Ştirile Zilei

Luni, 13 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Sute de dosare pe judecător la Tribunalul Arad

În 2008 Tribunalul Arad a avut pe rol peste 38470 de dosareVolum imens de muncă la Tribunalul Arad: peste 760 de dosare soluţionate pe judecător, în 2008.
Este cunoscut faptul că judecătorii abia mai fac faţă zecilor de mii de dosare aflate pe rol. În 2008, Tribunalul Arad a avut pe rol peste 38.470 de dosare. În aceste condiţii, încărcătura pe judecător a devenit imensă. La secţia civilă s-a înregistrat o încărcătură pe magistrat de 766 de dosare soluţionate, în condiţiile în care numărul judecătorilor secţiei a scăzut de la 12 la 9. La secţia civilă, pe cele trei stadii procesuale (fond, apel, recurs) a revenit spre soluţionare unui judecător, 432 de cauze, fiind redactate în medie 198 de hotărâri pe judecător. Funcţionând doar cu 5 judecători, la secţia comercială s-a înregistrat o încărcătură pe magistrat de 409 cauze soluţionate în 2008, faţă de 2007 când au fost doar 310 de cauze. La secţia de contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale, înfiinţată în 2008, a revenit spre soluţionare, în medie pe judecător, 333 de dosare. În ceea ce priveşte operativitatea judecătorilor, cele mai mari procente au fost înregistrate de judecătorii Trifa Ioan (100%), Lucaciuc Ştefan (97%29) şi Buţiu Doina (89,29%), la secţia civilă. Asta în timp ce la secţia penală, Cozma Nicoleta, Lazăr Laura şi Boşca Carmen au avut o operativitate de 94,06%, 92,41% şi 91,60%.

I.C. - Jurnal aradean

  • CLM acordă şi în acest an diplome şi distincţii

Şi în acest an consilierii municipali vor acorda titluri şi distincţii cu prilejul Zilelor AraduluiConsilierii locali municipali vor avea de votat proiectul privind acordarea de dinstincţii
Consilierii municipali vor acorda şi în acest an titluri şi distincţii cu prilejul ,,Zilelor Aradului”. Propunerea de acordare a unor titluri - distincţii (Titlul de Excelenţă, respectiv Diploma de Onoare) vine din partea consilierilor Dacian Ţolea, Bruno Biringer, Ştefan Tabuia, Bognar Levente, Cristian Moisescu, Mariana Cismaşiu şi Dorel Popa. Diplomele se vor acorda unor persoane care s-au făcut remarcate şi care şi-au demonstrat competenţa profesională.
Proiectul privind acordarea acestor dinstincţii se află la transparenţă până pe data de 23 iulie. Consilierii propun acordarea titlurilor şi distincţiilor, după cum urmează: titlul de Excelenţă în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii profesionale, precum şi a preocupărilor constante de promovare a imaginii Aradului în domeniul literaturii lui Vasile Dan - poezie, Horia Medeleanu - critică de artă, Puskel Peter, literatură în domeniul istoriei locale.
În domeniul Artelor Vizuale, se acordă lui Dumitru Şerban pentru creaţie artistică şi promovarea artei plastice arădene în ţară şi peste hotare şi lui Kocsis Rudolf - pentru artă plastică - sculptură. În domeniul Artei Dramatice, actorului Ioan Peter. În domeniul Afacerilor, doamnei Elisabeta Lăslean - management în afaceri, crearea şi promovarea unui brand arădean.
În domeniul Educaţiei, prof. Silvia Demian, Liceul de Artă ,,Sabin Drăgoi” Arad. În domeniul Sănătăţii, Dr. Milovoi Stamoran - performanţă medicală deosebită. În domeniul Mass-Media, lui Cătălin Lăpuşca - jurnalist arădean, iar în domeniul Caritate şi Protecţie Socială, doamnei Arthur Anne.

