Stirile Zilei
Joi, 16 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Buget primenit din indisciplina

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar a adus contributii importante la bugetul localPeste 100.000 de lei au fost incasati din amenzile la parcare si din ridicari de masini.
Soferii care nu si-au platit parcarea sau care au parcat neregulamentar au contribuit la bugetul local cu sume impresionante. Numai in primul trimestru al acestui an, s-au incasat la buget 111.500 lei, bani reprezentand amenzile platite de soferii indisciplinati.
Taxa de parcare in zona centrala nu a prea fost luata in seama de soferi. Potrivit informatiilor furnizate de Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, s-au aplicat, in trei luni, nu mai putin de 2.230 de amenzi pentru neplata contravalorii tichetului de parcare.

Sute de ridicari
Serviciul de ridicari vehicule din cadrul Primariei a operat, impreuna cu echipaje ale politiei aradene, nu mai putin de 223 de ridicari de masini parcate neregulamentar. Dintre acestea, niciuna nu a ramas abandonata la depozitul de masini, din cartierul Micalaca. In ceea ce priveste vehiculele abandonate sau fara stapan, pana acum, s-au intocmit 173 de procese verbale de constatare. Potrivit reprezentantilor Primariei, doar una dintre ele nu a fost revendicata de proprietar.

Ocolesc legea
Aproape 100 de masini abandonate pe strazile municipiului, sau fara stapan, sunt in prezent pe strazi si luate in evidentele serviciului Primariei. „In prezent, sunt in lucru, in procedura de identificare, 47 de masini abandonate (fara numere de inmatriculare) si 38 de autoturisme fara stapan (cu numere expirate sau inmatriculate in alte tari)”, spune Draghici.
Cu toate acestea, este posibil ca nu toate autoturismele sa fie efectiv ridicate dupa finalizarea documentatiilor si a verificarilor. „Procedura este destul de lunga. De multe ori, cei care primesc somatii isi muta autoturismele, fapt care impiedica ridicarea lor de pe domeniul public”, declara Corina Draghici.

Persoanele cu handicap au gratuitate
Persoanele cu handicap beneficiaza, pe raza intregii tari, chiar si in strainatate, de parcare gratuita, pe baza unei legitimatii. Legitimatiile se acorda pentru persoana, nu pentru autovehicul. Incepand din 1 mai, legitimatia-card va fi singurul document pe baza caruia autovehiculele conduse de (sau transporta) persoane cu handicap vor beneficia de parcare gratuita. Legitimatiile se pot ridica pana in 30 aprilie de la Serviciul Administrare Parcari, pe Revolutiei 50.

S. B. - Jurnal aradean

  • Aradul primeste peste 11 milioane de lei pe proiecte

Nicolaie Iotcu spune ca suma primita va permite continuarea investitiilor in infrastructura si deschiderea unor noi proiecteJudetul Arad primeste peste 11 milioane de lei pentru continuarea anumitor proiecte incepute si pentru demararea altora noi, in baza unei Hotarari de Guvern.
Banii sunt destinatii alimentari cu apa, introduceri canalizarii, construirii de podete si de punti pietonale. Alocarea acestei sume judetului Arad pentru proiecte vine dupa o perioada in care, judetul a fost vitregit din punct de vedere al finantarii, motiv pentru care o serie de investitii si lucrari au fost oprite.
Prin hotararea guvernarii, Aradul beneficiaza de 11.806.000 de lei, pentru continuarea proiectelor demarate prin Ordonanta 7/2005 si pentru demararea altor lucrari noi. „Judetul Arad a trecut peste perioada neagra in care a fost «pedepsit » de Guvernul Tariceanu si au fost oprite toate investitiile. Fostul Guvern a avut o atitudine ostila fata de locuitorii Aradului pentru ca ei sunt beneficiarii acestor investitii, nu oamenii politici. Am constatat ca prin aceasta finantare putem continua investitiile in infrastructura si se pot deschide noi proiecte“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu.
Acesta a subliniat ca scoaterea de pe lista a Aradului, in ceea ce priveste finantarea proiectelor a avut un impact negativ asupra tuturor cetatenilor si a mediului economic. „Au avut de suferit atat cetatenii cat si mediul economic pentru ca unele firme nu au fost platite pentru lucrarile efectuate si au intrat in colaps financiar“, a precizat acesta. In acest sens, din suma totala de peste 11 milioane de lei vor continua lucrarile in ceea ce priveste retelele de canalizare in localitatile Almas, Cil si Radesti, pentru alimentarea cu apa a localitatii Vasile Goldis, constructia si extinderea sistemelor de canalizare a apei in comuna Gurahont, alimentarea cu apa in sistem centralizat a satelor Halmagel, Tarnavita, Tohotesti, extinderea retelei de apa si canal menajer din zona periurbana Radna, orasul Lipova, alimentarea cu apa a localitatii Sambateni, extinderea sistemului integrat de alimentare cu apa din Socodor, canalizarea, statia de Epurare din comuna Vinga si multe alte investitii demarate in judet.
Presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu a mai precizat ca se va pune accent pe reabilitarea drumurilor judetene, indeosebi pe acoperirea gropilor.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Expo Arad va gazdui saptamana viitoare 12 misiuni diplomatice, dar si doua targuri - Gardenia si Estival

