Ştirile Zilei

Marţi, 11 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Noile măsuri anti-criză şochează bugetarii

În lunile următoare bugetarii ar putea să fie trimişi în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâniMai marii statului doresc să trimită bugetarii în concediu fără plată, timp de câteva săptămâni.
Cel puţin aşa au declarat cei de la guvern, care au spus că FMI negociază cu ei şi disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010, şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte. Totodată s-a anunţat că s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din administraţiile locale şi centrale, cât şi din instituţiile descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni, în perioada septembrie-noiembrie. Din declaraţiile celor de la guvern reiese că această măsură ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB, deoarece în prezent numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane. Această decizie vine după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că este nevoie urgentă de inutili din aparatul de stat.

Sindicatele nu ştiu nimic
Declaraţiile celor de la Guvern, dar mai ales cea cu privire la intrarea în concediu fără plată, au stârnit reacţii în rândul sindicatelor, care spun că aşa ceva este ilegal şi că probabil este vorba de o forţare a angajaţilor să solicite concediu fără plată. De asemenea, toţi liderii de sindicat din Arad au afirmat că nu au primit nici o înştiinţare oficială cu privire la această decizie şi cu toţii speră să fie doar vorbe şi să nu se concretizeze nimic. Aceştia susţin că o asfel de măsură ar provoca un haos total.

Liderii de sindicate: „Este o aberaţie”
Tudor Gabor, liderul „Sed Lex“ din Arad, spune că aşa ceva este imposibil şi că nu cunoaşte amănunte despre această decizie. „Nu se poate aşa ceva, deoarece asta înseamnă un blocaj total. Nu este în regulă ce se întâmplă. Este o aberaţie, cine va face munca celui care pleacă în concediu? Chiar dacă este prin rotaţie. Salariile ni le-au blocat, doar nu o să creadă că stăm cu mâna în sân fără să facem nimic. O să luăm măsurile necesare când vom primi ceva oficial”, a afirmat Tudor Gabor.
De aceeaşi părere este şi Petre Toma, preşedintele Sindicatului CNSRL Frăţia, care afirmă că ar fi ilegal dacă s-ar întâmpla acest lucru. „Numai dacă ne gândim la acestă expresie, să trimită în concediu fără plată, rezultă o ilegalitate. Doar angajatul la cerearea lui poate pleca câteva săptămâni pe an în concediu fără să fie plătit. Totul este o aberaţie, nu va accepta nimeni aşa ceva. În mod sigur vor să oblige cumva angajaţii să îşi depună singuri cererea de concediu fără plată”, spune Petru Toma.
Liderul de sindicat de la Cartel Alfa a spus că nu ştie nimic despre acest lucru, la fel şi Delia Bonca, liderul Sindicatului Sanitas, Filiala Arad, iar liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, Dănuţ Ienăşescu, a afirmat că nu crede că aşa ceva este posibil şi că în mod sigur nu este vorba despre profesori. „Dacă intrăm noi în concediu fără plată ce vor face elevii? Nu se poate să fie vorba şi despre noi. Trebuie făcută o analiză mai temeinică asupra învăţământului. Nu trebuie făcute experienţe pe elevi”, ne-a declarat Dănuţ Ienăşescu.
Şi cei din Sănătate şi Poliţie au rămas surprinşi şi spun că aşa ceva nu este posibil, deoarece se lucrează şi în momentul de faţă cu personal redus. „Nu cred că se pune problema la noi, deoarece facem parte din sistemul de siguranţă naţională. Activitatea noastră nu poţi să o opreşti, oricum suntem puţini. Nu putem lăsa hoţii liberi şi noi să stăm în concediu”, a declarat comisar Radu Botaş, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Arad.
Toţi liderii de sindicat au înmărmurit când au auzit ce le pregăteşte guvernul şi au declarat că vor avea loc noi proteste dacă oamenii vor intra în concediu fără plată. Toţi declară că şi aşa salariile sunt mici, iar câteva săptămâni fără bani ar fi fatale pentru majoritatea, deoarece nu vor mai avea ce pune pe masă şi cu ce să-şi plătească întreţinerea şi ratele.

