Stirile Zilei
Miercuri, 14 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Peste 1300 de aradeni vor ramane someri pana in februarie

AJOFM anunta ca multi angajatori au renuntat la masurile de disponibilizareNumarul disponibilizarilor anuntate la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad a scazut de la 1720, cate erau inregistrate pentru lunile ianuarie-februarie, la finele anului 2008, la 1330. O parte dintre cei 1720 anuntati si-au pierdut deja locul de munca, altii insa au reusit sa si-l pastreze, angajatorii renuntand la hotararea de disponibilizare.
Astfel, aceasta scadere a numarului de viitori someri anuntati este datorata si de faptul ca, multi angajatori si-au reconsiderat decizia de a concedia, in ideea ca se pot redresa financiar fara sa ramana fara forta de munca.
Astfel, angajatorii au redus numarul de disponibilizari anuntate, efectivul acestora fiind de 1330 in prezent, pentru perioada ianuarie-februarie 2009. Dintre acestea, „fruntasa“ este industria auto, care inregistreaza in Arad un numar de 672 de angajati ramasi fara loc de munca. In industria alimentara au fost concediate 204 persoane. Un sector care, pana in prezent, nu inregistra reduceri de personal datorate de criza financiara este cel al fabricarii calculatoarelor, domeniu in care sunt inregistrate 125 de disponibilizari.
In domeniul constructiilor, numarul somerilor este de 120 de persoane, iar in sectorul lucrarilor de geniu civil, 66 de angajati sunt concediati. Societatile specializate in fabricarea masinilor si a utilajelor inregistreaza 54 de reduceri de personal, iar prelucrarea lemnului, 46. Nici comertul nu este „crutat“ de problemele financiare, astfel incat 15 persoane sunt disponibilizate. In domeniul prestarii serviciilor extractive, 14 persoane raman fara loc de munca, acelasi numar de concediati fiind si in cazul transporturilor terestre.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Aradul e situat pe locul 21 la nivel national in ceea ce priveste volumul criminalitatii

IJP Arad si-a prezentat bilantul pe anul 2008Conform bilantului Inspectoratului Judetean de Politie pe anul 2008 judetul nostru se claseaza pe locul 21 la nivel national in ceea ce priveste volumul criminalitatii, avand o medie de 824 de infractiuni la 100.000 de locuitori, fata de 836 media nationala. De-a lungul anului trecut politistii au aplanat 6261 de conflicte, dintre care 2956 au fost cazuri de certuri in familii, infractiunea domestica crescand cu peste 40 de cazuri fata de anul anterior. In schimb a scazut numarul furturilor din locuinta cu un procent de 15% in comparatie cu 2007. In aceeasi perioada de timp in judetul nostru au fost sesizate de 854 de infractiuni stradale peste 90% dintre acestea petrecandu-se in orase. In ceea ce priveste accidentele rutiere grave si acestea au crescut, inregistrandu-se un numar de 230 de cazuri, mai multe cu noua fata de 2007. In schimb numarul persoanelor decedate a scazut, tot cu noua, 75 de persoane decedand in urma acestor incidente. Alte 197 persoane s-au ales cu rani grave in urma accidentelor rutiere. In prezent 2980 de aradeni sunt trecuti in evidenta ca detinand 5.166 de arme de foc dintre care 3.448 sunt arme letale.
In 2008, s-au inregistrat 482 de infractiuni comise de minori, in 90% din cazuri fiind vorba de furturi, pentru care au fost cercetati 343 de minori.
In cazul crimei organizate au fost sesizate 106 infractiuni, mai multe decat in 2007 si 2006 la un loc, in 53 de cazuri fiind vorba de consum de droguri. Pe parcursul anului au fost capturate peste 108 kilograme de canabis si aproape 59 de kilograme de heroina. In aceeasi situatie se afla si eviziunea fiscala sesizandu-se 190 de infractiuni, mai multe decat cumulul a celor doi ani anteriori. In aceeasi perioada au fost puse in executare 11 mandate europene de arestare si au fost testate cu testul poligraf 71 de persoane. Dintre acestea 19 persoane nu au reusit sa treaca testul. Privind combaterea coruptiei anul trecut s-au inregistrat 23 de dosare penale inaintate Parchetului in care au fost cercetate 209 persoane dintre acestea 144 fiind acuzate de dare de mita, 20 de luare de mita si 12 pentru trafic de influenta. De remarcat este ca dintre persoanele cu functie de conducere implicate in fapte de coruptie, mai mult de jumatate sunt functionari publici. Privitor la starea si practica disciplinara a angajatilor Inspectoratului Judetean de Politie Arad, s-au inregistrat 21 de abateri pentru care au fost sanctionati 19 politisti, 17 agenti si 2 ofiteri. Acestia au fost sanctionati cu amanarea inaintarii in gradul urmator, scaderea salariului si mustrare scrisa.