Expo Arad International va gazdui saptamana viitoare Salonul Consulatelor si doua targuri - Gardenia si EstivalExpo Arad International va organiza saptamana viitoare, in perioada 24 - 26 aprilie, doua manifestari expozitionale: Gardenia - expozitie de flori, unelte, utilaje pentru gradinarit si amenajari peisagistice, aflata la a X-a editie, Estival - targ de turism, a VII-a editie, dar si Salonul Consulatelor, aflat la cea de-a doua editie.
Peste 55 de firme din Romania, Ungaria si Germania vor veni in intampinarea vizitatorilor cu diverse oferte de vacanta si posibilitati de amenajare a spatiului verde, expunandu-si produsele atat in incinta pavilionului A, cat si pe suprafata expozitionala exterioara. „Fie ca sunt in cautarea unor destinatii exotice de vacanta sau isi doresc o oaza de relaxare in propria locuinta, vizitatorii au posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de produse si servicii”, ne spune Gabriela Bora, organizatorul celor doua targuri.
Astfel, Targul Estival propune: agentii de turism, tour operator, excursii in tara si in strainatate la Palma de Mallorca, Malta, Egipt, Tunisia, Turcia, Spania, Croatia, Creta, zboruri in Antalya, Turcia, Spania, Grecia, Tunisia sau Salonic, bilete de avion pentru toate directiile, transferuri aeroport, circuite turistice si pelerinaje in toate zonele tarii, statiuni termale.
Gardenia vine cu urmatoarele categorii de produse si servicii: flori naturale in ghivece, rasaduri, arbori si arbusti ornamentali pentru exterior, flori pentru amenajat balcoanele, terasele, interiorul de la blocuri, materiale dendrologice pentru parcuri si gradini, seminte de flori, iarba, scoarta de copac naturala si colorata, unelte si utilaje pentru gradinarit (gatere, fierastraie mecanice, masini de tuns gazon, pompe de stropit, furtune, aspersoare), gradinarit peisagistic (arhitectura peisagistica), flori si arbusti pentru amenajat spatiile verzi de la casa, iazuri ornamentale, sere, sisteme de umbrire/irigare, climatizare, ingrasaminte, lana minerala.
Atmosfera de vacanta va fi intregita de dansurile si recitalurile sustinute de ansamblurile folclorice regionale, partenerii acestor evenimente fiind Centrul Cultural Judetean Arad si Consiliul Judetean Arad.
Targul de turism ESTIVAL este sustinut si de Ministerul Turismului, care va fi prezent pe toata perioada evenimentului cu stand. De asemenea, participantii la evenimente pot castiga marele premiu, oferit in cadrul targului Estival ce consta intr-o excursie de o saptamana in Grecia.

