Stirile Zilei
Marti, 13 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Claudia Macra este city-managerul Aradului

Claudia Macra este city-managerul AraduluiAradul este condus de la 1 ianuarie de doi primari: unul cu decizia, celalalt cu semnatura. Claudia Macra este administratorul public pe care si l-a dorit Gheorghe Falca si care va semna documentele in locul sau si va avea diferite responsabilitati delegate de primar.
Inca din timpul verii trecute, primarul Aradului a anuntat faptul ca in toamna anului 2008, municipiul va avea un „city-manager”. Acesta urma sa preia o parte dintre atributiile lui Gheorghe Falca si sa coordoneze activitatea in primarie, din punct de vedere al documentatiei care trebuie supusa aprobarilor. „Zilnic, eu semnez sute de documente. Prin infiintarea postului de city-manager, o parte dintre atributiile mele va fi preluata de acesta. Practic, el isi va pune semnatura pe aproximativ 90% dintre documentele care trebuie aprobate”, spunea primarul. Acesta stia de altfel cine va ocupa postul nou infiintat: „Nu este o persoana publica, dar este un profesionist“, mentiona Falca.
In 5 noiembrie se pare ca a avut loc concursul pentru post, iar singurul candidat a fost numele vehiculat de ziarul nostru cu mult timp inainte, Claudia Macra, in momentul acela director de comunicare in cadrul primariei. Aceasta si-a preluat atributiile odata cu 1 ianuarie 2009.
Gheorghe Falca spune ca zilnic este nevoit sa semneze sute de acte, iar acest „manager al orasului” ii va usura foarte mult sarcina, oferindu-i libertatea sa se ocupe si de altceva. „In plus, nu voi mai fi chemat la DNA”, glumea primarul pe seama problemelor cu care se confrunta de ceva vreme incoace.
Falca anunta faptul ca city-managerul nu va avea totusi niciun cuvant de spus si deci nicio semnatura de pus pe autorizatii de constructie, pe imprumuturi si contracte. Se pare ca mai exista persoane cu asemenea atributii in primariile din Timisoara si Bucuresti.
Conceptul de city-manager, introdus in SUA si unele state din Occident, presupune implementarea managementului profesionist in conducerea unui oras. El poate fi asimilat unui manager de companie, insa raspunde in fata Consiliului Local, in baza unui contract in care sunt stipulate drepturile si obligatiile sale.
Printre atributiile Claudiei Macra se numara, potrivit hotararii de consiliu in cauza coordonarea aparatului de specialitate al primarului, cu accent pe managementul resurselor umane si pe comunicarea intra-institutionala; Elaborarea de strategii de dezvoltare urbana/metropolitana si atragerea de fonduri extrabugetare, precum si urmarirea modului de implementare a strategiilor; Coordonarea directa a unor compartimente functionale din cadrul aparatului de specialitate al primarului; Atributii de coordonare delegate de catre primar in baza contractului de management privind serviciile publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate si/sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local. Se mentioneaza in aceeasi sursa ca city-managerul „poate indeplini calitatea de ordonator principal de credite si orice alte atributii relevante postului, in limitele legii”.

Dana Mirea - Observator

  • Peste o mie de aradeni au platit impozitul in prima zi

Peste 1000 de aradeni si-au platit impozitele si taxele chiar in prima ziZece persoane s-au aflat ieri dimineata intre orele sase si opt in fata ghiseelor de la Directia Venituri pentru a plati impozitul si taxele locale pentru anul in curs. Dupa ora 8.00 la ghisee s-au format cozi, insa totul a decurs normal.
„Din experienta anilor trecuti stim ca in prima zi, mii de aradeni vin sa isi plateasca taxele si impozitele de aceea casieriile au fost deschise la ora 6.00.
Anul acesta oamenii nu s-au mai inghesuit si au inteles ca nu trebuie sa formeze cozi infernale din prima zi. Pana la ora 12.00, peste 1200 de persoane au platit impozitul integral, pe locuinta, teren sau masina. Acestia au platit atat la sediul Directiei cat si la oficiile postale”
, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Si in acest an pensionarii au fost cei care au vrut ca totul sa fie platit din prima zi, desi pana pe data de 31 martie, cei care achita integral taxele si impozitele pentru terenuri, cladiri si autovehicule beneficiaza de o reducere de 5%. „M-am obisnuit sa vin in fiecare an in prima zi sa imi platesc impozitul pe locuinta. Acum pot sta linistita tot anul, deoarece am scapat de o grija”, spune Marcela Istrate, 70 de ani.
In timp ce unii aradeni vor sa scape de o grija, altii spun ca nu au bani mai ales la inceput de an. „Toti banii s-au cheltuit de sarbatori. Lucrez si eu si sotia, dar tot nu ajung. Speram ca pana in martie sa platim pentru a prinde reducerea, daca nu vom plati la mijlocul anului”, afirma Petre Popovici, 34 de ani.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Pensionarii pot depune cererile pentru biletele de tratament pana in 1 martie

