stefan cel Mare numarul 13, in locuinta personala a deputatului. Orarul cabinetului este intre orele 9 si 16, in fiecare zi, Luca fiind prezent la cabinet vineri intre orele 10 si 13. Sambata si duminica, Ciprian Luca are program de judet, unde-si va vizita colegiul. Social-democratul isi va mai deschide cabinete la Tarnova si Gurahont, urmand sa aiba o discutie decisiva in acest sens cu primarii localitatilor din zona. Ieri dimineata, Ciprian Luca a avut deja o sedinta cu angajatii sai de la cabinet, impartindu-le anumite sarcini. „Am 10 angajati, fiecare avand sarcini bine stabilite. Unii vor tine legatura cu primarii, altii cu organizatiile PSD, iar altii vor ramane la cabinet”, a spus Luca. Vineri dimineata, deputatul PSD i-a primit deja pe primii alegatori in audienta, notandu-si problemele lor intr-un caiet. O mare parte din bugetul deputatului se duce pe deplasarile din judet, suma primita de la Parlament fiind insuficienta. In consecinta, Ciprian Luca este nevoit sa-si finanteze o buna parte a activitatii parlamentare din surse proprii.

Marius Gondor, deputat, PDL: „In functie de programul din Parlament, de vineri pana duminica voi fi in teritoriu”
Sediul cabinetului parlamentar al democrat-liberalului este inca in amenajare, acesta instalandu-se in el in urma cu doar o saptamana. Gondor isi imparte spatiul cu deputatul Iustin Cionca, cei doi impartind chiria pentru spatiu, in valoare totala de 100 de lei pe luna. Programul sediului din Arad este 10 si 18, un program de audiente nefiind inca stabilit. „In functie de programul din Parlament, de vineri pana duminica voi fi in teritoriu”, a spus Marius Gondor. Teoretic, deputatul va incerca sa-si imparta timpul intre Arad, Santana, Lipova si Savarsin, acolo unde va mai avea puncte de lucru, ajungand pe rand in localitatile din colegiu. In total, Gondor va avea cinci angajati, dintre care doi vor ramane la cabinetul din Arad, restul urmand a fi impartiti in colegiu. Nici pentru deputatul din colegiul 6 nu ajung banii primiti de la Parlament, insa Gondor va incerca sa faca economii, impartindu-si cheltuielile pe mai multe luni.

Iustin Cionca, deputat, PDL: „Am luat deja audiente la Pecica. Oamenii mi-au cerut deja sprijinul”
Fostul primar al Pecicai si-a deschis un cabinet principal in Arad, in aceeasi locatie cu cei trei colegi ai sai amintiti mai sus. Angajatii de la biroul sau au program de lucru pana la ora 16, ei fiind impartiti pe Arad si Pecica. Cionca poate fi gasit de asemenea in weekend, atunci cand isi va petrece timpul in Arad sau Pecica. Deja a fost contactat, in Pecica, de anumite persoane avand probleme importante pentru judet, cum ar fi „intalnirea cu liderul de sindicat de la Petrom care mi-a cerut sprijin pentru a pastra punctul de lucru la Arad, pentru ca doresc sa-l mute la Timisoara.” De asemenea, Cionca a mai fost abordat de alte persoane cu probleme de interes local, ce ar putea fi rezolvate si de primar sau consilierii judeteni. Cionca mai studiaza posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru in Nadlac si Curtici, initiativa ce ar putea fi zadarnicita din lipsa de timp a deputatului.

Lucian Cozma - Observator

  • Aradul, curtat sa introduca tramvaie fara contact de energie electrica

Introducerea in Arad a tramvaielor de tip "Bombardier Primove" fara catenare ar necesita costuri ridicateMunicipiul Arad ar putea avea un model de tramvai fara contact de energie electrica. Cel putin asa reiese dintr-un comunicat transmis de catre firma producatoare, care vrea sa intre pe piata din Bucuresti, Timisoara, Iasi si Arad.
Acest tramvai va fi adus de catre Bombardier Transportation si ar fi primul „Bombardier Primove” fara catenare (n.red. fara antenele ce se conecteaza de obicei la liniile de electricitate) fiind prezentat luna trecuta, pe o linie de test la fabrica Buatyen din Germania. „Tehnologia Primove reprezinta un sistem unic care ofera operatiuni in totalitate fara catenare ale tramvaielor pe distante de lungimi variabile si in orice fel de conditii oferite de mediul inconjurator”, declara directorul dezvoltare tehnologii avansate al Bombardier Transportation, Carsten Struve.
Compania respectiva a trimis un comunicat prin care se arata ca posibilitatea de a opera in totalitate fara catenare ofera o alta viziune, in special pentru tramvaiele ce opereaza in centre istorice acestea putand acum sa existe fara a periclita mediul inconjurator prin liniile de electricitate. Componentele ce conduc electricitatea vor fi fixate sub vehicul si sub sine. „Circuitele electrice primare si secundare sunt separate unul de altul, un principiu folosit de asemenea in transformatoare. Creand un camp magnetic circuitul primar este construit in infrastructura. Circuitul secundar din vehicul, transforma campul energetic in electricitate pentru functionarea tramvaiului. Cablul circuitului primar poate fi integrat cu usurinta intre linii. Vehiculul este echipat cu bobina de operare - mic generator electric de joasa tensiune ce trimite impulsuri electrice pentru a pune in miscare roata -bobina care este conectata la sistemul de tractiune al tramvaiului printr-un cablu”, mai sustine directorul companiei. Reprezentantii Companiei de Transport Public Arad afirma ca le-a fost si lor prezentat, la diferite simpozioane acest model de tramvai, insa introducerea lui necesita costuri ridicate, deoarece trebuie schimbata intreaga infrastructura a liniei. „Este mai greu de adaptat, deoarece trebuie sa se treaca de la o retea normala la altceva. Pana in momentul de fata nu am fost contactati direct, oricum Primaria ia astfel de decizii, nu noi. Stiu doar ca, costurile ar fi mult prea mari”, afirma Petru Cuvinean, director tehnic CTP Arad.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Eforturile Asociatiei Handicapatilor Neuromotori au dus la angajarea a opt persoane

