Stirile Zilei
Vineri, 12 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Valul disponibilizarilor se domoleste

De la 1 iunie la AJOFM Arad nu au mai fost inregistrate cereri de disponibilizareSe pare ca valul disponibilizarilor s-a mai diminuat. Din ultimele statistici inregistrate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca reiese ca de la 1 iunie nu au mai fost depuse cereri de catre agentii economici. Daca disponibilizarile din primele luni ale anului atingeau cote considerabile si ingrijoratoare in acelasi timp, in prezent la nivelul judetului nostru s-au inregistrat doar 536 de disponibilizari.
Comparativ cu perioada decembrie 2008 - februarie 2009 cand au fost inregistrate 1009 de cereri, disponibilizarile inregistrate in prezent au scazut aproape la jumatate.
„La data de 1 iunie au fost notificate catre AJOFM Arad de catre agentii economici cu sediul social in Arad un numar de 536 de disponibilizari care sunt prognozate pentru perioada iunie-iulie, dupa cum urmeaza: in lucrarile de geniu civil 29 de disponibilizari, in fabricarea mobilei 200 de persoane, in aparare 27, in fabricarea de imbracaminte 44, in fabricarea echipamentelor electrice (industria auto) 177 si in domeniul captarii, tratarii si distributiei apei au fost depuse 59 de cereri pentru disponibilizari. De la 1 iunie nu au mai fost inregistare ale cereri de la agentii economici”, ne-a comunicat Mihaela Jude, purtator de cuvant A.J.O.F.M. Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Interviu cu dr. Gheorghe Domsa

Interviu cu directorul CAS Arad - dr. Gheorghe DomsaDirectorul CAS crede ca banii din fondul de rezerva si rectificari vor salva sistemul sanitar.

Jurnal aradean: Domnule director, in ce masura sunt acoperite nevoile medicale ale aradenilor, de bugetul alocat Sanatatii judetului nostru in acest an ?
Gheorghe Domsa: Bugetul este mai mic decat anul trecut cu aproximativ 25%. Dar acesta nu e un lucru foarte ingrijorator pentru ca oricum, de la 1 iulie, se deblocheaza fondul de rezerva de 10%+3%. Va fi un 13% in plus, la care se mai adauga rectificarile de buget care vor aparea, asa cum s-a intamplat in fiecare an. Nu cred ca in 2009 vor fi probleme in ceea ce priveste alocarea bugetara pentru servicii medicale.

Jurnal aradean: Care sunt, in acest moment, cele mai vitregite sectoare?
Gheorghe Domsa: Cele mai vitregite sectoare sunt asistenta medicala spitaliceasca si paraclinicul. La asistenta medicala spitaliceasca, nu este nimic nou fata de anii precedenti. La paraclinic, in schimb, bugetul este mai mic decat anul trecut, tinand seama de faptul ca in acest an nu mai este programul national de evaluare a starii de sanatate. Fara acest program, bugetul este la fel cum a fost anul precedent pentru analizele obisnuite.

Jurnal aradean: Ce inseamna asta pentru asigurati?
Gheorghe Domsa: Pentru asigurati, inseamna ca, asa cum si-au facut anul trecut analizele pentru situatii de boala, le pot face si acum. Pentru ca anul trecut am avut, la un moment dat, un excedent la paraclinic, pentru situatiile de investigatii pentru persoanele bolnave.

Jurnal aradean: Aminteati, anterior, de deblocarea fondului de rezerva si de rectificari bugetare. Acestea sunt singurele solutii pe care le aveti la indemana pentru obtinerea de fonduri?
Gheorghe Domsa: Da. Si pana acum au functionat. Vor functiona si de acum incolo.

Jurnal aradean: Au existat, in ultima luna, probleme cu programul de raportare - lucru care a dus la intarzierea platilor catre furnizorii de servicii medicale. Care e situatia acum?
Gheorghe Domsa: Desi nu au fost atat de mari precum s-a vorbit despre ele, problemele au fost depasite. A fost, intr-adevar, o intarziere datorata faptului ca trebuia readaptat programul national informatic la prevederile legale noi pentru 2009. Intarzierile au fost de doua-trei zile, nu mai mult. Acum nu mai e o problema. Furnizorii de servicii medicale vor primi banii la timp, asa cum i-au primit de zece ani incoace.

Jurnal aradean: Cum apreciati introducerea co-platii pentru unele servicii medicale acordate asiguratilor?
Gheorghe Domsa: Din punctul meu de vedere, co-plata trebuia introdusa mai de mult pentru ca este un instrument prin care, pe de o parte, se aduna bani suplimentari la bugetul asigurarilor de sanatate, iar, pe de alta parte, este o bariera pentru servicii medicale ne-necesare. Aici ma refer la faptul ca o mare parte dintre pacienti se adreseaza medicului mai mult cand nu e nevoie decat cand e nevoie. Chiar daca pare interesanta aceasta afirmatie, sa stiti ca ea este reala.

