Ştirile Zilei

Marţi, 16 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Investiţii mai puţine, şomeri mai mulţi, iar profitul din comerţ creşte „timid“

Numărul arădenilor care au ajuns şomeri a crescutNumărul de şomeri s-a dublat în Arad faţă de anul 2008
De la începutul acestui an, deficitul financiar şi-a pus drastic amprenta asupra judeţului Arad, un adevăr care se reflectă la modul cel mai real în datele obţinute de la Direcţia Judeţeană de Statistică Arad. În ceea ce priveşte câştigul salarial şi forţa de muncă, criza financiară nu a cruţat nimic. Există şi câteva domenii care, începând din luna aceasta pot fi considerate prospere, în contextul economic actual.
Pentru început, până la finele lunii aprilie judeţul Arad avea 128.509 de angajaţi, iar de atunci şi până în prezent, numărul acestora a scăzut datorită disponibilizărilor din acea perioadă. În aceeaşi perioadă a anului 2008, la finele lunii aprilie, 133.467 de arădeni aveau louri de muncă. În prezent, peste zece mii de arădeni au rămas şomeri, după seriile de concedieri colective, pe când în luna aprilie a anului trecut, doar 5683 de persoane nu aveau locuri de muncă. În anul acesta numărul şomerilor a crescut simţitor în fiecare lună, având în vedere că în luna ianuarie a anului 2009 existau 7.588 şomeri, în luna februarie 8.368 şi în martie 9.299. Din cei 10.951 de şomeri cât înregistrează judeţul Arad la ora actual, doar 6.927 au parte de o indemnizaţie de şomaj, pe când restul este posibil să nu aibă nicio sursă de venit. Dacă în luna aprilie rata şomajului era de 4,7%, faţă de 2,6% cât se înregistra în aprilie 2008, în prezent aceasta se clasează la 5,1%

Faţă de anul trecut, se construieşte mai puţin
Domeniul construcţiilor a fost în declin de la începutul anului, de când „taifunul“ crizei financiare îşi făcea simţită prezenţa şi în România. În Arad, zeci de societăţi care îşi desfăşurau activitatea în domeniul construcţiilor şi-au închis porţile fiind în imposibilitatea de a-şi păstra afacerile la linia de plutire. Din pricina lanţului defectuos - achitare lucrări, plăţi, comenzi scăzute zeci de companii au falimentat. Situaţia deficitară din domeniul construcţiilor poate fi exprimată şi prin numărul de autorizaţii eliberate pentru clădiri rezidenţiale. În luna aprilie a anului 2008 au fost eliberate 112 astfel de autorizaţii iar în mai, 123, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost eliberate doar 57 de autorizaţii de construcţii. Nu în ultimul rând, în privinţa terminării de locuinţe, trimestrul I al anului trecut poate fi caracterizat prin numărul de 246 iar trimestrul II, prin 98. În trimestrul III, arădenii din mediul urban au terminat nici mai mult nici mai puţin de 492 locuinţe iar în trimestrul IV, 407. Anul acesta însă, la oraş au fost terminate doar 139 de locuinţe. În mediul rural s-a construit mai mult în trimestrul IV al anului trecut, fiind construite 117 iar în acest an, veniturile micşorate şi-au spus cuvântul astfel că, doar 35 de case au fost terminate.

Previziuni sumbre în privinţa câştigurilor salariale
Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a înregistrat o creştere „timidă“ faţă de anul trecut. Dacă în luna aprilie 2008, câştigul salarial mediu brut se clasa la 1.403 de lei, în luna aprilie a anului 2009 acesta a ajuns la 1.608 de lei. De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut la 1.190 de lei, anul trecut acesta fiind de 1.046 de lei. O creştere nu foarte surprinzătoare a înregistrat şi pensia me-die care, în primul trimestru al anului trecut era de 537 de lei, iar în primul trimestru al acestui an, de 651 de lei. Aceste drepturi băneşti au crescut puţin, pentru creşte- rea nivelului de trai şi de la adâncirea deficitului financiar global, tot mai multe companii au trecut la micşorarea veniturilor angajaţilor, la acordarea drepturilor băneşti cu jumătăţi de măsură şi la întârzierea acestora. Cuantumul salariilor a început să stagneze, atât în domeniul privat cât şi la stat. Toate acestea se întâmplă în timp ce preşedintele ţării, Traian Băsescu vorbeşte acum de instalarea crizei şi de posibilitatea neplăţii salariilor în anumite segmente economice...

