Ştirile Zilei

Miercuri, 18 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Tramvaiele mai aşteaptă

Până la reluarea circulaţiei tramvaielor pe centru mai trebuie să treacă zile buneLiniile de tramvai de la intersecţia Bulevardului Revoluţiei cu strada Unirii au fost scoase, iar circulaţia prin faţa teatrului suspendată pentru executarea lucrărilor BERD în această zonă.
Deşi a fost catalogată drept ultima mare lucrare de executat din lucrarea BERD, etapa I, până la reluarea circulaţiei pe centru mai trebuie să treacă zile bune. Deşi conform ultimului grafic de lucrări, tramvaiele ar fi urmat să intre pe linii în centru şi Aradul Nou la finele acestei luni, doar legătura spre Aradul Nou ar putea fi redeschisă până atunci.
„Ne pregătim deja pentru deschiderea circulaţiei tramvaielor pe Aradul Nou, unde nu mai sunt de executat prea multe lucrări”, ne-a declarat Petru Cuvineanu, directorul tehnic al CTP. Cât priveşte reluarea circulaţiei tramvaielor pe centrul Aradului, managerul nu este încrezător că circulaţia va fi reluată în noiembrie. Mai sunt de executat aici lucrări importante la intersecţia cu strada Unirii şi în Piaţa Romană.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Salariaţii din judeţul Arad câştigă sub media pe ţară

Creşterea veniturilor salariale în 2009 a fost aproape „insesizabilă"Creşterea veniturilor salariale în 2009 a fost aproape „insesizabilă“, majorarea limitându-se la o singură cifră pentru unele domenii de activitate.
Ba mai mult decât atât, pentru unii nu a existat creştere salarială şi conform statisticilor, câştigul salarial a scăzut în acest an, în contextul care, în unele segmente de activitate salariile nu doar că nu au fost majorate ci… au fost chiar scăzute. La capitolul câştig sala­rial mediu brut, la începutul lunii octombrie, judeţul Arad se clasa sub nivelul înregistrat pe ţară de 1.860 de lei, în Arad fiind de 1.610 de lei. Câştigul salarial brut mediu la nivel naţional a fost în iunie de 1.887 de lei, pe cînd la nivel de Arad, media salariului brut a fost de doar 1.672 de lei, însă, cu o medie mai mare ca la începutul lunii octombrie. Câştigul sala­rial brut de 1.610 a crescut totuşi faţă de luna august, când, media în judeţul Arad a fost de doar 1.557 de lei.
Anul 2009 a debutat prost şi în pri­vinţa câştigului salarial mediu, având în vedere că în luna ianuarie, acesta s-a clasat la 1.355 de lei, mai mic cu 9% faţă de finele anului 2008. De atunci şi până în toamna anului 2009, s-au înre­gistrat creşteri. Începutul anului în ceea ce priveşte câştigul salarial reflectă o situaţie întâlnită acum doi ani, când la finele anului 2007, câştigul salarial mediu brut la nivel de judeţ era de 1368 de lei. Media pe judeţ a câştigului sala­rial mediu brut la finele lunii septembrie s-a clasat la 1.610 de lei. Cei din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit înregistrează o medie a câştigului mediu brut de 1.312 de lei, mai mică ca şi în sezonul estival, cei din construcţii şi industrie, 1524, mai mare decât în lunile anterioare, iar cei din sectorul serviciilor, 1.721 de lei, mai mare decât la finele lunii august, dar mai mică ca şi în lunile de vară.

Salariaţii din domeniul serviciilor sunt mai bine plătiţi
Conform datelor obţinute de la Direcţia Judeţeană de Statistică, până la finele lunii septembrie, câştigul salarial mediu net la nivelul judeţului Arad a fost de 1.189 de lei. Fruntaşi la acest capitol au fost salariaţii din segmentul serviciilor cu o medie la câştig salarial mediu net de 1259 de lei. În construcţii şi industrie media a fost de 1138 de lei iar cel din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit, de doar 952 de lei. În consecinţă, cel mai bine plătit sector este cel al serviciilor.
O creştere mică a înregistrat şi pensia medie care, în trimestrul III al anului era de 674 de lei, mai mare cu 23 de lei, decât în trimestrul II. Dacă în trimestrul II, cei mai mulţi pensionari beneficiau de 651 de lei, în trimestrul III au o pensie cu aproximativ 20 de lei mai mare. De asemenea, în primul trimestru al anului trecut pensia medie era de 537 de lei, iar în primul trimestru al acestui an, de 651 de lei. Nu în ultimul rând, numărul pensionarilor arădeni în trimestrul III al anului este de 102.077.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Fiscul adună case degeaba