Claudia Untaru- Glasul Aradului

  • RAR, înapoi la normalitate

În urma scăderii numărului autoturismelor importate din Occident, angajaţii RAR Arad au din nou un program de lucru normalDupă un an în care s-a lucrat în schimburi, la Registrul Auto Român se munceşte din nou în program normal.
Anul 2008 a fost unul de foc pentru angajaţii Registrului Auto Român (RAR), filiala Arad. La un moment dat, se lucra pe două schimburi pentru a putea face faţă valului de autotmobile second-hand importate din Occident care trebuiau să treacă prin controalele RAR-ului pentru a putea fi eliberată cartea de înmatriculare a vehiculului (CIV). Din declaraţiile directorului RAR, Voicu Şandru, numărul autoturismelor importate care trec prin registru este mult mai mic faţă de perioadele trecute. „Pentru maşini aduse din străinătate eliberăm acum, zilnic, maximum 10 CIV-uri”, spune Şandru.

Trei concediaţi
Datorită scăderii volumului de muncă, trei persoane angajate în cadrul RAR au fost concediate. Voicu Şandru spune că, deşi nu se mai fac verificări precum în lunile anului trecut, activitatea se desfăşoară pe teren: „Organizăm constant controale cu Poliţia pe teren. Am pornit o colaborare cu această instituţie, aşa că cele două echipaje mobile sunt mereu în trafic”.

A. G. - Jurnal arădean

  • Vacanţele pensionarilor se răresc de la an la an

Pentru mulţi dintre pernsionari ştrandul termal rămâne locul preferat de a îsi petrece verileCum vara e tocmai în toi, bătrânii sunt cei mai moleşiţi din cauza căldurii insuportabile.
Nu prea pot suporta aerul condiţionat, dar nici curentul din casele lor. Cu toate acestea, preferă să-şi petreacă timpul, ca de obicei, la centrele pentru vârstnici.
Deşi e la fel de cald, ca oriunde altundeva, preferă să stea pe terasă, în curtea centrelor de zi. Angajaţii fac tot posibilul ca „părinţii lor” să se simtă cât mai confortabil. Cum mulţi nu-şi permit o binemeritată vacanţă fie peste hotare, fie prin staţiunile patriei-mamă, pentru ei vara înseamnă promenade pe Faleza Mureşului sau în parc.

La mare, la final de sezon
Vremurile în care sezonul cald echivala cu vacanţe pe litoral sau la munte, s-au dus odată cu anii pe care-i poartă fiecare dintre ei pe umeri. Dacă la Casa de Pensii au ajuns să se calce în picioare pentru un bilet de tratament, alţii au ales să-şi rezolve pe cont propriu vacanţa.
Ofertele turistice pe litoral au fost acaparate, în luna septembrie, de pensionari. Promovarea preţurilor mici pentru vacanţe de o săptămână pe malul mării, precum şi vremea prielnică, prognozată de meteorologi pentru începutul toamnei, au condus la vânzarea acestora. Vacanţele economice pe litoral sunt deja consacrate.
„Chiar dacă există anumite oferte sociale, avantajoase pentru ei, acestea sunt programate de obicei în perioada extrasezonului. Mulţi pensionari au nevoie însă de soare, de căldură şi preferă pentru odihnă perioada sezonului turistic. Mai mult, cazarea pensionarilor la un hotel se poate dovedi chiar neplăcută pentru unii dintre aceştia. Mulţi bătrâni nu pot pur şi simplu să urce mai multe etaje pentru a ajunge în cameră sau la sala de mese. În plus, un alt aspect important este acela că majoritatea pensionarilor se află la regim şi preferă sau nu pot să mănânce decât anumite alimente”, explică reprezentantul unei agenţii de turism arădene.
Cu toate acestea, chiar dacă tratamentul e gratuit, unele staţiuni din ţară sunt ocolite totalmente de pensionarii arădeni, aceasta în parte şi din cauza lipsei de informaţii; majoritatea pensionarilor preferă tratamentul gratuit la mare.

