Ştirile Zilei

Miercuri, 11 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Consilierii locali au votat fără discuţii toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei CLM

Consilierii municipali au votat fără probleme toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CLM de ieriConsilierii municipali au votat fără probleme toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CLM de ieri.
Indiferent dacă a fost vorba despre proiectele legate de rectificările de buget sau cele ce vizau probleme ale instituţiilor din subordine, aleşii locali au fost de acord cu cele promovate de Executiv. Spicuind din subiectele supuse votului consilierilor, vă putem informa că a fost vorba despre următoarele propuneri: Proiect de hotărâre vizând modificarea Hotărârii nr. 19/2009, privind repartizarea fondului de rulment al municipiului Arad, cu modificările şi completările ulterioare; Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2009; Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad pentru anul 2009; Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcţii al Poliţiei Comunitare Arad prin transferul unor posturi în grad profesional superior; Proiect de hotărâre privind unele măsuri pentru reprezentarea intereselor Municipiului Arad în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Compania de Apă Arad; Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Construire hală metalică, depozitare, showroom şi birouri P+1”, în extravilan, pe drumul judeţean 709B Arad-Curtici; Proiect de hotărâre privind scoaterea din funcţiune a unor mijloace fixe aparţinând patrimoniului concesionat al Municipiului Arad la SC Compania de Transport Public SA Arad.
Acestor proiecte li se mai adaugă unul privind aprobarea Planului Urba­nistic Zonal „Locuinţă individuală P+E,” pe str.E.Gârleanu nr.8. Toate proiectele de hotărâre de la şedinţa extraordinară a CLM de ieri au fost iniţiative ale primarului Gheorghe Falcă.
La finalul şedinţei, într-o informare făcută CLM-ului, primarul Gheorghe Falcă a ţinut să reliefeze faptul că, Aradul este „fruncea” în toate topurile de specialitate întocmite inclusiv de către revistele economice de profil. Asta atât în ceea ce priveşte transporturile, cât şi în ceea ce vizează infrastructura şi utilităţile. „Sper că au înţeles toţi cârcotaşii că noi lăsăm disputele politice, care vin şi pleacă, şi ne axăm pe lucrurile palpabile, care rămâm. Asta, deoarece, prin acestea, imaginea Aradului se schim­bă în bine, iar nivelul de trai al lo­cuitorilor creşte exponenţial”, a mărturisit primarul Gheorghe Falcă.

Nicolae Oprean - Glasul Aradului

  • Cazuri de gripă nouă depistate la Măderat, Curtici şi Sânleani

Gripa nouă continuă să facă ravagii atât la nivel naţional cât şi localGripa nouă continuă să facă ravagii atât la nivel naţional cât şi local. După un weekend liniştit în care în judeţul Arad nu a fost diagnosticată nicio persoană contaminată cu virusul gripal AH1N1 situaţia s-a schimbat fiind confirmate cazuri noi chiar şi în localităţile din judeţ. Astfel că în conformitate cu rezultatele probelor bacteriologice trimise din capitală luni seara alte patru persoane din judeţul Arad au fost diagnosticate cu gripă nouă.
Ca urmare a acestor confirmări s-a decis suspendarea cursurilor clasei a IV- a A a Şcolii Generale nr.18 Arad începând de ieri. În momentul de faţă există cazuri confirmate în municipiu - 36 de persoane, şi câte o persoană confirmată cu gripă nouă în Măderat, Curtici şi Sânleani. De asemenea există depistate şase focare în evoluţie.
În cazul a două familii s-a impus carantina până mâine.
Printre cazurile recent confirmate este şi o asistentă medicală de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Arad. Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad toate cazurile de gripă porcină diagnosticate în Arad sunt forme de boală uşoare şi medii. Până în prezent în judeţul nostru s-au vindecat opt persoane din primul focar depistat la începutul săptămânii trecute, persoane care au ieşit din carantină şi şi-au reluat activităţile obişnuite.
De asemenea la Arad sunt aşteptate rezultatele a încă 58 de probe trimise la Institutul Cantacuzino. În judeţul nostru există doi copii cuprinşi în categoria de vârstă 5 - 9 ani, contaminaţi cu virusul AH1N1, cei mai mulţi arădeni cu gripă nouă având vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, şi anume 25 de cazuri. În urma şedinţei, Comitetul Central de Coordonare pentru prevenirea şi controlul gripei noi a decis adaptarea protocoalelor privind managementul cazurilor severe la situaţia epidemiologică actuală, astfel că se vor recolta probe, selectat, doar de la cazurile severe internate în unităţile sanitare. Numai aceste cazuri vor primi tratament de specialitate cu antivirale.
În acest moment, Comitetul de coordonare recomandă limitarea activităţilor şcolare şi extra-şcolare, care implică deplasarea în afara unităţilor de învăţământ, un exemplu îl reprezintă schimbul de experienţă şcolară care implică vizite de studiu din şi în ţările învecinate Ucraina, Bulgaria şi Moldova precum şi limitarea călătoriilor pe care cetăţenii români le efectuează, intern sau extern, şi realizarea lor numai în caz de necesitate.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Căldura ne va frige iarna aceasta la buzunare

