Ştirile Zilei

Marţi, 14 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Şantierele împânzesc Aradul şi în această perioadă

Se lucrează la obiectivele finanţate de către minister, de BERD şi Banca Mondială şi la cele executate de către Primăria Municipiului AradMunicipiul Arad continuă să rămână şi în acestă vară un adevărat şantier.
Se lucrează atât la obiectivele finanţate de către minister, de BERD şi Banca Mondială, dar şi la cele executate de către Primăria Municipiului Arad. Toate aceste lucrări de modernizare includ restricţii de circulaţie şi produc neplăceri locuitorilor din zonă.

Au început lucrările la Podul de la Grădişte
Cei mai fericiţi vor fi cei care circulă pe Iuliu Maniu şi pe Calea Radnei, deoarece lucrările sunt finalizate sau în curs de finalizare. Şi în Grădişte situaţia este la fel, cu excepţia Podului, care va fi reabilitat de către reprezentanţii Primăriei şi care se va finaliza în aproximativ două săptămâni. Dacă cei de la minister au turnat două straturi de asfalt, autorităţiile locale vor turna pe Pod doar unul. De asemenea, în această perioadă se lucrează şi la borduri, dar şi la capacele de canal care trebuie ridicate la nivel. Răzvan Popa, director tehnic la Primăria Arad, spune că lucrările la capace vor dura mai mult, deoarece numărul acestora depăşeşte 500.

În toamna anului viitor se finalizează lucrările de canalizare
Lucrările de canalizare în cele trei cartiere, Gai, Bujac şi Sânicolau, finanţate de Banca Mondială, nu au decurs tocmai cum se aşteptau reprezentanţii Primăriei, deoarece în toate cartierele au existat şi există probleme. Sunt străzi impracticabile din cauza săpăturilor, iar oamenii nu au mai putut intra în curţi. Cu toate acestea, reprezentanţii primăriei spun că lucrările de canalizare în cele trei cartiere sunt în grafic şi se vor finaliza în toamna anului viitor (septembrie, octombrie).

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Rămânem fără apă caldă?

Din cauza datoriilor, CET ar putea sista furnizarea apei caldeDirectorul CET, Cornel Secianschi, a declarat că furnizarea apei calde în municipiu ar putea fi sistată.
CET rămâne o mare variabilă în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă. Dacă unele dintre ele sunt lichidate, vin altele, mai grave, şi le iau locul. Ultima ameninţare pentru CET şi, implicit, pentru locuitorii oraşului nostru este sistarea furnizării apei calde din cauza datoriilor pe care centrala de termoficare le are. Întrebat dacă şi în acest an vor fi efectuate revizii, la fel ca anul trecut, când apa caldă a reprezentat doar o dorinţă timp de două săptămâni, directorul CET, Cornel Secianschi, a declarat sec: „s-ar putea ca apa să se oprească cu totul. Nu avem programată nicio revizie, dar datoriile ar putea duce la oprirea furnizării apei calde”.

Din spusele lui Secianschi, centrala a făcut o cerere de creditare către 10 bănci. „Avem nevoie de 25 de milioane de lei pentru a plăti datoriile cu dată scadentă şi pentru a putea continua activitatea şi în viitor. Din păcate, băncile şi-au cam pierdut încrederea în CET de când a început scandalul cu societatea de recuperări ale creanţelor, din cauza căreia ne-au fost blocate conturile”, a mai adăugat managerul unităţii. Cu toate acestea, Secianschi este încrezător că cel puţin una dintre cele 10 bănci va dori acordarea unui credit. Iar în cazul în care vor fi mai multe, va putea negocia dobânda şi cheltuielile creditului respectiv.

A.G. - Jurnal aradean

  • Judeţul Arad - pe locul 38 la capitolul cursuri de calificare

Se vor face cursuri de calificare în mai domenii de activitateSituaţia privind numărul cursurilor de formare profesională pentru persoanele care beneficiază de servicii gratuite de formare profesională nu este tocmai una îmbucurătoare. Anul acesta vor fi în total doar 30 de cursuri de formare profesională gratuite din care un număr de 25 de cursuri sunt pentru şomeri, un număr de 3 cursuri vor fi organizate pentru deţinuţii din penitenciar şi 2 cursuri vor fi organizate în cadrul agenţiilor economice.
Calificările vor fi în următoarele domenii de activitate: agent de pază şi ordine, asistent de gestiune, bucătar, coafor, confecţioner, asamblor articole textile, electrician, electronist auto, lucrător finisor pentru construcţii, lucrător în alimentaţie (bucătar), lucrător în comerţ, lucrător în creşterea anumalelor, lucrător în creşterea plantelor, lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător în tâmplărie, lucrător în tricotaje şi confecţii, lucrător instalator pentru construcţii, maşinist maşini mobile pentru transporturi interioare - stivuitorist, mecanic auto, operator introducere validare şi prelucrare date, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, tapiţer, utilizare calculator, prelucrare informaţii.
Din cele 42 de judeţe, Aradul se află pe locul 38 în ceea ce priveşte numărul de cursuri de calificare din acest an. Pe primul loc cu cele mai multe cursuri se află anul acesta Hunedoara cu 108 cursuri de calificare.

