Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Vineri, 13 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Materiale de constructii, decoratiuni interioare si diferite servicii din domeniu pot fi gasite in acest weekend la Expo Arad

A XV-a editie a targului Confort Construct si-a deschis portile la Expo Arad InternationalExpo Arad International si-a deschis ieri portile pentru cea de-a XV-a editie a targului Confort Construct - targ international de tehnologii, materiale de constructii si decoratiuni interioare. La deschiderea oficiala a evenimentului au participat, alaturi de reprezentantii conducerii Camerei de Comert din Arad, Calin Bibart - prefectul judetului Arad, Levente Bognar - viceprimarul municipiului si Bogar Ferenc - consilier economic al Ambasadei Ungariei la Bucuresti.
Dupa deschiderea oficiala s-a dat startul la conferinte, cea din prima zi de targ fiind organizata de Miratec Engineering LTD Irlanda. Prezentarile au fost sustinute de Piel Elio Marconato - directorul general si Francesco Alberti - expert in inginerie geotehnica.
Programul conferintelor continua si astazi, incepand cu ora 10, cand va avea loc conferinta romano-maghiara - “Noi piete in industria constructiilor” organizata de ITD Hungary, Koros Trade Kft Bekecsaba. Tot maine, Serbia Investment and Export Promotion Agency va face o prezentare a mediului investitional din Republica Serbia. In cadrul fiecarei conferinte va fi prezentata Reteaua RO 4 EUROPE.
La acest targ participa aproximativ 130 de firme din tara si din Ungaria care si-au expus materialele atat pe cei 3.100 de metri patrati din cele doua pavilioane expozitionale, cat si in spatiul exterior dintre ele de aproximativ 2.000 mp.
Expozantii pun la dispozitia vizitatorilor o gama variata de produse si servicii din domeniul tehnologiilor, materialelor de constructii si a decoratiunilor interioare: balustrade din inox si aluminiu, scari interioare lemn si metal, scule, abrazivi, elemente de asamblare, usi apartamente, usi interioare din lemn, usi blindate cu fete din lemn pentru constructii civile si industriale, automatizari usi, usi garaj , automatizari porti; materiale fono/ hidro/termoizolante, termospumante, pentru protectie la incendiu; blocuri ceramice si de zidarie; tamplarie din PVC, aluminiu, lemn, jaluzele, confectii metalice din fier forjat, tehnica parasolara; vopsele, zugraveli, finisaje...
Vizitatorii sunt asteptati pe toata perioada targului pentru a participa la demonstratiile pregatite de firmele expozante si pentru a afla ultimele noutati din domeniul constructiilor. Biletul de intrare costa 2 lei, iar transportul este asigurat gratuit de Expo Arad, pe ruta Podgoria - Gara CFR - UTA - Expo si retur.

Simina Roz - Observator

  • Se intrerupe circulatia tramvaielor in Micalaca si pe centru

Incepand de luni circulatia tramvaielor pe tronsonul Micalaca-Centru-Piata Romana va fi intrerupta timp de 2 saptamaniDe luni, vom calatori din nou cu autobuzul, deoarece se inchide un nou tronson al circulatiei tramvaielor. „In perioada 16-31 martie 2009 se intrerupe circulatia tramvaielor pe tronsonul Micalaca- Centru- Piata Romana, datorita lucrarilor de racordare a liniilor de tramvai in intersectia Podgoria. Transportul calatorilor pe aceste trasee va fi asigurat gratuit, cu autobuze”, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. Pentru imbarcarea/debarcarea calatorilor vor fi amenajate statii temporare, marcate corespunzator, in apropierea statiilor de tramvai dupa cum urmeaza: pe traseul liniei de tramvai 8 si 18 (Billa - Podgoria- Piata Romana), dupa programul actual, liniile 10 si 12 vor avea cap de linie bucla din zona II-III, si vor respecta plecarile din statia Renasterii conform programului actual. Singura linie care se suspenda este 5.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Mii de soferi vor taxa redusa

