Ştirile Zilei

Luni, 12 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Indicatoare de zeci de mii de euro

CJA va plăti pentru achiziţionarea a 1.017 indicatoare rutiere şi montarea acestora aproape 60.000 de euroCJA plăteşte aproape 60.000 de euro pentru circa 1.000 de indicatoare rutiere.
Aproape 60.000 de euro ne vor costa indicatoarele rutiere care vor fi montate pe raza judeţului Arad. La licitaţia organizată pentru contractul de semnalizare rutieră pe drumurile judeţene s-au bătut cinci firme. Oferta câştigătoare avea preţul cel mai scăzut, cu 74.000 de lei mai mică decât preţul estimativ pe care CJA s-a arătat dispus să îl plătească. Astfel, administraţia judeţeană va plăti pentru achiziţionarea a 1.017 indicatoare rutiere şi montarea acestora peste 248.000 de lei (aproape 60.000 de euro!).

Cu contestaţii
Licitaţia nu s-a desfăşurat fără probleme. Una dintre firme a depus o contestaţie la procedura de cerere de oferte. Firma a renunţat la contestaţie, însă, o săptămână mai târziu. Câştigătoare a ieşit un grup format din două firme din Arad.

Peste 1.000
Potrivit cerinţelor Consiliului Judeţean, indicatoarele vor avea toate protecţie anticorozivă, respectiv, vor fi dotate cu folie reflectorizantă.
Indicatorul cel mai des folosit este, se pare, „curbă periculoasă”. Asta, deoarece s-au comandat cele mai multe indicatoare de acest fel: 80 de bucăţi. În topul comenzii, ca număr de indicatoare, se regăsesc şi cele care semnalizează intrarea şi ieşirea din localităţi (62 de bucăţi din fiecare). Cât despre indicatoarele care semnalizează trecerile de pietoni, CJA doreşte doar 39 şi alte 14 bucăţi de indicatoare pentru avertizarea şoferilor asupra faptului că trec pe lângă şcoli.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Pompierii îşi deschid porţile

Cu ocazia "Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale" ISU Arad va organiza „Ziua Porţilor Deschise"În fiecare an, în a doua zi de miercuri a lunii octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale. Anul acesta, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale se va sărbători în data de 14 octombrie, ocazie cu care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad organizează „Ziua Porţilor Deschise”. La acest eveniment sunt invitaţi să treacă pragul toţi arădenii, între orele 9:30 şi 13:00, lucrătorii inspectoratului executând exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii de luptă. În judeţul Arad, principala sursă de risc la dezastre sunt inundaţiile. În decursul timpului, bazinul Mureşului a cunoscut frecvente inundaţii: în perioada 1738 - 1741 revărsări au fost în fiecare an, iar intre anii 1738 - 1850 s-au produs 32 de inundaţii. Inundaţiile din anii 1970 şi 1975 au fost cele mai mari şi s-au datorat unui indice ridicat de pluviozitate pe fondul unei ierni bogate în zăpadă şi cu temperaturi care au dus la topirea bruscă a zăpezilor. Nivelul maxim a fost atins de Mureş în mai 1970 la Arad, şi a fost de 689 cm.

