Stirile Zilei
Vineri, 15 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Pensia-record in Arad: 14.000 lei pe luna!

Directorul Casei Judetene de Pensii - Mihaela Vasil considera ca noua lege unica de pensionare este binevenitaCea mai mare pensie din Arad depaseste 14.000 de lei, in timp ce peste 40.000 de pensionari au venituri cuprinse intre 300 si 500 de lei.
In timp ce unii pensionari se chinuie sa supravietuiasca dintr-o pensie de 300 de lei, altii traiesc mai mult decat bine din pensii de peste 14.000 de lei. Pentru ca s-a creat o discrepanta intre pensiile pe care le primesc varstnicii, conducerea Casei Judetene de Pensii sustine legea unica de pensionare.
„Eu consider ca aceasta lege este foarte binevenita in Romania, pentru ca o parte din pensionari primesc pensia in functie de contributia la bugetul de asigurari sociale, iar altii primesc o pensie stabilita dupa legi speciale si nu au legaturi cu contributia la fondul de pensii. Exista intr-adevar persoane care au activitati deosebite si care ar merita niste indemnizatii mari in momentul pensionarii, dar corect ar fi ca fiecare om, cand ajunge la pensie, sa primeasca o pensie echivalenta cu contributia pe care a adus-o la bugetul de asigurari sociale”, sustine Mihaela Vasil, director Casa Judeteana de Pensii Arad.
Chiar si dupa recalculari, majorari, indexari si alte masuri care sa reduca inechitatile, sistemul public de pensii nu a reusit sa elimine diferentele dintre veniturile pe care le au acesti oameni dupa o viata de munca.
In Arad sunt in momentul de fata 107.399 de pensionari, care beneficiaza de pensie de asigurari si pensie sociala, iar 40.088 dintre ei au pensii cuprinse intre 300 si 500 de lei. Din acest total, numai 14.654 au pensii intre 1001 si 2000 de lei si doar 391 au pensia mai mare de 2000 de lei. Cea mai mare pensie de asigurari sociale este de 5456, iar cel mai mare venit din pensie este de peste 14.000 de lei.
Intre 501 si 1000 de lei primesc lunar un numar de 52.266 de oameni, dintre care 174 sunt agricultori. In ceea ce priveste situatia pensionarilor pe transe de venit pe anul trecut, pana la data de 1 decembrie se inregistrasera un numar total de 169.226 pensionari, dintre care 40.425 se incadrau cu pensii intre 300 si 500 de lei si 567 beneficiau de pensii peste 2000 de lei.
In acelasi timp, Casa Judeteana de Pensii se pregateste pentru organizarea Portilor Deschise, in data de 27 mai, cand aradenii doritori vor avea ocazia sa viziteze locul de munca al tuturor angajatilor de-aici. „Anul trecut, in data de 27 mai am avut inaugurarea noului sediu al Casei de Pensii de pe strada Voluntarilor si impreuna cu colegii ne dorim si vom incerca sa organizam in fiecare an Ziua Portilor Deschise la Casa de Pensii, de fiecare data in 27 mai. Momentan suntem in pregatiri, vom invita oficialitatile, pensionarii, contribuabilii, pe toti cei care doresc sa vada cum lucram noi, cum este fluxul de prelucrare a datelor, arhiva si asa mai departe”, ne-a spus Mihaela Vasil, director Casa Judeteana de Pensii Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Fara oprire in fata Primariei!

Lucrarile din cadrul proiectului BERD vor inchide parcarea din fata PrimarieiLucrarea finantata de BERD reduce cu cateva sute numarul locurilor de parcare in centrul orasului.
Fara masini oprite in Piata Primariei.
Prima banda de circulatie din piata de la kilometrul 0 va ramane libera pentru ca executantul sa poata realiza lucrarile din proiectul finantat din imprumutul de la BERD. Centrul orasului se transforma, pe zi ce trece, intr-un mediu ostil soferilor, cu atat mai mult celor care doresc sa ajunga si sa parcheze in zona centrala. Asta, deoarece ambele parcari situate pe Bulevardul Revolutiei, in zona mediana (intre liniile de tramvai) sunt inchise, efectuandu-se lucrari de reabilitare, iar in viitorul apropiat nici macar cele cateva zeci de locuri ramase in fata Bancii Nationale, respectiv, in fata Palatului Administrativ, nu vor mai face parte din optiunile soferilor, odata cu avansarea lucrarilor in proiectul BERD. Primaria va solicita spijinul Politiei Comunitare, cand va fi cazul, pentru a nu mai permite soferilor sa opreasca in zona.