Calin Arusti anunta ca aradenii si-au depus la timp actele pentru reducerea taxei de inmatirculare pentru autoturismele second handAradenii si-au depus din timp actele pentru reducerea taxei de inmatriculare pentru second-hand.
La Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) au fost inregistrate peste 4.000 de cereri cu privire la autoturismele importate inainte de 15 decembrie si care vor fi inmatriculate achitand vechea taxa.
Cu toate ca ieri a fost ultima zi in care oamenii au putut sa isi depuna cerere pentru inmatricularea cu reducere, angajatii Finantelor nu au fost asaltati, cum se intampla de obicei. Calin Arusti, purtatorul de cuvant al institutiei, spune ca aradenii au fost precauti si si-au depus actele din timp.
„Si noi am ramas surprinsi ca in ultima zi nu am fost luati cu asalt de cei care au amanat depunerea actelor pana in ultimul moment. La un moment dat, functionarii care lucreaza in biroul unde se preiau aceste documente nu mai aveau clienti deloc”, spune Arusti.

Putini cer diferenta
In alta ordine de idei, la Finante isi depun actele si cei care au inmatriculat autoturisme second-hand platind taxa cu valoare triplata, aflata in vigoare din 15 decembrie 2008. Acestia pot sa isi recupereze diferenta dintre cele doua taxe, insa, din spusele lui Calin Arusti, aradenii nu se inghesuie sa isi ceara banii inapoi.
„Numarul cererilor depuse este de ordinul zecilor. Adevarul este ca, in aceasta privinta, termenul de depunere al actelor este nelimitat, astfel ca aradenii nu trebuie sa se inghesuie, deoarece au tot timpul sa isi recupereze diferenta dintre taxa veche si cea triplata”, spune Arusti.

A. G. - Jurnal Aradean

  • „Tartuffe” - un spectacol care, cu siguranta, va starni reactii dure

Spectacolul "Tartuffe" va avea premiera maine seara la Teatrul Clasic "Ioan Slavici"Maine seara, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” prezinta premiera spectacolului „Tartuffe”, de Moliere, in regia lui Dan Vasile, care recidiveaza pe scena aradeana cu un nou spectacol, dupa ce a facut si „Steaua fara nume”. „Dan Vasile face parte dintre regizorii fata de care am un respect si o admiratie declarata, unul dintre putinii regizori romani in viata pe mana carora merg”, sustine directorul teatrului, Laurian Oniga Din distributia acestui spectacol fac parte aproape toti actorii teatrului aradean, dintre care ii amintim pe Zoltan Lovas, Oltea Blaga, Carmen Butariu, Alina Danciu, Doru Nica, Angela Petrean.
„Tartuffe” este o comedie in cinci acte, reprezentata pentru prima data la Castelul de la Versaille, in 12 mai 1664. „M-a interesat postura religioasa la nivel contemporan. Este foarte greu sa vorbesc despre spectacol, pentru ca se joa-ca cu actori, e viu”, marturiseste Dan Vasile, regizorul acestui spectacol. Moliere trateaza in aceasta piesa mai multe probleme, dintre care cea mai reprezentativa este ipocrizia, in jurul careia se invart toate celelalte, precum religia si casatoria fortata. Piesa prezentata in mai 1664 in avanpremiera, in fata regelui Frantei, este una nefinalizata, in trei acte. Cu toate acestea, continutul sau a starnit indignarea catolicilor, care au vazut in „Tartuffe” un atac la religie si la valorile pe care le promoveaza. „Ne-am propus sa punem in scena texte mari, printre care si „Tartuffe”, care este un text clasic, dar de mare impact. Este importanta ideea pe care o comunica acest text, tema, care pune accent pe impostura si ipocrizie”, spune Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. In esenta, in spatele criticii aduse ipocriziei, se ascunde si un atac la adresa rolului mult prea influent al anumitor capi ai bisericii, posesori ai unor averi uriase. „Ne asteptam la reactii vehemente pe masura celor avute, care, dintr-un anumit punct de vedere ne-au onorat, cu spectacolul „Iubirea Fedrei”. Astept aceiasi domni care poate vor avea curajul sa spuna ceva, sa reactioneze”, spune directorul teatrului aradean. „Tartuffe” a fost interzis in anul 1664, cand reprezentantii Bisericii Catolice au facut presiuni asupra regelui Ludovic al XIV-lea, pe motiv ca textul atenteaza la morala si la religie. Dupa cateva reprezentatii private, Moliere a decis sa joace aceasta piesa sub alt nume - „Impostorul”, dar a starnit aceleasi reactii, spectacolul fiind din nou interzis de Politie. La 1 februarie 1669, Moliere i-a cerut regelui autorizatia sa joace piesa sub titlul initial, „Tartuffe sau Impostorul”, ceea ce s-a si intamplat cand Ludovic al XIV-lea a autorizat piesa, dupa ce s-a dizolvat Compania Saint-Sacrament si s-a semnat „Pacea Bisericii”, care a insemnat sfarsitul disensiunilor dintre rege si Papa. Din acel moment, cand a inceput sa se joace in public, „Tartuffe” s-a bucurat, de fiecare data, de un mare succes, ramanand, alaturi de „Don Juan”, una dintre scrierile lui Moliere care a starnit cele mai multe polemici si controverse.