Balanţa comercială a înregistrat mici creşteri din luna aprilie a anului
În perioada martie - aprilie 2009, la nivel de judeţ, exportul FOB realizat s-a ridicat la 181.891 mii euro, iar importul CIF de mărfuri la 166.413 mii euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 15.478 mii euro. Excedent mai mare al balanţei comerciale s-a înregistrat la mijloace de transport cu un plus de 19.976 mii euro, la mărfuri şi produse diverse cu un plus de 15.925 mii euro, la maşini, aparate şi echipamente electrice cu 14.775 mii euro, materii textile şi articole din acestea cu 11.571 mii euro şi încălţăminte, umbrele şi articole similare cu 6.686 mii euro. Deficit al balanţei comerciale s-a înregistrat la metale comune şi articole de acest gen cu un minus de nici mai mult nici mai puţin de 19.553 mii euro, materiale plastice, cauciuc cu o scădere de 7.904 mii euro şi la piei crude, piei tăbăcite, blănuri cu un minus de 11.024 mii euro.
În segmentul exporturilor, o pondere însemnată au deţinut-o următoarele: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice de 30,2%, mijloacele de transport 19,4%, materiile textile şi articole din acestea 18,1%, încălţămintea şi alte articole de acest gen 5,0%.
Drept urmare, poate fi trasă concluzia că arădenii au ales să exporte în tendinţa pieţei globale. În structura importurilor, cea mai mare pondere au deţinut-o grupele de mărfuri de maşini, aparate şi echipamente electrice de 24,1%, materiile textile şi artico- le din acestea 12,9% şi mijloace de transport 9,1%. Excedentul balanţei comerciale în anumite segmente economice nu a fost într-un cuantum ridicat de sumă, însă, având în vedere că s-au realizat creşteri ale balanţei comerciale chiar şi pe fond de criză, acest aspect poate fi luat ca şi un fapt pozitiv.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Autostrada aşteaptă rectificarea

Începerea lucrărilor la autostradă a fost din nou amânatăDeşi ministerul ne informa, nu demult, că startul va fi dat în 15 iunie, lucrările se amână până în august.
Pe 15 iunie, conform informării primite, de curând, de la Ministerul Transporturilor, ar fi trebuit să înceapă lucrările la centura Aradului în regim de autostradă. Din păcate, ieri, executanţii autostrăzii nu au făcut nicio mişcare, dincolo de organizarea de şantier. Nici mâine şi nici în zilele următoare, buldozerele nu vor intra pe viitorul traseu al autostrăzii şi al centurii ocolitoare a Aradului pentru a nivela terenul. Lucrările efective au fost amânate. Motivul ne-a fost indicat de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru: „Aşteptăm o rectificare de buget pentru a putea plăti avansul firmei constructoare. Rectificarea ar urma să aibă loc undeva pe la mijlocul lunii iulie, ocazie cu care ar urma să fie alocaţi bani pentru avansul lucrării şi pentru despăgubiri”.

Fără bani de exproprieri
Pistru a recunoscut faptul că nici despăgubirile pentru terenurile expropriate de stat, pentru construcţia centurii şi a autostrăzii, nu au fost plătite şi că acesta este principalul impediment în demararea lucrărilor. Chiar dacă consorţiul ar fi de acord să lucreze un timp fără plata avansului, terenurile nu ar putea fi „atacate” de muncitori, pentru că proprietarii nu au fost expropriaţi.
Conform anunţurilor făcute la momentul afişării listei expropriaţilor şi a suprafeţei luate în calcul pentru traseul autostrăzii, banii de despăgubiri ar urma să ajungă în conturile proprietarilor în cel mult 90 de zile de la data afişării tabelelor. Banii ar trebui plătiţi până undeva pe la sfârşitul lunii august, aşa că cel puţin acest termen nu a fost încă depăşit de Guvern.

Optimism
În pofida faptului că încă nu există bani pentru a da startul la mult aşteptata autostradă care să lege Aradul de Timişoara, secretarul de stat este optimist şi susţine că lucrările vor începe în acest an. Dacă banii se vor primi în iulie, la rectificarea de buget, atunci exproprierile vor fi finalizate într-o lună, moment de la care va putea fi demarată lucrarea efectivă. Firma nu s-a retras încă de pe teren ci, potrivit lui Eusebiu Pistru, continuă organizarea de şantier.

Şi Arad-Oradea în aer
În aceeaşi situaţie se găseşte şi lucrarea de reabilitare a drumului naţional Arad-Oradea. Fără bani, lucrarea nu poate demara, aşa că se aşteaptă şi aici rectificarea de buget. „Totul e pregătit, numai să vină banii. Vă pot spune că utilajele sunt pregătite. Acestea, împreună cu depozitele de piatră, de balast, adică întreaga organizare de şantier, pot fi văzute la sensul giratoriu de la Grădişte. Nu mai trebuie decât să vină banii”, a conchis Eusebiu Pistru.