12 delegatii diplomatice vor fi prezente la Arad
Cea de-a doua editie a Salonului Consulatelor din Romania se va desfasura in data de 24 aprilie, la Expo Arad International, in pavilionul A, reunind nu mai putin de 12 misiuni diplomatice, printre care aminitim: Sebia, Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria... Consulatul Moldovei a fost printre primul care a confirmat prezenta, insa datorita problemelor din tara vecina, delagatia nu va mai veni la Arad
„Scopul acestui Salon este de a pune in contact administratiile locale din judetele Arad, Satu Mare, Bihor, Timis, Caras Severin si Hunedoara cu consilierii economici de pe langa Ambasadele sau Consulatele Generale si Onorifice din Romania. Propunerile de proiecte de infrastructura majora - canalizari, apa, drumuri, poduri, alimentari cu apa, gaz, terenuri, spatii de vanzare sau inchiriat, atragerea de investitori straini, hale industriale - pot fi prezentate atasatilor economici de pe langa Ambasadele sau Consulatele Generale prezente la Salon”, ne explica Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International. Rolul acestor reprezentanti economici este de a gasi parteneri sau investitori la solicitarile pe care Primariile le prezinta.
Organizarea simultana a targului de turism Estival si a Salonului Consulatelor reprezinta un bun prilej pentru cetatenii din zona de vest a Romaniei sa vina in contact cu oportunitatile turistice ale tarilor participante la acest salon.
In data de 25 aprilie, intre orele 11 si 12 va avea loc Information Day - intalnire cu caracter informativ asupra posibilitatii de recuperare a TVA-ului, iar incepand cu ora 12 va fi sustinut un seminar despre programele de finantare europeana.

Simina Roz - Observator

  • Volume inedite la Arta si Multimedia

Colectia sectiei de Arta si Multimedia a Bibliotecii Judetene A.D. Xenopol s-a imbogatit cu mai multe volume inediteMai multe volume inedite au imbogatit de curand colectia sectiei de Arta si Multimedia a Bibliotecii Judetene A. D. Xenopol Arad. Este vorba de mai multe albume achizitionate de curand, ultime aparitii editoriale.
Asa cum ne asigura bibliotecarul Marius Lugojan, majoritatea dintre acestea se inscriu in cele mai noi tendinte ale cititorilor, tot mai preocupati in ultima vreme de moda, de istoria modei si a vestimentatiei, dar si de artele vizuale in general. Ne-a retinut in mod special atentia o enciclopedie in doua volume intitulata „A History from the 18th to the 20th Century”. Aparuta la Editura Taschen lucrarea este o incursiune fascinanta prin tendintele vestimentare din ultimele trei secole. Se pare ca genul acesta de carti sunt tot mai dorite de catre public. „Ne sunt solicitate de catre studentii la arte, care au nevoie pentru bibliografie, dar si de catre angajatii teatrului, care doresc sa se inspire pentru atmosfera sau costumele din anumite spectacole”, ne marturiseste Marius Lugojan.
Un alt volum inedit este „Catalogul timbrelor postale romanesti” de Mircea Gheorghe Manole. Structurata pe doua volume: 1858-1947 si 1948-1989, lucrarea este aparuta la Editura Zimbrul Carpatin. „Este prima oara in perioada post-decembrista cand am avut ocazia sa achizitionam o astfel de lucrare. Aveam deja cereri din partea cititorilor, mai ales a celor pasionati de colectionarea de timbre, insa demult nu s-a mai publicat ceva asemanator”, ne asigura Marius Lugojan.
Alte volume intrate de curand in inventarul sectiei de arta a Bibliotecii „A. D. Xenopol” sunt „Feminitatea in arta: Studiu asupra esteticii corpului feminin” de Marcel Barriere aparut in romaneste la Editura Semne din Bucuresti, un dictionar de teatru liric intocmit de Grigore Constantinescu si intitulat „Splendorile operei”, aparut la Editura Didactica si Pedagogica. La acestea se adauga volume dedicate diferitelor curente in arhitectura, o istorie a operei italiene intitulat „Opera italiana in capodopere”, scrisa de Alexandru Emanoil si aparuta la Editura Belcanto, mai multe ghiduri de initiere in tainele desenului aparute la Editura Aquila din Oradea, „Mica metoda de pian” de Maria Cernovodeanu, reeditare realizata de Editura Muzicala din Bucuresti si multe altele.
Mai ramane doar ca aceia dintre dumneavoastra care sunt interesati de domeniile amintite sa-si foloseasca in mod constructiv zilele libere din preajma sarbatorilor si sa-si faca timp sa rasfoiasca volumele mentionate. Singura conditie ce trebuie indeplinita este aceea de a detine un permis de intrare la sala de lectura. De mentionat ca Biblioteca Judeteana „A.D. Xenopol” functioneaza in aceasta perioada dupa orarul obisnuit, mai putin in zilele de 18 si 20 aprilie, care sunt zile libere.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Petru Antal, primarul orasului Pecica: „In acest mandat ma voi stradui, suta la suta, sa indeplinesc toate prioritatile si sa rezolv toate problemele orasului”