Nicoleta Boşnigeanu - Observator

  • CFR îşi trimite angajaţii acasă

50 la sută dintre angajaţii CFR Marfă din Arad au intrat în şomaj tehnic pentru trei luni de zileFlorin Matei, lider de sindicat la CFR Marfă, prevede un viitor sumbru pentru societate.
Aproape 50 la sută dintre angajaţii CFR Marfă din Arad au intrat în şomaj tehnic pentru trei luni de zile. Aceasta este una dintre măsurile luate de către Ministerul Transporturilor pentru a contracara efectele crizei economice şi lipsa lichidităţilor pentru plata salariilor angajaţilor de la căile ferate. Dintre cei 184 de angajaţi ai CFR Marfă din Arad, 88 au intrat în şomaj tehnic. La Curtici, din 161 de salariaţi, 59 au fost „puşi pe liber”. În lunile iulie, august şi septembrie, toţi angajaţii CFR Marfă din Arad vor fi rotaţi, astfel ca fiecare să aibă parte atât de şomaj, cât şi de muncă. Iar această măsură a fost luată deoarece atât angajaţii care se află în şomaj tehnic, cât şi cei care muncesc, primesc, în principiu, acelaşi salariu. „75 la sută din salariul de bază primesc cei care sunt în şomaj tehnic, dar şi salariile celor care muncesc sunt egale cu ale celor care stau acasă. Şi asta, deoarece au fost tăiate toate sporurile care puteau să crească venitul lunar. Aşa că s-a hotărât să se facă o rotaţie pe parcursul celor trei luni de şomaj tehnic între angajaţi”, a declarat Florin Matei, lider sindical la CFR Marfă.

Sute de vagoane goale
Din punctul de vedere al lui Florin Matei, acesta este doar vârful icebergului. „Noi, sindicatele, am propus mai multe planuri de restructurare a societăţii. Dar nu au fost luate în seamă de nimeni. Acest şomaj tehnic şi reducerile salariale constante sunt doar pretexte pentru a-i face pe angajaţi să demisioneze din proprie voinţă. În acest fel, nu vor fi acordate nici salarii compensatorii şi nici ajutor de şomaj”, declară Matei. Acesta mai spune că situaţia în care se află acum CFR Marfă este una ingrată. „În prezent, în triajul din Arad, sunt sute de vagoane goale care aşteaptă să fie încărcate. Dar nu sunt solicitate. La fel şi cu vagoanele pentru cereale. Economia naţională este dezastruoasă, nu mai producem nimic”, mai spune liderul sindical.

Foloase necuvenite
Florian Matei ţine să sublinieze atitudinea altor lideri de sindicat, care sunt, mai degrabă, „marionete” ale conducerii CFR. „Mulţi lideri nu îşi fac treaba pentru care au fost aleşi. Ei cer maşini de serviciu, benzină şi telefoane gratuite. Nu aceasta este menirea unui lider de sindicat. El trebuie să lupte pentru oamenii pe care îi reprezintă. Din păcate, la CFR, mulţi luptă pentru directori şi pentru şefi şi uită de cine au fost aleşi”, adaugă Matei.

Soluţii: disponibilizări la şefi
Din punctul de vedere al liderului sindical arădean, există o singură soluţie reală prin care CFR Marfă şi-ar putea reveni. „Până în prezent, de zece ani încoace, s-au făcut restructurări numai din rândul muncitorilor de jos. O soluţie viabilă ar fi o nouă disponibilizare, care să cuprindă 80 la sută din personalul administraţiei centrale şi 20 la sută dintre muncitori. Acestora ar trebui să li se acorde plăţi compensatorii pe o perioadă de 12 până la 24 de luni”, a mai declarat Matei.

A.G. - Jurnal aradean

  • Armonie româno-maghiară la cea de-a V-a ediţie a zilelor Zimandului

Comuna Zimandul Nou şi-a sărbătorit zileleÎn plin miez de foc al verii, comuna Zimandul Nou şi-a sărbătorit zilele (11-12 iulie), manifestarea ajungând deja la a V-a ediţie. Platoul natural din preajma primăriei s-a umplut de lume dornică de distracţie, muzică şi dans, bucurându-se de savoarea micilor uriaşi, a cârnaţilor picanţi şi a berii ce a curs în valuri. Comercianţii şi-au prezentat produsele - de la jucării kitchoase până la produse cosmetice de marcă, porumb fiert, mici, bere, cărţi pentru copii, tombolă, concursuri de... pierdut banii şi... papagali. Important e că lumea s-a distrat, vremea a fost excelentă, iar organizatorii, autorităţile locale şi invitaţii maghiari au pus la cale - planuri (mai) vechi şi noi pentru dezvoltarea în paralel a comunităţilor înfrăţite.

