Ştirile Zilei

Vineri, 11 septembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Şcoală da, tramvaie ba

Din cauza întâzierilor la lucrările aflate în desfăşurare tramvaiele vor circula pe centru doar din 15 noiembrieBERD îşi trece în cont încă o întârziere: tramvaiele vor circula pe centru doar din 15 noiembrie.
Fiţi pregătiţi ! De luni începe haosul pe centrul Aradului, odată cu debutul şcolii. Nimic nu va semăna însă cu anii precedenţi, în condiţiile în care acum tramvaiele nu mai circulă pe tronsonul dintre Podgoria şi Teatru, aşa că îmbulzeala pe şosele va fi şi mai mare. Deşi primăria promitea reluarea circulaţiei tramvaielor până la debutul anului şcolar, acest lucru nu se va întâmpla. Noul termen oferit acum de Municipalitate, pentru este 15 noiembrie. Bătăi de cap vor avea nu doar părinţii care îşi duc copiii la şcoală cu mijloacele de transport în comun, ci şi cei care aleg pentru acest lucru maşina personală. Piaţa Primăriei crează, de câteva zile bune, blocaje serioase în trafic, în condiţiile în care se circulă pe doar două benzi din cele şase. Numărul maşinilor care traversează piaţa va creşte cu siguranţă de luni, însă lucrarea este previzionată a fi finalizată doar la sfârşitul lui octombrie, cu toate că în trecut s-au avansat termene extrem de optimiste.
O singură veste bună pentru şoferi: trecerea peste liniile de tramvai de la intersecţia Pieţei Primăriei cu strada Horia ar urma să fie deschisă cel târziu pe 21 septembrie.
Termenele de acum par bătute în cuie de Primăria Arad: mijlocul lui octombrie pentru finalizarea Pieţei Revoluţiei, 15 noiembrie pentru reluarea circulaţiei tramvaielor pe centru, 10 decembrie finalizarea întregii lucrări - inclusiv de la Boul Roşu, a trotuarelor, spaţiilor verzi. Primarul Gheorghe Falcă susţine că nu vor fi întârzieri la termenul final indicat acum, dar că oricum nu ar fi o problemă dacă acestea ar apărea, în condiţiile în care s-au adăugat câteva lucrări noi.
Lucrările efective nu vor fi finalizate însă la sfârşitul anului. Potrivit primarului, constructorul mai are la dispoziţie un an, după recepţia lucrării, pentru a îndrepta neajusurile constatate de beneficiar. Iar unele lucrări executate sunt deja pe lista neagră a Primăriei.

A. B. - Jurnal arădean

  • Pompierii arădeni au salvat anul acesta 38 de vieţi omeneşti!

Pompierii arădeni au salvat anul acesta 38 de vieţi omeneştiDe la începutul anului până la sfârşitul lunii august, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” au fost solicitaţi să intervină la un număr de 2.944 de intervenţii. Mai mult de jumătate dintre solicitări s-au adresat echipajelor SMURD. Pe locul doi în topul intervenţiilor ca număr de cazuri s-au situat incendiile. S-au mai înregistrat 80 de cazuri de asistenţă acordată persoanelor în diverse situaţii, 34 de asanări muniţie. Intervenţia pompierilor a dus la salvarea a 38 de vieţi omeneşti şi 17 animale, iar valoarea bunurilor materiale salvate se ridică la peste 13 miliarde de lei.
Echipajul de descarcerare a intervenit şi în cazul a 43 de accidente rutiere, în care mai multe persoane şi-au pierdut viaţa. În aceeaşi perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a monitorizat 367 de transporturi cu caracter special, cele mai multe fiind transporturi de deşeuri periculoase şi de muniţie. Totodată serviciile şi compartimentele din cadrul Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat 974 de controale, în urma cărora s-au constatat 4.081 de deficienţe, 591 dintre acestea fiind soluţionate în timpul controalelor.

A. M. C. - Observator

  • Prima zi a Târgului Agromalim a reunit fermieri şi specialişti

Târgul Agromalim şi-a deschis porţileSpecialiştii în domeniu au vizitat toate standuriile
Fermieri, specialişti în domeniul agriculturii, oameni de afaceri, autorităţi locale, politicieni, printre care şi Cătălin Roşculete, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, au participat ieri la deschiderea primulului târg din acest sezon şi anume Agromalim. Anul acesta, Târgul Agromalim (târg internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje), organizat de Expo Arad Internaţional, sărbătoreşte 20 de ani. Cei interesaţi de acest târg care în acest an aduce multe noutăţi pot să îl viziteze până duminică la ora 16.00.
Pe lângă taurine, ovine, cabaline, animale de hobby, flori şi utilaje agricole, din târg se pot cumpăra şi produse tradiţionale româneşti, cum ar fi pita de Pecica, salamul de Nădlac, ţuică de Sepreuş, precum şi miere de albine. În cadrul târgului are loc şi expoziţia naţională de animale, organizată cu sprijinul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Arad şi al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine ASVAC Arad, AGCTR Arad, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Păstorul Crişana Arad, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa Chişineu Criş.
La încheierea expoziţiei, celui mai redutabil exemplar dintre taurinele expuse i se va acorda titlul de Miss Arad. Expozanţii nu se plâng chiar dacă este un an de criză. Ei spun că îşi permit în continuare să crească animale. „Mai avem 15 vaci acasă. În târg am adus doar trei. Încercăm să ne descurcăm chiar dacă vindem kilogramul de lapte cu 2 lei. Mai primim şi subvenţii”, spune Teodora.