A. M. C. - Observator

  • Festivalul Internaţional de Teatru Clasic a început cu sala plină

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic a început cu sala plinăOficialităţile şi presa arădeană, prezenţi la deschiderea noii ediţii a regalului de teatru arădean
Ce-a de-a cinsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic a fost deschisă ieri printr-o festivitate care a avut loc în paralel la Teatru Clasic Ioan Slavici Arad şi la Teatrul Jokai din Bekescsaba. Au fost prezenţi Laurian Oniga, directorul instituţiei teatrale arădene, Fekete Peter, directorul Teatrului Jokai din Bekescsaba, reprezentanţi ai autori-tăţilor locale şi din oraşul maghiar. S-a vorbit despre istoricul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic şi despre parteneriatul pe care teatrul arădean l-a stabilit cu teatrul din Bekescsaba şi cu Teatrul Gavella din Zagreb, Croaţia. Din partea teatrului croat a fost prezentă Sonja Kovačić, director executiv. Sonja Kovačić a prezentat spectacolul care urma să se joace în deschidere. Este vorba despre „Caligula”, după Albert Camus în regia unuia dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni la ora actuală - Tomaz Pandur. De menţionat că în perioada următoare spectacolul teatrului arădean „Tartuffe” după Moliere, în regia lui Dan Vasile se va juca pe scena teatrului Gavella.
Interesantă a fost intervenţia lui Ovidiu Cornea. Fost director al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad, domnia sa a iniţiat această manifestare acum 15 ani împreună cu regizorul de teatru Alexa Visarion şi cu criticul Ion Parhon, prezent la deschiderea ediţiei din acest an.
Aşa cum am mai spus, manifestările din deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru Clasic au fost transmise în direct prin satelit la Teatrul Jokai din Bekescsaba. Tot acolo a fost prezentă o delegaţie din partea teatrului arădean partener, delegaţie formată din actorii Zoltan Lovas, Angela Petrean şi Bogdan Costea. Atât ei cât şi reprezentanţi ai Teatrului Jokai din Bekescsaba au avut ocazia să salute publicul arădean printr-o transmisiune în direct. De altfel organizatorii ne asigură că pe tot parcursul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic manifestările ce vor avea loc vor putea fi vizionate pe panoul instalat la intrarea principală. O altă noutate a actualei ediţii va fi subtitrarea spectacolelor care se joacă într-o altă limbă decât cea română. Este cazul spectacolelor „Căsătoria” şi „Puştiul” puse în scenă de Teatrul Jokai din Bekescsaba şi de spectacolul „Caligula” care s-a jucat în deschidere.
Chiar dacă parcurgem o perioadă de criză financiară, sau poate tocmai datorită acestui fapt (după cum se ştie în perioadele de criză creşte consumul de produs cultural), publicul s-a strâns în număr mare atât la ceremonia de deschidere, cât şi la spectacolul ce a urmat. Să sperăm că Festivalul Internaţuional de Teatru Clasic va beneficia de acelaşi entuziasm pe tot parcursul actualei ediţii.

Ce urmează? „Căsătoria” de N.V. Gogol
A doua seară din festival este dedicată Teatrului Jokai din Bekescsaba. Instituţia parteneră vine cu o montare după N.V. Gogol „Căsătoria”, în regia lui Staiszlav Anatolievics Mojszejev. Vă reamintim că acum câteva luni Teatrul Jokai din Bekescsaba a fost prezent la Arad cu o adaptare după romanul „Roşu şi Negru” de Stendhal, spectacol care a avut succes la publicul din oraşul nostru.
În „Căsătoria” Gogol relatează cu sarcasmul care îl caracterizează peripeţiile lui Podkoliosin, funcţionar, consilier, care după o îndelungată frământare hotărăşte să se căsătorească - „La urma urmei trebuie doar încheiată căsătoria“ este celebrul său dicton. În special prietenii săi, şi Kocikariov, deja însuraţi, sunt necruţători: nimeni nu are voie să scape de căsătorie, deoarece ei deja suferă din cauza ei.
Trebuie să se mărite şi fata, în cazul nostru Agafia Tihonovna, cea care îşi doreşte un soţ. Dar, e greu să se mărite o fată care nu poate să-şi ia rămas bun de la feciorie, nu poate să-şi închipuie adevăratul soţ decât într-un format patchwork, alcătuit din bucăţile preferate ale tuturor pretendenţilor năpustiţi asupra ei. Doar aşa s-ar simţi şi ea fericită, pentru că - nu-i aşa? - de aceea se căsătoresc oamenii, ca să fie fericiţi. Şi n-ar fi o problemă, dacă i se asociază şi puţină cultură, puţină avere, incitare la conversaţie pentru dizolvarea singurătăţii, sau nişte forme mai rotunjoare...
„Este o comedie în adevăratul sens al cuvântului şi ca toate celelalte de acest gen este şi tristă. Ne doare ceea ce vedem, şi ne place că ne doare, râdem de ceea ce vedem şi ne doare că râdem de ceea ce vedem. Deoarece în ceea ce vedem este vorba de noi”, ne-a declarat despre acest spectacol Mihaela Balint, reprezentanta cu relaţiile publice a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad.
În cadrul actualei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic vor avea loc 12 spectacole, dintre care trei ale Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad.
Sunt programate de asemenea trei lansări de carte, cea a criticului Ioan Parhon, a Lizicăi Mihuţ şi a criticului Mircea Morariu. Ultimul spectacol, „Dom Juan. Scenes de sang” va face şi în acest an legătura cu Festivalul Internaţional de Teatru Licean Francofon Amifran.

