Ştirile Zilei

Joi, 17 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Situaţia drumurilor din judeţ este sub control: primarii sunt pregătiţi şi colaborează bine cu firmele de deszăpezire

A doua zi de iarnă autentică nu a mai fost atât de problematică pentru drumarii arădeniA doua zi de iarnă autentică nu a mai fost atât de problematică pentru drumarii arădeni, zăpada de pe şoselele din judeţ fiind topită ca urmare a împrăştierii de material antiderapant. Singurele situaţii periculoase au rămas cele din timpul nopţii, când datorită temperaturilor sub limita îngheţului se formează pojghiţe de polei pe carosabil. De la Serviciul Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Arad, am aflat că pentru combaterea poleiului s-a intervenit cu material antiderapant pe mai multe drumuri judeţene, precum 792 C (Pâncota-Sântana-Curtici), 682 (Arad-Frumuşeni-Zăbrani), 709 (Arad -Horia-Şiria), 709B (Arad-Curtici) sau 708 B (Păuliş-Şiria).
Primarii din zonele afectate de căderile de ninsoare din ultimele două zile spun că nu au existat probleme deosebite în trafic, starea drumurilor fiind bună, atât în interiorul localităţilor, cât şi înafara lor. La Pecica, s-a intervenit încă din noaptea de luni spre marţi, începând de la ora 4. “A fost zăpadă ca şi la Arad, am curăţat încă de marţi cu nisip şi sare din două în două ore. Pe drumuri nu mai este zăpadă, se circulă normal”, ne-a spus primarul oraşului Pecica, Petru Antal. Drumarii din Pecica au la dispoziţie 50 de tone de sare şi nisip pentru combaterea poleiului, iar Primăria dispune de un autogreder cu două pluguri. La Lipova, situaţia este asemnănătoare. “Nu avem probleme, am acţionat mai ales pe podul de peste Mureş. Zăpada este topită. Nu s-a înregistrat nici măcar o tamponare. Colaborăm foarte bine şi cu firma de deszăpezire”, ne-a spus primarul Lipovei, Marius Jurcă. Din câte se pare, aprovizionarea oraşului cu material anti-derapant nu este problematică, primarul Jurcă spunându-ne că balastierele din zonă “ne sprijină tot timpul”. În partea muntoasă a judeţului, unde centrul de deszăpezire este oraşul Sebiş, nu s-au înregistrat cantităţi de precipitaţii la fel de mari cu cele de la câmpie, din zona Pecica-Arad-Lipova. “Nu avem zăpadă, ninge, dar nu s-a depus pe carosabil. Avem disponibile 40 de tone de nisip antiderapant. Ne-am pregătit încă de acum două luni pentru iarnă”, ne-a spus primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş. Pe drumurile naţionale s-a acţionat şi în cursul zilei de ieri cu mai multe utilaje, mai ales că pe tot parcursul zilei a nins moderat în aproape toate zonele judeţului.

Lucian Cozma - Observator

  • Haine, bijuterii, obiecte decorative, zâne şi animale exotice la „Daruri de Crăciun”

Târgul de bunuri generale „Daruri de Crăciun" şi-a deschis porţileExpo Arad Ineternaţional a îmbrăcat ieri haină de sărbătoare.
Spunem acest lucru, deoarece ultimul târg din acest an şi-a deschis porţile. Este vorba despre cea de-a X-a ediţie a târgului de bunuri generale „Daruri de Crăciun”. Astfel, cei care nu au reuşit să cumpere un cadou celor dragi pot să viziteze cu încredere târgul care va fi deschis până duminică la ora 16.00. Organizatorii nu s-au gândit doar la adulţi, ci şi la cei mici. Aceştia au ocazia să se joace într-un parc de distracţii special amenajat în pavilionul B. „Acest târg vine în întâmpinarea vizitatorilor cu numeroase posibilităţi de a oferi un cadou, dar şi de petrecere a timpului liber într-un cadru feeric şi o atmosferă de sărbătoare”, a afirmat Nicolae Groşan, director Expo Arad Inetranţional.
Încă de la ora deschiderii, târgul a avut numeroşi vizitatori, mai ales că pe scenă au fost susţinute concerte de colinde şi spectacole de către ansamblurile folclorice, cluburile de dans, şcolile şi grădiniţele din judeţul Arad. „Feţiţa mea este pe scenă şi dansează. Am venit pentru a o vedea, dar şi pentru a cumpăra cadouri celor dragi”, spune Livia Stef. De asemenea, în paralel cu expoziţia de Crăciun, Expo Arad Internaţional, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Arad a organizat Târgul de Antichităţi şi Expoziţia de Artă Plastică Arădeană cu vânzare. Vizitatorii au ocazia să cumpere decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, îmbrăcăminte pentru copii şi adulţi, încălţăminte, marochinărie, cosmetice, jucării, bijuterii, dulciuri, produse de patiserie, electronice, ornamente florale specifice Crăciunului şi obiecte de artizanat. Preţurile la acestea depind de la o firmă la alta. De exemplu, o geacă de bărbaţi din imitaţie de piele se vinde la preţul de 160 de lei, o şapcă la 30 de lei, iar o pereche de bocanci la 150 de lei. Doamnele au de ales dintr-o gamă mai variată de produse. De la pantofi şi cizme şi până la cosmetice şi accesorii. Preţul cizmelor diferă şi el în funcţie de calitate. Dacă o pereche de cizme de piele se vinde la preţul de 250 de lei, celelalte se găsesc şi la 100 de lei. Cum este un târg de Crăciun, nu poate lipsi nici Moşul, care pe parcursul zilelor de târg îi va aştepta pe copii să vină cu scrisori, iar cele mai originale dintre ele vor fi premiate.

