Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Luni, 16 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Berceanu a semnat contractul de finantare pentru Autostrada Arad-Timisoara

Ministrul Radu Berceanu a fost prezent sambata la Arad unde a semnat contractul de finantare pentru Autostrada Arad-TimisoaraPrima lucrare va consta in realizarea centurii Sud-Vest, cu regim de autostrada
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, impreuna cu Gheorghe Falca, primarul Aradului, reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale si constructorii au semnat, sambata, contractul de finantare pentru Autostrada Arad-Timisoara si centura de Sud-Vest a Aradului, in regim de autostrada. Centura de Sud-Vest reprezinta debutul lucrarilor la tronsonul de Autostrada Arad-Timisoara, ea fiind o legatura intre tronsonul Nadlac-Arad si cel spre orasul de pe Bega.
Centura va avea regim de autostrada, urmand sa fie construita cu cate doua benzi pe fiecare sens de mers, proiectate pentru o viteza de 100 km/h. Din proiectul prezentat inainte de semnarea finantarii rezulta ca centura va avea patru intersectii. Arad Nord, care reprezinta intersectia centurii cu DN7 (Nadlac-Arad) este prima, a doua intersectie este Arad-Aeroport, a treia Zadareni (va taia DJ 682 spre localitatea cu acelasi nume) si intersectia Arad Sud, care taie DN 69 (Arad - Timisoara), punct in care va incepe autostrada spre Timisoara. „Am semnat la Arad cu constructorii care au castigat licitatia internationala, contractul pentru realizarea centurii la nivel de autostrada a Aradului si a portiunii de Autostrada Arad - Timisoara. Ambele sunt portiuni din culoarul IV Pan-European. Valoarea lucrarilor se ridica undeva la 150 de milioane de euro si pentru prima data in momentul semnarii, adica acum, avem toate terenurile necesare practic rezolvate. Deci constructorul va primi terenul imediat ce doreste sa se apuce de lucru. De asemenea, avem niste contracte noi care contin etape intermediare pe care daca constructorii nu le respecta pot fi amendati, iar daca nerespectarea depaseste anumite limite putem sa reziliem contractual fara ca cealalta parte sa poata reactiona in justitie. Aceste lucruri ne fac sa credem ca de data aceasta vom respecta termenul care este de doi ani si vom avea o lucrare de calitate fara problemele care au aparut intotdeauna in ceea ce priveste drumurile din Romania” afirma Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor.

Viaduct peste Mures
Unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului il reprezinta viaductul peste Mures care va fi construit in cartierul Faleza Sus. Acesta va avea o lungime de 507 metri, doua benzi de 3,75 metri latime, o banda pentru stationare de urgenta, acostament si parapeti. Podul va fi construit pe piloti forati la 30 de metri adancime.
Constructia centurii va necesita 150.000 tone de asfalt, 330.000 metri cubi de beton, 45.000 tone de otel si 13 km de piloti forati. Reprezentantii constructorilor estimeaza ca lucrarile de constructie vor incepe in luna mai, dupa organizarea de santier.
Lucrarile la centura din Sud-Vestul municipiului Arad vor fi executate de consortiul format din JV FCC Contrucction si Porr Technobau. Ministrul Transporturilor a mai spus ca in Romania a existat o lunga perioada de timp, in care, din motive financiare, lucrurile au mers foarte incet, foarte greu si foarte nemultumitor. Radu Berceanu a mai afirmat ca exista in continuare o problema legata de acordarea contractelor de executie, dar care nu poate fi rezolvata. „Noi avem in continuare o problema nerezolvata, dar, din pacate, nu ne lasa UE sa o rezolvam. Si anume faptul ca pretul cel mai mic este aproape singurul criteriu care conteaza ca sa castigi o licitatie. Atunci constructorii vin cu niste preturi cu care nimeni niciodata nu are cum sa faca lucrarea, decat daca aduce bani de acasa, in plus. El vine cu un pret de dumping ca sa castige bazandu-se pe faptul ca dupa aceea o sa li se dea mariri de pret“, a mai declarat Berceanu.
Semnarea acestui contract permite demararea celei mai importante investitii de infrastructura din regiune. „De aici incolo va veni un moment destul de greu. Doi ani se va lucra in jurul Aradului. Se va trece prin municipiu cu anumite materii prime, de aceea noi vom incerca sa dirijam traficul. In momentul in care aceasta centura va fi realizata cu patru coborari in municipiul Arad, noi putem spune ca ne-am atins scopul de a dirija traficul greu in jurul Municipiului nostru. Cred ca peste 28 de luni, dupa perioada de receptie si verificari, aceasta va fi circulabila, iar eu voi fi acolo sa fiu printre primii care merg cu masina pe autostrada”, afirma Primarul Aradului, Gheorghe Falca.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Bugetul municipiului din acest an este cu 33.000.000 de lei mai mare decat cel de anul trecut