Cristina Lazurcă - Glasul Aradului

  • Peregu Mare - o comună mică însă cu planuri mari de dezvoltare

Chiar dacă nu au fost fonduri pentru a reabilitare şi modernizare, la Peregu Mare şcolile funcţionează fără problemePrincipalele ocupaţii ale locuitorilor din comuna Peregu Mare sunt cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Chiar dacă este situată la aproape 40 de kilometri de municipiu, foarte mulţi locuitori vin la Arad pentru a munci. Comuna este alcătuită din două localităţi aparţinătoare - Peregu Mare (reşedinţă de comună) şi Peregu Mic. Populaţia comunei număra la ultimul recensământ 1.800 de locuitori, având următoarea structură etnică: 21,6% români, 46,6% maghiari, 1,3% rromi, 4,6% germani, 18,3% slovaci, 3,6% ucrainieni, 3,8% cehi şi 4,0% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată.
Deşi este o comună cu destul de puţini locuitori, semnele dezvoltării încep să se facă tot mai vizibile. Primarul Alexandru Nagy, alături de Consilul Local Peregu Mare au făcut o serie de investiţii pentru bunul mers al comunei. Accentul s-a pus pe principalele necesităţi ale oamenilor. Astfel, s-a început lucrarea de alimentare cu apă a celor două localităţi. În Peregu Mare reţeaua s-a făcut pe o porţiune de 2,5 kilometri iar în Peregu Mic pe 4,7 kilometri. De asemenea s-a amplasat o conductă de aducţiune între cele două localităţi şi o Uzină de apă care funcţionează la parametri normali încă din luna iunie.

Străzi pietruite şi reabilitate
Drumurile comunale, dar şi străzile din cele două localităţi au fost pietruite - aproape în totalitate - pentru a facilita accesul autovehiculelor, care era foarte dificil pe timp de iarnă. „Cred că în fiecare comună cele mai importante sunt drumurile comunale şi străzile. Am avut în vedere acest lucru pentru ca cetăţenii să poată circula cât mai bine. Acum majoritatea străzilor sunt pietruite şi vrem să le finalizăm în totalitate”, ne explică viceprimarul comunei, Ioan Morong. Cu ajutorul unor fonduri venite de la Consiliul Judeţean Arad au început lucrările la reţeaua de iluminat stradal, aceasta fiind aproape finalizată.

Gropile de gunoi au fost închise la timp
Consilul Local Peregu Mare a reuşit să închidă la timp gropile de gunoi, conform prevederilor legale. Acestea au fost acoperite cu pământ şi înierbate, iar în perioada următoare intenţionând să se planteze copaci. „Serviciul de salubrizare este asigurat acum de o societate din Arad, oamenii înţelegând importanţa închiderii gropilor. Am încheiat cu bine procesul de închidere a gropilor”, spune Ioan Morong.

Şcolile funcţionează fără probleme
Pentru că nu au fost fonduri pentru a reabilita şi moderniza şcolile, în acest an s-au făcut doar lucrările de igienizare şi s-a introdus şi reţeaua cu apă. „Deoarece am finalizat reţeaua de apă, am introdus apă şi în şcoli pentru a ne apropia de standardele impuse. De asemenea, am aprovizionat deja cu lemne, pentru perioada iernii, atât şcolile cât şi grădiniţele din comună”, explică viceprimarul
Aceste lucrări s-au făcut din banii direcţionaţi iniţial pentru cultele religioase. „Nu am avut banii necesari pentru aceste lucrări însă am folosit banii pentru culte. Preoţii au înţeles necesitatea folosirii acestora. Am repartizat pentru fiecare cult o sumă egală de bani, aceştia urmând să fie returnaţi într-un timp cât mai scurt”, spune Morong.
În Peregu Mare există mai multe culte religioase, însă localnicii se înţeleg foarte bine. Astfel, aici pot fi întâlniţi: ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, reformaţi, evanghelişti, baptişti şi penticostali.

