Stirile Zilei
Luni, 18 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Parada militara a fost punctul de atractie al aniversarii administratiei romanesti din Arad

Parada militara a fost punctul de atractie al aniversariiFosti prefecti ai Aradului au primit ieri distinctia „Iustin Marsieu”
Autoritatile din Arad au organizat in weekend-ul trecut mai multe evenimente pentru a marca 90 de ani de administratie romaneasca la Arad. Sambata a debutat cu o sesiune de comunicari in sala 70 a Palatului Administrativ, iar dupa-amiaza, aprox. 2000 de aradeni adunati in Piata Primariei au participat la spectacolul folcloric, dupa care a avut loc parada militara si retragerea cu torte, tot in fata Primariei. Oficialitatile locale, alaturi de politicieni de la Bucuresti, premierul Emil Boc si ministri Vasile Blaga si Radu Berceanu, au asistat la festivitati de la tribuna oficiala montata in fata Palatului Administrativ. Pana seara, au avut loc recitaluri de muzica populara, iar copii dansatori adusi din judet au incins hora unirii, in jurul Obeliscului Revolutiei.
Parada militara a fost cel mai gustat eveniment al zilei de sambata, multimea imprastiindu-se in mare parte dupa prezentarea tehnicii de lupta.

Duminica au fost depuse coroane la Crucea Martirilor, in Parcul Eminescu, iar apoi a avut loc sedinta festiva unde au fost invitati 11 fosti prefecti ai Aradului, pentru a li se oferi distinctia „Iustin Marsieu”.
In deschiderea sedintei, profesorul universitar si istoricul Ioan Bolovan a amintit de evenimentele petrecute in 1919, precum si importanta lor istorica pentru Arad, dar si pentru tara. Istoricul a sugerat chiar ca la Arad ar trebui ca ziua de 17 mai sa fie instituita ca sarbatoare legala, in care nimeni sa nu lucreze, ci sa se concentreze asupra celebrarii momentului instituirii administratiei romanesti.
Ieri, la sedinta festiva nu au participat primarul Aradului si nici presedintele Consiliului Judetean, insa au fost prezenti consilieri, actualul prefect, Calin Bibart, precum si alte persoane publice, respectiv reprezentanti ai Armatei si Bisericii.
Cinci fosti prefecti care au lipsit ieri de la festivitate, printre care au fost Ioan Radu, Simeon Murgu, Cristian Stragea si Gavril Popescu.
Au fost invitati si au onorat invitatia si rudele primului prefect din Arad, Iustin Marsieu, precum si o ruda a primului primar al Aradului de dupa marea unire.

Dana Mirea - Observator

  • ANL, inca in asteptare

Deoarece angajatii Primariei mai au de facut anchete sociale la primii clasati afisarea listei finale mai intarzieAproape 150 de solicitanti se bat inca pentru cele 128 de apartamente ANL ale Primariei.
Repartizarea apartamentelor ANL intarzie. Data exacta la care beneficiarii vor intra in blocurile de la marginea cartierului Micalaca este inca o necunoscuta, atat pentru cei care spera sa obtina un punctaj mai bun decat altii, cat si pentru reprezentantii Primariei.
Programul enuntat in ianuarie a fost depasit, deja, cu 42 de zile! Potrivit planului initial, afisarea primei variante a listei cu punctajele obtinute de solicitanti trebuia facuta pe 6 aprilie, iar a listei finale pe 24 aprilie.
Dupa ce saptamani la rand informatiile primite pe tema repartitiei ANL-urilor erau foarte putine (de fapt, nu se comunica niciun termen), de la Primarie, suntem informati, de aceasta data, ca „verificarile se apropie de sfarsit”.
Potrivit Corinei Draghici, purtator de cuvant al Primariei, „colegii care se ocupa de anchetele sociale spera sa le finalizeze in aceasta sapamana. A durat atat de mult deoarece sunt solicitanti care au domiciliul declarat in localitati din judet, conditia fiind doar ca locul de munca sa fie in Arad”.
Cert este ca familiile pe la care au trecut angajatii Primariei, pentru ancheta sociala, au sanse de a primi un apartament ANL. Corina Draghici spune insa ca anchetele se fac la primii 128 clasati, si in plus la alte circa 20 de familii, care au punctajul egal. „In total, se fac anchete la aproximativ 150 de titulari de dosare”.