Întâlniri privind problemele fermierilor
De asemenea, pe toată perioada târgului sunt organizate o serie de întâlniri, prezentări şi conferinţe tematice. Dacă ieri, a avut loc forumul româno-maghiar la care au participat oficialităţi, specialişti şi oameni de afaceri din cele doua ţări. Astăzi, începând cu ora 16.00 Ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, va participa la o întâlnire pe probleme de zootehnie în cadrul căreia se vor discuta teme de interes pentru fermierii care se ocupă de creşterea animalelor. Tot astăzi sare loc şi Ziua Consultanţei Agricole în cadrul căreia se organizează întâlniri şi prezentări pe teme de interes privind sprijinul acordat de instituţiile statului pentru agricultori, posibilităţi de accesare a fondurilor destinate fermierilor, finanţări, programe de sprijin. Şi ziua de sâmbătă va fi una plină, deoarece se va desfăşura întâlnirea anuală a Asociaţiei Agricultorilor Maghiari din România la care vor participa şi alte asociaţii de producători şi crescători. Totodată pe parcursul zilelor de târg la standul revistei Ferma, vizitatorii beneficiază de premii constând în reviste, abonamente, cărţi, iar duminică în ultima zi de târg va fi extras marele premiu, un motocultor. Programul de vizitare al târgului este de la ora 10.00 până la ora 18.00, până sâmbătă inclusiv, iar duminică târgul va fi deschis între 09.00 şi 16.00. Intrarea costă 2 lei, iar transportul este gratuit.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Pentru salvarea patrimoniului

În foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici" a avut loc, ieri, vernisajul expoziţiei fotografice „Patrimoniul arhitectural arădean - perspectivă şi prezent"În foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a avut loc, ieri, vernisajul expoziţiei fotografice „Patrimoniul arhitectural arădean - perspectivă şi prezent”, organizată de Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Arad.
Lucrările sunt realizate de 12 absolvenţi ai clasei a XII-a C de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” - Balaban Andreea, Gheorghiu Arina, Homorogan Claudia, Iercoşan Roxana, Isai Roberta, Moga Ancuţa, Pop Laura, Popa Andrea, Popa Carina, Szatmari Timeea, Szavui Angela şi Weichelt Daniel -, coordonaţi de profesoarele Ioana Ţugulea şi Anda Tămaş, care au dorit să atragă atenţia, cu ajutorul fotografiei, asupra asupra fumuseţii clădirilor ce oferă peronalitate oraşului şi, în acelaşi timp, să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea valorilor arhitecturale de patrimoniu.
Expoziţia cuprinde peste 50 de fotografii, care au fost selectate din mai mult de 2.000 (câte au fost făcute în cadrul acestui proiect).
Alături de tinerii arişti fotografi şi îndrumătorii lor, la vernisaj au fost prezenţi viceprimarul oraşului, Levente Bognar, directorul coordonator al D.J.C.C.P.C.N. Arad, Samuel Adrian Caba, preşedintele „Pro Urbe” Arad, Bujor Buda, prof. Silvia Demian şi alţii care au apreciat demersul elevilor arădeni şi calitatea lucrărilor prezentate.
La sfârşitul acestei luni expoziţia va fi deschisă şi în Bucureşti, cu spijinul Ministerului Culturii.

V. F. - Jurnal arădean

  • Problema şomajului din Ineu, în curs de rezolvare: încă 400 de locuri noi de muncă în zona industrială!

Primarul Nicolae Mehelean anunţă intenţiile firmei Delphi din Ineu de a mai angaja încă 400 de oameniLocuitorii zonei din jurul oraşului Ineu par a fi scutiţi de efectele crizei economice, având în vedere efervescenţa activităţii în zona industrială din oraş. Primarul Nicolae Mehelean spune că managerul celei mai importante companii din zona industrială (Deplhi) l-a informat despre intenţia conducerii de a angaja încă 400 de oameni. Necesarul de personal mai trebuie însă aprobat de către conducerea centrală a firmei, urmând ca imediat să înceapă angajările. Pe lângă creşterea numărului locurilor de muncă de la Delphi, primarul Mehelean a anunţat că alte două companii şi-au manifestat intenţia de investi în Ineu. Una dintre ele este de origine suedeză, urmând să construiască o fabrică de echipamente din mase plastice, cealaltă este o firmă spaniolă care doreşte să construiască o centrală electrică eoliană. Se pare că zona Şiria-Ineu-Bârsa este propice unei astfel de investiţii, viteza vântului fiind optimă tot anul.
Problemele de infrastructură ale oraşului Ineu sunt pe cale de a fi rezolvate odată cu finalizarea noii şosele de centură, prin sudul oraşului. Conform primarului Mehelean, şoseaua este terminată în proporţie de 30%, urmând să fie gata într-un timp record: două luni şi jumătate! Tot în privinţa infrastructurii, primarul Mehelean are un proiect pentru asfaltarea străzilor pavate cu piatră cubică. De asemenea, au fost asfaltate şi modernizate intrările în oraş.
Mehelean ne-a amintit şi de construcţia a patru blocuri ANL, ce cuprind 64 de apartamente cu două camere.

Lucian Cozma - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]