Stirile Zilei

Sambata, 11 aprilie 2009

Stirile TVA aici
  • Floriile la ortodocsi, Pastele la catolici

Credinciosii romano-catolici vor sarbatori maine PasteleMaine, toti crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele. Tot maine, credinciosii romano-catolici din intreaga lume praznuiesc Pastele. In aceasta zi de mare sarbatoare religioasa elementele crestine si precrestine se imbina in mod fericit, rezultand traditii si obiceiuri extrem de pitoresti. Duminica Floriilor sau Floriile se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelui. Odata cu Sarbatoarea Floriilor, lumea ortodoxa intra in Saptamana Patimilor, dinaintea Pastelui. Cu acest prilej, credinciosii aduc de la Biserica ramuri de salcie sfintite pe care le pun apoi la icoane, pentru a le merge bine si a fi sanatosi tot timpul anului. De Florii, inainte de intrarea in Saptamana Mare, este dezlegare la peste si la vin. Diferenta dintre Pastele catolic si cel ortodox este, in acest an, de o saptamana, intrucat cele doua Biserici calculeaza data Invierii Mantuitorului Iisus dupa doua calendare diferite: Gregorian si, respectiv, Iulian.

Corina Hutan - Observator

  • Listele impartelii ANL vor fi afisate dupa Paste

Tinerii vor trebui sa astepte pana dupa Paste afisarea listelor ANLTinerii care si-au depus dosarele pentru ANL au asteptat toata saptamana cu sufletul la gura afisarea listelor. Acestia sunt revoltati deoarece, desi reprezentantii Primariei au anuntat ca pana pe data de 6 aprilie se va sti cine va primi cele 128 de locuinte, acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi.
Cei 1009 tineri care si-au depus dosarele au batut zilnic la usile autoritatilor si au dat sute de telefoane.
„In fiecare zi primim acelasi raspuns si anume ca nu s-a incheiat perioada de verificare a dosarelor. Ba ne spun ca trebuie sa treaca printr-o comisie, ba prin alta. Nu stim ce se intampla, dar in alti ani nu a fost asa. Daca au anuntat o data, sa o respecte. Acum am fost la Primarie si ni s-a spus ca dupa Sarbatorile de Paste”, spune P.M.
Un alt tanar care are dosarul depus pentru a doua oara si care acum locuieste in chirie este revoltat, deoarece trebuie sa stie daca isi mai prelungeste contractul sau nu. „I-am spus propietarului ca la inceputul acestei saptamani ii dau un raspuns. Am ajuns la sfarsitul ei si tot nu stiu ce sa ii spun. Am peste 60 de puncte si sper sa ma aflu pe liste pana la pozitia 128. Nu inteleg de ce dureaza atata. Am inteles ca primarul este in concediu. Daca nu se afiseaza pana vine dansul, dorim sa ni se comunice”, afirma T.R.
Nemultumirile tinerilor nu sunt legate doar de afisarea listelor, ci si de criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj. Cele mai nemultumite sunt familiile cu copii, care considera ca punctajul pentru numarul acestora ar trebui sa fie mai mare. De exemplu, pentru un copil se dau 2 puncte, iar pentru doi, 3 puncte, cei care au mai mult de patru copii primesc 5 puncte + 1 punct pentru fiecare copil.
Cei peste 1.000 de tineri vor mai avea de asteptat, deoarece reprezentantii Primariei nu pot comunica o data exacta. Trecerea prin mai multe comisii este singurul motiv invocat pentru neafisarea listelor.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Mobilizare de forte la vama

De sarbatori numarul politistilor de frontiera mobilizati in vamile aradene este suplimentatSute de politisti de frontiera vor fi mobilizati in PTF-urile aradene pentru afluxul de calatori.
Politistii de frontiera aradeni se pregatesc, odata cu apropierea sarbatorilor pascale, pentru afluxul de calatori din punctele de trecere a frontierei. Autoritatile maghiare au informat deja Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad ca, in perioada 11 aprilie (incepand cu ora 23.00) si pana in 13 aprilie (ora 23.00), accesul TIR-urilor pe teritoriul Ungariei nu va fi permis din cauza Sarbatorilor de Paste.
De sarbatori, se preconizeaza ca cea mai tranzitata vama va fi, ca si in ceilalti ani, Nadlacul. Astfel, la nivelul IJPF Arad, au fost dispuse o serie de masuri, menite sa fluidizeze traficul si sa reduca timpul de asteptare. In aceasta perioada, aproximativ 140 de politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, activitati de supraveghere si control, iar peste 200 de ofiteri vor fi implicati in actiuni de control, sprijin si indrumare.

117.000 treceri
In perioada sarbatorilor pascale de anul trecut, s-a inregistrat un trafic de aproximativ 700.000 persoane la frontiera romana. In vamile aradene au fost inregistrate 117.000 de treceri, in timp ce prin Nadlac au trecut 46.000 de oameni. Conducerea IJPF Arad a luat masuri pentru realizarea unui control de frontiera eficient si fluent, care constau in derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor, cresterea numarului arterelor de control din punctele de frontiera, pe sensul de intrare sau iesire din tara, dupa caz, constituirea unei rezerve de personal, la sediul IJPF Arad, asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat etc.

Cooperare
IJPF Arad isi va intensifica in aceasta perioada relatiile de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala.