Corina Hutan - Observator

  • Acasa la romii din Simand

Romii din Simand nu mai apreciaza palatele tiganestiDe vreo doua saptamani de zile, de comun acord cu primarul si cu viceprimarul comunei Simand, hotarasem sa facem o vizita ne-anuntata la romii din Simand.
Ei bine, iata ca ieri a sosit si aceasta zi, mai ales ca ploaia din ultima perioada a stat si ne-a lasat in pace. Cum era si normal, primele informatii le luam de la Marcela Milas, referentul cu probleme sociale din cadrul primariei: „Avem aproximativ 700 de romi pe raza comunei, care locuiesc in trei cartiere distincte. In zona 1.103, langa cazanul de tuica, stau cei mai saraci dintre ei. Cei care locuiesc in zona 384, pe langa cimitir, sunt de conditie mijlocie, iar cei din Satul Nou sunt destul de instariti. Avem 80 de dosare in plata la ajutorul social si, in ultima perioada, n-am inregistrat probleme deosebite cu romii. Ce-i drept, sunt destui plecati prin strainatate, dar fata de acum 10-12 ani, de cand ma ocup de aceasta problema, constatam o imbunatatire simtitoare a conditiilor de viata ale acestei etnii din Simand.”
Din cate ne dam seama, la Simand exista romi de toate categoriile, judecand lucrurile din punct de vedere material. Exista romi saraci, romi mijlocasi si romi instariti, lucru pe care ni-l confirma si viceprimarul comunei, care ne insoteste prin localitate: „Nu intampinam probleme deosebite din partea romilor si, in ceea ce ma priveste, n-am facut nici un rabat de la necesitatea prestarii muncii in folosul obstii, de catre cei care beneficiaza de ajutor social din partea noastra. Am facut multe lucruri bune impreuna cu ei, cum este de exemplu starea cimitirului, care este curatat din toate punctele de vedere.”
Excludem din start deplasarea la cartierul cu romi saraci deoarece, doar ce iesim pe usa primariei, ca vedem o imagine mai mult decat graitoare: o femeie de etnie roma, insotita de un baietan, care venea de pe campul de peste drum de primarie carand „tiganeste” o sarcina de lemne in spinare. Fotografia alaturata spune mai mult decat am putea sa o facem noi prin niste sarmane cuvinte… Asa stand lucrurile, il indemn pe viceprimar sa ne indrume catre o familie de romi instariti, din cartierul Satul Nou. Asa ajungem la casa doamnei Luminita Mihail. Spun intentionat „doamnei Luminita”, deoarece asa m-am simtit in aceasta locuinta nemaipomenita de romi gospodari. O casa tip vila, cu nimic mai prejos decat orice locuinta din Europa occidentala, cu o curte amenajata cu flori si un garaj in care statea parcat un A4 nou-nout. In rest, nimic tipator, nimic nelalocul lui, totul de bun gust si… extrem de curat. In casa, ca-n farmacie. Refuz cafeaua care-mi este oferita imediat, dar beau bucuros un pahar cu apa si incep sa o ascult pe Luminita Mihail: „Sunt nascuta si crescuta in Simand si aici vreau sa mor. Casa am terminat-o in 2002 si locuiesc impreuna cu sotul, Sorin, si cu fiica, Ioana. Momentan, sotul este in Spania, unde lucreaza cu acte in regula din 2003. Ne este afectat de criza, deoarece aceasta a lovit mai mult sectorul constructiilor. Sotul lucreaza la un depozit de fructe, iar agricultura merge destul de bine in Spania. In sezon lucrez si eu cu sotul, tot in domeniul agriculturii. Mai demult, cand am plecat pentru prima data in Spania, am lucrat