Stirile Zilei
Joi, 15 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • De la 1 februarie se pot depune dosarele pentru 128 de locuinte in blocurile ANL

Primaria se pregateste sa acorde inca 128 de apartamente in 5 blocuri ANLGheorghe Falca ii anunta pe aradeni ca primaria se pregateste sa acorde celor care solicita acest lucru, locuinte ANL. Este vorba despre 128 de apartamente in zona complexului comercial Selgros, dintre care 60 de apartamente din 3 imobile sunt deja receptionate, iar 68 din 2 imobile vor fi receptionate in luna mai a acestui an.
Lucrarile la cele 5 blocuri din zona Micalaca Est au inceput in luna august 2007 si sunt finalizate inainte de termenul contractual. Apartamentele de la parter au o singura camera, iar celelalte, doua, cu termopan, izolatie, centrala termica proprie cu functionare pe gaz.
Urmeaza sa fie realizati pasii necesari: inscrierea prin depunerea dosarelor, verificarea acestora, iar in luna mai se va aproba lista cu repartitiile. Programul de inscriere va dura doua luni, incepand cu 1 februarie. Cei care si-au depus deja dosarele (294 de solicitari) trebuie sa-si actualizeze documentele daca situatia lor sociala a suferit modificari. In 2009 s-au primit deja patru solicitari.
La inceputul lunii aprilie, in termen de sase zile, va fi afisata lista cu punctajul pe care si-l calculeaza fiecare solicitant. Intre 6 si 14 aprilie se pot depune contestatii, iar intre 15 si 24 aprilie vor fi solutionate. Urmatorul pas este prezentarea listelor in cadrul Consiliului Local Municipal, unde vor fi supuse votului.
In mai-iunie, conform spuselor primarului, trebuie semnate contractele, se vor preda cheile si vor fi constituite asociatiile de proprietari pentru a putea beneficia de utilitati.
In sedinta din 22 ianuarie a CLM vor fi supuse aprobarii regulamentul si criteriile in baza carora vor fi atribuite apartamentele respective, acestea fiind stabilite printr-o lege nationala.
Contributia primariei din Arad la construirea imobilelor cu 128 de apartamente a fost de aproape 2.000.000 de lei, restul banilor provenind din fondurile nationale ale ANL.
Au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru inca 128 de apartamente, urmand ca acestea sa fie trimise la Bucuresti.
In anul 2006 au fost date in folosinta trei blocuri ANL in cartierul Micalaca Est. Desi au fost primite peste 800 de cereri, numai 48 dintre acestea au putut fi onorate. In 2007 au fost inregistrate 242 de solicitari. In total, pana in momentul de fata, au fost acumulate 1426 de dosare cu astfel de cereri.
In ceea ce priveste criteriile, se va alcatui un punctaj unde prioritare vor fi familiile cu copii, care stau in chirie sau cei care provin din casele de copii, cei cu studii superioare, persoanele care sufera de boli cronice. Chiria ii va costa cel mai probabil in jur de 50 de lei lunar. Titularul cererii de repartizare a unei locuinte pentru tineri destinata inchirierii trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii si sa poata primi repartitie pentru locuinta in cel mult 12 luni de la implinirea acestei varste. Titularul cererii de locuinta si ceilalti membri ai familiei acestuia - sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - sa nu detina si sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unitatii administrativ teritoriale sau a unitatii in care isi desfasoara activitatea, in localitatea Arad. Titularul trebuie sa isi desfasoare activitatea in localitatea in care sunt amplasate locuintele.
Alte locuinte sociale sunt cele care se afla in curs de constructie pe strada Tarafului. Data finalizarii este luna august a anului 2009. Este vorba despre trei blocuri, investitie in sprijinul persoanelor evacuate din imobile retrocedate. Aici, desi sunt disponibile 150 de apartamente, nu s-au primit pana in urma cu cateva luni decat 140 de cereri. In momentul de fata se lucreaza la demararea constructiei pentru alte patru blocuri cu doua sute de apartamente, fiecare apartament avand aproximativ 50 de metri patrati. Chiria pentru un asemenea apartament ii va costa pe locatari in jur de 30 de lei lunar.
Proiectul integral a cuprins de la inceput construirea unui ansamblu de sapte blocuri sociale pe str. Tarafului, cu un total de 350 de apartamente cu o camera.
Valoarea totala a investitiei este de 9,6 milioane de lei. Cea mai mare parte a investitiei este finantata de la bugetul local, iar Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei participa cu 1 milion de lei, din Fondul National de Dezvoltare.
Valoarea estimata a celor 4 blocuri care se vor construi in etapa a doua este de 13,8 milioane de lei. Finantarea va fi asigurata de Primaria Municipiului Arad si cofinantata din Fondul National de Dezvoltare.