Interviu cu primarul orasului Pecica - Petru AntalNoul primar al orasului Pecica, Petru Antal, a primit un larg vot de incredere din partea pecicanilor la alegerile din 29 martie. Antal atribuie acest succes reputatiei pe care a reusit sa si-o cultive in oras, pe parcursul celor noua ani in care a lucrat in administratia locala, in pozitia de viceprimar sau, recent, de primar interimar. Mai mult, Petru Antal spune ca va ramane acelasi om deschis si abordabil, chiar daca resposabilitatile lui vor fi mult mai mari.

- Domnule primar, ati avut emotii mari in campania electorala?
- Emotii mari nu am avut, fiindca lucrez in administratie de noua ani si am invatat foarte multe. Am considerat ca oamenii sunt suficient de maturi sa ma aleaga pe mine, avand in vedere experienta mea de doua mandate in functia de viceprimar, dar si pe cea de cinci luni in functia de primar interimar, perioada in care cred ca m-am descurat foarte bine. Totusi va marturisesc ca am avut putine emotii, pentru ca pana nu se numara voturile, nu ai de unde sa stii ca vei fi ales. Campania electorala a tinut doua saptamani, dar pecicanii stiu ca eu intotdeauna m-am straduit sa le satisfac doleantele si sa le rezolv problemele. Am sperat ca activitatea mea sa se fructifice in voturi si asa s-a intamplat. Le multumesc pentru aceasta tuturor pecicanilor pentru incredere.

- Este mai greu sa fii primar ales, decat interimar?
- Bineinteles ca este mai greu, mai ales ca primarul interimar indeplineste o functie pe o perioada determinata, iar cand esti ales de locuitorii orasului si a satelor apartinatoare, mai ales cu 65 la suta cum e cazul meu, iti da o credibilitate si putere, dar si o responsabilitate maxima. Esti obligat sa indeplinesti toate dorintele oamenilor pentru ca ai fost ales de ei.

- Dupa doua mandate de viceprimar, acum ati facut pasul spre locul intai din Primaria Pecica. Cum vedeti diferenta dintre cele doua functii?
- Viceprimarul are rolul de a lucra pe mai multe terenuri, in aceasta pozitie ai mai mult de lucru cu oamenii, trebuie sa te ocupi de problemele mai marunte cu care se confrunta localitatea. In cazul functiei de primar, aici putem vorbi deja de toata responsabilitatea pe care o ai asupra orasului si a satelor apartinatoare. Primarul este primul om din oras si raspunde de tot, si de viceprimar si de tot ce se intampla in localitate.

