Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Sambata, 14 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Berceanu vrea asociere intre aeroporturile din Arad si Timisoara

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, propune ca Aeroportul Arad sa se asocieze cu Aeroportul din TimisoaraMinistrul Transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat, ieri, la Timisoara, ca in vestul tarii ar trebui sa se faca o Companie a Aeroporturilor Banat, din care sa faca parte autoritatile din Arad si Timis, inspre beneficiul celor doua aeroporturi din zona.
„Este o problema cu faptul ca sunt doua aeroporturi foarte apropiate, Timisoara si Arad, care isi fac din ce in ce mai multa concurenta, pierzand de ambele parti. Timisoara este momentan un pic mai bine plasata in aceasta concurenta, pentru ca apartine ministerului, fata de Arad, care apartine CJ Arad. Se discuta despre descentralizare si eventual s-ar putea sa ne gandim sa dam CJ Aeroportul din Timisoara. Mai bine decat aceasta descentralizare ar fi sa facem o Companie a Aeroporturilor Banat”, a declarat Radu Berceanu, la Timisoara.
Potrivit ministrului, atunci cand Autostrada Arad-Timisoara va fi finalizata, distanta dintre cele doua localitati va fi parcursa in 20 de minute. In aceste conditii, ambele aeroporturi vor incerca sa introduca conditii bune pentru pasageri. Concurenta intre cele doua aeroporturi nu ar fi benefica pentru niciuna dintre parti, potrivit acestuia. „Ideea pe care o lansez pentru ca si opinia publica ar trebui sa aiba o participare, sa facem o companie in care sa fie si Ministerul si CJ Timis, Primaria Timisoara, Consiliul Local Timisoara, CL Arad si CJ Arad, cu parti. Compania sa exploateze inteligent si in favoarea lor, ambele aeroporturi. Asa cum se intampla in multe alte locuri, spre beneficiul dezvoltarii acelor aeroporturi. Pot sa ramana la Timisoara foarte multe locuri de pasageri, iar la Arad sa fie o chestiune de cargo”, a mai spus Berceanu.

Cosmin Mihuta - Glasul Aradului

  • Modificari ale tarifelor pentru parcare

In cadrul primariei se dezbate in aceste zile problema parcarilor din municipiuProblema parcarilor este dezbatuta in aceste zile in primaria din Arad, insa doar la nivel de taxare, nu si pentru gasirea unor solutii pentru amenajarea unor alte spatii cu aceasta destinatie. Pentru ca se pare ca ne aflam in perioada scumpirilor, se vor scumpi si taxele pentru parcare. Corina Draghici spune ca in unele situatii se vor si ieftini. Nu ne-a oferit insa mai multe amanunte.
Din cate ne-a informat purtatorul de cuvant al primariei din Arad, se discuta in acest moment despre modificarea taxelor incasate pentru parcarea in municipiu. Corina Draghici nu ne-a dat insa informatii legate de noile preturi care vor fi aplicate, insa ne-a asigurat ca deocamdata nu s-a luat in discutie taxarea pentru locurile de parcare dintre blocuri, desi ar fi aparut solicitari de acest fel de la cetateni. De fapt, exista pe site-ul primariei o intrebare adresata aradenilor: „Introducerea unui sistem de inchiriere a locurilor de parcare in cartierele de blocuri este propunerea pe care mai multi cetateni au transmis-o in ultimele luni Primariei Municipiului Arad. Cum vi se pare aceasta idee?” Cei 186 de participanti la sondaj au raspuns in felul urmator: 64 - buna, iar restul de 122 – proasta.
„Se evalueaza unele influente in sus, altele in jos la tarif. Se vor adauga de asemenea zone care n-au fost cuprinse pana acum la taxare”, ne-a declarat purtatorul de cuvant. Ca noutate, vor fi introduse sanctiuni pentru stationarea pe spatiile verzi si pe trotuare.
Deocamdata, o jumatate de ora de parcare costa 50 de bani, o ora - 1 leu, iar 10 ore - 30 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Municipalul, in proces cu CASA