Dana Mirea - Observator

  • Val de scumpiri la produsele alimentare

Din cauza deprecierii leului, produsele alimentare se vor scumpiCaderea leului ii determina pe producatori sa ridice preturile
Deprecierea leului cu peste 10% in mai putin de doua saptamani face ravagii in comert. Aradenii se pot astepta la un val de scumpiri, majorari ce vor avea in capul listei produsele alimentare. Scaderea leului, cheltuielile tot mai mari si cresterea preturilor materiei prime achizitionata de la furnizor reprezinta un cerc vicios pentru producatorii aradeni, care scumpesc produsele pentru a-si mentine societatile pe linia de plutire. In topul scumpirilor sunt produsele din carne si mezelurile, painea si lactatele.
Scaderea leului si cresterea euro continua sa afecteze producatorii, care platesc la randul lor mai mult diverse servicii. In primul rand, materia prima furnizata din import are un pret mult mai ridicat, din pricina evolutiei euro. De asemenea, cheltuielile si facturile tot mai mari ii pun pe acestia in situatia de a se alinia scumpirilor, pentru a face fata. In aceste conditii, de suferit are cumparatorul de rand, care scoate din buzunar mai mult pentru orice produs sau serviciu de care beneficiaza. „Materia prima din care facem produse s-a scumpit, acesta fiind primul motiv pentru care a trebuit sa procedam la cresterea preturilor. Pe langa toate acestea, platim mai mult pentru utilitati, toate aceste aspecte concurand la majorarea preturilor. Ultima scumpire a fost la inceputul lunii decembrie. In perioada urmatoare vom scumpi mezelurile si produsele din carne cu peste 3 %, urmand sa mai majoram preturile in functie de scaderea leului“, sustine Adina Rus, contabila la unul dintre producatorii de mezeluri din Arad. Majorarile la produsele din carne vor depasi 20% la inceputul lunii februarie.
O alta categorie de produse la care scumpirile bat la usa este cea a painii, pretul marindu-se ca urmare a deprecierii leului, a cresterii ratelor la banca, a majorarii salariului minim pe economie la 600 de lei si a majorarilor facturilor de utilitati anuntate. „Furnizorii au scumpit si vor mai scumpi materia prima, fapt care ne va pune in situatia de a scumpi painea. Oricum platim mai mult pentru gaz, telefon si alte utilitati si va fi nevoie de cresteri de pret, asta nu pentru ca vrem profit, ci pentru a ne mentine in conditiile grele actuale“, afirma Lucia Cara, administrator la o societate producatoare de paine din Arad.
Incet dar sigur, preturile lactatelor urca si ele, pana in primavara fiind anuntate majorari cu pana la 10%. „Tot cea ce ne pune in miscare s-a majorat, curentul, combustibilul, euro a crescut, leul a scazut, astfel incat va trebui sa scumpim lactatele. Lipseste un program de reducere a cheltuielilor, aspect pe care toti ar trebui sa il adoptam. Daca leul se va mai deprecia vom creste considerabil preturile“, declara Adrian Vointchi, director executiv ferma zootehnica Pecica. Dupa alimente, sunt anuntate scumpiri de pana la 20% la serviciile de telefonie mobila, si de pana la 15% la abonament cablu tv si internet.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Drumurile, filmate de politisti

Politia va monitoriza cele mai circulate drumuri nationale si cu doua camere mobileInspectoratul de Politie al Judetului Arad a dat startul monitorizarii drumurilor nationale. Doua camere de luat vederi au intrat de ieri in functiune.
Una este montata pe DN 7, in apropierea localitatii Savarsin, iar cealalta se afla in Simand, pe DN 79. Pe langa cele doua camere fixe, pe drumuri vor circula doua camere mobile care vor inregistra viteza de circulatie a masinilor de pe cele doua sosele.
Adrian Lile, seful Politiei Rutiere Arad, ne-a expus procedura care se bazeaza pe imaginile luate de aceste camere de monitorizare: „dupa inregistrarea depasirii vitezei, va fi trimisa o instiintare proprietarului masinii in urma caruia acesta este obligat sa trimita datele celui care a condus masina in ziua si la ora respectiva. Apoi se intocmeste un proces verbal in lipsa, conform legii, care este trimis persoanei care a incalcat regulile de circulatie”. Lile crede ca noul sistem va reduce cu mult numarul evenimentelor rutiere si spera ca, in viitorul apropiat, programul sa se extinda si pe alte drumuri.