Se scoate linia de tramvai
Lucrarea din Piata Primariei nu se va putea realiza doar prin inchiderea unei singure benzi de circulatie, astfel, pentru fluidizarea traficului, se impune restrictia de oprire pe prima banda din fata Palatului Administrativ. Potrivit Corinei Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, la inceputul saptamanii viitoare se estimeaza ca executantul lucrarii va incepe scoaterea liniei de tramvai.
„In prima faza, traficul nu avea de suferit, pentru ca se vor face lucrari de demontat linii si de refacut fundatii. Pe urma se va trece la lucrarile de la partea carosabila. Se va scoate asfaltul si se va face pavaj cu placi de granit”. Lucrarea va dura pana la toamna. Corina Draghici nu a putut confirma zvonurile ca, dupa finalizarea lucrarilor, in zona vor disparea si locurile de parcare din fata Primariei.

Parcari inchise
Parcarea mediana din apropierea Primariei a fost inchisa, pentru lucrari, de la inceputul acestei saptamani. Ea nu va fi redeschisa, insa, in curand, deoarece doar betonul care urmeaza sa fie turnat are nevoie de minim 28 de zile pentru a se usca, si pentru a putea permite rularea masinilor.
In ceea ce priveste parcarea mediana din zona cinematografului Dacia, amenajarea este finalizata, insa va mai dura cateva zile, poate o saptamana, pana cand se va permite accesul masinilor. Asta, deoarece mai sunt cateva probleme legate de trecerea peste liniile de tramvai si de accesul in parcare, care vor trebui rezolvate.

S. B. - Jurnal aradean

  • Conducerea TOP vrea mai multe produse traditionale in piete

Pietele aradene sunt pline de marfa din import care nu are calitatea celei autohtonePietele aradene duc lipsa de alimente traditionale, dar si de cele de artizanat.
Acest lucru nu este observat doar de catre aradeni, ci si de conducerea de la Targuri, Oboare si Piete (TOP), care trage un semnal de alarma, deoarece incet, incet se pierde traditia. In piete nu mai gasim mierea produsa de catre aradenii din judetul Arad, nici branza sau smantana, nu mai vorbim de celelalte produse. Acestea sunt inlocuite de produsele de import care au castigat teren in fata celor autohtone.
Pietele aradene, si nu numai, au devenit din ce in ce mai pline de produse de provenienta straina. Pe tarabe se gasesc fructe doar din Spania, Turcia, Grecia. „Zilnic fac piata. In afara de cativa producatori, care vand marar, patrunjel, morcovi sau ceapa verde, nu ai ce sa cumperi sa fie de calitate, fara toate substantele de crestere in ele. Vreau sa cumpar rosii, dar deocamdata nu gasesc decat din alte tari, care nu au nici un gust si mai costa si 7,5 lei kg. Sunt pensionara, nu pot da atatia bani pe ele”, afirma Cornelia Betea.
O alta aradeanca, aflata si ea la cumparaturi afirma acelasi lucru: „Pur si simplu nu stiu ce sa cumpar. Am doi copii minori. Nu pot veni la piata cu ei, deoarece vad fructele viu colorate si din ce in ce mai mari si vor sa le cumpar, desi nu au nici un gust. Prefer sa astept sa se coaca cele de la noi, decat sa dau banii pe cele pline de substante. Anul trecut am cumparat cirese si capsuni doar de la cei din Vladimirescu sau localitatiile apropiate.”
Pietele aradene sunt pline si de produse din Ungaria, cum ar fi carne, fructe, dulciuri si legume. Fenomenul a luat amploare in urma cu cativa ani, pentru ca produsele unguresti aduse cu sacosa sunt mult mai ieftine decat produsele gasite in magazine.