Bugetul municipiului din acest an va fi mai mare decat cel de anul trecutProiectul pentru bugetul municipiului Arad, se afla in aceste zile la transparenta pe site-ul primariei, pentru consultanta. Dupa cum va informam in editia de weekend a cotidianului nostru, bugetul general al municipiului este anul acesta de 530.870.000 de lei, cu aproape 33.000.000 de lei mai mare decat cel de anul trecut. Bugetul local va fi de 326. 600.000 de lei fata de 313.800.000 de lei in 2008). Si bugetul creditelor externe creste anul acesta de la 116.000.000, cat a fost anul trecut, la aproape 160.000.000 de lei, bani care vor fi folositi pentru finantarea proiectelor importante care se desfasoara in Arad.
Cheltuielile de personal vor fi anul acesta de 127.100.000 de lei (106. 000.000 de lei in 2008), cheltuielile de intretinere s-au redus cu 15%, cheltuielile pentru reparatii sunt de 2.420.000 de lei. Subventiile pentru transportul in comun sunt de 6.600.000 de lei (3.500.000 de lei anul trecut), adica 30% din cheltuielile totale de functionare. Subventia pentru energia termica livrata populatiei este si ea de 10.000.000 de lei, iar ratele pentru imprumutul BERD se ridica si ele anul acesta la 10.000.000 de lei. Anul trecut pentru rambursari de credite fusesera alocati 4.200.000 de lei). Pentru intretinerea orasului vor fi folositi aproape 40. 000.000 de lei, cei mai multi (15.600.000 de lei) pentru intretinerea si repararea strazilor, iar suma cea mai mica va fi repartizata pentru alimentari cu apa - 70.000 de lei. Tot aici se incadreaza s sumele care vor fi platite in perioada lucrarilor BERD pentru transportul in comun cu autobuzele: 1.400.000 de lei.
Fondul de rulment in valoare de 13.000.000 de lei se va utiliza pentru acoperirea unor goluri de casa, respectivpentru realizarea unor investitii precum construirea unei sali de clasa, restaurarea si reamplasarea Monumentului „Sfanta Treime” din piatra, amenajarea Strandului „Neptun”, utilitati in zona de locuinte Micalaca Est, modernizarea iluminatului public, punerea in valoare a Parcului Reconcilierii.
Politia Comunitara va consuma si ea 5.500.000 de lei, pentru sanatate se vor repartiza 361.000 de lei (936.000 de lei anul trecut), pentru cultura, recreere si religie - 20.404.000 de lei.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” va primi in acest an aproape 3.000.000 de lei 3.500.000 anul trecut), Teatrul de Marionete - 1. 414. 000 de lei (1.575.000 de lei in 2008), Filarmonica de Stat - 4.650.000 de lei. Casa de cultura a municipiului va obtine si ea 1.700.000 de lei. Pentru consolidarea si restaurarea monumentelor istorice se vor folosi 153.000 de lei, iar pentru sport au fost repartizati 700.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • CAS a crescut la 31,3%

Mihaela Vasil anunta cresterea la 31,3% a cotei de contributie la asigurarile socialeIncepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009, cota de contributie de asigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca a crescut de la 28% la 31,3%.
Dat fiind ca in luna februarie au fost efectuate plati catre bugetul asigurarilor sociale de stat reprezentand contributie de asigurari sociale calculata prin utilizarea in mod legal a cotei de contributie in vigoare la data platii, in situatia asiguratilor sistemului public pe baza de declaratie de asigurare sau contract de aigurare sociala, cota de contributie de 31,3% se aplica incepand cu luna martie 2009.
Termenul de plata a CAS este pana la sfarsitul lunii pentru luna in curs.
„Persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare sociala care au platit contributia de asigurari sociale anticipat, pe mai multe luni, trebuie sa stie ca incepand cu luna martie 2009 obligatia de plata este mai mare si, in consecinta, trebuie sa achite diferenta de cota de contributie” - atrage atentia Mihaela Vasil, director al Casei Judetene de Pensii Arad.