Presedintele AHNR Arad - Ecaterina-Ani Jager explica problemele de mentalitate ale potentialilor angajatoriAsociatia Handicapatilor Neuromotori, filiala Arad au facut o serie de demersuri pentru a facilita angajarea persoanelor cu handicap la diferite institutii din Arad. Din pacate foarte putine sunt interesate de asemenea servicii.
La sfarsitul anului 2007, Asociatia Handicapatilor Neuromotori din Romania (AHNR), filiala judeteana Arad a lansat proiectul „Monitorizarea aplicarii si implementarii in judetul Arad a Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, proiect sprijinit financiar de fundatia ALCOA din S.U.A..
Timp de 12 luni, persoane cu handicap, specialisti si voluntari ce au format trei grupuri de monitorizare au diseminat informatii si au indrumat peste 300 de persoane cu handicap si familiile acestora, au contactat peste 200 de institutii si societati comerciale din municipiu si judet care au peste 50 de angajati si conform legii amintite sunt obligate sa angajeze 4% persoane cu handicap din totalul numarului de angajati. De asemenea cele trei grupuri de voluntari au impartit patronilor si managerilor de firme din municipiu peste 70 de seturi de pliante si fluturasi cu articole din Normativul pentru Adaptarea Cladirilor Civile si Spatiului Urban Aferent la Exigentele Persoanelor cu Handicap si au facut peste 1.100 de poze pentru a ilustra zonele: albe - accesibil, gri - partial accesibile si negre - inaccesibile, pentru a crea „Harta accesibilitatii”.
„Din totalul de persoane cu handicap care au solicitat un loc de munca si ne-au cerut sprijinul, opt au fost angajate. Din pacate marea majoritate a potentialilor angajatori sunt dominati de acea mentalitate invechita legata de abilitatile sau posibilitatile persoanelor cu handicap - mentalitate conform careia - persoanele cu handicap nu pot desfasura aceeasi munca, nu pot obtine aceleasi rezultate ca si ceilalti angajati, nu stiu sa se comporte si nu se pot integra in noul mediu”, ne explica Ecaterina-Ani Jager, presedintele AHNR Arad.
Conform legii, societatile cu peste 50 de angajati care nu au angajate persoane cu dizabilitati vor trebui sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap sau sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat. In cazul in care angajatorii au persoane cu handicap acestia ar beneficia de deducerea la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap.

S. R. - Observator

  • Solicita cardul de asigurat

Cardul de asigurat este solicitat de tot mai multi aradeniZilnic, 30 de aradeni cer Casei de Asigurari de Sanatate eliberarea cardului european.
30 de aradeni se adreseaza, zilnic, Casei judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru a solicita eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate. Nu mai putin de 10.601 cereri au fost depuse, in cursul anului 2008, la sediul CAS, in acest sens. Dintre ele, 110 au fost respinse datorita faptului ca solicitantii nu au indeplinit conditiile impuse de lege. Restul cererilor au fost validate.
Din cele 10.491 de carduri tiparite, au fost ridicate 10.199. „Cardurile ajung la titulari prin intermediul unei firme de curierat. La Casa de Asigurari de Sanatate doar se preiau cererile si se introduc datele in calculator. O firma din Sibiu se ocupa de tiparirea cardurilor si de distribuirea lor catre cetateni. In mod normal, cardul trebuie sa ajunga la oameni in maximum sapte zile lucratoare de la data depunerii cererii. Daca titularii cardurilor nu sunt gasiti acasa, atunci firma de curierat le livreaza Casei de Asigurari de Sanatate” - explica dr. Gheorghe Domsa, director al Casei de Asigurari de Sanatate Arad.
292 de oameni nu si-au ridicat inca, de la sediul CAS Arad, cardul europen de asigurat. Unele dintre aceste carduri au si expirat intre timp, dat fiind ca ele sunt valabile doar sase luni de zile. Daca mai au nevoie de cardurile pe care le-au solicitat, aradenii sunt asteptati sa le ridice de la Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza cartii de identitate.

Despre card
Pentru obtinerea cardului european de asigurari sociale de sanatate, trebuie depuse urmatoarele acte: cerere tip, copie dupa buletinul sau cartea de identitate (certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si dovada calitatii de asigurat. Cardul este valabil in orice tara a Uniunii Europene si a Spatiului Economic European (Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Tarile de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit, Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Prin cardul de asigurat sunt acoperite doar serviciile medicale de urgenta, nu si tratamentul medical.

D. D. - Jurnal aradean

  • Serviciu public de evidenta a persoanelor, la Savarsin

De astazi functioneaza si la Savarsin un serviciu public de evidenta a persoanelorIncepand cu data de astazi, persoanele domiciliate in localitatile Birchis, Petris, Savarsin si Varadia de Mures se vor putea adresa pentru eliberarea actelor de identitate, cartilor de alegator si pasapoartelor simple, Serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor comunei Savirsin.
Serviciul nou deschis va functiona in incinta primariei comunei Savarsin. Cetatenii celor patru localitati nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor al orasului Lipova, care presta aceste servicii pana in prezent, putandu-si plati taxele si ridica actele necesare de la sediul serviciului din Savarsin.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]