Ştirile Zilei

Vineri, 11 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Se reia circulaţia tramvaielor înspre Aradul Nou şi pe Centru

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad anunţă că astăzi încep probele de circulaţie a tramvaielor în zona Piaţa RomanăReprezentanţii Primăriei Municipiului Arad anunţă că astăzi încep probele de circulaţie a tramvaielor în zona Piaţa Romană, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare a liniilor.
,,În funcţie de rezultatul probelor, circulaţia tramvaielor între Aradul Nou - Piaţa Romană - Cartierul Alfa - UTA va putea fi reluată mâine, 12 decembrie”, a afirmat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad. Începerea probelor a fost stabilită în urma fina­lizării în zona respectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului BERD Reabilitare Tranport Urban. De asemenea, repre­zentanţii Primăriei atenţionează conducătorii auto care au staţionat cu autovehiulele în ultima perioadă în zona mediană a Căii Romanilor, asupra reluării circulaţiei tramvaielor.

Din 16 şi pe Centru
Veşti bune sunt şi pentru cei care circulă cu mijloacele de transport pe centrul oraşului, deoarece probele de circulaţie a tramvaielor pe tronsonul Podgoria- Piaţa Romană, se vor efectua la începutul săptămânii viitoare, cu posibilitatea ca începând de miercuri, 16 decembrie, să se reia circulaţia tramvaielor în zona centrală după programul normal. Reprezentanţii Primă­riei mai spun că în momentul reintroducerii în circulaţie a tramvaielor, se vor suspenda liniile de autobuz care pe perioada lucrărilor au asigurat legătura între Gara Aradul - Nou şi Piaţa Romană, respectiv între Podgoria şi Piaţa Romană. Şi cei mici vor avea parte de bucurie, deoarece pe centru de săp­tămâna viitoare va circula şi tramvaiul lui Moş Crăciun.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Liber la cumpărarea ANL-urilor

După trei ani de stat în chirie, arădenii îşi vor putea cumpăra locuinţele ANLAradul a fost inclus de Guvern pe lista judeţelor unde va începe vânzarea locuinţelor ANL.
După trei ani de stat în chirie, arădenii îşi vor putea cumpăra locuinţele ANL. Este vorba de arădenii care stau în chirie în locuinţele ANL din Micălaca, zona 300, blocuri date în folosinţă de mai bine de trei ani. Totul este posibil ca urmare a unei hotărâri adoptate astăzi de către Guvern, act care creează cadrul legal pentru vânzarea a 2.338 locuinţe ANL din diverse judeţe către tinerii care au locuit cu chirie în ele mai mult de 3 ani. Imobilele construite până la 24 aprilie 2008 au fost trecute acum din proprietatea publică în proprietatea privată a statului.
Sunt vizate prin hotărârea de Guvern locuinţele ANL din Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea şi Vaslui. Alte 6.963 de locuinţe fuseseră trecute deja în proprietatea statului prin alte acte normative adoptate în acest an de Guvern.

Preţul de vânzare
Regulile sunt stricte, însă, la cumpărarea de locuinţe ANL. Potrivit hotărârii, "preţul de vânzare, modalitatea prin care acesta se stabileşte de către primării se face în baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică, iar valoarea de vânzare, conform legii, se stabileşte aplicând procedura de abordare prin cost. Valoarea de vânzare este dată de costul de înlocuire a clădirii, adică de construire a unei alte locuinţe similare, dar nu mai mic decât valoarea de inventar adusă la zi".

Doar cu banii jos
Nu pot cumpăra locuinţele ANL decât persoanele care au locuit neîntrerupt timp de trei ani în acel imobil. De asemenea, venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depăşească salariul mediu brut pe economie. Cu siguranţă cea mai grea dintre condiţiile de cumpărare ale apartamentelor ANL, ce va face ca acestea să fie greu de vândut de stat, este faptul că preţul stabilit să fie achitat integral la vânzarea locuinţei (!).
Titularul poate beneficia o singură dată de dreptul de a cumpăra o locuinţă ANL şi, de asemenea, nu o poate înstrăina pe o perioadă de 5 ani de la dobândire.
ANL-urile ridicate în Micălaca, zona Selgors, nu vor fi în viitorul apropiat de vânzare, pentru că acestea nu au făcut obiectul hotărârii de Guvern de acum. Pe viitor, acestea ar putea fi şi ele cumpărate de arădenii care le-au primit în chirie.

