Ştirile Zilei

Marţi, 15 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Asigurarea locuinţelor, din iulie?!

Asigurarea obligatorie a locuinţei nu se aplică de la Anul Nou, fiind amânată cu şase luniAsigurarea obligatorie a locuinţei nu se aplică de la Anul Nou, fiind amânată cu şase luni.
An nou fără obligativitatea încheierii asigurării pentru locuinţe. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva a trei tipuri de dezastre nu va intra în vigoare de la începutul anului viitor, termenul fiind amânat cu şase luni.
Potrivit Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, „Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor va intra în vigoare la 01.07.2010, termenul iniţial de 01.01.2010 fiind prelungit cu şase luni. Acest lucru s-a datorat măsurilor organizatorice nefinalizate până la această dată, inclusiv construirea şi funcţionarea POOL-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor”. Mai exact, nu s-a reuşit până acum constituirea unei asociaţii a tuturor firmelor de asigurări (n.r.-POOL-ul de Asigurare), care să asigure, potrivit legii, toate locuinţele din ţară.

Clauze
Aplicarea legii este amânată şi deoarece se aşteptau completări legislative la ORDINUL CSA nr. 5/2009, norme metodologice privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie. Cert este că legea a primit deja o serie de critici, chiar şi din partea arădenilor, principala acuzaţie fiind faptul că legea obligă asigurarea locuinţelor împotriva unor calamităţi naturale care au şanse să se producă în cu totul alte zone ale ţării.

Amenzi
În principiu, din iulie, dacă legea intră în vigoare fără prea mari modificări, proprietarii vor fi obligaţi să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor, plătind o primă anuală de 20 de euro, sau de 10 euro, în funcţie de materialele din care aceasta este construită. Legea prevede ca toate persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate o locuinţă să fie obligate să încheie o asigurare obligatorie pentru imobil, în caz contrar fiind prevăzute amenzi între 100 şi 500 lei.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Compania de Transport Public propune cinci trasee noi pentru microbuzele recent achiziţionate

CTP va înfiinţa cinci noi trasee de transport în comun ce urmează a fi deservite de noile microbuzeConsilierii municipali vor aproba, în şedinţa CLM de la sfârşitul săptămânii, înfiinţarea a cinci noi trasee de transport în comun ce urmează a fi deservite de noile microbuze ale Companiei de Transprot Public, achiziţionate recent. Conducerea CTP spunea la momentul achiziţiei că noile vehicule vor fi folosite atât pe trasee deja existente (39 barat: Podgoria - 6 Vânători sau 54: Podgoria - IAS Mureşul), cât şi pe unele trasee noi. Primarul Gheorghe Falcă preciza tot atunci că noile linii de autobuz/microbuz vor deservi zonele din oraş neacoperite de transportul în comun. Din câte se pare, reprezentanţii Primăriei şi cei ai CTP au căzut de-acord, în cele din urmă, asupra înfiinţării a cinci trasee noi:
48. Cartier Micălaca: Piaţa Soarelui ( strada Felix, zona Restaurant “Orizont”) - Blocuri ANL - Selgros - Real
49. Cartier Aradul Nou: str. Economu - str. Constitutiei - Calea Timişorii (staţie în zona “Caraiman”, lângă staţia de tramvai) - str. Ogorului.
50. Centru: Circuit: UTA - Gara CFR - Podgoria - Piaţa Mihai Viteazu (via str. Lacului - Ştefan Augustin Doinaş) - Spitalul Judeţean - UTA.
51. Cartier Gai: UTA - str. Poetului - str. Dunarii (via str. Ştefan Teneţchi) - str. Anton Pann. În zilele de sărbătoare circulă pe traseul: UTA - str. Poetului - str. Dunării - Mănăstirea Gai.
52. Cartier Grădinşte: Circuit: Astra Sector II - str. Războieni - str. Gelu - str. Orient - str. Mierlei - str. B. Deleanu - Astra Sector II (via Petru Rareş).