D. D. - Jurnal Aradean

  • Revolutie in sistemul de invatamant aradean - After school si scoala de vara pentru elevii aradeni

La Scoala Generala "Aron Cotrus" se doreste implementarea unui pachet de servicii de tip after schoolVacanta de vara nu mai reprezinta un calvar pentru parintii care nu au cu cine sa-si lase copiii cat sunt la serviciu. Scoala Generala „Aron Cotrus“ a realizat un proiect prin care se doreste implementarea unui pachet de servicii tip after school, ce urmeaza a se desfasura dupa programul scolar zilnic.
De asemenea, in vacanta mare ei vor putea veni la scoala in mod normal. Initiativa se adreseaza copiilor ai caror parinti nu au cu cine sa ii lase pe perioada vacantei.
Conducerea scolii a realizat un sondaj de opinie printre parinti, majoritatea fiind deschisi unui astfel de proiect. Programul after school include: activitati de asistenta, sprijin, indrumare, coordonare pentru realizarea temelor pentru acasa; activitati de aprofundare a materiei la diverse discipline; activitati sportive; activitati extrascolare, recreative, la alegerea elevului, desfasurate intr-un cadru organizat; servirea mesei (la cantina scolii); transportul elevilor de la domiciliu la scoala si retur; supraveghere continua asigurata de personal didactic calificat.
Rezultatele studiului arata ca aproximativ 62% din parintii elevilor se dovedesc a fi interesati de activitatile „after-school”, din diverse motive: fie parintii lucreaza pana dupa-masa tarziu sau pana seara si copiii raman nesupravegheati dupa terminarea orelor de curs, fie nu au timp sa se ocupe de fiecare copil in parte din cauza activitatilor casnice, fie nu au competentele necesare pentru a-i sprijini, ajuta, indruma in efectuarea temelor.
„Activitatile de indrumare si coordonare pentru realizarea temelor sau pentru aprofundarea materiei la diverse discipline se dovedesc a fi o alternativa viabila si avantajoasa la sistemul de pregatire suplimentara in particular (meditatii). Disciplinele de invatamant la care se solicita aprofundari sunt: matematica, limba romana, limba engleza, informatica, geografie si istorie“, declara prof. Daniel Tocoian, directorul scolii.

Cursuri de bune maniere
In ceea ce priveste activitatile sportive sau cele extrascolare, recreative, majoritatea parintilor doresc ca elevii sa participe, dupa orele de curs, la cursuri de insusire a bunelor maniere, la ore de arta decorativa, desen, pictura, ceramica, la dansuri populare, dans sportiv, dans modern, la cursuri ce au ca tematica cultura si civilizatia engleza, franceza, italiana si la fotbal. „Toate activitatile urmeaza sa se desfasoare in intervalul orar 13-14 si 16-17, pe grupe de cate 5-10 elevi (in functie de varsta sau de nivelul achizitiilor), sub asistenta si indrumarea unui personal didactic calificat. Programul de „after-school” este facultativ, optional si flexibil, parintii putand alege pachete de servicii diferentiate in functie de nevoile copiilor“, sustine prof. Sabin Chintoan, director adjunct.
Programul de „after-school” este destinat tuturor elevilor de gimnaziu, indiferent de scoala in care invata, putand beneficia de serviciile after school si elevi din afara Scolii Generale „Aron Cotrus”.

Scoala de vara
Programul se doreste a fi extins si printr-un pachet de servicii de tip „Scoala de vara”, care cuprinde activitati educative si distractiv-recreative, desfasurate intr-un interval orar mai larg (9-16), in timpul vacantei de vara. Activitatile Scolii de vara vizeaza atat elevii din ciclul primar, cat si cei din ciclul gimnazial, indiferent de scoala de provenienta.

Costuri
Intregul cost al acestui proiect este sustinut din banii parintilor. Astfel, pentru after school, serviciul de dupa masa, parintii vor plati pentru un copil suma de 15 lei pe zi. Pentru scoala de vara, o zi intreaga va costa 20 de lei. Daca se doreste renuntarea la masa, atunci preturile se reduc la jumatate.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Primarul Sofronei, Ioan Babau investeste in invatamant, sanatate si cultura