A. G. - Jurnal aradean

  • S-a dat startul la reduceri in magazinele de imbracaminte si incaltaminte

A inceput perioada reducerilor la magazinele de imbracaminte si incaltaminteDesi sezonul reducerilor incepe oficial de azi, de cateva zile magazinele de imbracaminte si incaltaminte din Arad isi intampina clientii inca de la intrare cu afise pe care scrie cu litere foarte mari: “Reduceri de pana la 70 la suta!”. Aceasta perioada este favorabila, atat pentru patroni, cat si pentru clienti.
Sezonul de reduceri este cea mai asteptata perioada pentru cei care doresc haine si incaltaminte de calitate la un pret redus. Pentru a vinde marfa din acest sezon si a face loc celei de primavara-vara, comerciantii sunt dispusi sa ofere reduceri de pana la 70%. De cealalta parte, aradenii sunt cei mai multumiti, dat fiind faptul ca isi pot achizitiona haine si incaltaminte cu bani putini. Preturile mai mici cu pana la 70 la suta si lichidarile de stoc au facut ca magazinele sa fie cautate de catre persoane de diferite varste, inca de ieri. Acestia au acum ocazia sa cumpere haine si pantofi la jumatate de pret.
Am descoperit preturi extreme de mici la toate produsele din sezonul toamna-iarna si chiar la unele haine din vara trecuta, care acum se vand foarte ieftin pentru a face loc noilor colectii.
Primul magazin in care am intrat a fost AB Original, situat in zona teatrului. Aici, la raionul pentru femei tricourile, care acum cateva luni puteau fi cumparate cu 40 de lei, costa acum 14,90, bluzele au ajuns de la 45,9 lei, la 15,9 lei. De asemenea, sacourile pot fi achizitionate la pretul de 59,9 lei, fata de 139,9 lei; puloverele din lana au ajuns de la 75,9 lei, la 22,9 lei; gecile, costa acum 59,9 lei, comparativ cu 149,9, in urma cu doua luni. Exista si produse, care au ramas din vara trecuta, al caror pret a fost redus mai mult decat jumatate. Cine doreste sa isi cumpere acum fusta sau pantaloni scurti din blugi, va scoate din buzunar doar 29,9 lei, nu 59,9 lei, cat erau anul trecut. Reduceri mai sunt si la blugi, care pot fi cumparati cu 45,9 lei, nu 109,9 lei, pretul dinaintea soldurilor. Chiar si cordelutele sunt la pret redus, de la 7 lei la 2,9 lei sau caciulile, de la 40 de lei, au ajuns la 9 lei.
Nici barbatii nu au fost uitati, reducerile avandu-i si pe ei in vizor. La raionul cu haine barbatesti, tricourile, care vara trecuta costau 45,9 lei, pot fi achizitionate acum cu 14, 9 lei; solexurile au ajuns, de la 109,9 lei, la 29,9 lei; bluzele din trening, au preturi cuprinse intre 14,9 si 29,9 lei, comparativ cu 59,9 lei, anul trecut. Si camasile se afla in zona reducerilor, pretul lor fiind acum 29,9 lei, indiferent de model, fata de 45,9 lei. Tot in acest magazine am gasit si genti, care au acum pret universal de 15 lei, spre deosebire de cateva sute de lei, cat costau inainte.
Al doilea magazin care ne-a atras atentia prin banner-ul mare pe care sunt afisate reduceri de peste 70 la suta, la pretul hainelor din sezonul trecut, este Terranova. Aici, la raionul pentru femei, am gasit bluze reduse de la 65,9 lei la 39,9 lei, fuste, care inainte costau 55,9 lei, acum pot fi cumparate la jumatate de pret. Puloverele, care inainte de sarbatori costau 79,9 lei, acum pot fi achizitionate cu 39,9 lei. Temperaturile scazute din ultima perioada nu i-a impiedicat pe patronii magazinelor de imbracaminte sa reduca si pretul gecilor, de la 229,9 lei la 79,9 lei. Si la raionul pentru barbati, pretul hainelor a fost redus drastic, acestia pot alege sa cumpere acum bluze, care in urma cu cateva luni, costau 59,9 lei, la pretul de 27,9 lei. Si paltoanele pentru barbati sunt la pret redus, de la 269,9 lei la 119,9 lei. Tot din categoria produselor cu pret redus, se afla si curelele si gentile, care pot fi cumparate acum la jumatate de pret.
Nici magazinele de pantofi nu se dezmint in aceasta perioada si ofera clientilor reduceri de pana la 80 la suta. Unul dintre aceste magazine este Amely, si aici botinele, care acum o luna costau 369 lei, pot fi achizitionate acum cu 249 lei si cizmele au ajuns de la 449 lei la 229 lei. Preturile pantofilor pentru barbati au scazut de la 298 lei la 198 lei si de la 198 lei la 129 lei, in functie de model. Un alt magazin in care sunt reduceri foarte mari la pantofi este situat in centrul orasului. Aici, o pereche de cizme, care putea fi cumparata cu 310 lei, costa acum 90 de lei. La fel este si la Leonardo, unde bocancii pentru femei, care in noiembrie aveau preturi cuprinse intre 249 si 379 de lei, costa acum 179, respectiv 189 de lei. Aici, pantofii barbatesti pot fi gasiti la preturi car variaza, in functe de modelul ales, de la 39 la 89 de lei, comparativ cu perioada sarbatorilor, cand nu se gaseau mai ieftini de 124 de lei.
Pentru ca toate produsele aflate la reduceri sunt disponibile in limita stocului, aradenii au luat inca de ieri cu asalt magazinele din centrul orasului, pentru a cumpara haine si pantofi la jumatate de pret.