Un program special
Vizitatorii vor avea parte în acest an de un program special, deoarece vor fi show-uri exotice din lumea circului care au ca protagonişti ponei, reptile şi cămile. De asemenea, în cadrul târgului se găseşte şi un cinema pentru copii, teatru de marionete, animaţie cu spiriduşi, crăciuniţe şi renul Rudolph, pictură pe faţă, baloane modelabile. Organizatorii au amenajat şi un loc pentru copiii care sunt născuţi în această lună. Ei au posibilitatea să-şi sărbătorească ziua de naştere împreună cu prietenii într-un spaţiu special amenajat alături de clowni, zâne, magicieni, personaje de basm, trambuline şi tobogane gonflabile, între orele 11.00 - 21.00. „Cei interesaţi sunt invitaţi să sune la numărul 0257 216 520 pentru a rezerva gratuit spaţiul pentru petrecerea copiilor”, a spus Doina Vasilescu, manager de proiect. Programul de vizitare al târgului este de astăzi până sâmbătă de la ora 11.00 la 21.00, iar duminică de la 10.00 la 16.00. Transportul este gratuit pe traseul Podgoria - Expo Arad Internaţional şi retur.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Întregeşte-ţi familia adoptând un copil!

Dr. Edita Iuhasz, director general al DGASPC Arad oferă amănunte despre campania „Adoptă! Copilul este sufletul familiei!"DGASPC a (re)lansat, pentru arădeni, o campanie de informare şi sprijin privind adopţia.
Campania „Adoptă! Copilul este sufletul familiei!” a devenit deja o tradiţie pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. 2009 este al optulea an consecutiv în care se organizează această acţiune.
„Familiile care doresc să adopte un copil sau să primească informaţii despre procedura adopţiei sunt invitate să se adreseze cu încredere Serviciului de adopţie din cadrul instituţiei noastre. Solicitanţii pot obţine informaţii fie la sediul Direcţiei, situat pe str. 1 Decembrie 1918 nr. 10-12, fie telefonic, la numărul 0257-253721, de luni până joi între orele 8.00-16.30 şi vineri între orele 8.00-14.00. Vă oferim gratuit informaţiile şi sprijinul de care aveţi nevoie!” - spune dr. Edita Iuhasz, director general al DGASPC Arad.
Arădenii care doresc să adopte un copil trebuie să ştie că au de îndeplinit nişte condiţii. Printre acestea se numără: *stare de sănătate bună (să nu aibă afecţiuni medicale care să afecteze calitatea de părinte adoptiv); *condiţii materiale (o locuinţă care să prezinte condiţii corespunzătoate creşterii unui copil şi un venit stabil şi suficient în vederea asigurării unui mod de viată decent pentru copil şi familie); *aptitudini parentale (disponibilitatea familiei de a răspunde nevoilor copilului); profilul moral corespunzător; atitudine pozitivă a familiei lărgite, referitoare la adopţie.
În ceea ce priveşte procedura adopţiei, aceasta are mai multe etape: evaluarea şi pregătirea familiei/persoanei adoptatoare în vederea atestării, încredinţarea copilului în vederea adopţiei, încuviinţarea adopţiei, eliberarea noului certificat de naştere.