Mihaela Vasil anunta pensionarii ca pot depune cererile pentru biletele de tratament pana la 1 martiePensionarii aradeni care doresc sa-si procure bilete de tratament in statiunile balneoclimaterice din tara pentru anul 2009 pot depune cereri in acest sens la ghiseele Casei Judetene de Pensii Arad pana in 1 martie. De la inceputul lunii decembrie, cand s-a dat startul la inscrieri, pana saptamana trecuta, la Casa Judeteana de Pensii din Arad au fost inregistrate 1400 de cereri. “Inca nu stim exact care este bugetul alocat in acest an pentru biletele de tratament. Asteptam sa primim de la Bucuresti situatia si atunci vom sti exact cate bilete avem la dispozitie si cat costa un bilet” - a declarat directoarea Mihaela Vasil. Pentru a putea fi inregistrati, solicitantii biletelor de tratament trebuie sa depuna, la Casa Judeteana de Pensii, o cerere, insotita de trimiterea medicala, tip reteta, eliberata de catre medicul de familie sau medicul specialist, in doua exemplare, impreuna cu numarul fisei de observatie, CNP, afectiunea, codul si parafa medicului si, de asemenea, de cuponul de pensie si o copie dupa buletinul sau cartea de identitate.

Corina Hutan - Observator

  • Aradul muzical - Concert de Anul Nou

La Filamonica, primul concert al anului a avut in program lucrari ale lui Johann StraussLa inceput de an, a venit la Filarmonica aradeana din nou o boare vieneza. Spunem vieneza, pentru ca de o vreme incoace spiritul muzicii lui Johann Strauss a inceput sa domine institutia ce va implini anul viitor 120 de ani de existenta. In ceea ce priveste concertul la care am asistat, programul a parut normal pentru inceput de an, dar, parca se insista prea mult asupra celor usurele de acest tip sau cele cu muzica din filme.
Explicatia ar fi ca se doreste o mai mare afluenta in minunata noastra sala de concerte, dar implinirea acestei dorinte nu s-a realizat totusi, daca se spunea ca nu mai sunt bilete decat in picioare si in sala au fost ceva mai mult decat jumatatea capacitatii ei. Jocul cu uite scaunul, nu-i scaunul continua.
Totusi, ar fi vremea sa se reinstaleze scaunele normale pentru o sala de concert! In privinta cresterii afluentei publicului la manifestarile Filarmonicii trebuie facut cu totul altceva: programe bune, de inalt nivel, temeinic pregatite, instaurarea unei discipline reale, afisaj in tot orasul, realizarea unor cicluri de concerte lectie bine gandite, pentru formarea tinerilor auditori, cu frecventa integrala, largirea sferei de actiune a formatiilor institutiei, toate acestea ducand treptat la eficientizarea muncii specifice, ca sa se ajunga la ceea ce numea Demetrius Pop, flautist si dirijor: "Filarmonica este un Templu al Muzicii".
Cercetand monografia vechii Filarmonici, am constatat ca in perioda 1890-1915, ea nu a abordat lucrari de Johann Strauss, desi numarul compozitorilor a caror lucrari s-au cantat la Arad in perioada respectiva se ridica la 100.
Deci, toate la locul lor si cu masura!
Sigur, programul sustinut in 8 ianuarie a fost asteptat cu mult interes. Formatia de zece oameni (nici cea a lui Strauss insusi, care a concertat si la Arad, nu numara mult mai multi componenti),adica: Traian Roman, Florin Gherghel, Greta Niculescu (vioara), Victor Varadi, Gavril Cenadan (viola), Cosmin Puican (contrabas), Constantin Talmaciu (flaut), Cristian Tuns (oboi), Sandu Moldovan (fagot) si Sorin Dogariu (pian) au sustinut un atragator flux sonor.
Valsuri precum: “Vin, femei, cantec”, “Valsul imperial”, “Trandafirii Sudului”, “Viata de artist”, bogatia melodica a “Valsului comorii” cu intonatii vieneze si maghiare (valorificare a schitelor pentru opereta “Voievodul tiganilor”) au incantat ca de obicei pe auditori.