Bani pentru alte ANL-uri
Sumele acumulate în urma vânzării locuinţelor construite în cadrul programului sunt destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, destinate închirierii către tineri.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Zeci de reclamaţii ale şoferilor privind gropile existente pe DN 79 Arad-Oradea

Zeci de şoferi au reclamat, în ultimele zile, autorităţilor din Arad existenţa a numeroase gropi în asfalt pe DN 79 Arad-OradeaZeci de şoferi au reclamat, în ultimele zile, autorităţilor din Arad existenţa a numeroase gropi în asfalt pe DN 79 Arad-Oradea, tronson pe care unii şoferi susţin că şi-au avariat autoturismele, în timp ce firma care ar fi trebuit să reabiliteze tronsonul a fost amendată. Ministerul spune că e pregătită documentaţia pentru construirea drumului expres dintre cele două municipii, care ar lua o presiune de pe şoseaua naţională.
Reabilitarea DN 79 a început în luna august, urmând ca în doi ani să fie asfaltaţi 115 kilometri de drum. Costul lucrării se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro.
Reclamaţiile au fost depuse atât la Administraţia Naţională a Drumurilor (AND) Arad, cât şi la OPC şi Poliţie, autorităţi care spun că drumul dintre Arad şi Oradea trebuie modernizat până în 2011, de firma italiană Astaldi, care a început lucrările în august pe câteva sectoare.
Potrivit reclamaţiilor, pe o distanţă de circa doi kilometri, între localităţile Andrei Şaguna şi Şimand, drumul are foarte multe gropi, unele adânci de 20 - 30 de centimetri. În noaptea de miercuri spre joi, cel puţin doi şoferi şi-au avariat autoturismele pe tronsonul respectiv.
"Am nimerit într-o groapă adâncă de 30 de centimetri şi mi-a zburat o roată. Culmea este că o cunoştinţă pe care am chemat-o în ajutor de la Arad a nimerit în aceeaşi groapă şi a făcut pană. Unul dintre noi ar fi putut provoca un accident grav şi să moară. Aici, pe câmp, există zeci de capace de roţi, ceea ce arată cât de mulţi şoferi îşi riscă viaţa pe acest drum", a declarat Vlad Pintea, şofer din Bucureşti.
La rândul său, directorul AND Arad, Ioan Balint, spune că există foarte multe nemulţumiri faţă de acest sector, însă responsabilitatea aparţine constructorului.
"Avem numeroase nemulţumiri faţă de acest sector, însă responsabilitatea aparţine constructorului. Noi facem săptămânal sesizări la Bucureşti faţă de situaţia existentă pe DN 79, iar Poliţia a amendat firma Astaldi zilele trecute, la legislaţia privind siguranţa rutieră. Teoretic, firma are timp până în 2011 să modernizeze tot drumul, dar există sectoare greu circulabile care îi nemulţumeşte pe şoferi, iar aceştia sună la noi să reclame", a declarat directorul AND Arad, Ioan Balint.
Mark Rinovero, reprezentantul firmei Asaldi, care are în responsabilitate modernizarea durmului, a spus că lucrările de reparaţii nu au putut fi începute în zona Şimand pentru că nu există toate documentele de la firma de consultanţă.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru, a declarat că ministerul este conştient de calitatea lucrărilor, de aceea antreprenorul a fost solicitat să refacă tronsoanele cu probleme. Pistru susţine că anul viitor ar putea începe lucrările la drumul expres Arad-Oradea, chiar cu sensul giratoriu din zona Hanului de la Răscruce. Şoseaua expres (în regim de autostradă, cu limitare de viteză la 110 km pe oră şi cu două benzi pe sensul de mers şi fără să traverseze localităţi) ar degreva drumul naţional 79 şi ar aerisi traficul din această parte a judeţului.

Andrei Ando - Observator

  • Show-uri exotice, îmbrăcăminte, decoraţiuni de Crăciun şi antichităţi la Expo Arad Internaţional

Organizatorii au prezentat evenimentele ce vor avea loc în cadrul celei de-a X-a ediţii a târgului de bunuri generale Daruri de CrăciunExpo Arad Internaţional îşi va deschide în perioada 16 - 20 decembrie porţiile ultimului târg din acest an.
Este vorba despre cea de-a X-a ediţie a târgului de bunuri generale Daruri de Crăciun. Evenimentul vine în întâmpinarea vizitatorilor cu numeroase posibilităţi de a oferi un cadou, dar şi de petrecere a timpului liber într-un cadru feeric şi o atmosferă de sărbătoare. Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, 16 decembrie, la ora 11.00 în prezenţa mai multor oficialităţi. De asemenea, în paralel cu expoziţia de Crăciun, Expo Arad Internaţional, în colaborare cu Casa de Cultură a municipiului Arad organizează Târgul de Antichităţi şi Expoziţia de Artă Plastică Arădeană cu vânzare. Ediţia din acest an reuneşte 75 de expozanţi din ţară. Vizitatorii au ocazia să cumpere decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, îmbrăcăminte pentru copii şi adulţi, încălţăminte, marochinărie, cosmetice, jucării, bijuterii, dulciuri, produse de patiserie, electronice, ornamente florale specifice Crăciunului şi obiecte de artizanat. Cum este un târg de Crăciun, nu poate lipsi nici Moşul, care pe parcursul celor cinci zile de târg îi va aştepta pe toţi copiii să vină cu scrisori, iar cele mai originale dintre ele vor fi premiate.