Jurnal aradean: Dar mai exista un aspect: vor fi oameni care se vor teme ca, neavand bani sa plateasca, nu vor putea beneficia de serviciile medicale de care au nevoie.
Gheorghe Domsa: Co-plata nu inseamna plata integrala a unor servicii, ci inseamna o anumita contributie suplimentara pentru obtinerea acelor servicii. Cu siguranta, co-plata nu va avea un cunatum foarte mare din punct de vedere financiar. Va fi simbolica. Dar va avea rolul, asa cum am mai spus, de a aduce bani suplimentari.

Jurnal aradean: Credeti ca prin introducerea co-platii vor fi eliminate atentiile pe care pacientii le dau cadrelor medicale?
Gheorghe Domsa: Nu are nici o legatura una cu alta. Co-plata este pentru stoparea adresabilitatii excesive crescute la anumite servicii medicale si nu se refera deloc la suplimentarea veniturilor medicului. Banii din co-plata nu vor fi niciodata ai medicului.

D. D. - Jurnal aradean

  • TransportAr si-a deschis portile

Din cauza crizei economice numarul expozantilor s-a redus la jumatate fata de anul trecutCriza economica a redus numarul expozantilor la jumatate
Expo Arad International a deschis ieri portile ultimului targ din acest sezon. Este vorba despre TransportAR, singurul targ din tara de acest gen. Chiar daca anul acesta se simte criza, deoarece numarul firmelor participante este mai mic cu 50 la suta fata de anul trecut, organizatorii au reusit sa adune transportatorii la Arad. La editia din acest an sunt prezente firme din domeniul transporturilor din Romania, Ungaria, Olanda, Polonia, Germania, Italia, Austria si Suedia, care participa cu produse si servicii auto. Expozantii prezenti in prima zi la targ au recunoscut ca in acest an au scazut comenzile si clientii platesc foarte greu ratele la masinile cumparate in leasing. De la targ lipsesc in special masinile agricole, sector in care criza a lovit cel mai tare. Pana duminica, in paralel cu TransportAR se desfasoara si Salonul International Auto Arad, unde cei interesati pot gasi marci ca: Volkswagen, Audi, Mercedes, Peugeot, Nissan, Opel, Chevrolet, Skoda, Ford, Fiat, Dacia, Hyundai, Renault si altele. Pretul lor difera in functie de marca si model. Se gasesc masini si la pretul de 11 mii de euro, dar si peste 77 mii euro. La deschiderea oficiala a targului au participat mai multe oficialitati, printre care si primarul Aradului, Gheorghe Falca.

Concursuri si surprize
Cei care nu doresc sa isi cumpere o masina, un microbuz, un autobuz sau chiar un autocar, pot sa viziteze targul pentru ca vor gasi o gama variata de produse si servicii cum ar fi caroserii, anvelope, accesorii auto, ATV-uri, scutere, motociclete si masini tunate, companii de transport persoane sau marfa, dar si oferte pentru scolile de soferi. „Am venit la targ sa vad cum mai sunt preturile. Momentan ma uit, nu stiu daca voi cumpara ceva”, ne-a declarat Remus. Pentru weekend organizatorii au pregatit mai multe concursuri si surprize, cum ar fi „Urban Enduro“, pentru motoare si ATV-uri (sambata ora 13.00), participarea fiind gratuita. De asemenea, va fi organizat „Summer Fest“ (sambata ora 21.00), cel mai mare eveniment clubbing outdoor din vestul tarii, invitatul special fiind DJ Monoroom din Germania. Tot sambata, la targ este asteptat si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Biletul de intrare la TransportAr este de 2 lei, iar cei care vor participa la Summer Fest vor plati 10 lei. Programul de vizitare a targului va fi astazi si maine de la ora 11.00 la 19.00, iar duminica de la 10.00 la 16.00.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Concert extraordinar Mozart