Punctele de reper din descrierea fiecărui traseu înseamnă staţiile ce vor fi amenajate. Conform lui Sorin Golda, operator programe-Serviciu Exploatare din cadrul CTP, pentru noile trasee de mircobuz mai trebuie obţinute avizele pentru staţii de la Poliţia Rutieră. Nu am putut afla o dată exactă la care noile linii de transport în comun vor deveni operaţionale, însă graficele de circulaţie sunt puse la dispoziţia consilierilor municipali pentru aprobare. Astfel, linia 48 va circula zilnic (inclusiv în zilele de sărbătoare), la un interval de 30 de minute, prima cursă fiind la ora 6.04 (Parc Orizont), iar ultima la 22.04. Linia 49 va circula doar la orele de vârf, dimineaţa între 5.30 şi 8.00 (prima plecare 5.37), şi după-amiaza între orele 13.00 şi 17.00 (ultima plecare 17.03), intervalul de succedare fiind de 30 minute. Traseul care va deservi centrul oraşului, numărul 50, va circula în zilele lucrătoare tot la jumătate de oră, în intervalul 5.45 - 21.45. În zilele de sărbătoare, micobuzul 50 va circula numai între orele 6.00 şi 13.30. Linia 51, fiind mai lungă, va circula la un interval de 40 de minute în fiecare zi, indiferent de variantele de traseu. Prima plecare în cursă (de la UTA) va fi la ora 5.20, iar ultima la 21.20. Linia 52 va avea un program asemănător cu cel al liniei 49, urmând a fi exploatată doar în zilele lucrătoare, la orele de vârf, în intervalul orar: 6.05 - 8.00 şi 13.00-17.05.

Lucian Cozma - Observator

  • Camera de Comerţ a pierdut Registrul Comerţului

Nicolae Băcanu, preşedintele CCIA Arad declară că se va lupta şi anul viitor pentru preluarea Registrului, însă pe un alt traseuDacă la începutul lunii noiembrie, Nicolae Băcanu, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Arad spunea că Registrul Comerţului va reveni acolo unde îi este locul (Camera de Comerţ şi Industrie a României), ieri acesta a declarat cu dezamăgire că acest lucru nu s-a întâmplat.
„Anul acesta lupta pentru revenirea Registrului Comerţului la Cameră a fost o luptă pierdută. Putem declara că a fost un insucces. Deşi, legea care reglementeză acest lucru a trecut prin Parlamentul României nu a fost promulgată de către Preşedintele României. Oricum se va lupta şi anul viitor pentru preluarea Registrului, însă pe un alt traseu. Am pierdut o luptă, dar nu tot războiul”, a spus Nicolae Băcanu. Acesta mai spune că preluarea Registrului Comerţului înseamnă reducerea substanţială a biroctaţiei la înregistrarea firmelor, eliminarea oricărei posibilităţi de fraudare a datelor înscrise şi transparenţa înregistrărilor societăţilor comerciale. De asemenea, preşedintele Camerei a mai afirmat că a fost un an dificil şi din cauza „bâlbâielor politice”, care au agravat criza economică.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Şomerii preferă concediile

Pentru prelungirea şomajului şi pentru mai mulţi bani, şomerii preferă concediile medicalePentru prelungirea şomajului şi pentru mai mulţi bani, şomerii preferă concediile medicale.
În vremuri de criză se găsesc soluţii de criză. Acesta pare a fi dictonul angajaţilor şi şomerilor. Cât despre punerea lui în practică, lacumele legislaţiei în domeniu nu fac decât să dea un imbold celor care vor să profite cât mai mult de sprijinul social: şomajul!
În aceste condiţii cazurile în care un şomer solicită suspendarea temporară a perioadei de şomaj, intrând în concediu medical sunt tot mai multe. „În mod clar s-au înmulţit, în acest an, solicitările şomerilor de a intra în concediu medical”, ne-a confirmat şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Horia Ocolicean. Câţi dintre şomeri sunt însă într-adevăr bolnavi şi câţi profită de neglijenţa legislaţiei, nu se poate ştii deoarece veridicitatea acestor concedii este dată de buna-credinţăa instituţiilor statului.

