Ştirile Zilei

Joi, 10 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Compania Aeroportuară Regională „Traian Vuia” aşteaptă până în primăvara lui 2010

Reprezentanţii administraţiilor locale din Arad şi Timişoara au adoptat în unanimitate solicitarea de a realiza iniţial un studiu de fezabilitateLa solicitarea Ministerului Transporturilor, reprezentanţii administraţiilor locale din Arad şi Timişoara s-au întâlnit ieri pe Aeroportul „Traian Vuia” pentru a discuta despre Compania aeroportuară ce urmează să ia naştere în zonă.
A fost adoptată în unanimitate solicitarea administraţiei de la Timişoara, aceea de a realiza iniţial un studiu de fezabilitate: „Am cerut un studiu care să ateste oportunitatea şi fezabilitatea acestei activităţi. S-ar putea ca fuziunea să nu fie necesară. Vom clarifica aceste lucruri printr-un studiu tehnic, financiar, inclusiv juridic”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Marin Anton, ne-a informat că studiul va fi încheiat în primăvara anului următor şi că se va urmări eficientizarea transportului aerian şi o concurenţă corectă în zonă. Elementul cu cea mai mare greutate va fi cel economic: „La baza unei decizii va sta raţiunea economică, nu putem înfiinţa ceva ce va aduce pierderi”, a subliniat Marin Anton.
Nu a fost exclusă nici ideea privatizării celor două aeroporturi.
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, s-a declarat în favoarea „creării unei entităţi puternice, susţinute economic, şi nu a unei competiţii între două aeroporturi apropiate”.
După prezentarea concluziilor Studiului de Fezabilitate se vor lua deciziile şi în privinţa acţionariatului.
Între timp însă, Ministerul Transporturilor, care deţine 80% din aeroportul de la Timişoara, va continua să investească acolo, următoarea infuzie fiind de 1,6 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru realizarea unei piste.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, s-a alăturat şi el celorlalţi care şi-au exprimat dorinţa de a participa ca acţionari: „Ne-am dat acordul pentru studiul de fezabilitate şi oportunitate, ghidat de interese economice din punct de vedere al transporturilor aeriene. Restul discutăm după realizarea studiului”.
Alte două lucruri au fost stabilite în urma întâlnirii de ieri: numele Companiei va fi „Traian Vuia”, iar sediul acesteia va fi la Timişoara.
„Aşteptăm o invitaţie din partea Ministerului pentru a desemna colegi pentru a furniza informaţii din partea administraţiilor, apoi va urma o analiză şi în consiliile locale şi judeţene, pentru a discuta şi despre patrimoniu”, a încheiat Ostaficiuc, care a caracterizat ieşirile anterioare în presă ale autorităţilor, drept o problemă de comunicare.
Au mai fost prezenţi la întâlnirea de ieri viceprimarul Aradului Geanina Pistru, consilierul municipal Florin Manta, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Timiş, cât şi directorii celor două Aeroporturi.

Dana Mirea - Observator

  • Conducerea CET ne asigură că nu se va majora preţul la gigacalorie

Conducerea CET-ului spune că anul acesta gigacaloria nu se va scumpiChiar dacă anul acesta, arădenii vor avea căldură în locuinţe de la începutul lunii octombrie, conducerea CET-ului spune că gigacaloria nu se va scumpi.
Aceştia afirmă că se va plăti acelaşi preţ care a fost votat de consilierii locali municipali şi care se aplică din data de 1 martie 2009, 207,22 lei/gigacalorie. „Nu este prevăzută nici o majorare pentru iarna 2009/2010. Şi dacă vom furniza căldură de pe data de 4 octombrie, de când avem contractal semnat, va fi doar noaptea şi cu acceptul asociaţiilor de proprietari”, ne-a declarat Cornel Secianschi, director CET Arad.
Conform hotărârii consiliului local, furnizarea căldurii va începe după ce se vor înregistra trei nopţi consecutive în care, între intervalul orar 18:00 şi 6:00 dimineaţa, se vor înregistra temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.