S. B. - Jurnal Aradean

  • Peste 5.000 de vizitatori, la MobilAr

Aradenii au luat cu asalt expozitia de mobila de la Targul "MobilAR"Mii de vizitatori, contracte incheiate si mobila vanduta pe loc.
Toate acestea s-au intamplat in cele trei zile de targ (MobilAR) de la Expo Arad International. Aradenii si nu numai au luat cu asalt expozitia pentru a vedea si cumpara piese de mobilier. Organizatorii afirma ca este pentru prima data cand atat expozantii, cat si vizitatorii au fost pe deplin multumiti. „Ne-au trecut pragul peste 5.000 de vizitatori. Ne asteptam ca numarul lor sa fie asa de mare, deoarece anul acesta am venit cu multe noutati, iar expozantii au oferit reduceri substantiale”, afirma Crina Pitigoi, referent marketing.
In targ au fost expuse si produse extravagante. Dormitorul din aur si cristale Swarowski le-a luat ochii vizitatorilor. Dormitorul tip Leopold, poleit cu aur, a fost realizat la o fabrica de mobila din Arad, unde, pe vremuri, client era si Nicolae Ceausescu. Acesta costa in jur de 8.000 de euro. Cei care nu si-au permis sa intre pe la standul cu astfel de mobila s-au indreptat spre cea la care le permite buzunarul. Nu doar organizatorii au declarat ca targul a fost un succes, ci si expozantii.
„Atatea comenzi s-au facut in cele trei zile de targ, ca o sa avem de lucru tot anul. Am participat si la targul de la Bucuresti, dar niciunde nu am reusit sa incheiem atatea contracte”, afirma directoarea unei firme de mobila.
Cei participanti la targ nu au cumparat doar mobilier pentru amenajarea interioara a locuintei, ci si pentru gradina. Gradina cu flori, arbori, mobila pentru gradina, palmieri si fantani arteziene amenajate intre cele doua pavilioane a stranit si ea interesul celor 5000 de vizitatori.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Chiar daca banii sunt putini, la Misca investitiile continua si in acest an