O problemă generală
Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Arad, Gheorghe Domşa, „legislaţia concediilor medicale nu ne mai dă voie nici nouă şi nici vreunei alte instituţii să efectueze controale la domiciliul beneficiarilor de astfel de concedii. Din păcate a fost exclusă din lege această modalitate de control pe care o foloseam. Mai mult, noi, Casa de Asigurări de Sănătate, nu avem cum să mai verificăm actul medical întrucât formularele pentru concediile medicale ajung la noi după trei-patru săptămâni de la săvârşirea actului medical. Problema concediilor medicale este una generală, nu doar în cazul şomerilor”.
Această „scăpare” a legislaţiei, ce permite întreruperea şomajului pe perioada în care şomerul se află în incapacitate temporară de muncă, vine în sprijinul celor care în ultimele şase luni de muncă au avut salarii foarte mari, cum e cazul directorilor de bănci, sau şefi de servicii.

În top
În ceea ce priveşte numărul de concedii medicale judeţul Arad se află în top. „Raportându-ne la toate celelalte judeţe cu siguranţă că Aradul se va clasa în prima jumătate a clasamentului. Dacă e să fim optimişti, am putea spune că acest număr mare de concedii medicale se datorează şi numărului mare de angajaţi, pentru că cine e angajat beneficiază de concediu medical”, mai explică Gheorghe Domşa.

Cine dă banii
Banii plătiţi pentru concediile şomerilor sunt luaţi din fondul naţional de asistenţă socială, la care cotizează toţi cei care merg zilnic la serviciu. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 158/2005 nu le permite însă, celor de la Casa de Asigurări de Sănătate să verifice dosarele din acest punct de vedere.

A. P. - Jurnal Arădean

  • Crucea Roşie Arad a împărţit cadouri de Crăciun copiilor nevoiaşi

În preajma sărbătorilor de iarnă, fi­liala arădeană de Cruce Roşie a organizat o serie de acţiuni umanitareÎn preajma sărbătorilor de iarnă, fi­liala arădeană de Cruce Roşie a organizat o serie de acţiuni umanitare.
Crucea Roşie Arad a reuşit să aducă un zâmbet de bucurie pentru cei 100 de copii de la Centrul multicultural Curcubeul şi pentru cei 15 copii de la centrul de zi pentru copii, de pe strada Oituz. În această acţiune s-au implicat 10 voluntari ai filialei precum şi delegatul Crucii Roşii Germane de la Traunstein. Nu în ultimul rând, arădenii au făcut donaţii care au fost adunate într-un supermarket arădean. „Mulţumim tuturor persoanelor care au făcut donaţii în bani în supermarketul arădean, suport financiar în valoare de 1.000 lei care a făcut posibilă această acţiune. Dorim să mulţumim tuturor care s-au implicat în realizarea acestor acţiuni, celor care pe tot parcursul anului au fost alături de noi, reuşind astfel să aducem bucurie celor care au nevoie de ajutorul nostru. Filiala Judeţeană de Cruce Roşie Arad urează tuturor arădenilor Sărbători fericite“, a declarat Iudita Cuvineanu.
Acţiunile s-au realizat în săptămâna 7 - 11 decembrie 2009. Copiii au fost plimbaţi cu tramvaiul lui Moş Crăciun iar în final fiecare din ei a primit daruri.
De asemenea, în cursul acestei săptămâni, Crucea Roşie Arad va încheia campania „Banca de alimente“, prin distribuirea de alimente, într-o ultimă tranşă, persoanelor nevoiaşe. Ajutoarele au fost oferite în baza unor anchete sociale la persoanele dezavantajate sociale şi cu probleme financiare.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]