Păreri împărţite
Cu privire la furnizarea agentului termic de la începutul lunii octombrie, arădenii au păreri diferite. Cei care au copii mici sau sunt bolnavi şi au nevoie de căldură spun că nu au nimic împotrivă, chiar dacă se va simţi la buzunar. „Avem un copil de patru luni. Nu o să riscăm să îl ţinem în frig, doar pentru a nu plăti câteva sute de lei în plus. Este posibil să existe ceva probleme, deoarece nu toţi vecinii o să fie de acord”, spune Marius Fabian.
Pensionarii nici nu vor să audă că vor trebui să plătească căldura începând din luna octombrie. „Speram să plătim doar pe jumătate din luna octombrie căldura. Aşa ne-am făcut calculele. Avem noroc că sunt repartitoare şi dăm drumul doar când este foarte frig”, a spus Livia Sabău din Vlaicu.
Chiar dacă sunt şi arădeni nemulţumiţi că furnizarea agentului termic ar putea începe de pe data de 4 octombrie, reprezentanţii de la CET Arad spun că au cărbunele asigurat pe toată iarna. Până acum pe poarta CET au intrat 330 de mii de tone de cărbune, urmând să mai intre şi lunile viitoare.
Conform unor calcule, prezentate de conducerea CET-ului, costurile lunare pentru încălzire vor fi următoarele: pentru o cameră media lunară este de 170 lei, cu o variaţie între 60-250 lei în funcţie de luni (când este căldură toată luna sau doar jumătate, sau doar noaptea), pentru un apartament cu două camera media lunară va fi de 225 lei, cu o variaţie între 80 -320 lei, pentru trei camera 270, cu variaţie între 100 -300, iar pentru un apartament cu 4 camere media lunară va fi de 310 lei, cu o variaţie între 115-450 lei. Toate aceste sume sunt calculate la preţul de 207, 22 lei/gigacalorie (inclusive TVA).

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Restanţele au crescut cu 600%

În acest an restanţele arădenilor la credite au crescut cu 600%131.515.074 lei! Atât reprezintă restanţele arădenilor la creditele în lei şi valută.
Un an! De atât a fost nevoie ca restanţele arădenilor la credite să capete proporţii de neimaginat. Dacă în luna iulie a anului trecut plăţile întârziate ale creditelor reprezentau circa 0,60%, în acest an situaţia este mult mai tragică, restanţele ajungând la un procent de 3,4.
Ideea intrării în incapacitate de plată, lansată atât pe plan politic local cât şi de către unii întreprinzătorii, a fost respinsă în repetate rânduri de autorităţi. Cu toate acestea cifrele BNR arată în mod clar „zgârcenia” arădenilor când vine vorba de a-şi plăti împrumuturile luate. În condiţiile pieţei economice actuale, Aradul a ajuns să figureze cu restanţe la creditele în valută de peste 65 de milioane lei, în timp ce anul trecut aceleaşi restanţe depăşeau cu puţin valoarea de 11 milioane lei. Nici la împrumurile luate în moneda naţională situaţia nu este cu mult mai roz. În iulie 2008 arădenii, atât agenţii economici cât şi persoanele fizice, erau îngrestraţi cu datorii către creditori de 28.214.918,73 lei. În aceaşi lună, dar din 2009, arădenii figurează în statistica BNR ca fiind datori cu peste 66 de milioane lei. Cu toate acestea se poate observa o uşoară redresare, restanţele din luna iulie fiind cu circa 750 de mii lei mai mici decât în luna mai a anului în curs.
În ceea ce priveşte creditarea, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare. Dacă în cazul creditelor în valută a existat o creştere uşoară în luna iunie, cu aproape 44 milioane lei faţă de luna mai, nu acelaşi lucru se poate spune despre îmrpumuturile în lei. Reticenţa arădenilor faţă de creditarea în moneda naţională este evidentă, valoarea acestui tip de credit fiind mai mică în iulie decât în mai cu circa 21 milioane.

Poziţia întreprinzătorilor
Mihaela Breaz, director executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - Fililala Arad, ne-a explicat că această creştere excesivă a restanţelor „este un efect al şomajului, al instabilităţii economice, al restrângerii activităţii firmelor private sau al relocării multinaţionalelor, precum şi al inflexibilităţii băncilor de a renegocia condiţiile de creditare. Mai mult, băncile ar trebui să priveasă datornicul ca pe un partener aflat în dificultate şi care trebuei ajutat, nu să i se ia şi haina de pe el. În asemenea condiţii nu putem decât să ne întrebăm retoric: care e diferenţa dintre o bancă şi un cămătar?”.