- Ati afirmat, intr-un interviu oferit anterior ziarului nostru, ca pecicanii obisnuiau sa va viziteze la Primarie chiar si la ore mai tarzii, daca vedeau masina in fata institutiei. Veti mai avea timp pentru ei?
- Da, chiar se intampla si acum! Chiar intr-o zi, saptamana trecuta am plecat tarziu de la Primarie si pe la sase-sapte seara inca ma mai cautau oamenii. Vedeau masina mea si intrau cu fel de fel de probleme. Saptamana aceasta va depune juramantul si viceprimarul, care va fi tot de la PDL, actualul consilier local Miodrag Stoianov, iar eu ii voi transfera unele dintre responsabilitatile mele. Eu voi incerca sa-mi fac treaba si mai departe tot asa de bine, voi fi in continuare deschis fata de oameni, dar sunt anumite probleme pentru care sunt nevoit sa le cer intelegerea si sa le discute cu domnul viceprimar. Toti pecicanii vor fi bineveniti in audienta la orice ora, dar trebuie sa inteleaga ca vor fi anumite probleme pe care viceprimarul va trebui sa le satisfaca.

- De ce v-ati ocupat cu prioritate in aceste doua saptamani, de cand sunteti primarul ales al Pecicai?
- De cand am fost ales primar, in 29 martie, ne-am straduit sa facem cateva lucruri importante, cel mai insemnat fiind pregatirea si votarea bugetului local, joia trecuta. Pot sa spun cu multumire ca bugetul local al orasului Pecica a crescut cu aproximativ 8 la suta fata de anul trecut. Sunt multe localitati in care bugetul pe 2009 a scazut fata de anul trecut, insa la noi a crescut de la 17.800.000 lei noi, la 19.200.000, ceea ce inseamna mai mult cu aproximativ 8 la suta. In conditiile in care este aceasta criza economica, nu numai la noi in tara, ci in toata lumea, spun ca bugetul este foarte bun. Sigur ca avem o mare responsabilitate in a cheltui banii in mod economic, sa putem spune la sfarsitul anului ca am facut niste economii si sa ne mandrim cu acest lucru pe timp de criza.

- Care sunt obiectivele din orasul Pecica, prinse in bugetul de anul acesta?
- Noi avem multe proiecte, dar cele mai importante sume se vor duce spre dezvoltarea urbana, adica modernizarea de strazi, troturare, curatirea santurilor, amenajarea de spatii verzi si parcuri. O suma consistenta va fi alocata scolilor si gradinitelor, pe care nu le uitam in niciun an, pentru ca trebuie sa investim in viitorul tinerilor care mai tarziu vor conduce orasul Pecica spre un viitor foarte bun. As mai dori sa amintesc suma consistenta alocata pentru intocmirea proiectelor ce se vor depune la Uniunea Europeana. Trebuie sa stim ca aceste proiecte sunt finantate aproape in intregime de Uniunea Europeana si nu sunt rambursabile, deci banii nu trebuie dati inapoi. De aceea ne-am axat pe aceste proiecte, dintre care doua vor fi de dimensiuni foarte mari. Unul dintre ele este de 14 milioane de euro, bani folositi pentru introducerea apei si a canalizarii in Pecica, Turnu si Sederhat, iar al doilea va fi de 6,2 milioane de euro si se va axa pe dezvoltare urbana:asfaltari de strazi, trotuare, piste pentru biciclisti, betonarea santurilor si multe spatii verzi.

- Care ar fi mesajul dumneavoastra pe care ati dori sa-l transmiteti pecicanilor, acum la debutul dumneavoastra in functia de primar?
- Vreau sa le multumesc tuturor care m-au votat in 29 martie si au avut incredere in mine. Mi-au acordat votul si promit ca nu ii voi dezamagi. In acest mandat ma voi stradui, suta la suta, sa indeplinesc toate prioritatile si sa rezolv toate problemele orasului Pecica si a satelor apartinatoare. In acelasi timp, doresc sa le multumesc pentru sprijinul acordat prietenilor mei parlamentari, Iustin Cioca si Constantin Igas, locuitori ai orasului Pecica. Ii asigur pe pecicani ca vom continua sa lucram in echipa pentru binele lor. Nu in ultimul rand, permiteti-mi sa le urez tuturor pecicanilor sa aiba parte de sarbatori fericite si multe bucurii.

Lucian Cozma - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]