Reprezentanţii ULALA estimează că iarna aceasta, preţul la întreţinere va creşte cu aproximativ 20-25% faţă de iarna trecutăVeşti cum se poate mai proaste pentru arădenii care stau la bloc.
Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) estimează că iarna aceasta, preţul la întreţinere va creşte cu aproximativ 20-25% faţă de iarna trecută.
Astfel, pentru apartamentele cu o cameră, arădenii vor trebui să plătească pentru încălzire între 300 şi 400 de lei, preţul întreţinerii urmând să ajungă până la 600 de lei, la apartamentele de două camere, încălzirea va costa 450 şi 600 de lei, iar încălzirea până la 800 de lei, iar pentru cele cu trei camere, proprietarii vor trebui să scoată din buzunare pentru căldură între 600 şi 800 de lei, iar costul total al întreţinerii urmează să fie de până la 1.000 de lei. Asta, în cazul apartamentelor contorizate, pentru că arădenii care nu au avut bani sau nu au dorit să-şi pună repartitoare s-au dovedit a fi mult mai inspiraţi. Astfel, pentru apartamentele de o cameră, fără repartitoare, încălzirea va costa între 150 şi 200 de lei, iar întreţinerea până la 400 de lei, pentru cele cu două camere, locatarii vor plăti între 200 şi 350 de lei, iar întreţinerea va ajunge până la 550 de lei, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere, căldura va costa între 350 şi 500 de lei, iar întreţinerea până la 700 de lei.

Vinovaţi şi vinovaţi
Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, susţine că în ceea ce priveşte blocurile contorizate, calculul a fost făcut pentru un grad de utilizare a încălzirii de 80-90%. „Aceste preţuri se datorează valorii mari a gigacaloriei, arădenii plătind cel mai scump căldura dacă facem o comparaţie cu locuitorii altor oraşe mari din ţară. Dacă la Arad, se plăteşte 207 lei pentru gigacalorie, la Bucureşti, Ploieşti şi Constanţa, preţul este de doar 119 lei, la Bacău, 136,7 lei, la Timişoara, 162 de lei, la Cluj, 165 de lei, la Iaşi, 175 de lei, iar la Craiova, 187 de lei”, afirmă Arion.
Acesta mai spune că vinovaţi de creşterea preţului la întreţinere sunt şi vecinii care-şi închid repartitoarele, astfel încât cei care se încălzesc trebuie să plătească mai mult. Valoarea cotelor comune are iarăşi un cuvânt greu de spus în preţul final pe care trebuie să-l achite fiecare arădean care stă la bloc. „O cotă comună mică accentuează diferenţele dintre cei care se încălzesc şi cei care-şi închid repartitoarele. De obicei, pentru încălzirea casei scărilor, pentru ţevile din pivniţă, pentru uscătorii, spălătorii, se percepe o cotă comună de 10-50%. Dar această cotă e stabilită de asociaţia de proprietari, astfel încât sunt cazuri în care cota e de 0%, dacă sunt multe apartamente cu termoteci, or, nu e posibil aşa ceva. Ştiu însă că există un proiect de hotărâre al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Serviciile Comunale care stabileşte ca această cotă să fie între 40 şi 50%”, mai spune Arion.
Reprezentanţii ULALA mai spun că o altă cauză a creşterii facturilor la întreţinere o reprezintă modificările făcută la suprafaţa radiantă, în sensul că persoanele care-şi montează calorifere mai mari şi nu anunţă furnizorul de energie termică despre acest lucru, plăteşte pentru vechea suprafaţă radiantă, diferenţa urmând a fi suportată de vecinii de bună credinţă. Lipsa reabilitării termice este însă motivul principal pentru care, an de an, arădenii plătesc facturi astronomice. „Ca urmare a faptului că blocurile arădenilor nu sunt reabilitate termic, pierderile sunt de 40%”, susţine Arion. Pe de altă parte, vicepreşedintele ULALA explică şi diferenţa destul de mare între facturile de la blocurile contorizate, în comparaţie cu cele necontorizate. „Cei fără repartitoare se încălzesc constant, pentru că oricum plătesc căldura şi atunci nu intră în jocul acesta cu închisul şi deschisul caloriferelor. În aceste condiţii pereţii se încălzesc mai bine, iar toată lumea plăteşte mai puţin”, continuă reprezentantul ULALA.