Polcile: “Tunete si fulgere”, “Tritsch Tratsch”, “Traiasca maghiarul” sau “La Krapfelwald”, “Tik Tak” bazat pe teme din opereta “Liliacul”, “Trenul placerii”, au entuziasmat de-a dreptul pe cei prezenti.
Antrenantul “Csardas” din opereta “Ritter Pasman” op. 441, ce poarta pecetea lautarilor maghiari, cu agogica sa bogata, careia formatia i-a dat autenticitate, a entuziasmat pur si simplu.
Celebrului nume Strauss i s-au mai adaugat doua: Vittorio Monti cu al sau “Csardas”, cu doua viori solo (T. Roman si Fl. Gherghel) si alt solo de contrabas mai scurt (C. Puican), a atras cu episoadele sale lent-repede si cu agogica sa variata. Al doilea, Carl Michael Ziehrer (o vreme, capelmaistru al Curtii Regale si pianist personal al Reginei Elisabeta a Romaniei), al carui vals, “Copiii Carnavalului”, a captat publicul prin robustete si antren.
Tot mereu insistam asupra faptului ca zisa aceea ca “Multi aud, putini pricep” este o prostie. Exista auditori ferventi ai concertelor, care sesizeaza imprecizii sau greseli cu o pertinenta admirabila, fara a avea studii speciale. Si de data aceasta unul dintre ei a zis: “Ati auzit ca la un moment dat.....”? Si tot el comenta: “Pai cum sa nu se intample, daca fagotistul mai trage ochiade malitioase, cu subintelesuri, flautistului dupa semnalul de atentionare, intarziind inceputul piesei, tinta fiind poate conducatorul formatiei, in realitate gestul fiind o jignire la adresa noastra?”
Noi credem ca nu le-au placut repetatele finaluri zvacnite, care creaza o anumita monotonie, fapt pe care-l puteau sesiza ei insisi din timp.
Pentru a fi mai aproape de ceea ce se intampla la concertele de Anul Nou de la Viena, Filarmonica a avut si doi invitati, balerinii Manuela Ardelean si Sergiu Anghel, care au ilustrat dansant cateva dintre lucrarile audiate.
Intorcandu-ne la asteptarile publicului de a vedea pe scena o formatie simfonica ampla, se explica prin obisnuinta imprimata de modelul vienezilor zilelor noastre si cel de pana acum al Filarmonicii aradene. Ideea unui grup mai restrans, deloc rea, vrea sa fie o revenire la modelul initial, instaurat de Strauss insusi dupa modelul tatalui sau si a contemporanilor lor. Ei dirijau cu vioara si arcusul in mana, facand si solistica la nevoie. Simfonizarea muzicii de agrement isi are farmecul ei prin amplitudine sonora, dar si formatia redusa la modelul initial aduce dupa sine senzatia de apropiere, de intimizare, de transpunere intr-o epoca de mult apusa, dar ajunsa in sferele idealului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Gradinita pentru 230 de copii

La Curtici se afla in constructie o noua gradinita care va primi in jur de 230 de copiiIn orasul Curtici, se afla in constructie o gradinita noua, in care vor primi ingrijire si vor fi educati in jur de 230 de copii.
Necesitatea unui nou sediu a aparut atunci cand cladirea uneia dintre cele doua gradinite existente a fost revendicata si, apoi, restituita, proprietarului. Chiria mare, dar si dorinta de-a oferi copiilor conditii mai bune, au determinat autoritatile locale sa treaca la construirea noii gradinite.
„Este vorba de o constructie moderna, conceputa dupa toate normele Uniunii Europene", ne asigura viceprimarul Petru Miloaca. "Gradinita va avea 17 sali de clasa si va functiona in orar prelungit. Vor exista sali de clasa si, separat, sali de dormit, sala de sport, bucatarie, grupuri sanitare, clima, o curte interioara, cu spatiul de joaca aferent. E vorba de o suprafata de aproape un hectar, aflat in incinta liceului din localitate”.
Lucrarile au inceput in decembrie 2007 iar termenul de dare in folosinta este septembrie, anul acesta. Intregul proiect este finantat din bugetul local.

T. M. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]