Diploma de onoare
De asemenea, se conferă distincţia Diploma de Onoare în domeniul sportiv lui Nicolae Chiş - pentru implicarea în susţinerea echipei UTA şi Giovanni Cantazaritti - pentru susţinerea echipei UTA. În domeniul sănatăţii, Dr. Sherzad Asad Fatah - pentru investiţiile în domeniul sănătăţii arădene, ca dovadă a aprecierii performanţelor obţinute în domeniile lor de activitate.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Tone de cafea confiscate la frontieră

O impresionantă cantitate de cafea a fost confiscată la vama VărşandTone de cafea în neregulă, care urmau să intre în ţară prin frontieră au fost confiscate de autorităţi la sfârşitul săptămânii trecute, după ce poliţiştii arădeni au avut suspiciuni cu privire la datele scrise în documentele de însoţire a mărfurilor dintr-un TIR şi au informat comisarii Gărzii Financiare Arad şi inspectorii vamali din cadrul DJAOV Arad.
În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 11,30, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, un TIR condus de un român în vârstă de 37 de ani. Conform documentelor de însoţire a mărfii pe care şoferul le-a prezentat la controlul specific de frontieră, acesta transporta 15.552 de kilograme de cafea din Germania pentru o societate comercială din România. Suspiciunile poliţiştilor de frontieră au pornit de la datele inscripţionate în documentele de însoţire ale mărfii, aceştia observând că aceasta nu corespundea cu actele. Drept urmare au anunţat comisarii Gărzii Financiare Arad şi inspectorii vamali din cadrul DJAOV Arad. Întreaga cantitate de cafea a fost predată comisarilor Gărzii Financiare, care vor contina cercetările, iar la finalizarea cazului urmează să fie luate măsurile legale ce se impun.

A.M.C. - Observator

  • A început examenul naţional de titularizare

1755 de candidaţi concurează pentru cele 260 de posturi titularizabile vacanteCandidaţii au susţinut, ieri, probele orale şi practice din cadrul examenului de titularizare
După ce absolvenţii claselor a IX-a şi a XII-a au susţinut tezele unice şi examenul de Bacalaureat, iată că a venit şi timpul profesorilor sau viitorilor profesori să se aşeze în bănci pentru a susţine examenul de titularizare.
Examenul de titularizare a început ieri, de la ora 10.00 cu probele practice şi orale, iar candidaţii s-au luptat pentru note cât mai mari, deoarece nota minimă pentru obţinerea titularizării este 7. Cei care nu vor obţine nota minimă 7, se vor putea înscrie pe listele pentru posturile de suplinitori.
În judeţul Arad, centrele în care s-au desfăşurat probele practice şi orale ale examenului au fost Grupul Şcolar „Csiky Gergely“, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“, Palatul Copiilor, Colegiul Economic, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, Grupul Şcolar Industrial „Aurel Vlaicu“, Clubul Sportiv Şcolar „Gloria“, Şcoala Generală „Avram Iancu“, Grup Şcolar Forestier şi cartodromul de la Pădurice.

Proba scrisă a concursului va avea loc miercuri, 15 iulie
Dintre cei 1.755 de candidaţi care concurează pentru cele 260 de posturi titularizabile vacante, cei mai mulţi candidează pentru posturile de la Limba şi Literatura Română şi de la Limba şi Literatura Engleză. De asemenea, posturi căutate mai sunt pentru Matematică sau Istorie.
Cea de-a doua probă - cea scrisă, din cadrul examenului de titularizare, va avea loc miercuri, 15 iulie, la centrele desemnate de I.S.J. Arad - Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ (cu alte două unităţi şcolare arondate: Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, respectiv Colegiul Economic Arad) şi la Grup Şcolar „Iuliu Maniu“ (cu Grup Şcolar de Transporturi Căi Ferate Arad, arondat).
„Candidaţii care vor obţine cel puţin nota 7, pot ocupa cu statut de cadru didactic titular, posturile didactice sau catedrele vacante titularizabile, în ordinea descrescătoare a notelor. Posturile didactice sau catedrele vacante titularizabile, care vor rămâne neocupate, devin netitularizabile şi se vor ocupa împreună cu celelalte posturi sau catedre netitularizabile, de către cadrele didactice care beneficiază de continuitate pentru detaşare la cerere, care au obţinut la concurs cel puţin nota 5 sau care solicită detaşare la cerere prin concurs specific“, ne-a declarat prof. Eugenia Groşan - inspector şcolar general.