Creşte subvenţia de la Primărie?
În încheiere, Arion susţine că arădenii ar putea avea parte totuşi de o surpriză plăcută. ULALA a făcut o serie de demersuri pe lângă Primărie pentru mărirea subvenţiilor pentru gigacalorie, iar edilii Aradului nu au respins propunerile asociaţiilor de locatari. „Ordonanţa de Guvern 36/2006, obligă autorităţile locale să subvenţioneze energia termică începând cu 10%, limita maximă nefiind prevăzută. Preţul gigacaloriei a fost majorat începând cu 1 martie 2009, când temperaturile au fost mai ridicate, astfel încât noile preţuri nu s-au făcut prea tare simţite. Acum, când iarna bate la uşă, se schimbă situaţia”, a încheiat Arion.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Undă verde pentru Salvaspeo

Echipa de salvatori a făcut o demonstraţie de coborâre a unei victime pe o tiroliană între arborii din faţa hotelului ContinentalSpeologii din cadrul Serviciului Salvaspeo Arad au făcut o demonstraţie de măiestrie.
Serviciul public Judeţean Salvaspeo Arad a fost inaugurat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu şi a comandantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ioan Bogdănescu, iar echipa de salvatori a făcut o demonstraţie de coborâre a unei victime pe o tiroliană între arborii din faţa hotelului Continental.
Înfiinţarea acestui serviciu a fost justificată şi de faptul că în judeţul Arad sunt 103 peşteri şi avene, multe dintre acestea fiind periculoase, în special pentru turiştii mai puţin experimentaţi.

15 persoane calificate
Salvaspeo Arad dispune de 15 persoane calificate. Activitatea de patrulare, prevenire şi salvare este executată pe bază de contracte de voluntariat, conform legii. Membrii echipei Salvaspeo Arad primesc pentru fiecare acţiune întreprinsă o indemnizaţie de hrană în cuantum de 30 lei / zi / persoană, precum şi decontul a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurşi în caz de intervenţie.
Sediul serviciului public salvaspeo Arad se află în municipiu, pe Bulevardul Revoluţiei la nr. 81, iar echipa de salvatori a fost dotată cu materiale şi echipament specific intervenţiei în mediul subteran. Alarmarea serviciului salvaspeo se face în prezent apelând numerele de telefon: 0745369626 (Mihai Besesek), sau 0723808995 (Radu Valentin). Membrii echipei participă şi la alte tipuri de acţiuni de salvare la solicitarea ISU, SMURD, etc.

112 în curând
La nivelul judeţului este în curs de perfectare un protocol de colaborare între Serviciul Salvaspeo, ISU Arad şi Serviciul de Ambulanţă, care sunt apelate la numărul unic naţional 112.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Lipova se dezvoltă: investiţii în infrastructură, spaţii verzi, siguranţa cetăţeanului şi locuri de agrement

În ultimii ani oraşul Lipova cunoaşte o intensă dezvoltare, un accent important punându-se pe infrastructurăOraşul Lipova este situat la 34 de kilometri faţă de municipiul Arad, la contactul Culoarului Mureşului cu Munţii Zarandului, Câmpia de Vest şi Dealurile Lipovei. Oraşul are în componenţă două localităţi rurale Radna şi Şoimoş, întinzându-se pe o suprafaţă de 134,6 km2. La ultimul recensământ populaţia oraşului se ridica la aproximativ 11.200 locuitori cu următoarea structură: 92,1% români, 4,4% maghiari, 1,0% rromi, 1,9% germani, 0,2% slovaci, 0,1% ucrainieni şi 0,3% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată. În ultimii ani oraşul cunoaşte o intensă dezvoltare, un accent important punându-se pe infrastructură dar şi pe diverse alte probleme cu care se confruntă localnicii.
Marius Jurcă, primarul oraşului, a iniţiat şi a finalizat o serie de proiecte pentru modernizare şi dezvoltare, printre cele mai importante numărându-se „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Oraşului Lipova” care conţine trei subproiecte. Proiectul este iniţiat prin Programul operaţional Regional 2007-2013 - Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, valoarea acestuia ridicându-se la 34.245.441 de lei. Realizarea acestui obiectiv va duce la dezvoltarea şi modernizarea oraşului, având drept scop dezvoltarea infrastructurii şi îmbunătăţirea seviciilor urbane, reabilitarea oraşului precum şi a spaţiilor publice. În acest proiect este inclusă reabilitarea clădirii „Casa Armatei” şi pregătirea acesteia pentru un Centru recreaţional orăşenesc Lipova, cu o valoare totală de 3.287. 500 de lei. Astfel, se urmăreşte amenajarea unui centru recreaţional pentru locuitorii urbei în incinta fostei „Case a armatei”, unde se vor putea desfăşura o serie de activităţi şi evenimente.
Al doilea proiect integrat, în valoare de 566.007 lei, este “Sistem de monitorizare video a zonelor de infracţionalitate ridicată din Lipova”, intenţionându-se astfel, creşterea gradului de prevenire şi reducere a infracţionalităţii locale. Odată cu implementarea acestui obiectiv se vor putea proteja şi bunurile publice, iar Poliţia va acţiona mult mai bine şi mai prompt. În acest sens se va amenaja un centru de monitorizare în incinta primăriei. Ultimul subproiect are în vedere reabilitarea şi modernizarea unor străzi în oraşul Lipova, acesta urmând să se deruleze în două etape, între anii 2010 - 2013. În cadrul realizării lucrărilor de reabilitare se vor face lucrări de refacere a carosabilului, a drumurilor pietonale, se va pava…