Bunicii îşi iau cu ei şi nepoţii
Cele mai solicitate perioade sunt în iunie, iulie, august şi septembrie. În ce-i priveşte pe vârstnicii din mediul rural, ei preferă perioadele de iarnă, mai ales că în acea perioadă, lucrări agricole nu sunt iar „traiul de la hotel e mai bun decât cel de-acasă”.
Cert este că deşi vacanţele acestora se răresc cu fiecare an ce trece, sunt mulţi care iau drumul litoralului însoţiţi de nepoţi, în acest fel oferindu-le şi părinţilor un concediu liniştit. „Se întâmplă să mai mergem cu nepoţii în staţiuni. Părinţii ori nu au timp fiind la serviciu, ori vor să-şi petreacă zilele de concediu în linişte şi atunci îi luăm cu noi. Altfel, ne-ar fi destul de greu să ne plătim cazarea, mai ales că ne mai ajută şi copiii cu bani de vreme ce nepoţii sunt cu noi”, povesteşte Mihaela Tabaci, 71 de ani.
Cât privesc vacanţele şi concediile din anii ’70-’80, acestea trezesc regrete în inimile vârstnicilor. „Atunci a fost perioada noastră. Serviciul era serviciu, iar concediul era concediu. Nu exista an în care să nu mergem împreună cu întreaga familie la mare, iar acolo chiar nu închideam ochii când era vorba de ceva care ne stârnea interesul. Bani aveam, aşa că întotdeauna concediul era bine pus la punct. Cu timpul în schimb, ştiţi şi voi că tot mai greu a fost să-ţi permiţi un concediu. După ’95-’96, vacanţele însemnau pentru mulţi dintre noi, acasă. Mai o ieşire la pescuit cu familia, ori la iarbă verde pe lângă Arad. Nu ne-am mai permis” - ne spune Iulian Nicolae, un bătrânel de 69 de ani.

Pensionarii europeni saltă profitul agenţiilor de turism
Turiştii străini pot dubla profitul şi cifra de afaceri a agenţiilor româneşti. O ocazie pe care operatorii din turism ar trebui să nu o rateze şi să se concentreze pe atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori din străinătate. „Pensionarii europeni preferă în special produsele turistice precum circuitele, în Bucovina, în Maramureş, în Delta Dunării, pe litoral şi bineînţeles în capitală. La modă sunt circuitele de 7-8 zile. Regiunea cu potenţial dar care nu este valorificată bine este litoralul, pretabil pentru turismul de masă. În plus, ar trebui să conceapă programe speciale pentru lunile de vară, precum şi pentru zilele din cursul săptămînii. Noi, agenţiile de turism ne-am putea dubla cifra de afaceri netrimiţând români în România, ci trimiţând români în străinătate şi aducând străini în România. Am vrea să folosim toată capacitatea hotelieră, dacă se poate, numai pentru străini. În felul acesta, cei care facem şi incoming şi outgoing ne-am dubla cifra de afaceri. Străinii trebuie să fie ţinta noastră. Mă refer la acei mulţi pensionari din Germania şi Austria, care au timp şi bani şi care nu sunt legaţi de sezon. Pensionarii noştri nu sunt aşa din păcate şi noi nu vom putea umple extrasezoanele şi weekend-urile cu ai noştri” - este de părere un reprezentant al unei agenţii de turism din Arad.
„Costurile pentru mese sunt aceleaşi cu alocaţiile de hrană din spitale. Mâncarea este suficientă, iar pensionarii care se plâng sunt, de fapt, nemultumiţi din alte motive: anul acesta nu au mai fost de acord să primească bonuri valorice cu care să-şi cumpere bere şi vin. De asta mulţi dintre ei sunt supăraţi, nu că nu le ajunge mâncarea” - spune administratorul unui hotel din Moneasa.
Deşi Aradul are potenţial turistic mai ales datorită vestigiilor amplasate pe teritoriul judeţului, cât şi Lunca Mureşului, cei care îl vizitează preferă să se rezume doar la scurte vizite şi asta de cele mai multe ori în cadrul unor programe organizate de diferite ONG-uri.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Unităţile de învăţământ au emoţii în privinţa primirii avizului sanitar de funcţionare