În creştere
În cursul acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad a atestat 34 de familii în vederea adopţiei. De asemenea, 19 copii au fost încredinţaţi viitorilor părinţi adoptivi. În alte 23 de cazuri, adoţiile au fost încuviinţate. Toate aceste cifre denotă tendinţa de creştere a numărului de adopţii, faţă de anii precedenţi.

D. D. - Jurnal Arădean

  • Revoluţia din Decembrie 1989, comemorată la Arad

Şi anul acesta, în judeţul Arad, vor fi organizate manifestări cu ocazia comemorării Revoluţiei din Decembrie 1989Eroii neamului vor fi la mare respect
În programul manifestărilor organizate în judeţul Arad cu ocazia comemorării Revoluţiei din Decembrie 1989 organizat de administraţia judeţeană şi Episcopia Aradului a mai fost inclusă o manifestare, pentru luni, în data de 21 decembrie. Acţiunile vor debuta pe data de 21 decembrie la Orologerie, începând cu ora 7.39, când va fi marcată începerea revoluţiei în Arad. De dimineaţă se va oficia o slujbă religioasă şi se vor depune jerbe de flori la placa comemorativă. La acest moment comemorativ vor participa autorităţile locale şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Revoluţionari. În aceaşi zi, de la ora 8.00, la SC ARIS S.A. va fi o slujbă religioasă şi depunere jerbe de flori la placa comemorativă iar de la ora 8.30, la Biserica Eroilor Martiri din Piaţa UTA se vor depune jerbe de flori. Programul zilei de 21 decembrie nu se va încheia la orele dimineţii aşa cum era prevăzut iniţial ci, de la ora 18 va fi organizată o întâlnire la monumentul din Piaţa Revoluţiei. Ziua de 22 decembrie va fi comemorată de asemenea printr-o serie de acţiuni. De dimineaţă se vor depune coroane de flori şi se va oficia o slujbă religioasă la Monumentul Eroilor Martiri din Piaţa Revoluţiei. La ora 13.20 se vor depune coroane de flori şi se va asista la un ceremonial religios la Troiţa din cartierul Aurel Vlaicu. De asemenea, în perioada 21-23 decembrie, la Muzeul Judeţean va fi deschis Muzeul Revoluţiei Române.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Colinde la Catedrală

Corul de Cameră "Emil Monţia" al Casei de Cultură a Municipiului Arad va susţine un concert de colinde la Catedrala Romano - Catolică din AradConcertul de colinde de sâmbătă, 19 decembrie, va cuprinde doar colinde tradiţionale româneşti.
Corul de Cameră Emil Monţia al Casei de Cultură a Municipiului Arad va susţine sâmbătă, 19 decembrie cu începere de la orele 18, un concert de colinde la Catedrala Romano - Catolică din Arad.
Corul de Emil Monţia al Casei de Cultură a Municipiului Arad este în prezent condus de Ovidiu Boar. Formaţia are un repertoriu bogat ce acoperă o paletă largă de genuri muzicale şi reprezintă un reper în viaţa culturală arădeană. De menţionat că formaţia corală a participat de-a lungul timpului la diverse festivaluri şi concursuri dedicate acestui gen muzical, fiind distinsă cu numeroase premii. De la Ovidiu Boar, conducătorul Corului de Cameră Emil Monţia aflăm că formaţia pe care o conduce este compusă exclusiv din amatori. Repetiţiile au loc de două ori pe săptămână, iar între membrii Corului de Cameră Emil Monţia s-au stabilit relaţii de prietenie, ceea ce îi determină să participe la toate acţiunile formaţiei cu plăcere.
Concertul de colinde de sâmbătă, 19 decembrie, va cuprinde doar colinde tradiţionale româneşti. După cum ne mărturiseşte Ovidiu Boar, vor exista două părţi solistice cu piese specifice sărbătorilor de iarnă din repertoriul internaţional, însă în ansamblu concertul va fi compus din colinde româneşti „Intenţia noastră este să ducem mai departe tradiţia interpretării colindelor şi să promovăm colindele noastre specifice”, ne-a declarat Ovidiu Boar.
Vă reamintim că Corul de Cameră Emil Monţia al Casei de Cultură a Municipiului Arad a susţinut un „Divertisment coral” pe scena Filarmonicii de Stat din Arad la începutul acestei luni. Prezenţa în număr mare a publicului meloman la acest concert este încă o confirmare a calităţii interpretării şi a consistenţei repertoriului formaţiei corale arădene.
„Acest concert care are loc doar cu câteva zile înaintea Crăciunului este o tradiţie pentru formaţia corală arădeană” (Ovidiu Boar)

C. L. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]