Încep lucrările la linia electrică Lipova
În aceste zile se lucrează la pregătirea reţelelor electrice pentru crearea condiţiilor de modernizare a străzilor Mihai Viteazul şi Bugariu pentru îmbunătăţirea condiţiilor de furnizare a acestui serviciu dar şi pentru modernizarea generală a infrastructurii. Aceste lucrări sunt necesare deoarece reţeaua era foarte veche, iar când se va realiza drumul de centură al Lipovei, care face legătura între drumul Făget - Ususău - ieşire spre Timişoara va fi foarte utilă. „Lucrările electrice cuprind de asemenea modernizarea reţelei electrice de pe străzile adiacente - Horia, Cloşca, Ştefan cel Mare, Zorilor, Clujului, Mihai Eminescu, Eftimie Murgu, Semenic, Iancu Jianu, Bugariu şi Matei Corvin pe o lungime totală de 5,7 kilometri”, ne explică Marius Jurcă, primarul oraşului. În acest sens, linia electrică de medie tensiune va fi demontată şi transformată în cablu subteran. Vor fi instalate echipamente de comutaţie moderne care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii energiei electrice furnizate populaţiei dar va duce şi la reducerea timpilor de întrerupere a acestui serviciu. În cadrul acestui proiect se vor schimba şi stâlpii de iluminat, de joasă tensiune, pe o lungime de 5,2 kilometri, iar conductoarele clasice vor fi înlocuite cu conductoare izolate care vor conduce energia în condiţii mult mai bune.

Spaţii verzi frumos amenajate
Printre principalele obiective ale primarului s-a numărat şi reabilitarea parcului din Lipova. Acesta a fost modernizat, amplasându-se băncuţe noi, amenajându-se alei pietonale şi chiar şi o fântână arteziană. În ultimul timp parcul a devenit unul dintre cele mai plăcute locuri de relaxare din oraş, oamenii venind pentru o plimbare dar şi pentru a citi sau povesti. Când timpul este frumos, parcul este plin de copii, într-o parte fiind amenajat un loc de joacă exclusiv pentru aceştia, dotat cu balansoare. De asemenea aici s-au plantat diferite specii de flori şi s-a semănat gazon.

Staţia de epurare poate deservi şi comunele mărginaşe
La sfârşitul acestei luni va fi dată în folosinţă şi staţia de epurare care va deservi atât oraşul Lipova dar şi comuna Zăbrani. „Staţia noastră are o capacitate foarte mare, astfel încât poate să capteze şi canalele din comunele limitrofe. Reţeaua de canalizare se va extinde şi în oraş dar şi în Radna pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de acest serviciu”, ne explică primarul. Valoarea staţiei de epurare a depăşit 5 milioane de lei dar este foarte modernă şi foarte utilă oraşului. „Prin amenajarea acesteia s-a urmărit asigurarea unui serviciu de calitate ridicată, pentru cetăţeni, în privinţa colectării apelor uzate din gospodăriile individuale, apartamente, dar şi din instituţiile publice, întreprinderi sau de la agenţii economici”, mai spune Jurcă.

Potenţial turistic
Lipova se poate mândri cu un potenţial turistic de excepţie, acesta cuprinzând atât elemente ale fondului turistic natural dar mai cu seama din cel antropic. Marea concentrare de obiective turistice fac din oraşul Lipova un important centru de convergenţă turistică. Rezervaţia naturală "Balta Şoimoş", Cetatea Şoimoş, Mănăstirea "Sfânta Maria" din Radna, biserica "Buna Vestire" din Şoimoş, ansamblul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", muzeul orăşenesc, bazarul "Sub dughene" (bazarul turcesc), ansamblul urban din jurul primăriei (str. Nicolae Bălcescu) şi nu în ultimul rând staţiunea balneoclimaterică unde au fost puse în valoare izvoare minerale cu efecte curative care ar trebui să fie destinaţii precise pentru orice turist din ţară sau din străinătate care vizitează aceste locuri.

Simina Roz - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]