Managerul Carmen Lucuta explica motivul pentru care Spitalul Municipal a actionat in judecata CAS AradSpitalul se judeca pentru decontarea serviciilor efectuate peste valoarea contractata.
Daca ar primi bani pentru toate serviciile medicale pe care le-a efectuat (inclusiv cele realizate peste valoarea contractata), Spitalul Clinic Municipal din Arad nu ar avea nici un leu datorie. In plus, ar putea plati si cel de-al treisprezecelea salariu angajatilor sai.
Legea spune ca aceste servicii se factureaza distinct. Nu se mentioneaza insa la cine se factureaza. Pentru ca ele au fost acordate persoanelor asigurate, conducerea Municipalului s-a gandit sa ceara banii Casei de Asigurari de Sanatate Arad. Si a dat in judecata CASA. Dar...
...CASA nu are voie sa finanteze servicii medicale decat in baza contractului. In acelasi timp, spitalul nu are voie sa refuze nici un pacient, chiar daca valoarea contractata s-a epuizat. Ne aflam, asadar, in fata unei erori sau cel putin a unui vid legislativ.
In acest moment, Spitalul Municipal are datorii in valoare totala de trei milioane de lei, din care un milion sunt datorii depasite ca scadenta. „Aceste datorii provin tocmai din serviciile realizate pentru asigurati, servicii pentru care nu am primit bani. Practic, am lucrat pe gratis. Valoarea acestor servicii se ridica la patru milioane de lei. Daca am avea acesti bani, cu trei milioane ne-am plati datoriile, iar cu un milion am putea acorda al treispezecelea salariu” - precizeaza ec. Carmen Lucuta, manager al Spitalului Clinic Municipal Arad.
Conducerea unitatii spera sa poata obtine acesti bani. „La recomandarea Curtii de Conturi, in baza ordinului Ministerului Sanatatii nr. 896/2006, serviciile medicale realizate de spitale peste valoarea contractata se factureaza distinct. Dar nu se spune la cine, unde, cand si cum.
Dat fiind ca noi am prestat aceste servicii pentru asigurati, iar institutia care gestioneaza fundul national unic de asigurari sociale de sanatate este Casa de Asigurari de Sanatate, ne-am gandit sa dam in judecata Casa de Asigurari de Sanatate pentru a recupera acesti bani”
- subliniaza Carmen Lucuta.
„Nu noua ar fi trebuit sa ne ceara banii” - riposteaza dr. Gheorghe Domsa, presedinte-director general al CAS Arad. Exista o lege explicita care nu ii da voie Casei sa factureze servicii medicale decat in baza contractelor cu unitatile sanitare. Nu exista, asadar, un temei legal pe baza caruia CASA sa poata deconta serviciile efectuate peste valoarea contractata de Municipal. „Asteptam rezultatul procesului” - conchide dr. Domsa.

D. D. - Jurnal Aradean

  • Simand: accident rutier soldat cu un mort, trei persoane in coma si alte cinci victime grav ranite

La iesirea din Simand a avut loc un grav accident de circulatieTragedie pe D.N. 79 la iesire din localitatea Simand, unde un microbuz in care se aflau membrii unui ansamblu folcloric de dansuri a fost spulberat de un camion. Accidentul a avut loc ieri dimineata, in jurul orei zece.
Microbuzul inmatriculat in judetul Caras Severin se indrepta spre Oradea acolo unde ansamblul trebuia sa ajunga pentru niste filmari. Au avut ghinion insa si la iesire din Simand soferul unui camion cu numere de Bihor, incarcat cu legume, care circula din sens opus, a pierdut controlul volanului intrand frontal in microbuz.
Patru ambulante SMURD din Arad, Sebis, Chisineu Cris si Ineu
s-au deplasat la fata locului plus alte cateva ambulante, care au transportat victimele la Spitalul Clinic Judetean. A fost nevoie si de echipajele de descarcerare pentru a scoate toate cele noua persoane aflate in microbuzul Volkswagen Transporter.
Bilantul a fost dezastruos: o persoana decedata in drum spre spital, trei victime in coma si alte cinci internate cu multiple fracturi si traumatisme. Politistii au stabilit ca principala cauza a accidentului este neadaptarea la conditiile de drum, carosabil umed si conditii de ploaie, drept pentru care soferul autocamionului a pierdut controlul volanului intrand pe contrasens si izbindu-se de microbuz. Traficul in zona a fost blocat pe un singur sens de mers, mai multe zeci de minute.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Scoala Speciala, un orizont pentru copiii cu sanse mai putine

La Scoala Speciala unii elevi sunt ajutati de catre cadrele didactice si dupa terminarea orelor de cursDezvoltarea unui copil cu dizabilitati mentale depinde de mediul in care traieste si de factorii care actioneaza asupra psihicului sau, spre indreptarea deficientelor si dobandirea unor cunostinte care sa il ajute sa se descurce in viata.
In jurul nostru, mii de copii cu tulburari psihice si comportamentale sunt dati prada nepasarii si chiar urii. Zeci de copii invata „scoala vietii“ pe strada, dobandind doar frustrarea, saracia si violenta, in lipsa unei indrumari care i-ar putea scoate din conditia in care traiesc. Dezinteresul si indiferenta pot naste monstri pe cand atentia, grija si abnegatia fata de seaman pot schimba destine. Depistata si indreptata din copilarie, deficienta mentala poate fi estompata si, prin eforturi mari tulburarile pot chiar disparea. Educarea unui copil cu dizabilitati implica rabdare si aplecare la nevoile acestuia dar cu straduinta, intodeauna rezultatele vor aparea.