La Filarmonica din Arad va avea loc duminica un concert extraordinar de selectiuni din opere mozartieneLa Palatului Cultural va avea loc un concert extraordinar cu participarea solistilor Operei de Stat din Viena.
Concertul extraordinar, care va avea loc duminica, 14 iunie, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Arad, va avea in program selectiuni din celebrele opere mozartiene „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” si „Cosi fan tutte”.
Legatura dintre cele trei creatii muzicale lirice mozartiene o face libretistul care semneaza textul celor trei oprere.
Colaborarea dintre Mozart si poetul de curte al imparatului Joseph al II-lea, Lorenzo Da Ponte dovedindu-se a fi una de mare succes.
Acest concert poate fi considerat un cadou pe care Opera de Stat din Viena il face orasului nostru, prin bunavointa celor sase solisti, care cu totii vor evolua pe scena de concerte a Filarmonicii din Timisoara si din Arad, fara a avea pretentii financiare, din dorinta de a aparea in fata publicului din Romania si de a face astfel cunoscuta maiestria artei interpretative romanesti pe care o reprezinta cu succes dincolo de granite.
Distributia solistica de elita, complet provenita de la prestigioasa institutie muzicala vieneza, intruneste nume consacrate pe marile scene ale lumii: soprana Ildiko Raimondi, soprana Simina Ivan, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Gergely Nemeti, baritonul Zoltan Nagy si bas-baritonul Alexandru Moisiuc.
Initiatorul acestui proiect este domnul Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena care, luand cunostinta despre evolutia vietii muzicale aradene de la Filarmonica din ultima perioada si de predilectia publicului meloman aradean fata de muzica de opera, a fost de acord sa programeze acest concert atat la Timisoara - orasul sau natal - cat si la Arad.
Maestrul Radu Popa, unul dintre cele mai remarcabile personalitati reprezentante ale artei dirijorale romanesti, va prelua conducerea muzicala a concertului in care solistii vor fi acompaniati de orchestra simfonica a Filarmonicii de Stat Arad.

V. F. - Jurnal aradean

  • Daniel Tica duce mai departe o meserie pe cale de disparitie: face intarsii si pirogravuri

Tanarul Daniel Tica practica o meserie pe cale de disparitieCaminul Social de pe strada Condurasilor adaposteste tineri dezinstitutionalizati, cu povesti de viata impresionante si in acelasi timp demne de admirat.
Printre cei care au ce povesti se numara si Daniel Tica, un tanar de 32 de ani, foarte talentat, dar care a avut nesansa sa fie abandonat inca de la o varsta foarte frageda.
Timp de mai multi ani a locuit in Casa de Copii de la Santana, dupa care a fost repartizat la Caminul Social.
Si-a cunoscut parintii, insa nu i-a intrebat care este motivul pentru care l-au parasit. Cu toate acestea a invatat sa-i ierte.
„La inceput i-am judecat, insa inaintand in varsta am stat si am analizat anumite aspecte din viata si am ajuns la concluzia ca nu merita sa judecam omul pentru ca noi insine nu suntem foarte drepti”, spune Daniel.
Chiar daca nu a avut prea multe oportunitati, Daniel a incercat sa se descurce pe cont propriu si a reusit. In prezent munceste la CPL, unde a cunoscut oameni cu suflet, care l-au invatat secretele meseriei de tamplar.
A absolvit scoala profesionala, iar de mai bine de trei ani lucreaza ca tamplar. Talentul cu care a fost inzestrat l-a determinat sa invete in scurt timp meserie. A ajuns chiar sa execute mobila la comanda, iar soarta i-a scos in cale doua persoane care l-au invatat sa realizeze intarsii, respectiv pirogravuri.
„Ii sunt foarte recunoscator domnului Todea Niculae, care m-a invatat tehnicile de realizare a intarsiei in domeniul mobilierului si artizanatului. De la dansul am invatat primii pasi, dupa care cu ambitia mea si cu ajutorul Lui Dumnezeu am inceput sa fac progrese. Intre timp l-am cunoscut si pe domnul Seres Aurel, de la care am invatat pirogravura. Treptat am facut o pasiune din aceasta munca si am ajuns sa execut tablouri si mobila la comanda”, spune tanarul.
Pentru ca si-a dorit foarte mult, Daniel si-a achizitionat o masa de traforaj, iar camera unde locuieste a transformat-o intr-un adevarat atelier unde isi petrece timpul liber dupa ce vine de la lucru. A reusit chiar sa realizeze replici la lucrari celebre precum „Carul cu boi” al lui Grigorescu, lucrare comandata chiar pentru o vedeta: TV Teo Trandafir.
Daniel este foarte mandru de fiecare creatie in parte, insa isi doreste nespus de mult sa-si deschida propria afacere. A inceput prin a-si face un site, unde sa-si liciteze lucrarile. ”Un prieten care mi-a vazut tablourile s-a oferit sa-mi faca acest site, www.vernerart.ro, pe care il poate accesa toti cei care sunt curiosi sa-mi vada lucrarile. Pentru ca sunt la inceput tablourile mele au sume modice: de la 40 de lei la 250 de lei, in functie de materialele folosite si complexitatea lucrarii”, spune Daniel.
La inceput a fost incurajat de personalul de la camin, care a cumparat lucrarile lui Daniel si treptat tanarul s-a facut remarcat si in randul colegilor, a prietenilor si a cunostintelor. Insa, visul lui este sa fie cunoscut de catre toti aradenii si sa nu ramana in anonimat tot restul vietii. Cand nu face pirogravuri, Daniel se bucura de compania celor doi prieteni de nadejde pe care ii are: Carmen si Apolon, care ii sunt ca o familie.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]