Stirile Zilei
Vineri. 10 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Aradul va vinde apa potabila judetului Bekes din Ungaria

In cadrul sedintei Comisiei Mixte Arad - Bekes s-a discutat proiectul prin care Aradul va vinde apa potabila judetului BekesAradul a fost joi gazda sedintei Comisiei Mixte Arad - Bekes. La intalnire au participat Domokos Laszlo, presedintele Consiliului Judetean Bekes, si Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad, copresedintii si membrii Comisiei Mixte Arad-Bekes, coordonatorii principali si coordonatorii subcomisiilor.
Subiectul cel mai interesant al discutiilor l-a constituit proiectul prin care Compania de Apa din Arad ar urma sa furnizeze apa potabila pentru judetul Bekes. Astfel, ieri a fost semnata „Declaratia de intentie”, in vederea realizarii acestui proiect. Presedintele CJA estimeaza ca la lucrarile vor incepe undeva in primele luni ale anului viitor.
Conform aceleiasi surse, Aradul va furniza judetului din Ungaria aceeasi cantitate de apa pe care o foloseste si judetul nostru, adica 30% din disponibilul de apa potabila.
„Investitiile necesare in extinderea retelei nu vor aduce o greutate mare asupra Consiliului Judetean. In momentul de fata partea financiara este rezolvata”, a precizat Nicolae Iotcu.
In aceeasi sedinta s-a hotarat ca pana in 15 mai fiecare dintre cele doua judete sa isi stabileasca proiectele prioritare, deoarece urmatoarea sesiune de depunere a proiectelor in cadrul programului de Cooperare Transfrontaliera se preconizeaza a fi in toamna acestui an.
„Astfel, la urmatoarea sedinta a Comisiei Mixte, din iunie, sa stim prioritatile fiecarui judet si sa creionam o agenda comuna. Va trebui sa stabilim inclusiv modul concret prin care proiectele vor deveni viabile si sa identificam sursele de finantare ale acestora”, a afirmat Nicolae Iotcu.
Comisia Mixta Arad - Bekes are ca scop consolidarea relatiilor de cooperare trasfrontaliera in urmatoarele domenii: amenajarea teritoriului si infrastructura, economie, dezvoltarea IMM, dezvoltare locala, cultura, educatie, asistenta sociala, societate civila, protectia copilului, protectia mediului, sport si turism.

D. M. - Observator

  • Reguli stricte pentru Pasti

Comercializarea mieilor si a carnii de miel se va face doar in locuri avizate sanitar-veterinarInspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au demarat o serie de controale prin pietele din municipiu si judet, pentru a preveni aparitia unor toxiinfectii alimentare.
Conform celor declarate de doctorul Viorel Agud, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in cazul in care autoritatile locale aproba amenajarea tempotara a unor spatii destinate sacrificarii mieilor si iezilor, acestea au obligatia de a anunta DSVSA in vederea organizarii personalului de specialitate care trebuie sa supravegheze respectivele spatii. „Autoritatilor locale le revine responsabilitatea de a colecta si transmite la unitatile de incinerare toate cantitatile de material cu risc si deseurile rezultate din activizatea de sacrificare temporara a mieilor”, sustine Agud.

Doar cu certificat
In ceea ce priveste conditiile de comercializare a mieilor, a carnii de miel si a celorlalte produse traditionale, inspectorii DSVSA vor fi foarte stricti. „Locurile de sacrificare amenajate temporar vor fi avizate sanitar-veterinar doar pentru perioada 1 aprilie - 19 aprilie 2009, cu respectarea conditiilor sanitar-veterinare cu privire la cazarea animalelor, aprovizionarea cu apa calda si rece, facilitatile de colectare si depozitare a deseurilor. Vor fi admise spre sacrificare doar animalele sanatoase, pentru care exista certificat de sanatate vizat de medicul veterinar”, mai spune directorul DSVSA.
Mai trebuie spus ca ouale vor putea fi vandute doar in unitati care sunt supuse controlului sanitar-veterinar, impunandu-se de asemenea o serie de reguli pentru lapte, branzeturi, cozonaci, prajituri, produse de panificatie si legume de sezon.

Glasul Aradului

  • Supracontrol la curatenie

Consilierii locali supravegheaza modul in care se face curatenia de primavara in municipiuConsilierii locali supravegheaza modul in care este executata curatenia de primavara.
Alesii locali bat cartierele pentru a observa cum sunt realizate lucrarile de curatenie. Intre 1 si 30 aprilie, Aradul va fi cosmetizat in cadrul actiunii „Curatenia de primavara”. In urma unor intelegeri intre ei, consilierii locali vor incerca sa dea un imbold muncitorilor. Fiecare ales va supraveghea efecturea toaletarii orasului, in cartierul in care locuieste, si asta zilnic, dupa cum a declarat consilierul Bruno Biringer. „Nu vrem ca aceasta curatenie de primavara sa fie facuta doar asa, in graba. Chiar vrem ca orasul sa arate mai bine, la sfarsitul lunii aprilie”, a declarat Biringer.