Peste 190 de imobile au fost sechestrate de Fisc, dar arădenii nu vor să le cumperePeste 190 de imobile au fost sechestrate de Fisc, dar arădenii nu vor să le cumpere.
Fie că este vorba de case, apartamente sau terenuri, arădenii se feresc să mai facă orice investiţie. Această teamă de a mai cumpăra bunuri imobile, cauzată şi de lipsa creditării şi implicit a lichidităţilor, a făcut ca Finanţele să fie puse în situaţia de a nu putea valorifica mai nimic din totalul imobilelor sechestrate.
Chiar şi în condiţiile în care la cea de a treia licitaţie preţurile pentru achiziţionarea de apartamente sau case aflate în sechestrul Fiscului scade la jumătate, cumpărătorii sunt foarte puţini. „Până în acest moment, în 2009, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a sechestrat 192 de bunuri imobile, reuşind să valorifice prin instrumentul licitaţiilor publice doar şapte imobile”, a punctat purtătorul de cuvânt al DGFP Arad, Călin Arusti.
Făcând un calcul matematic simplu, se poate vedea că un apartament cu trei camere situat la parter, având o suprafaţă de 87 de metri pătraţi, deşi a fost scos la licitaţie la un preţ iniţial de aproximativ 189 mii lei (44 mii euro), ajunge după două licitaţii nereuşite să fie ofertat la circa 94 de mii de lei (22 de mii de euro). Preţurile sunt extrem de mici, dar, cu toate acestea, imobilele rămân în sechestrul Fiscului. Până când? Nu se ştie.

A. P. - Jurnal Arădean

  • Festivalul Arădean de Muzică Vieneză aduce arădenilor muzica de divertisment a secolului XVIII

Al doilea concert din cadrul Festivalului Arădean de Muzică Vieneză aduce în faţa melomanilor muzica de divertisment a secolului XVIIIAl doilea concert din cadrul Festivalului Arădean de Muzică Vieneză organizat de Filarmonica de Stat Arad, programat pentru mâine, aduce în faţa melomanilor muzica de divertisment a secolului XVIII. Corespondentul „petrecerilor” din zilele noastre, „divertismentul“ este o muzică accesibilă şi pe placul tuturor. O muzică a fanteziei neîncorsetate şi a jocului, a plăcerii şi amuzamentului. Prezente pretutindeni în castelele şi casele secolului al XVIII-lea, divertismentele au fost suportul obligatoriu al seratelor, sărbătorilor, aniversărilor, căsătoriilor, onomasticilor, petrecerilor familiale sau al neutrelor întruniri.
Joi, 19 noiembrie, de la ora 19.00, sala mare de concerte a Filarmonicii de Stat din Arad se transformă într-o astfel de seară. Dirijorul Cristian George Neagu şi solistul Sorin Dogariu împreună cu orchestra simfonică a filarmonicii vă invită la o seară de divertisment pe armoniile compozitorilor Michael şi Joseph Haydn. În cadrul concertului, părţile solistice vor fi asigurate şi de către Dan Chiş (clarinet) şi Mircea Balint (trombon), ambii fiind angajaţi ai Filarmonicii de Stat din Arad.
Mai tânărul Michael, compozitorul favorit al Salzburgului, cel care şi-a legat conjunctural existenţa de Viena şi de curtea Episcopului de Oradea a excelat în muzica liturgică, însă s-a îngrijit să lase în locurile prin care a trecut, semne vizibile ale condescendenţei sale. A dedicat curţilor protectoare 26 de divertismente iar faima sa a întrecut-o la vreme de tinereţe pe aceea a fratelui său.
Practic şi spiritual, Joseph a îmbrăţişat divertismentul ca pe o formă de artă a cotidianului, numărul final al lucrărilor destinate genului uşor (162) scutindu-l pe mai vârstnicul frate de rivalitate. Scurte ca întindere, simple şi uşor asimilabile, divertismentele lui Joseph Haydn ţin cont de fiecare dată de preferinţele dedicatorului.

Simina Roz - Observator

  • Sate întregi sunt păzite de un singur poliţist

Numărul agentilor de poliţie care îşi desfăşoara activitatea la sate este foarte micMai multe posturi de Poliţie de pe raza judeţului Arad funcţionează la limita de avarie.
Din cauza concediilor medicale sau a faptului că unii agenţi de poliţie au ieşit la pensie, posturile sunt deservite de un singur angajat şi nu de trei, după cum impune legea. În aceste condiţii, agentul care are ghinionul să rămână singur în post, este pus în situaţia să fie tot timpul în alertă. „Sunt multe posturi cu un singur lucrător pe Valea Mureşului. Cuvântul permanenţă nu cred că se contabilizează în societatea capitalistă. Dacă ai un eveniment în familie, o zi onomastică, e foarte dificil să participi, pentru că tot timpul eşti de serviciu”, ne-a declarat Radu Botaş, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Arad. Acesta susţine că nu are o evidenţă exactă a situaţiei, dar la un moment dat aproximativ 20 de posturi de poliţie din judeţ erau încadrate cu doar un singur agent. „Astfel de date se găsesc doar la nivelul inspectoratului. Ţin să menţionez însă că toţi cei care prestează ore suplimentare din cauză că sunt singuri sunt luaţi în evidenţă pentru a fi plătiţi atunci când bugetul va permite acest lucru. Conform legii, cei care lucrează peste program au dreptul la zile libere, dar cum în cazul posturilor în cauză acest lucru nu e posibil, oamenilor trebuie să li se plătească ore suplimentare. De la începutul crizei însă, acest lucru nu s-a întâmplat”, mai spune Botaş.
O altă problemă ridicată de liderul de sindicat e că poliţiştii trebuie să-şi folosească în interes de serviciu maşina personală sau să-şi ducă de acasă hârtie, pixuri şi chiar calculatoare, pentru a putea să-şi scrie rapoartele.