A. M. C. - Observator

  • Revelion la sarbi

De Revelion sarbii au petrecut pana in zoriIn noaptea din 13 ianuarie, comunitatea sarbeasca din municipiu a sarbatorit revelionul de rit vechi, pastrand traditiile vechiului calendar ortodox. Astfel, majoritatea restaurantelor aradene au fost gazda numerosilor sarbi care au petrecut, in felul lor unic, pana in zori. Cu mesele bogate in meniurile traditionale si muzica specifica, noaptea dintre ani a fost declarata un adevarat succes pentru participanti. „Dupa obicei, seara de revelion a fost organizata la restaurantul Bucegi din zona Garii, participand la petrecere 180 de sarbi. Meniul a fost cel tradiotional, fiind incluse un aperitiv, ciorba, sarmale, tort etc.
Anul acesta am fost onorati de prezenta Consulului Serbiei, Dragomir Radenkovic, cat si a viceprimarului municipiului Arad, Levente Bognar”,
a declarat Simion Jarko, presedintele comunitatii sarbesti din Arad.
De asemenea, atat tineri cat si varstnici au dansat aproape fara oprire pe melodiile sarbesti, fredonate de solistii de aceeasi nationalitate. La cumpana dintre ani, dupa ce au pocnit dopurile sticlelor de sampanie, membrii comunitatii s-au imbratisat si s-au sarutat de trei ori, dupa cum le este obiceiul, apoi si-au urat un calduros „La Multi Ani”.
Petrecerea si dansul au continuat pana dimineata, printre cioburile paharelor sparte, un alt obicei al sarbilor de pretutindeni, conform careia cioburile aduc noroc.

Roxana Rusu - Glasul Aradului

  • Salile de sport din Arad au o oferta bogata pentru cei care doresc sa se mentina in forma