Corina Hutan - Observator

  • Zadareni, retrospectiva 2008

La Zadareni administratia locala spera sa finalizeze unele dintre proiectele pe care si le-a propusCu o istorie de peste sase secole, Zadareniul, o localitate totodata tanara in ceea ce priveste statutul sau de comuna, a cunoscut in ultimii patru ani o dezvoltare rapida si benefica pentru locuitorii sai. Straveche vatra de cultura si civilizatie, comuna s-a adaptat treptat noilor vremuri, pastrand in acelasi timp spiritul vechilor locuitori care s-au stabilit in aceste locuri inca de la inceputul secolului al XIV-lea. Realizarile si schimbarile pe care le-a suferit intre timp comuna, se datoreaza in primul rand oamenilor care convietuiesc aici. Pentru ca intr-un final schimbarile benefice pot fi intalnite la tot pasul...
Una dintre cele mai mari satisfactii ale administratiei locale, cele doua cartiere rezidentiale au schimbat fata comunei. Desi statul a oferit cadrul legal necesar, in fapt, din varii motive, nu toate primariile au putut aplica legea respectiva. Ei bine, la Zadareni, una dintre cele mai tinere primarii din judetul nostru, visul a zeci de tineri a fost transformat in realitate.
Una dintre cele mai acute nevoi ale locuitorilor comunei Zadareni a fost rezolvata de catre administratia condusa de Doina Petri. Este vorba mai exact despre acordarea de teren, in folosinta gratuita, tinerilor din Zadareni, in temeiul Legii numarul 15 din 2003.

Primul cartier a bucurat peste 50 de familii
De fapt, primaria Zadareni a initiat doua proiecte, constand in dezvoltarea a doua cartiere rezidentiale.
Loturile de casa pentru primul cartier au fost acordate in urma cu trei ani, cand Consiliul Local a atribuit 60 de parcele. „Prima data am acordat parcele de cate 300 metri patrati, in conformitate cu prevederile legale la acel moment. Astfel am reusit sa oferim famililor de tineri posibilitatea de a-si construi propria lor locuinta“, sustine Doina Petri, primarul comunei si initiatorul proiectelor.
Al doilea cartier rezidential a implinit un an
Cel de-al doilea proiect imobiliar apartinand Zadareniului a implinit deja un an. Este vorba despre cel de-al doilea cartier rezidential infiintat la sfarsitul anului 2007.
Desi a trecut un an de la infiintarea celui de-al doilea cartier, majoritatea celor care au primit un loc de casa si-au ridicat fundatia, iar o buna parte din proprietari au inceput sa-si ridice casa.
„Am ramas profund uimit de numarul celor care au terminat de ridicat fundatia la casa. Dar probabil fiind stimulati de cei care au primit locuri de casa in anul 2006, s-au implicat in acest proiect, pentru ca intr-un final proiectul a fost initiat pentru ei”, a tinut sa sublinieze viceprimarul Zadareniului, Petre Siclovan.
Pentru ca legea prevede ca in decursul unui an de zile de la acordarea terenului respectiv este necesara constructia cel putin a fundatiei, majoritatea celor care au primit un loc au facut imprumuturi din banci.
„In cazul in care intr-un an de zile nu exista macar o fundatie ridicata, Primaria retrage locul respectiv urmand sa acorde altor tineri care sunt pe listele de asteptare”, a adaugat vicele din Zadareni.