Ajutor de la oameni
O parte dintre aradeni a reactionat pozitiv cand au vazut ca cineva le face curat in fata blocului, au iesit si ei la munca, sustine alesul. „Am primit mult ajutor si din partea oamenilor. Aradenii au nevoie de un mic imbold, dar apoi sunt foarte saritori si pun mana la treaba”, spune Biringer. In cealalta extrema se afla cei carora nu le pasa deloc de aspectul orasului si umplu strazile si parcurile cu gunoaie. „Trebuie sa luam masuri in parcurile aradene. Vom sesiza Politia Comunitara sa amendeze pe oricine arunca deseuri pe jos. Este inacceptabil ca, numai din Parcul Europa, sa fie stransi 40 de saci de gunoi”, a conchis consilierul.

A. G. - Jurnal Aradean

  • Investitii la Spitalul Clinic Judetean Arad

Spitalul Clinic Judetean va avea parte de investitii si in acest anCriza financiara nu pare sa afecteze deloc Spitalul Clinic Judetean Arad. Din contra, multe din lipsurile spitalului care planeaza de ani buni, vor fi rezolvate chiar in acest an. Aparatura de inalta performanta, sectii complet renovate, spatii noi sau lucrari de reamenajare sunt doar cateva din obiectivele pentru anul acesta.
200 de mii de lei a primit pana acum spitalul din partea Consiliului Judetean Arad. „Aceasta suma, impreuna cu alte 50.000 de lei pe care le-am cerut ulterior, va fi folosita pentru amenajarea grupurilor sanitare dar si pentru obtinerea unui spatiu pentru aducerea Serviciului de Planificare Familiala. Cladirea in care isi desfasoara activitatea serviciul acum, este retrocedata“, ne informeaza dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Clinic Judetean Arad. De asemenea, tot anul acesta va avea loc si renovarea blocului operator. Lucrarile vor incepe dupa sarbatorile pascale, intreaga lucrare fiind suportata din fonduri stranse de Clubul Lions.

RMN si Computer Tomograf
O foarte veche problema a spitalului aradean o reprezinta lipsa unui RMN si a unui computer tomograf de performanta. Se pare ca anul acesta, spitalul va reusi sa faca rost de aceasta aparatura de inalta performanta. „Nu pot sa va dau insa mai multe detalii despre modul in care am reusit sa obtinem aceasta aparatura atat de necesara spitalului nostru. Va voi spune mai multe in momentul in care lucrurile se vor concretiza. Mai avem foarte multe in plan, dar nu stiu daca vom avea bani pentru a ne indeplini tot ceea ce ne-am propus“, ne-a declarat managerul spitalului.
O alta investitie preconizata pentru acest an, o reprezinta renovarea completa a sectiei de ortopedie. Cele sapte miliarde de lei vechi, necesare investitiei, sunt asteptate sa soseasca din partea Ministerului Sanatatii. Banii ramasi vor fi folositi pentru schimbarea celor doua lifturi.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • S-a dat startul pentru elaborarea strategiei culturale a judetului

Directorul CCJ Arad - Ana Maria Dumitrean explica strategia culturala a judetuluiConsiliul Judetean Arad si Centrul Cultural Judetean au lansat, ieri, proiectul referitor la elaborarea strategiei culturale a judetului pentru perioada 2010-2014. Cu aceasta ocazie va fi evaluat impactul precedentului document de politica culturala aplicat in judetul Arad in perioada 2003-2007 si va fi dezvoltata o strategie culturala care sa contribuie la dezvoltarea mediului cultural, educational, administrativ si social aradean.
Institutul Intercultural din Timisoara va fi cel care va oferi expertiza, prin intermediul consultantului dr. Corina Raceanu, cea care a coordonat si strategia culturala a municipiului Arad. Coordonator al strategiei va fi Doru Sinaci, director adjunct al Centrului Cultural Judetean. In cadrul proiectului vor fi aplicate chestionare unui numar de 768 de subiecti din 19 localitati, 34% dintre acestia urmand sa fie din municipiu.
Demersul se bazeaza pe un sistem participativ, iar toti actorii culturali, institutiile subordonate Consiliului Judetean si nu numai, sunt invitati sa participe la acest proces consultativ.
Cercetarea statistica va avea in vedere diversificarea ofertei culturale in judet, in functie de cererea cetatenilor.
In cadrul proiectului vor avea de asemenea loc conferinte, traininguri, workshop-uri. Adrian Tolea, vicepresedintele CJA, alaturi de Ana Maria Dumitrean, directorul CCJ, au declarat ca sunt constienti de faptul ca strategia reprezinta un „cumul de vise, un maxim la care tindem”, insa daca procentul de obiective realizate este de aproximativ 30%, atunci a fost realizat un progres semnificativ.
Doru Sinaci spune ca in lunile aprilie si mai va fi realizat proiectul de cercetare sociologica, in localitati reprezentative din judet: 10 orase, dar si in „localitati-accident”, ca Livada, Andrei Saguna, Zadareni, Cris, Sagu, unde populatia nu este omogena, iar preferintele pentru consumul cultural s-au modificat.
Se doreste ca strategia sa aiba un rol functional, sa raspunda nevoilor concrete ale oamenilor. Strategia valabila pana in 2007, dar dupa care se lucreaza si acum, a urmarit introducerea unor activitati culturale si in comune, insa aceasta va putea fi realizata abia de acum inainte, cand localitatile au reusit sa faca unele investitii necesare. Unul dintre obiectivele atinse este numirea, odata la 6 luni, a unei „Cetati culturale a Aradului”, unde sunt transferate activitati ale diferitelor institutii de cultura din municipiu. De asemenea, o reusita a fost considerata si organizarea la Ineu a unui festival de film.

Dana Mirea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]