Unităţile de învăţământ din judeţ îşi continuă lucrările de modernizareCu aproximativ o lună înainte de începerea anului şcolar 2009-2010 majoritatea şcolilor din judeţ se pregătesc pentru a-şi primi elevii în condiţii cât mai bune, în limita fondurilor de care dispun. Pentru unele şcoli se pune problema primirii autorizaţiei sanitare de funcţionare, în timp ce altele sunt mândre de investiţiile pe care le-au făcut şi de noua înfăţişare a imobilelor. Am vorbit cu directori şi cu cadre didactice de la câteva şcoli pentru a vedea ce lucrări se desfăşoară în aceste zile la ei.
De la Şcoala Generală din Felnac am aflat că acum au loc doar igienizări ale sălilor de clase, reabilitarea imobilului făcându-se pe parcursul anului trecut. „Şcoala noastră arată foarte bine acum. Anul trecut a fost zugrăvită, avem ferestre de tip termopan, grupuri sanitare, instalaţia de încălzire centrală... Acum se face doar curăţenie pentru a-i putea primi cum se cuvine pe elevi. În privinţa autorizaţiei sanitare nu cred să existe nicio problemă”, ne spune Monia Giura, consilier educativ, al Şcolii Generale din Felnac.
Şi la Şcoala Generală din Şagu se fac lucrări de igienizare, profesoara Ana-Maria Cotuna explicându-ne că şcoala arată foarte bine şi că este dotată corespunzător.
Şcoala Generală din Galşa a intrat în reabilitare, realizându-se deja zugrăvirea exteriorului la toate clădirile care aparţin de unitatea de învăţământ, înlocuirea tâmplăriei vechi cu ferestre de tip termopan. „La noi au avut deja loc lucrări de reabilitare, fiind aproape finalizate. În privinţa Şcolii de la Mâsca, ce aparţine tot de noi, lucrările necesare au fost realizate încă de anul trecut”, ne explică Corina Jurgiu, directorul Şcolii.

Şcoala din Craiva şi unităţile apărţinătoare nu au autorizaţie sanitară
La Şcoala Generală din Craiva s-au făcut o serie de lucrări pentru a putea primi autorizaţia sanitară de funcţionare. Principala problemă a constituit-o grupul sanitar, care era de tip vechi şi nu mai corespundea standardelor impuse de inspectorii sanitari. „Anul trecut ne-am apucat de lucrări şi am făcut grupurile sanitare necesare, instalaţia de încălzire termică... Anul acesta ne-am ocupat de faţada imobilului şi am realizat izolaţia termică însă din nefericire nu mai avem fondurile necesare pentru a o zugrăvi. Avem promisiuni din partea primăriei că se va face tot posibilul pentru a obţine fonduri, dar nu putem şti sigur când se va finaliza şi această lucrare”, ne explică Mihaela Jurcă, directorul Şcolii. Tot de la doamna Jurcă am aflat că sunt probleme în privinţa obţinerii autorizaţiei sanitare în cazul Şcolilor Primare, aparţinătoare de Craiva - „Acolo avem probleme cu toaletele care sunt vechi şi nu putem primi autorizaţia sanitară. Din păcate încă nu avem fonduri pentru a le moderniza”, mai spune Mihaela Jurcă.
La începutul anului şcolar 2008 - 2009 aproximativ jumătate dintre şcolile de pe raza judeţului Arad nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. La nivelul judeţului sunt 564 de unităţi de învăţământ dintre care 290 sunt şcoli generale şi licee iar 274 sunt grădiniţe. Pentru acest an, controalele sanitare au început deja, urmând ca pe parcursul săptămânii viitoare să fie publicate primele date.