Cu un pas mai aproape de zona industriala
Inca din 2004, cand Zadareniul si-a castigat statutul de comuna, autoritatile locale au inteles importanta comunei ca punct strategic pentru viitorii investitori. Privind strategia de dezvoltare, in cei patru ani de existenta ca si comuna, Zadareniul si-a schimbat fata radical.
De la iluminatul public, care la nivelul anului 2004 a costat aproximativ 150 de milioane, pana la implicarea autoritatilor locale in dezvoltarea infrastructurii comunei, dezvoltarea Zadareniului continua intr-un ritm alert. In ceea ce priveste apa si canalizarea, Primaria a reusit sa primeasca fonduri printr-un proiect guvernamental, pentru a aduce apa in comuna.

Fara animale la strada
Cu toate ca in marea majoritate a localitatilor din judetul nostru, oamenii isi lasa in strada animalele pe timpul zilei, Consiliul Local al Zadareniului a hotarat acum patru ani ca acest obicei sa dispara din comuna.
„In 2004, prin Hotararea de Consiliu Local Nr. 24 din 23 septembrie 2004, am interzis depozitarea materialelor de constructii, a utilajelor agricole si a oricaror alte materiale proprietate privata pe domeniul public. Totodata am interzis si lasarea in strada, pe domeniul public, a animalelor si pasarilor de orice fel. Din acest motiv, oamenii au renuntat sa mai tina animale, mai ales ca in momentul de fata marea majoritate lucreaza in Arad, iar pretul furajelor este prea mare”, a concluzionat viceprimarul Zadareniului.
In ceea ce priveste incalcarea celor sase articole din Hotararea de Consililu Local, amenzile sunt cuprinse intre 25 de lei si 750 de lei in functie de contraventie.

Posta noua
In luna august a anului trecut, a avut loc inaugurarea oficiala a noului oficiu postal din Zadadreni, condus de dirigintele Rodica Unc. Petre Siclovan, viceprimarul comunei declara ca amenajarea spatiului destinat postei s-a ridicat la circa 180 milioane de lei vechi, acesta fiind renovat in totalitate. De asemenea, spre satisfactia lucratorilor postali, spatiul a fost dotat cu mobilier nou, in intregime.
Pana la realizarea acestui obiectiv, posta si-a desfasurat activitatea intr-un sediu degradat, impropriu. „Imobilul respectiv a fost retrocedat unui cetatean german, iar din aceasta cauza el nu mai fost intretinut cum se cuvine. Dar acum, in sfarsit, am reusit sa rezolvam si aceasta problema...“, sustine Petre Siclovan.
Zadareniul este una dintre cele mai noi comune din judetul nostru, avand o populatie de 2.400 de suflete.
„Ne bucuram foarte mult ca, in sfarsit, administratia locala s-a preocupat si de soarta noastra. In vechiul imobil aproape nu se mai putea lucra, deoarece a ajuns intr-o stare avansata de degradare“, sustinea la acea data seful oficiului postas Zadareni, Rodica Unc.

In loc de concluzii...
Privind acum in urma, nu putem spune decat ca administratia locala a incercat si incearca sa dezvolte comuna. Pentru 2009, edilii comunei spera sa finalizeze unele dintre proiectele pe care si le-au propus la sfarsitul anului trecut. „Avem in plan constructia unei sali de sport dupa ce anul trecut la jumatatea lunii noiembrie Primaria a emis autorizatia de constructie a acesteia. Totodata, speram sa finalizam lucrarile de constructie a noiii scoli, astfel incat anul viitor elevii sa-si poata desfasura activitatea didactica intr-o cladire noua. Speram sa mai asfaltam niste drumuri din comuna, sa extindem reteaua de canalizare si cea de apa potabila si nu in ultimul rand, imi doresc sa fim sanatosi cu totii, pentru ca intr-un final, asta e cel mai important”, a spus vicele din Zadareni.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]