A. B. - Jurnal arădean

  • Podul de pontoane din Micălaca va fi pus în funcţiune la sfârşitul acestei luni

Podul de pontoane de la Micalaca va fi instalat până la sfârşitul luniiFoarte mulţi arădeni merg mai ales în week-end la cel mai popular loc de recreere din municipiu, Ştrandul „Neptun”. Există însă un inconvenient: cozile la care trebuie să aştepte pentru a traversa Mureşul. Acest lucru se întâmplă, conform celor de la casierie, pentru că aparatele electronice vizualizează prea încet codurile de pe brăţările de acces, dar mai ales din cauza faptului că podul de pontoane din Micălaca nu a fost instalat nici acum. Purtătorul de cuvânt al primăriei spune că podul necesită reparaţii şi că până la sfârşitul acestei luni va fi pus la dispoziţia celor care vor vrea să meargă la ştrand prin acea zonă. Reparaţiile sunt necesare în urma celor întâmplate în iarnă, când podul a fost rupt de sloiuri de gheaţă.

D. M. - Observator

  • Au trecut prin foc ca să salveze viaţa unei fetiţe

Purtătorul de cuvant al IJSU - Sorina Ambruş spune că incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuitVorbim despre şapte pompieri din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe Arad, care au intervenit în această dimineaţă la un incendiu izbucnit la un apartament din cartierul Aurel Vlaicu.
Fata, în vârstă de 13 ani, era în prima zi de vacanţă şi dormea. Un scurtcircuit produs la unitatea calculatorului care se afla în holul locuinţei a dezlănţuit focul. Când fetiţa s-a trezit holul şi prima camera erau deja cuprinse de fum şi flăcări, minora aflându-se în a doua încăpere. Vecinii au sunat de urgenţă la 112 îngroziţi de fumul şi de strigătele fetei. La faţa locului s-a deplasat o autospecială cu spumă şi apă şi un echipaj SMURD.
''Ajunşi la locul incendiului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent în prima cameră a apartamentului, iar fata se afla în a doua cameră, dar din cauza căldurii şi a fumului nu a putut părăsi locuinţa, iar vecinii nu au intrat pentru a o salva'', a declarat Sorina Ambruş, purtătorul de cuvânt al ISU Arad. Astfel, fără să stea pe gânduri, plt. adj. Eugen Urs a deschis uşa şi geamul bucătăriei pentru a aerisi cât de cât locuinţa, iar sg. maj. Iosif Herbei a intrat în camera în flăcări pentru a ajunge la fetiţa care se afla pe geamul de la dormitor.

Salvată la timp
Din fericire, ea a fost salvată la timp de pompieri şi predată paramedicilor de pe SMURD, sg. maj. Flavius Stancu şi sg. maj. Ştefan Rus. În opinia acestora, în cinci minute fata ar fi decedat prin asfixiere dacă nu era salvată. De altfel, din cauza groazei care o cuprinsese se putea arunca pe geam în disperarea de a se salva de flăcările ce se extindeau cu repeziciune.
''Din primele cercetări, se pare că incendiul a pornit de la un scurtcircuit la cablul electric defect al unui computer, dar pentru că dormea în cealaltă cameră, fetiţa nu a observat focul şi nu a părăsit locuinţa. Au ars un calculator electric, monitor, două dulapuri, o canapea, două uşi din lemn, un televizor color, covorul din cameră, îmbrăcăminte şi alte bunuri. Pagubele au fost estimate la aproximativ 8.000 de RON, iar valoarea bunurilor salvate însumează circa 30.000 de RON'', a precizat Sorina Ambruş.

Felicitaţi pentru curaj
Echipa de intervenţie care a salvat-o pe fetiţă a fost formată din plt. adj. Urs Eugen, sg. maj. Herbei Iosif, sg. maj. Macovei Florin, plt. Paşca Ionel, sg. maj. Căpuşan Cristian, plt. Andrieş Iulius şi elev fruntaş Katai David. Aceştia au fost felicitaţi de conducerea unităţii pentru curajul şi promptitudinea cu care a acţionat, reuşind să salveze viaţa copilului şi să reducă pagubele materiale.

I. C. - Jurnal arădean

  • Sânpaul - Ziua satului, o sărbătoare excelentă la ceaun, stropită cu pălincă şi dansată din plin, până dimineaţă!