A. P. - Jurnal arădean

  • Zeci de şcoli din judeţ nu sunt pregătite pentru începerea şcolii

În unele şcoli, chiar dacă s-au facut lucrări de reabilitare, încă sunt probleme cu lipsa apei curentePrefectul a subliniat că verificările în unităţile de învăţământ vor continua
Unul dintre subiectele dezbătute în şedinţa Colegiului Prefectural de la începutul acestei săptămâni a fost rezultatul verificărilor efectuate la unităţile de învăţământ din mediul rural. Prefectul judeţului, Călin Bibarţ a prezentat câteva dintre problemele constatate la şcolile şi grădiniţele din judeţ, în ceea ce priveşte autorizarea sanitară, veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Aşa cum am mai informat, din 571 de unităţi de învăţământ din judeţ doar 278 au autorizaţie de funcţionare, iar 78 sunt în curs de autorizare. În judeţul Arad, nici mai mult nici mai puţin de 163 de unităţi şcolare nu îndeplinesc condiţii de autorizare din diferite motive. Peste 100 de şcoli şi grădiniţe din judeţ nu sunt dotate cu grupuri sanitare. Exemple ar putea fi localităţile Sintea Mare, Archiş, Macea şi Buteni, localităţi în care elevii nu beneficiază de condiţii igienico-sanitare.
De asemenea, în Zerind, Seleuş, Săvârşin şi alte 13 localităţi lipsesc ţâşnitorile şi chiar şi apa curentă. „Am fost acolo când s-au efectuat controalele de la Prefectura Arad şi cunosc problema. Apa curentă nu este potabilă însă, directorul, conducerea şcolii, nu ne-au solicitat să aducem apă potabilă de exemplu cu bidoanele… nu se poate discuta cum ar fi necesar cu conducerea şcolii. Cu toate acestea, şcoala generală din Zerind este reabilitată şi condiţiile sunt destul de bune, iar grădiniţele din Iermata şi Zerind, de asemenea, au beneficiat şi beneficiază de reabilitare prin fonduri guvernamentale“, susţine primarul comunei Zerind. În Bârzava, Hălmagiu, Vârfurile, Şilindia şi alte 28 de localităţi lipsesc din şcoli apa potabilă şi grupurile sanitare.
Localităţi ca Pleşcuţa, Pecica, Nădlac şi alte şase se confruntă cu problema clădirilor retrocedate, iar în Caporal Alexa clădirea este necorespunzătoare. În localitatea Chisindia nu există un spaţiu destinat grădiniţei, aceasta funcţionând în clădirea căminului cultural.
„În multe unităţi de învăţământ s-au efectuat lucrări de construcţie sau amenajare a grupurilor sanitare cu apă curentă fără solicitarea avizului sanitar de construcţie. Am solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi celor de la Direcţia de Sănătate Publică o situaţie nominală cu unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie de funcţionare, dar unde totuşi s-au efecutat lucrări de investiţii. Mă tem că s-au aruncat banii fără rost, pentru că fără aviz sanitar nu are rost. Vom afla cine a aprobat demararea acestor lucrări, iar verficările vor continua”, a declarat prefectul judeţului, Călin Bibarţ.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Aradul va fi gazda celei mai mari expoziţii chinologice din România

Preşedintele Asociaţiei Chinologice din Arad - Gheorghe Schill anuntă că Aradul va găzdui luna viitoare două mari expoziţii chinologiceAsociaţia Chinologică din Arad pregăteşte două expoziţii de rang internaţional în domeniu. Evenimentul va avea loc în zilele de 3 şi 4 octombrie pe Ştrandul Neptun, unde sunt aşteptaţi să participe aproximativ 1.500 de câini din 16 ţări. „Asociaţia Chinologică organizează două expoziţii - în 3 octombrie „Cupa Transilvaniei” iar în 4 - „Open România” care este una dintre cele mai mari competiţii, unde se poate obţine titlul Cacib. Înscrierile la preţ redus se mai fac până astăzi 10 septembrie, apoi între 11 şi 15 septembrie se va aplica tariful normal. Până acum s-au înscris participanţi din 15 ţări, care vor veni cu câini deja campioni în alte ţări, având astfel ocazia să devină intercampioni”, ne explică Gheorghe Schill, preşedintele Asociaţiei. Câinii participanţi vor avea parte de un arbitraj foarte strict, luându-se în calcul fizionomia şi constituţia acestora.
La cele două expoziţii se vor acorda titluri precum - învingător juniori, învingător Arad, Cacib. Câinele care obţine titlul BJ respectiv Cacib la expoziţia Open România devine campion junior, respectiv campion România. Arădenii care deţin câini cu Pedigree sunt invitaţi să se înscrie în competiţie, tarifele reduse fiind următoarele: primul câine - 130 de lei, următorii câini - 120 de lei, baby, puppy şi veteran - 90 de lei, perechi - 20 de lei, grup de creştere - 20 de lei iar pentru juniori 20 de lei.

S. R. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]