Cămin Cultural, străzi renovate, „After school” pentru elevi
Pentru anul următor, Primăria are în vedere o serie de proiecte pe care speră să fie aprobate. Anul acesta s-a făcut un studiu de fezabilitate pentru finalizarea reţelei de alimentare cu apă pentru ambele localităţi, proiect ce se ridică la aproximativ 15 miliarde de lei vechi.
Pe Măsura 3,2,2 s-au depus patru proiecte, ce cuprind - modernizarea străzilor din cele două localităţi, prin asfaltare, realizare de podeţe, şanţuri; reabilitarea imobilului Primăriei, care este destul de vechi; renovarea Căminului Cultural din Peregu Mic. Pentru a veni în ajutorul copiilor din comună, Administraţia Locală s-a gândit să înfiinţeze un centru „After School” unde să-şi facă temele şi să înveţe pentru a doua zi. Tot aici copiii ar putea primi şi o masă caldă.

Primăria face demersuri pentru introducerea gazului
Pentru modernizarea comunei, administraţia locală intenţionează să introducă şi reţeua de gaz. „Dacă reuşim să îndeplinim acest proiect traiul cetăţenilor s-ar îmbunătăţi considerabil. Nu ar mai trebuie folosite butelii şi cei care doresc şi-ar putea încălzi locuinţa cu gaz”, spune viceprimarul.
Un alt proiect important pentru comună ar fi realizarea unui drum transfrontalier care va trece prin Pereg - Pecica - Bătania. În acest sens a fost depus un proiect, pentru a fi finanţat din fonduri PHARE însă acesta a fost respins iniţial, dar s-au făcut unele modificări şi va fi redepus în scurt timp.

Doar patru persoane primesc ajutor social
În comună problemele legate de locurile de muncă sunt aproape inexistente. Dacă unii se ocupă de cultivarea pământului şi de creşterea animalelor, alţii au ales să lucreze la diferite societăţi comerciale. Sunt foarte multe persoane care vin la Arad pentru a lucra la diferite fabrici, făcând zilnic naveta. Primăria se mândreşte cu faptul că pe raza celor două localităţi doar patru persoane primesc ajutor social (câte două din fiecare localitate), ceilalţi fie au un loc de muncă, fie realizează venituri din agricultură.

S. R. - Observator

  • Terapiile complementare atrag curiozitatea astrală a arădenilor

Palatul Cultural a fost de-a lungul a trei zile gazda celei de-a 13-a Conferinţe Internaţionale de Terapii Complementare şi AlternativeOferta este diversă pentru curioşi
Palatul Cultural a fost de-a lungul a trei zile gazda aparatelor magnetice, a lumânărilor terapeutice, a pietricelelor vindecătoare, a apei pure, a brăţărilor şi inelelor magnetice sau a puterii vrăjitoreşti a lotusului oriental. În cadrul celei de-a 13-a Conferinţe Internaţionale de Terapii Complementare şi Alternative desfăşurată în perioada 09-11 octombrie, nu a lipsit ecumenismul astral în care s-au împletit culturile extrem-orientale cu cele europene sau cărţile de tarot cu învăţătura creştină.
Arădenii s-au arătat destul de curioşi să descopere standurile care prezentau orizonturi noi şi vindeau tehnici de vindecare mai puţin convenţionale. Printre terapiile emoţional-mentale prezente la standurile amplasate pe holurile şi scările Palatului Cultural s-au putut observa Cristaloterapia, Cromoterapia, Meloterapia şi Sonoterapia, Relaxare şi Respiraţie, Training-ul Auto-gen, Mindcontrol, Psihoterapie şi Consiliere, Meditaţie şi Vizualizare, Hipnoterapie, Bioenergie, Tehnica Radiantă, Managementul Stresului şi Schimbării, Psihanaliza.

Terapii fizice
Nu au lipsit nici terapiile fizice precum Hidroterapia, Homeopatia, Fitoterapia, Aromoterapie, Naturopatia, Dieta şi Nutriţie, Masaj, Reflexologie, Presopunctura, Tehnica metamorfică, Chiropractica, Osteopatia, Terapia craniană, Rolfing, Acupunctura, Dansul, Terapia cu magneţi, Iridiologia.
Printre cluburile arădene prezente a fost şi Coral Club International. Maria Mâţu este directoarea clubului a cărui principală sursă de vindecare o repre-zintă apa. „Niciodată nu poţi spune în mod sigur că eşti ceea ce mănânci, însă cu certitudine eşti ceea ce bei. Să conştientizăm că corpul nostru este alcătuit în proporţie de 70% apă, care este hrana pentru sânge, iar sângele transportator de oxigen. În suportul omenirii vine clubul de sănătate Coral Club International, ce promovează adevărata apă vie. Pe lângă aceasta şi abordarea sistemică a sănătăţii ce duce la stabilirea mediului sănătos în orga-nism. Am observat că oamenii au deschidere spre sănătate. Au venit foarte mulţi zilele acestea să se intereseze. Şi-au dat seama că este mult mai bine să facă prevenţie decât să se îmbolnăvească“, ne spune Maria Mâţu.
Alături, găsim un stand care comercializa bijuterii magnetice. Nuţi Bătrân, directoarea clubului Energetix, ne spune: „Magneto-terapia este termenul utilizat pentru a descrie terapia prin acţiunea magnetului asupra oamenilor, animalelor şi plantelor. Afecţiunile care pot fi tratate prin purtarea acesor bijuterii sunt artrita acută, durerile de cap, depresia, diabetul, dureri arti-culare, boli de inimă, migrenă, oboseală, osteoporoză sau stres“.