Concediu obligatoriu
În ceea ce priveşte zilele de concediu fără plată, sindicaliştii au căzut de acord cu şefii inspectoratului ca acestea să fie luate în noiembrie şi în decembrie. „Am discutat cu domnul inspector-şef şi s-a stabilit ca patru zile să fie luate luna aceasta şi patru luna viitoare. În condiţiile în care poliţistul nu doreşte să-şi ia cele opt zile libere, specifică acest lucru într-un raport, şeful său direct va stabili când se iau zilele respective, iar apoi angajatul va putea ataca respectiva decizie la CEDO. În situaţia în care într-o comună există un singur poliţist s-a decis ca în perioada concediului să fie detaşaţi oameni de la posturile comunale învecinate sau de la poliţiile orăşeneşti”, mai spune Botaş.

„Poliţiştii de la sat sunt discriminaţi”
Una dintre comunele cu doar un singur poliţist este Săvârşinul. Conform recensământului din 2002, aici locuiesc 3.300 de locuitori, împrăştiaţi în nu mai puţin de nouă sate, iar suprafaţa pe care trebuie să o patruleze agentul este de 220 de kilometri pătraţi, nici mai mult, nici mai puţin. Iniţial, postul de aici a fost încadrat cu cinci poliţişti, dar doar patru au lucrat efectiv în ultimul timp. Unul dintre ei s-a detaşat la Deva, iar doi s-au pensionat. „O comună ca a noastră e foarte greu de acoperit de un singur agent, cu atât mai mult cu cât are şi DN 7, care ridică destul de multe probleme. Situaţia durează de şase luni, drept pentru care am început să facem demersuri la conducerea Inspectoratului Jude­ţean de Poliţie. Purtăm un dialog tot timpul. Chiar astăzi (n.r. - ieri) am vorbit cu domnul comisar-şef Nicolae Bătrân, adjunctul şefului IPJ. Sunt probleme vis a vis de ordinea publică. În urmă cu o lună, au fost nişte incidente legate de campania electorală, iar şeful de post nu a dormit 48 de ore”, ne-a declarat primarul Gheorghe Pleş. Acesta mai spune că poliţistul a ajuns să nu mai aibă casă şi nici masă, cu atât mai mult cu cât, Săvârşinul este printre cele mai mari comune din judeţ ca suprafaţă. „Am purtat mai multe discuţii cu poliţiştii şi am aflat de ce evită să vină să lucreze la noi. La ţară nu este un program de opt ore ca la oraş, aici lucrându-se 24 de ore din 24. Sunt câţiva tineri care aşteaptă să se angajeze în poliţie, dar nu vrea nimeni să lucreze într-o comună. Nici măcar localnicii care sunt încadraţi în alte structuri ale Ministerului de Interne, cum ar fi Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria nu vor să se transfere la Săvârşin. Chiar şi agentul de la Săvârşin vrea să se mute la Arad, pentru că nu mai face faţă. Consider că aceste diferenţe dintre un poliţist de oraş şi unul de comună este de fapt o discriminare”, a încheiat Pleş.
În aceeaşi situaţie cu Săvârşinul se află şi Birchişul. După ce în urmă cu o lună, şeful de post s-a pensionat pe caz de boală, comuna a rămas cu un singur poliţist, cu toate că iniţial ar fi trebuit să fie trei. „Birchişul are patru sate, 2.100 de locuitori şi 102 kilometri pătraţi. Într-o astfel de comună sunt întotdeauna probleme, astfel încât un singur poliţist nu se poate descurca”, spune şi primarul din Birchiş, Ioan Guţu.
O altă comună aflată într-o situaţie asemănătoare este şi Vărădia de Mureş. La cei 2.100 de locuitori care locuiesc în şase sate, au fost repartizaţi doar doi poliţişti.

IPJ organizează concursuri
Pe de altă parte, Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad recunoaşte că există posturi de poliţie cu un singur angajat şi susţine că au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor rămase vacante, dar că la aceste concursuri se pot înscrie doar cei care lucrează deja în cadrul instituţiei, angajările fiind blocate. „În ceea ce priveşte zilele de concediu fără plată, acestea vor fi luate de toată lumea, iar acolo unde exis­tă un singur poliţist, vor fi trimişi poliţişti de la alte posturi”, a decla­rat Camelia Tuduce.

Lucian Serban - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]