Simina Roz - Observator

  • Macea, pogacea umorului sătesc

Şi în acest an Festivalul de satira şi umor "Gura satului" a atras mulţi participanţiFestivalul de satiră şi umor „Gura satului” de la macea şi-a derulat, în weekend, cea de-a XIV- a ediţie.
Aşadar, timp de trei zile, pogacea de umor s-a ajuns pentru toţi cei care, într-un număr record, au ţinut să intre în „Gura satului”, festival care a ajuns la „borna 14” şi, dacă socotim şi anii, 28 la număr, vârsta e frumoasă.
Comuna Macea, vatră a părădăicilor, lubeniţelor, curechiului, a legumelor, în general, s-a pregătit, din nou, aşa cum se cuvine, pentru a-şi primi „goştii”. Astfel, pe scena Căminului cultural, s-au perindat formaţii din 12 judeţe ale ţării, precum şi din Torac - Begeiţi (Serbia) şi Ungaria.
Se cuvine să remarcăm, în acest an, afluenţa de tineri, copii, care, iată, îmbrăţişează arta „graiului” strămoşesc, graţie dascălilor lor (un exemplu sunt copiii din Galşa, pregătiţi de învăţătoarea Olimpia Simarton).
Festivalul a cuprins secţiunile: Grafică satirică - preşedinte Ştefan Popa Popa’s; Interpretare - preşedintele juriului Dorel Vişan.
În prima zi, după deschiderea inedită de pe platforma din faţa căminului cultural, au urcat pe scenă primele 13 formaţii înscrise în concurs şi s-a vernisat Salonul internaţional de caricatură. Sâmbătă, înainte de masă, a avut loc vernisajul expoziţiei Ştefan Popa Popa’s. Seara a fost dedicată formaţiilor şi grupurilor satirice precum şi oaspeţilor din străinătate.
Ultima zi de festival a fost dedicată, în principal, Galei laureaţilor. Dintre arădeni s-au remarcat: Săcui Gheorghe şi Olescher Dana din Macea (locul II, la Secţiunea Duete), Grupul de cupii „Graiul strămoşesc” din Galşa (premiul special al juriului), Tang Ciprian din Şimand (locul I, la Interpreţi individuali), Truţ Andrei din Lipova (premiul special „Traian Lăpăduş”), Virgil Jireghie (premiul special „Pavel Covaci” la Secţiunea caricatură).
În cele trei zile de umor am consemnat şi câteva impresii ale participanţilor. Actorul Dorel Vişan ne spunea: „aceste manifestări, unele ad-hoc, precum jocul, altele, precum festivalul în sine, dezbaterile literare, saloanele artistice, etc. trebuie, necondiţionat, continuate, precum rostim zilnic rugăciunile, altfel, nerepetate, s-ar pierde căci mulţi se pierd în alte acţiuni în care nu le este locul”. O altă mărturie o avem de la Mircea Lelea din Torac-Begeiţi: „o mamă este numai una, este patria-mumă România, de aceea am venit şi anul acesta aici să rădem; plângem alt’dat”. „Gura satului n-o poate opri nimeni, n-o poate astupa nici pământul”, ne spune un condeier al satului, prof. Carol Feher. Actorul Sandu Pop, cunoscut din emisiunile TV ca Văru’ Săndel, vrea să concluzioneze „La «Gura satului» se râde... pregătit, fără nici o... pregătire”.

F. R. C. - Jurnal arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]