Lumânări vindecătoare
Dacă cineva s-a gândit că lu-mâ-nările sunt doar pentru a le aprinde în biserică, ei bine s-a înşelat. Lumânările minune, de genul „Lumânarea Tade este executată prin procedee ma-nuale, înglobând astfel o mare cantitate de bioenergie. Are o lungime de 22 cm, este în formă de pâlnie, producând prin ardere efectul de horn vacuumat, prin care toxinele accumulate sunt extrase din corpul uman. Prin ardere, sunt eliberate energiile latent pozitive, care demarează procesul de autovindecare al organismului. Tratamentul cu lumânarea TADE se aplică nu numai în cazul bolilor având ca efect secundar durerile fizice, ci şi pentru curăţirea psihică şi spirituală a organismului uman, fără de care nu este posibilă revenirea la parametrii de sănătate optimă“, aflăm de la reprezentanta lumânărilor Tade. Acestea pot fi aşezate pe burtă, spate, în urechi, la ceafă, sau oriunde simţim că ne doare.

Discuri cu efect… cosmic
Punctul de atracţie al terapiilor l-a reprezentat fără îndoială produsele tahionizate. Acestea constau în nişte discuri „care sunt ca o antenă care atrag energiile tahionice din Uni-vers. Ele vindecă nivelul fizic al omului, precum şi cel emoţional sau mental“, ne explică Alina Bob, una dintre mentorii experimentului. Pentru realizarea lui este nevoie ca omul să fie întins pe o saltea. I se pune un disc tahionizat la nivelul tălpilor, palmelor, ochilor şi peste piept. Pentru atragerea completă a tahionului din Univers, discurile sunt legate cu un fel de cârpă care face legătura dintre ele. Tot pentru un randament maxim, omul trebuie să stea înţepenit timp de aproximativ 20 de minute. Experimentul este gratuit dar dacă cineva vrea să încerce şi acasă, trebuie să scoată din buzunar „doar“ 20 de milioane de lei vechi, preţul pentru discuri. Gheorghe Hele, un bărbat la vreo 60 de ani, tocmai se ridica buimăcit de pe salteaua miracol. „Mă cam dor toate şi sunt puţin ameţit“, spune sărmanul om. Aflăm însă că şi el se ocupă cu energii şi este sigur că efectele saltelei vor apărea cu timpul. De acest lucru ne asigură şi Alina Bob care spune că „durerea se datorează faptului că este scoasă la suprafaţă“. Amabilă, femeia ne mai face o ofertă, observând indignarea noastră în ceea ce priveşte preţul discurilor: o pietricică dreptunghiulară care poate fi aşezată la urechi, dinţi sau „oriunde există dezechilibru. Costă doar 55 de lei“.

Consultaţiile astrologice şi Dacia
Pentru a rămâne în sfera cerească, ne îndreptăm privirea spre Marcel Doraş. Acesta este expert în „consultaţii astrologice“. Ne intrigă şi aici costul destul de piperat: o sută de lei. Ceva mai ieftin este consultul de tarot: 30 de lei. Nu am reuşit să aflăm însă în ce constau, deoarece omul s-a supărat pe întrebările noastre curiose care au „alungat misterul“.
Misterios ni s-a părut şi fostul primar al Aradului, Dumitru Ioan Branc. Cel care duce conversaţii regulate cu Mihai Eminescu, Mihai Vitezul, Einstein sau Zamolxe. „România, pământ sfânt. Trezirea Conştiinţei Dacice a Dacului liber în toţi românii“, este principala preocupare actuală a fostului primar.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]