Castiga intermediarii
Reprezentantii TOP doresc sa compartimenteze halele din Piata Mihai Viteazul si Piata Catedralei tocmai pentru a atrage micii producatori, care vor beneficia de conditii de munca decente si de o igiena stricta. „Este foarte trist sa vezi ca in pietele aradene nu se vand produse traditionale. Consider ca mierea, branza sau salamul de Nadlac nu ar trebui sa lipseasca. Mai ales ca sunt produse proaspete. De exemplu, salamul de Nadlac este obtinut fara nici un fel de tratament termic, fara depozitarea in spatii frigorifice, fara ingrediente ori coloranti chimici. De asemenea, doar in Piata Catedralei mai avem cativa comercianti care vand produse de artizanat. Este pacat sa ne pierdem traditia si sa incurajam comertul cu produse din alte tari”, afirma Daniela Sabau, director TOP.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Proiectul „Drumul Vinului”, de peste 56.000.000 de lei, a fost declarat eligibil

Proiectul "Drumul vinului" este declarat eligibil iar durata de realizare a acestuia va fi de 24 de luniProiectul „Drumul Vinului Paulis - Ghioroc - Covasant - Siria”, depus de catre Consiliul Judetean Arad, a fost declarat eligibil, in urma finalizarii procedurilor de verificare a conformitatii administrative. Urmatoarea etapa in cadrul proiectul este aceea a evaluarilor tehnice si financiare.
Proiectul „Drumul Vinului Paulis - Ghioroc - Covasant - Siria ” este depus pe Axa Prioritara 2. Durata de realizare a intregului proiect este de 24 de luni, iar valoarea totala este de aproximativ 56.500.000 de lei, dintre care asistenta financiara nerambursabila 46.455.400 de lei.
Prin intermediul acestui proiect se va moderniza infrastructura rutiera, ce consta in reabilitarea drumului judetean Paulis-Siria, cat si a patru poduri de pe aceasta portiune. In cadrul aceluiasi proiect se afla in lucru si DJ 708C Sambateni - Ghioroc. Si aici se va moderniza infrastructura rutiera, inclusiv pasajul peste calea ferata din localitatea Ghioroc.
Uniunea Europeana asigura finantare inclusiv pentru proiecte care ajuta la pastrarea identitatii nationale, promovarea traditiilor si a datinilor. "Drumul Vinului" este un astfel de proiect, care va dezvolta atat infrastructura cat si potentialul turistic al traseului Paulis - Siria.

C. P. - Observator

  • Retea de canalizare si statie de epurare in valoare de opt milioane de euro

Primarul Pancotei - Iosif Retter doreste ca pana in 2012 orasul sa aiba retea de canalizare in proportie de 100%Pana in 2012, orasul Pancota va avea retea de canalizare in proportie de suta la suta.
Conform declaratiilor primarului orasului, Iosif Retter, lucrarile la sistem vor incepe in toamna aceasta si vor fi finalizate in trei ani. „Orasul Pancota are acum retea de canalizare doar in proportie de 40 la suta. In 2012, localitatea va fi acoperita din acest punct de vedere in proportie de suta la suta”, ne-a spus Iosif Retter.
Tot din toamna va incepe si construirea unei statii de epuare noi, la care se vor racorda si localitatile din apropierea Pancotei: Maderat, Siria, Masca si Galsa. Din informatiile pe care le-am primit de la edilul sef al Pancotei, in total, pentru investitiile la cele doua obiective, se vor aloca aproximativ opt milioane de euro. „Finantarea lucrarilor se va face din fonduri europene. Banii au fost accesati printr-un masterplan apa canalizare, insa la noi in localitate se va lucra doar la canalizare pentru ca reteaua de apa potabila a fost finalizata anul trecut”, ne-a mai declarat primarul.

Nadia Bodran - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]