I. C. - Jurnal aradean

  • La Santana a demarat o investitie de 200 de milioane de euro

La Santana a fost pusa piatra de temelie a unei unitati de reciclare a aluminiuluiCompania Hammerer Aluminium Industries GmbH a inaugurat, ieri, la Santana, santierul investitiei Greenfield de 44 de milioane de euro prin punerea pietrei de temelie a noii unitati de reciclare a aluminiului.
Realizarea unitatii, singura de acest gen la nivel national, se va face in trei etape, iar investitia totala este estimata la 200 de milioane de euro. Marcarea inceputului lucrarilor de construire a santierului s-a realizat in prezenta autoritatilor localitatii Santana si a oficialitatilor judetene, moment in care s-a facut si prezentarea proiectului de anvergura si a impactului pe care il va avea unitatea pe plan judetean, in plan economic si social.
La punerea pietrei de temelie a noii unitati de reciclare a aluminiului au participat reprezentantii companiei austriece, oficialitatile locale si judetene. Evenimentul a constituit marcarea inceperii lucrarilor pe santierul a carui investitie de inceput se ridica la 44 de milioane de euro. Investitorii austrieci intentioneaza ca unitatea de prelucrare a aluminiului sa aiba o capacitate de 75.000 de tone pe an si, intr-o prima faza, sa fie create peste 80 de locuri de munca. De asemenea, specialistii au estimat o cifra de afaceri de peste 75 de milioane de euro pe an. In cadrul evenimentului de punere a pietrei de temelie, Juergen Hammerer, proprietarul companiei, a prezentat cateva aspecte legate despre realizarea unitati de reciclare, subliniind faptul ca aceasta este o premiera in Romania. Acesta a sustinut ca tehnologia de reciclare implementata va fi una performanta si ca, in functie de succesul primei unitati, are in vedere marirea capacitatii de productie, extinderea activitatii de prelucrare si creearea implicita a noi locuri de munca.
Directorul general al fabricii din Santana, Rob van Gils, a informat ca tehnologia de topire si turnare a aluminiului respecta cerintele impuse de legislatia europeana. Procesul tehnologic implementat nu va consuma resursele minerale, materia prima provenind, in proportie de 75% din reciclarea aluminiului.
Primarul orasului Santana, Viorel Enache, si-a exprimat satisfactia si multumirea fata de reprezentantii companiei austriece si fata de oficialitatile locale, pentru sprijinul acordat. „Intr-o comunitate in formare prezenta liderilor este un factor esential. Gesturile acestora vor fi preluate de noi si cred ca in acest fel vom lua decizii corecte. Salut si respect prezenta conducerii Hammerer Aluminium Industries pentru ca constituie o prezenta valoroasa prin modul de a face afaceri, de a relansa economia si a crea locuri de munca“, a declarat acesta. Oficialitatile prezente la eveniment au vorbit despre avantajele pe care le va avea unitatea asupra economiei judetene. „Prin aceasta investitie importanta, unica de acest gen din tara, judetul va avea o serie de beneficii. Reprezentantii companiei sunt expresia seriozitatii si ne este confirmat faptul ca Aradul este un mediu propice dezvoltarii de noi investitii“, a declarat Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad. In cadrul evenimentului o trupa de dans a interpretat in final cateva jocuri populare specifice zonei.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Orarul agentilor economici a fost prelungit pana la 1 a.m. in timpul saptamanii si pana la 5 a.m. in weekend

Orarul agentilor economici va fi prelungitPentru ca agentii economici de la Strandul „Neptun” si-au expus nemultumirile in dezbatere publica, legate de aspectele care-i priveau in proiectul care va fi votat marti in sedinta extraordinara, initiatorii au decis sa faca unele modificari. Astfel, s-a hotarat ca orarul de functionare al teraselor, cluburilor si restaurantelor sa fie prelungit pana la 1 a.m. de luni pana joi, pana la 5 vineri si sambata, iar duminica pana la 2. cu toate acestea, muzica din spatiile deschise trebuie oprita la ora 22. Totodata s-a prelungit orarul si pentru zona bazinelor, de la ora 21 la ora 22, motivatia fiind faptul ca si in aceasta zona mai sunt agenti economici.
Bruno Biringer a facut doua amendamente la proiectul sau: si insotitorii persoanelor cu handicap sa poata sa achizitioneze bilete si abonamente cu reducere, iar agentilor economici sa li se extinda pana la 1 mai perioada in care pot sa-si pregateasca localurile.
In ceea ce priveste tarifele de acces pentru cele doua zone, acestea raman neschimbate, adica 7,5 lei pentru un bilet in zona I, 400 de lei pentru un abonament, respectiv 2,5 lei pentru un bilet de acces in zona agentilor economici. Ce-i drept, la dezbaterea organizata la primarie nu a venit niciun cetatean sa se planga de tarife.
La casute s-a decis prelungirea actualelor contracte cu un an, pana la stabilirea unor preturi pentru cele trei tipuri de teren implicate.
Totodata, agentiilor comerciali li se va da termen de o luna pentru instalarea unor contoare cu care sa se stabileasca consumul individual de energie electrica si apa. Pe ordinea de zi a sedintei de marti se mai afla 19 proiecte, printre care PUZ-ul pentru terenul de sub fosta Fabrica de zahar, precum si scumpirea tarifelor percepute de Targuri Oboare Piete pentru cei care inchiriaza mesele.

Dana Mirea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]