Primarul Ioan Babau are ca prioritate finalizarea in acest an a proiectelor deja inceputePrintre proiectele pe care actualul primar de la Sofronea, Ioan Babau, le are pentru acest an este si acela de a construi o capela mortuara in incinta cimitirului, o sala de sport, patru sali de clasa la scoala generala dar si multe alte proiecte legate de sanatate si cultura.
Primele proiecte ale primarului Ioan Babau sunt legate de lucrarile incepute, pe care doreste, neaparat, sa le finalizeze in acest an. Unul dintre acestea ar fi finalizarea reparatiilor la caminul cultural, care, de anul trecut, a intrat in reabilitare totala, beneficiaza de instalatie electrica, instalatie de racire, acoperis reparat. In incinta Caminului Cultural au fost facute grupuri sociale interioare si exterioare, precum si o biblioteca si o magazie la exteriorul cladirii. O alta lucrare inceputa deja este capela de la cimitirul din Sofronea, in valoare de 2 miliarde de lei, bani care provin din bugetul local al comunei, acest obiectiv fiind prevazut a se realiza inca de anul trecut. „Lucrarea va fi terminata in 60 de zile, doar timpul sa fie favorabil, care nu ne-a prea lasat sa muncim pana acum”, spune Ioan Babau, care a inteles urgenta realizarii ei, cu atat mai mult cu cat discutii pe aceasta tema s-au purtat in randul localnicilor de multa vreme. Astfel, inca de anul trecut s-au facut toate demersurile necesare pentru ca lucrarile de construire sa poata demara cat mai repede iar acest lucru s-a si intamplat dupa cum ne-a relatat chiar el. Constructia va avea doua incaperi: una pentru depunerea defunctului si una in care familia si apropiatii sa-l poata priveghea si sa-i poata aduce un ultim omagiu. De asemenea va exista si un grup sanitar dublu: unul pentru femei si unul pentru barbati, dotat dupa normele actuale, cu apa curenta si canalizare. Dupa, este normal, capela va fi conectata la curent electric si poate chiar va fi amenajata o platforma betonata, cu un acoperis protector pentru zilele insorite sau ploioase. O alta lucrare inceputa inca de anul trecut este amenajarea a patru sali de clasa, la Scoala Generala 2 din Sofronea, in valoare de opt miliarde de lei. „Anul trecut am turnat doar fundatia pentru cele patru sali de clasa si speram sa primim, cu ajutorul Ministerului Invatamantului si Cercetarii si cele sase miliarde de lei de care mai avem nevoie, pentru ca invatamantul sa se desfasoare intr-un singur schimb. E mai bine sa ii punem pe copii in schimbul de dimineata, pentru ca astfel ar putea fi supravegheati mai bine de profesori si director si, ar fi mult mai in siguranta”, explica primarul Sofronei. Daca amenajarea celor patru sali va fi finalizata, se va imbunatati si problema transportului, dat fiind faptul ca la scoala din Sofronea invata si copii din Utvinis si Sanpaul, care sunt adusi la scoala cu un microbuz de la minister, de foarte buna calitate. Anul trecut, pentru a nu distruge microbuzul, Primaria a hotarat ca ar fi bine ca drumul comunal 108 sa fie asfaltat, lucrare care a ajuns la suma de 30 de miliarde de lei. „Lucrarea a fost dusa la final, desi destul de multi de la Consiliul Judetean s-au indoit de finalizarea ei. Firma romano-austriaca cu care am avut contract a venit cu utilaje, a lucrat si noaptea”, spune Ioan Babau. Primarul din Sofronea are in plan sa construiasca un parc de 8000 de mp, in fata primariei, proiect care a fost depus la Ministerul Mediului, la sfarsitul lunii august, dar, „se pare ca acest proiect a fost pus bine de vechiul ministru dar avem speranta ca cineva le va mai verifica odata, pentru ca este complet. Am depus in prima sesiune, in ianuarie si au fost niste lipsuri, asa ca a trebuit sa facem niste completari si probabil din aceasta cauza se intarzie cu verificarea lui”, explica Ioan Babau. Unul dintre proiectele la care primarul Sofronei tine cel mai mult este construirea unei sali de sport, lucrare pe care o are in plan inca din anul 2004, „cand eram considerati fruntasi, schimbarile politice au facut sa ajungem in coada listei, printre ultimii din judet care vor avea sala de sport. Am ajuns la faza in care trebuie doar sa predam amplasamentul”. Pe masura 322 se doreste inceperea lucrarilor pentru canalizarea unei parti din Sofronea si a unei strazi din Sanpaul pana in Gai, dat fiind faptul ca Sofronea va fi legata de statia de epurare din Gai. „A fost depus acest proiect dar l-am retras dintr-o neintelegere dar acum vom demara o actiune pentru a mari intravilanul. Suntem insa mandri ca a fost aprobat planul urbanistic”, explica primarul. Locuitorii din Sofronea se mai pot lauda ca au o strada noua si ca Primaria doreste alimentarea cu apa „mai ales ptentru ca locuitorii din Sofronea au apa 100%”. Ioan Babau ne-a spus ca pune mare pret pe invatamant, cultura si sanatate, motiv pentru care anul trecut a reabilitat dispensarul, chiar daca nu apartine de primarie, pentru ca cetatenii sa beneficieze de cele mai bune conditii. De asemenea, Primaria s-a ocupat de intretinerea strazilor din comuna, pe care le repara periodic. La fel ca in alte localitati, si in Sofronea exista un serviciu de salubritate, ceea ce inseamna ca o masina vine dupa gunoi o data pe saptamana, pentru a se pastra curatenia. „Avem si iluminat public, la fiecare stalp exista un bec, pe care il schimbam de fiecare data cand se arde. In Sofronea s-a investit foarte mult in invatamant sanatate si cultura si pentru a reusi sa realizam tot ce ne-am propus avem nevoie fonduri, pentru ca altfel e foarte greu si nu se poate”, a incheiat primarul Ioan Babau.

C. H. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]