Primarul comunei Misca - Tiberiu Haasz prezinta proiectele de investitii pe care le continua si in acest anMisca este una dintre comunele din Arad care se straduiesc, cu putinii bani de care dispun, sa se descurce in asa fel incat de la un an la altul, sa se poata vedea ca administratia locala a lucrat, asa cum a putut, in sprijinul localnicilor.
Cand am ajuns noi la primarie, edilul Tiberiu Haasz, cu vechime in functie, discuta cu proiectantul amanunte tehnice ale proiectului de introducere a apei. Se va preda amplasamentul la Misca, cat si la Vanatori si Satu Nou. Lucrarile vor dura 18 luni si costa 1,2 milioane de euro.
Tot in acest an, datorita priceperii primariei de a obtine finantare pe baza de proiect de la Ministerul Mediului, in luna aprilie a inceput procesul de amenajare a spatiilor verzi si a parcurilor. Lucrarile au inceput asadar, achizitia publica a fost castigata de Gardendo, iar spre sfarsitul lunii viitoare se va incheia si realizarea acestui proiect.
Aspectul ingrijit al localitatii, al primariei si diferitelor obiective care ii apartin, ilustreaza interesul continuu al primarului si viceprimarului de a intretine si chiar imbunatati, pe cat posibil, starea acestora.
De lucrat se lucreaza pe mai multe „fronturi”: la pavazari, insamantarea cu gazon, plantarea arborilor si arbustilor, instalarea mobilierului care insoteste spatiul verde. In Misca se amenajeaza din fata primariei si pana la scoala, in Satu Nou de la biserica la scoala, iar in Vanatori in piata.
Asa cum s-a realizat in Misca, acum se lucreaza la construirea unei sali de sport cu 150 de locuri in Satu Nou. Proiectul este in derulare, iar la 1 august, conform spuselor primarului, va avea loc inaugurarea. Proiectul este conceput in microregiune, pentru ca localitati invecinate sa poata beneficia de el.
Tot in comuna, in locurile cele mai circulate, se lucreaza la turnarea trotuarelor, iar pana acum s-au realizat 2 kilometri de trotuare. Oamenii sunt multumiti: altfel e ca pe timp de ploaie sa mergi pe un trotuar nou-nout.
Pe propriile puteri, asadar cu finantare proprie, Tiberiu Haasz spune ca se va trece la pietruirea strazilor si remedierea problemelor create de gropi, acolo unde este cazul.
Cimitirul este si el un loc foarte frecventat de comunitate, de aceea o parte din fonduri au mers si aici: locul se va ingradi (procesul este in curs de desfasurare), la mica distanta se lucreaza la turnarea trotuarelor, iar curatenia periodica este si ea o grija care nu a scapat din vedere nici in acest an autoritatilor.
Primarul se gandeste ca in perioada urmatoare sa ridice nivelul conditiilor de la baza sprtiva din Misca, prin construirea unor vestiare cu bai, corespunzator cerintelor europene.
Tot in acest an, la Vanatori va fi ridicat un teren de sport bituminat, cu dimensiuni olimpice pentru handbal, volei si baschet, asa cum s-a realizat deja la Misca, asa cum se va intampla si la Vanatori.
Curatenia, asa cum am mentionat deja, este una dintre preocuparile cu care oricarei administratii ii sta bine, iar primaria din Misca este condusa de oameni care au inteles acest lucru. Pentru salubrizare va urma achizitia publica, pentru ca Misca este una dintre putinele localitati din judet si din tara, care a reusit sa-si inchida gropile de gunoi, conform normelor, astfel ca la jumatatea lunii iunie, cand se incheie ultimul termen pentru acest lucru, sa fie in regula. Desi statul roman a incercat sa prelungeasca acest ultim termen, se pare ca Garda de Mediu nu se va da inapoi de la a da amenzi pentru gropile de gunoi ilegale, asa cum ii cere legea. La 16 iunie asadar, gropile de gunoi din Misca si Satu Nou vor fi inchise si acoperite cu pamant, dupa care se va recurge la insamantarea cu iarba.
Trebuie mentionat faptul ca dispensarul din comuna a fost adus si el de-a lungul timpului la standarde inalte, iar nu de mult timp, in aceasta cladire a fost instalat un medic stomatolog, ceea ce e mare lucru, avand in vedere ca in mediul rural medicii sunt destul de putini, iar uneori lipsesc cu desavarsire.
Scolile si gradinitele, si ele cladiri si institutii foarte importante pentru comunitate, au fost ingrijite atat in exterior, cat si in interior. Toate acestea beneficiaza acum de incalzire centrala, la fel ca si caminul cultural.
Oamenii din comuna si satele apartinatoare, care nu au avut ocazia sa se angajeze la una dintre fabricile din localitatile apropiate, pot lucra in folosul propriei comunitati, la lucrarile care sunt in desfasurare: turnarea trotuarelor, amenajarea spatiilor verzi, curatirea si ingradirea cimitirului.

Dana Mirea - Observator

  • Aradenii s-au intrecut in gatit gulas

Bucatarii s-au intrecut in realizarea celui mai bun gulas18 echipe au incercat sa desavarseasca cea mai gustoasa tocanita, in catlane speciale si la foc mic. Pentru a fi siguri ca vor castiga, aradenii din cartierele orasului si-au ales bucatarul, dupa ce l-au trecut prin diferite probe.
Gulas, bograci sau tocanita de peste cu apa din Tisa, sunt doar cateva dintre mancarurile gatite in cadrul concursului ce a avut loc sambata. Autoritatile locale au organizat acest festin pentru a sublinia diversitatea culinara a zonei.
Fiecare echipa are o reteta speciala. Gulasul este o mancare traditionala ungureasca, gatita din vremuri stravechi, de catre ungurii nomazi, iar mai apoi de ciobanii si pastorii unguri. Se spune ca cea mai buna tocanita este aceea care fierbe cateva ore bune, la foc mic. „De ce e atat de cautat gulasul? Din cauza mirodeniilor si a celor cinci ore pentru ca bucatile de carne sa se faca gustoasa. Devine absolut delicios”, a spus Iuliu Penzes, bucatar.
Multi dintre gurmanzii alesi sa deguste gulasul nu au mai avut rabdare si si-au pregatit singuri aperitivul. „Am servit o frigaruie pana e gata gulasul. Am venit cu intreaga familie, pentru ca mancarea, atunci cand e gatita mai multa, este mult mai gustoasa. Nu puteam rata asa specialitate”, a declarat Mariana Opris, o aradeanca, venita sa guste gulasul unguresc.
Cei mai buni intr-ale gatitului au fost alesi chiar de catre cei care au degustat tocanitele. Castigatorii au fost recompensati cu diplome, insa cel mai valoros premiu a fost recunostinta celor care au savurat mancarea.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]