Repartizarea candidaţilor
Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice sau catedrele vacante titularizabile, după concursul ce se desfăşoară în aceste zile, va avea loc în perioada 22-23 iulie, iar reactualizarea listelor posturilor vacante şi ocuparea acestora de către cadrele didactice care beneficiază de continuitate pentru detaşare la cerere, va avea loc până în data de 24 iulie a.c.
De asemenea, repartizarea candidaţilor prin detaşare le cerere va avea loc în 25 iulie iar ocuparea posturilor didactice de către cadrele didactice care beneficiază de continuitate la suplinire şi repartizarea candidaţilor prin suplinire, se va face în perioda 27-29 iulie a.c.
La sediul I.S.J. Arad, pe site-ul şi la centrele de concurs au fost afişate lista posturilor didactice şi catedrelor vacante titularizabile şi listele disciplinelor de concurs arondate fiecărui centru, precum şi alte informaţii legate de concurs şi de repartizarea candidaţilor.

Alexandra Nadaban - Glasul Aradului

  • „Părădăicile dulci de Macea” - un festival de succes ce militează pentru promovarea produselor autohtone, naturale şi sănătoase!

Prima ediţie a Festivalului Paradaicilor dulci de Macea a avut loc la sfârşitul săptămânii în curtea casteluluiPrima ediţie a „Sărbătorii Părădăicilor” de la Macea a umplut curtea Castelului de lume dornică de distracţie dar şi de cumpărături de excepţie - renumitele legume de Macea. O vreme excelentă, mulţi copii, veselie, muzică, tarabe civilizate, frumos amenajate, mese, locuri de joacă pentru copii, umbrare sub care ai putut servi un mic şi-o bere, focoasa ţuică de Chisindia, un cucuruz fert sau o cană de bulion proaspăt făcut - totul sub razele unui soare deloc agresiv aflat în deplină armonie cu roşul predominant al sărbătorii, Măria Sa, Părădaica de Macea!
O idee care trebuia demult pusă în practică, această frumoasă şi utilă sărbătoare a „părădăicilor” - aparţine Asociaţiei pentru conservarea culturii în mediul rural, susţinută de Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural arădean, având ca scop promovarea produselor legumicole autohtone. Dovadă că în incinta frumosului castel au fost prezente produse renumite ca pita de Pecica, roşiile şi vinetele de Macea, Curtici sau Seleuş, ţuica de Chisindia şi evident lubeniţele şi pepenii de Macea.

Deşi aflată la prima ediţie, sărbătoarea a atras prin inedit, prin frumuseţea spaţiului castelan dar şi prin dorinţa de a-ţi umpe coşul cu cele mai bune şi sănătoase produse, de a cunoaşte producători şi nu în ultimul rând de a te relaxa, ascultând muzică populară de cea mai bună calitate. După o „raită” întârziată în faţa fiecărei tarabe eşti... alt om - şi pentru că ai mâncat câteva roşii, aşa, de poftă, un cucuruz lăptos şi galben ca aurul, o felie de pepene mieros, o cană din cel mai proaspăt bulion sau de ce nu, o duşcă de foc marca „ţuică de Chisindia” cu o îmbucătură de telemea grasă a unui bace măcean, apoi tradiţionalii mici; alţii au poftit la ceaunul pregătit de aprigi bucătari în care un miel zdravăn se lăfăia în cele mai ispititoare arome... În faţa peisajului copleşit de frumuseţea naturii, cuvintele devin de prisos. Lăsăm, deci, imaginile să vorbească de la sine. Încet-încet, legumele au ajuns în sacoşe, în timp ce binecunoscuţii „Rapsozi ai Zărandului” au încântat, ca de fiecare dată, prin repertorii ce au încins atmosfera la chef şi distracţie din plin.

Ideea generală promovată de către organizatorii şi susţinătorii evenimentului a prins - în sensul că, în sfârşit, lumea începe să se dezmeticească. Avem un pământ bogat şi roditor, cele mai bune şi sănătoase produse, oameni destoinici. Să punem punct consumului produselor chimizate şi să producem din nou acele produse care au adus României denumirea de „grădină a raiului”. Suntem o ţară binecuvântată, să reîncepem să muncim cu râvnă pe(ntru) pământul nostru şi roadele lui!

Felicia R. Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]