Si persoanele mai in varsta frecventeaza salile de sportSarbatorile si moleseala specifica sarbatorilor au trecut si este foarte important sa ne recapatam tonusul si forma fizica. Desi preturile abonamentelor la salile de sport din Arad sunt mai mari decat anul trecut, este in beneficiul nostru sa facem miscare pentru a ne mentine in forma. Bazin, tae-bo, aerobic sau sala de forta sunt doar cateva dintre activitatile pe care le putem alege.
Bazinul „Delfinul”, care se va deschide maine, ofera clientilor o varietate de oferte pentru a se mentine in forma. Inot, tae-bo, aerobic, aqua-fitness si gimnastica aerobica sunt doar cateva din activitatile care pot fi practicate de persoanele care doresc sa slabeasca sau doar sa faca miscare. In ceea ce priveste preturile, acestea au crescut destul de mult, comparativ cu anul trecut, dar exista si facilitati pentru abonamente. Pretul unui abonament la bazin, este de 150 de lei pe luna, fata de 110 lei, cat era anul trecut. Cei care aleg sa mearga doar o saptamana la bazin trebuie sa scoata din buzunar 50 de lei, in loc de 40 de lei anul trecut iar persoanele care vor sa inoate doar intr-o zi vor plati 15 lei. Pentru cei care nu stiu sa inoate, exista si un curs de initiere, care include zece sedinte si costa 200 de lei, mai mult cu 40 de lei. Pretul inchirierii culoarului de la bazin s-a dublat, de la 150 de lei la 300 de lei. Bazinul „Delfinul” este deschis in fiecare zi, dimineata, de la 7.30 pana la 13.30 si seara, intre orele 19.30 si 22.30. Persoanele carora le place apa dar vor sa faca si fitness, pot opta pentru un abonament la aqua-fitness, care costa 130 de lei pe luna, mai scump cu 10 lei fata de anul trecut. Pentru cei care nu vor sa inoate exista si alte variante foarte bune pentru a se mentine in forma, practicate in sala de sport: aerobic, tae-bo, dance-aerobic sau chiar sala de forta. Cei care vor sa mearga la aerobic, dance-aerobic ori tae-bo pot alege intre un abonament cu opt sedinte, care costa 80 de lei sau sa plateasca 10 lei pentru o sedinta. Tot in incinta bazinului „Delfinul” se afla si o sala de culturism, unde un abonament costa 80 de lei pe luna, comparativ cu 70 de lei, acum cateva luni. Atat abonamentele la bazin cat si cele la aerobic, tae-bo, aqua-fitness si culturism au inclusa in pret si sauna. In cadrul salii Polivalente, s-a deschis o alta sala de culturism, care este pusa la dispozitia clientilor, in fiecare zi, intre orele 20 si 23, pentru care abonamentele se pot face la casieria bazinului „Delfinul”. La aceasta sala exista trei tipuri de abonamente: familial, cu 120 de lei; pentru fete, cu 70 de lei si pentru baieti, cu 80 de lei. De asemenea, se poate merge si cu bilet, care costa 10 lei.
Un alt loc unde pot merge cei care doresc sa se mentina in forma este Club Activ. Aici, abonamentul pentru o luna la bazin este de 210 lei si se poate merge intre orele 9 si 16. Exista si cursuri de inot, luni si miercuri, de la ora 20, in care sunt incluse zece sedinte, tot la pretul de 210 lei. Zece sedinte de aerobic (step si pilates), costa 130 de lei, iar pentru o sedinta trebuie sa platim 20 de lei. Abonamentul la aqua-fitness, in care sunt incluse opt sedinte este cu 150 de lei iar cel la tae-bo sau dans de societate si modern cu 100 de lei si include zece sedinte.

Corina Hutan - Observator

  • Bucuriile iernii pe patine

Pescaria din satul Adea s-a transformat intr-un pationar veritabilLa Adea, o pescarie a fost transformata intr-un patinoar veritabil, in mijlocul naturii.
Inconvenientele legate de frig, ger si temperaturile mult scazute, din aceasta perioada a anului, nu reprezinta pentru copii o piedica in a-si petrece timpul liber, profitand din plin de bucuriile pe care numai anotimpul rece le aduce: sanius, patinaj, multa miscare in aerul inghetat, dar sanatos, de afara. Ultimii ani ne-au oferit niste ierni blande, fara zapada, mult prea calde, insa anul 2009 a inceput cu semne de iarna veritabile. Temperaturi foarte scazute, de multe ori sub 15 grade, o patura subtire dar totusi alba de nea si suflatul in pumni reprezinta motive de a crede ca, in sfarsit, avem o iarna adevarata.
Cei ce se bucura din plin sunt copiii, mai ales cei din judet. Jocurile specifice iernii le sunt acum mult mai la indemana: iazurile, helesteele si pescariile inghetate bocna sunt adevarate patinoare. Pescaria din satul Adea si-a deschis larg portile, dar nu pentru pescuit, ci pentru patinat, dat pe gheata, tras cu saniuta. Primii veniti si cei mai bucurosi dintre toti au fost elevii scolii din localitate, care au raspuns cu bucurie aceastei invitatii.
Erdos Alexandru ne spunea: „Ma bucur ca pot sa fac o bucurie celor mai mici scolari din Adea. Pot sa vina si alti musafiri interesati de patinaj”.
Aproximativ doua hectare de luciu de apa inghetata, transformata in patinoar natural, se afla la dispozitia tuturor celor interesati de a petrece clipe de neuitat la Adea. Momentan, ca patinoar.

D. G. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]