Noutăţile târgului
Anul acesta în premieră, organizatorii au pregătit vizitatorilor un program special. „Vor fi show-uri exotice din lumea circului care au ca protagonişti ponei, reptile şi cămile. Vom face tot posibilul ca numerele noastre să fie atât pe placul părinţilor, cât şi a copiilor” a afirmat Andreea Varga, reprezentantul unui circ. De asemenea, în cadrul târgului va fi şi un parc de distracţii, cinema pentru copii, teatru de marionete, animaţie cu spiriduşi, crăciuniţe şi renul Rudolph, pictură pe faţă, baloane modelabile, concerte de colinde şi spectacole susţinute de ansamblurile folclorice, cluburile de dans, şcolile şi grădiniţele din judeţul Arad, toate cu participare gratuită. „Pe lângă toate acestea avem un loc special amenajat pentru copiii care sunt născuţi în această lună. Ei au posibilitatea să-şi sărbătorească ziua de naştere împreună cu prietenii într-un spaţiu special amenajat alături de clowni, zâne, magicieni, personaje de basm, trambuline şi tobogane gonflabile între orele 11.00 - 21.00. Cei interesaţi sunt invitaţi să sune la numărul 0257 216 520 pentru a rezerva gratuit spaţiul pentru petrecerea copiilor”, a spus Doina Vasilescu, manager de proiect.
Directorul de la Expo Arad Internaţional, Nicolae Groşan, a spus că în data de 16 decembrie, începând cu ora 12.00 va avea loc Information Day - întâlnire cu caracter informativ asupra posibilităţii de recuperare a TVA-ului, iar începând cu ora 13.00 va fi susţinut un seminar despre programele de finanţare europeană. Programul de vizi­tare al târgului este de miercuri până sâmbătă, de la ora 11.00 la 21.00, iar duminică de la 10.00 la 16.00. Transportul este gratuit pe traseul Podgoria - Expo Arad Internaţional şi retur.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Pecica demarează două proiecte în parteneriat cu localităţi din Ungaria

Primarul Petru Antal doreşte ca Pecica să continue colaborarea cu localităţi din UngariaPrimăria oraşului Pecica are deja o experienţă de câţiva ani în domeniul derulării proiectelor finanţate din fonduri de la Uniunea Europeană, fiind printre primele localităţi din judeţ care a recunoscut importanţa acestor oportunităţi.
Mai multe proiecte au fost finalizate, sau sunt în curs de derulare în colaborare cu localităţi din Ungaria, în beneficiul ambelor părţi. De curând s-a încheiat proiectul intitulat „Agricultura fără frontiere” derulat împreună cu Primăria Oraşul Battonya (Bătania) din judeţul Békés, Ungaria, oraş cu care Pecica este înfrăţită de peste un deceniu. Proiectul, în valoare de 123.770 euro a fost finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin programul PHARE CBC 2006 România-Ungaria.
Zilele următoare primarul Petru Antal se va întâlni cu primarul din Battonya, Karsai József, şi viceprimarul Traian Kreszta pentru a se înţelege asupra viitoarelor proiecte pe care cele două oraşe le vor depune împreună.
„Avem o relaţie foarte bună cu administraţia locală din Battonya şi doar împreună putem obţine finanţările destinate proiectelor transfrontaliere, de aceea vrem să continuăm această colaborare în folosul ambelor părţi” spune Petru Antal.
Echipele de proiect ale celor două administraţii urmează să convină asupra tematicii proiectelor de finanţare care vor fi depuse în cursul anului următor.
În această lună va începe şi proiectul intitulat „Hrana-ţi e viaţa” , în parteneriat cu localitatea Domaszék, axat pe colaborarea în gastronomie şi care cuprinde prezentări de produse, seminarii, evenimente: cum ar fi Pomana Porcului la Pecica, şi editarea unei cărţi de bucate cu reţetele produselor specifice ambelor localităţi. „Zilele trecute m-a contactat primarul din Domaszék pentru a căuta noi oportunităţi de colaborare pentru viitor” a adăugat Petru Antal.

C. P. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]