Localnicii din Sânpaul au sărbătorit ziua satuluiDeşi însemnată cu numărul 13 - ziua localităţii Sânpaul (com. Şofronea) ajunsă deja la a III-a ediţie a fost o reuşită, atât prin modul de organizare a evenimentului, cât, mai ales, prin atmosfera explozivă de veselie, muzică, dans şi mâncare excelentă.
Desfăşurarea de „forţe” a avut loc la Căminul cultural din localitate, iar ziua frumoasă, lipsită de căldura înăbuşitoare a făcut ca întreaga suflare a satului să fie prezentă aici, cu mic şi mare. Ceva cu totul original, amintind de proaspeţii debutanţi de la Utviniş - nu s-au făcut inutile aranjamente de decor. Spaţiul natural din curtea căminului s-a umplut de mese aşezate în lung, respectând aliniamentul ceaunelor în care s-au preparat şi fiert cele mai gustoase tocăniţe. Scena ocupată de cunoscuta formaţie „Roller” (combinaţie de muzicanţi Sânpaul şi Olari) a răsunat de melodii şi şlagăre celebre, iar lumea s-a distrat exact ca în familie. Multă veselie, bucurie şi intimitate - ceva inedit care-ţi cade bine la suflet, atunci când vezi că toţi se cunosc şi-şi dau mâna, se pupă, închină un pahar sau dansează. N-am auzit înjurături, huiduieli, n-am văzut îmbrânceli, nimic care să strice bucuria sărbătorii. Cum „veşnicia s-a născut la sat”, tot aşa şi bunul simţ...

Tocăniţele (ne-)au răvăşit simţurile...
Trecând peste veselia feţelor încinse, a tinerilor dornici de chef, a gospodinelor durdulii care s-au îngrijit ca totul să fe bine pregătit şi toată lumea, servită, bărbaţii cu poftă de mâncare şi chef - am trecut de partea cealaltă, în alt spaţiu verde, unde copiii s-au întrecut în sport şi creaţie: concursuri de biciclete, desen, concurs de forţă (trasul sforii de-o parte şi de alta, pe echipe) - recompensaţi cu diplome şi bunătăţi.
Cel mai gustat şi aşteptat moment a fost cel de artă culinară, în care 15 bucătari şi ajutoarele lor au pregătit nişte tocăniţe „demenţiale”, fasole cu ciolan şi ciorbă de burtă şi peşte. Trecerea pe lângă ceaunele aburinde s-a lăsat cu o poftă greu de ţinut în frâu. Am inspirat, deci, aburii aţâţători ce răzbăteau din zona culinară şi atrăgeau lumea ca un magnet. De fapt, cum ai putea rezista ispitei de a nu mânca (măcar) o porţie de „bográcsos” picant sau foarte iute, fie că e făcut din carne de porc sau oaie, fasole cu ciolan la care se adaugă condimente secrete care-ţi fac părul măciucă ?! Încă o dată se confirmă zicala că bărbaţii sunt cei mai buni bucătari. Am stat cu câţiva de vorbă, în timp ce mestecau cu linguroiul de lemn în ceaun şi am citit ce scrie pe tăbliţele aşezate în faţă: „Szukkos-Edi and Company”, Disznópórkölt (tocăniţă de porc) - Stadler Andrei ( un bucătar excelent din Sânpaul făcând una dintre cele mai bune tocăniţe); PéróAtti - Onódi Feri, Péró Rabi şi Fekete, apoi Molnár Norbert şi Pásztor Zsolt din Ungaria (realizatori ai unei tocăniţe „jos pălăria” din 3 feluri de carne, gât de vită, pulpă de porc şi ciolan afumat, completată cu fasole roşie!), fasolea lui Bizsu din Sânpaul şi lista ar putea continua... Nişte minunăţii culinare „rase” până la ultima picătură de către cei prezenţi. Nu s-au lăsat mai prejos nici ciorbiţele de burtă şi peşte, şi, mai ales, delicioasele clătite cărora nu li s-a mai ştiut numărul... Evident, toţi bucăttarii au fost premiaţi cu câte o sticlă de vin de cea mai bună calitate.

* * *
O zi şi o seară picantă la propriu şi figurat - „ziua localităţii Sânpaul a avut ca organizatori Consiliul local al comunei Şofronea, alături de sprijinul nemijlocit al firmelor „Aqua Construct” şi „Gimi Metal” (Şofronea) şi al UDMR Arad, cărora le aducem multe mulţumiri” - spune viceprimarul Paraschiva Sandu. La lăsatul serii s-a încins un bal spumos de la care nu a lipsit nimeni, iluminat de splendide artificii. Distracţia nu s-a încheiat aici, pentru că nimeni nu a plecat acasă. A fost atât de frumos şi bine, încât cheful a ţinut până în zori!

Felicia R. Gheorghe - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]