amandoi ca pastori la oi, deoarece aveam animale aici, acasa, la parintii mei si ne pricepeam. Nu ne-a fost rusine sa muncim si tot ceea ce am castigat am investit aici, la Simand. Fata merge zilnic la scoala si invata foarte bine. Dumnezeu ne-a ajutat si o ducem cat se poate de bine. De ce nu ne-am facut o casa mare, tiganeasca? Pentru ca noua asta ne-a placut. Este cocheta, este terminata din toate punctele de vedere si este perfect functionala.” Acestea sunt intocmai cuvintele Luminitei Mihail, care ne-a impresionat in mod placut prin vocabularul pe care-l utilizeaza, dar mai ales prin viziunea pe care o are asupra vietii.
Mergem mai departe si ne oprim la Ioan Novac, liderul romilor din comuna Simand. Il gasim acasa, intr-o casa la fel de curata si de ingrijita, cu tot pamantul aferent lucrat, inclusiv curtea amenajata. Ne lamureste repede care-i problema cu strainatatea: „Foarte multi au plecat in strainatate, dar foarte putini au reusit sa castige acolo. Multi si-au vandut, la plecare animalele si lucrurile, iar cand s-au intors, au venit mai saraci decat au plecat. Avem o categorie de romi saraci, care o duc foarte greu. Din acest punct de vedere, colaborez foarte bine cu primarul si cu viceprimarul comunei Simand si sper ca o sa colaboram la fel si in viitor. Tot printre romii saraci avem si probleme in legatura cu trimiterea copiilor la scoala si cu abandonul scolar. In ceea ce ma priveste, consider ca iesirea din aceasta situatie este crearea de locuri de munca pentru romi, eventual cu calificarea la locul de munca. Castigand bani, vom putea sa ii integram mult mai usor in comunitate si sa ii scoatem din nevoi. Prin urmare, saracia este principala cauza a inapoierii unora dintre romi si orice program de integrare trebuie sa porneasca de aici, de la adevarata cauza. In rest, sunt destui care frecventeaza si Biserica, fie la ortodocsi, fie la baptisti sau la penticostali. Orice s-ar spune, cei care frecventeaza bisericile sunt ca si integrati, deoarece merg pe calea placuta lui Dumnezeu.”
Plecam de la domnul Novac, impresionati de calitatea acestui cartier locuit de romii din Simand. La cateva case tocmai se lucra, iar gradinile pe care le au in spatele caselor sunt toate arate. Mai mult, viceprimarul ne marturiseste si faptul ca pe aceasta strada tocmai s-a introdus apa curenta. Cum, necum, am constatat ca la Simand integrarea romilor nu este nicidecum un vis imposibil, chiar daca - asa cum am spus la inceputul reportajului de fata - exista si multa saracie printre cetatenii de aceasta etnie. In schimb, exista si destule modele chiar din randul lor, daca ne-am referi doar la cele doua familii pe care tocmai le-am vizitat. Aceste modele joaca un rol fundamental in ceea ce priveste evolutia comunitatii romilor din Simand. Si, legat de aceasta, mai facem o precizare: la Simand, comunitatea de romi nu este asezata compact, undeva la marginea localitatii, ci este impartita in trei zone distincte. Sa fie si aceasta o cale de urmat? Poate ca da, mai ales ca in tot Simandul n-am vazut decat un singur palat tiganesc, cum s-au ridicat prin Podgorie sau pe la Sepreus. Se pare ca si aceste monstruozitati urbanistice sunt de domeniul trecutului si nici macar romii nu le mai pretuiesc.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]