Responsabilizarea, cheia indreptarii unui comportament deficitar
Unui copil cu deficiente mentale si de comportament i se poate schimba destinul, chiar daca conditia sa presupune mai putine sanse de a razbi in viata. Daca educatia, consilierea psihologica si terapia intervin cand este mic copil, cand caracterul acestuia nu este format si este mai usor de modelat, acesta isi poate dezvolta abilitatile de a comunica si de a se descurca mai tarziu pe picioarele sale. Sunt putine locuri in care o persoana cu deficienta mentala isi poate pune, cu ajutorul altora, bazele unei evolutii normale. In Arad, singurul institut scolar care formeaza si educa copii si adolescenti cu dizabilitati este Scoala Speciala cu clasele I-VIII. Institutia scolarizeaza 123 de elevi si alti 30 beneficiaza de activitati educative la domiciliu. Nu in ultimul rand, de Scoala Speciala apartin si alti 500 de elevi cu cerinte educative speciale, in scolile de masa din municipiu si judet, sub indrumarea a peste 60 de profesori si invatatori itineranti. Cu o traditie de peste 40 de ani de activitate, institutia intervine pe fondul unor caractere cu tulburari si a unor deficiente mentale. Aici, zeci de copii, provenind atat din familii fara probleme financiare cat si din medii nefaste, familii dezbinate ori dezavantajate social invata, relationeaza, leaga prietenii dar mai ales isi sfideaza deficientele de care din pacate sufera, luptand pentru o evolutie normala. „La acesti copii cu deficiente e nevoie de rabdare, atentie si grija. In aceste cazuri functioneaza principiul compensarii. Ei invata, in functie de gradul deficientei de care sufera sa relationeze, sa se descurce, sa acumuleze minimum de informatii care au aplicabilitate directa in viata. Fiind pusi intr-un program eficient de presiune spre a invata si a-si forma comportamentul, elevii raman intotdeauna cu cunostinte. Chiar daca nivelul acestora nu este la fel ca si cel recomandat unei persoane normale, prin faptul ca sunt formati si invata multe lucruri, devin responsabili, un aspect foarte important. Exista cazuri in care dupa, terminarea claselor scolii speciale copiii la care au fost observate rezultate foarte bune au urmat cursurile unei scoli normale“, sustine Terentie Balas, directorul Scolii Speciale. Serviciile au menirea de a furniza educatie, dezvoltand fiecare potentialul maxim al fiecarei persoane, in ritm propriu. Institutia ofera servicii educational-terapeutice specifice invatamantului preprimar, primar si gimnazial, pentru copii si adolescenti cu diferite grade de dizabilitate, care au prezentat dificultati de integrare in gradinitele si scolile de masa.

Educatie si terapie
Scoala are trei corpuri de cladire, 19 sali de clasa, cabinete logopedice si de psihodiagnoza, dotate cu aparatura si instrumente educationale. „In cabinetele logopedice, copiii dezvolta activitati pentru problemele de limbaj cum sunt corectarea si recuperarea acestora. Nu in ultimul rand, cu ajutorul psihologilor, sunt testate periodic nivelele de dezvoltare mentala si emotionala. Elevii au si un cabinet medical unde pot fi tratati“, povesteste Terentie Balas. Pentru ca in scoala invata si copii cu dizabilitati fizice a fost aranjata o sala de sport si un cabinet de kinetoterapie. Institutia are de asemenea, doua ateliere de profesionalizare unde copiii isi pot gasi afinitati cu anumite activitati, se pot dezvolta si isi pot forma abilitati manuale. Toti elevii scolii beneficiaza pe toata perioada programului de mic dejun, gustare, masa de pranz si pentru cei care ramn la activitatile de terapie, chiar cina. Toate serviciile sunt gratuite si asigurate prin sistemul de invatamant special. Avand in vedere conditia defavorizata a unora dintre familii, sistemul de servicii si beneficiile pe care le pune la dispozitie scoala sunt un real sprijin pentru acei parinti care se aflau in imposibilitatea de a indrepta problemele de deficienta ale copiilor. Scoala coopereaza cu familiile elevilor prin intermediul asistentului social. Toti copiii au parte de educare, invatare informare in functie de cerintele speciale pe care le au. Sunt dezvoltate activitati de terapie complexa si integrata, formarea autonomiei personale, socializare, psihoterapie si consiliere. Cadrele didactice lanseaza si dezvolta in afara activitatilor zilnice o serie de concursuri, competitii si evenimente pentru elevi. Scoala face schimburi de cunostinte si experienta cu scoli de masa din municipiu. Elevii din liceele si scolile aradene vin adesea sa intreprinda diverse activitati impreuna cu elevii scolii speciale. In luna septembrie a acestui an, Scoala Speciala va deveni „Centru Scolar pentru Educatie Inclusiva“ Dorel Sibii. „Transformarea scolii noastre in centru va veni in intampinarea unor copii cu probleme accentuate si in cazul celor care provin din grupuri dezavantajate, indiferent de ruta scolara ori de mediul de provenienta al acestora. Scoala va fi dotata in curand cu un mijloc de transport care sa asigure transportul copiilor“, adauga directorul scolii.
Copiii sunt fericiti, calzi, sociabili si respectuosi. Pe fata fiecaruia poate fi vazuta o satisfactie nebanuita, cea a unui copil care invata sa lupte cu lipsuri si problemele sale. Au toata viata inainte si toate sansele spre a avea o viata normala, pentru ca s-a intervenit de timpuriu in fondul problemelor lor.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]