Comuna Zimandul Nou şi-a serbat zilele în acest week-end, bucurându-se de vreme frumoasă şi oameni dornici de distracţie. Ca în fiecare an, organizatorii sunt cei de la Asociaţia „Edera” Zimandul Nou reprezentată prin persoana viceprimarului Iosif Kocsis, deosebit de implicat în realizarea acestui eveniment pentru localitate, pentru cetăţenii săi. "Asociaţia „Edera” este o asociaţie non-profit înfiinţată nu numai pentru realizarea evenimentelor festive legate de zilele localităţii, cât, mai ales - are ca scop ajutorarea persoanelor vârstnice, bolnave sau aflate în diferite dificultăţi, copiii din familiile nevoiaşe, ajutor pentru biserici. Suntem prezenţi şi la marile sărbători creştine, Paşti, Crăciun - când, personal, îmbrac costumul Moşului, aducând daruri copiilor.” Ziua de sâmbătă, 11 iulie a debutat cu defilarea festivă pe străzile comunei - obicei vechi de a atrage atenţia şi a invita în acest mod tradiţional - lumea la sărbătoarea satului. Străzile au răsunat de căruţele împodobite, trase de cai zdraveni şi frumoşi, încărcate de oameni purtând solia sărbătorii. Apusul de soare s-a lăsat cu sport, prin desfăşurarea unui meci de fotbal amical dintre Zimandul Nou şi comuna înfrăţită, Füzesgyarmat. Prima seară zimăndană s-a încheiat, evident cu discotecă în aer liber, muzică pentru toţi, în special pentru tinerii care n-au simţit nicio clipă oboseala sau toropeala somnului. „Am avut discuţii cu ei pentru că am închis muzica la ora 4 dimineaţa - zâmbeşte vicele, dar trebuia să se odihnească toată lumea pentru a doua zi.”

Scena a trepidat de dans şi muzică până la miezul nopţii
Duminică, 12 iulie - a doua zi a sărbătorii a fost o zi plină. Totul a început de dimineaţă - când invitaţii au fost primiţi cu un cuvânt de deschidere de către autorităţile locale, după care s-a ţinut o slujbă religioasă la biserica catolică. Masa festivă a ţinut până după orele după-amiezii, când platoul verde din apropierea primăriei s-a umplut de lume, iar scena a devenit un punct de atracţie incandescent. Cuvântul de deschidere a aparţinut primarului comunei, Dorel Vidran care a mulţumit tuturor pentru prezenţă, subliniind că „într-adevăr, chiar dacă a trecut doar un an de la venirea în primărie a unei noi echipe administrative, lucrurile încep să se mişte. Am atins mai multe obiective importante în dezvoltarea localităţii, de la reabilitarea străzilor, a unităţilor şcolare şi preşcolare, la planuri de perspectivă în care am inclus colaborarea cu localitatea înfrăţită, Füzesgyarmat.” Cuvântului primarului a urmat cel al deputatului UDMR Peter Farago, fiind salutaţi şi menţionaţi toţi invitaţii. Scurtele cuvântări au făcut loc nerăbdătoarelor trupe care au încântat publicul prezent prin tinereţe, frumuseţe şi multă poftă de dans: formaţia „Azur”, „Napsugár” (Zimand Cuz) formaţia de dans hiphopp „Vadmacskák” din Zimand şi „Tulipan”, alături de mult aplaudata formaţie de dansuri populare „Românaşul” din localitatea Andrei Şaguna. Aplauze furtunoase şi pentru incitantele dansuri ţigăneşi şi spectacolul frumoaselor majorete de la Füzesgyarmat. De remarcat frumuseţea costumelor cu care aceste formaţii s-au prezentat, prospeţimea şi bucuria copiilor de a cânta şi dansa. Au fost îndelung aplaudate trupele profesioniste „Polidi”, „Kredenc”, „Mc Hawer és Tekknö” - în timp ce micii, cârnaţii, dar mai ales bunătăţile din ceaun, carnea de vită aromată în mirodenii şi cartofii noi - au aţâţat pofta de mâncare a celor prezenţi. Lumea a dansat, cântat, mâncat şi distrat până târziu, când splendide artificii s-au înălţat în arcuiri multicolore pe cer.
Zilele Zimandul Nou - 2009 - o ediţie a bucuriei, armoniei şi bunei înţelegeri între oameni, indiferent de etnie, religie sau cetăţenie - un frumos exemplu creştin de convieţuire.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]