Ştirile Zilei

Vineri, 18 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Drumul Arad-Şiria s-a transformat în derdeluş

Pe drumul judeţean 709 Arad-Şiria sunt probleme cu deszăpezireaFirma care trebuie să deszăpezească drumul judeţean 709 Arad-Şiria a dat din nou cu bâta-n baltă.
Din cauza zăpezii care a căzut peste noapte şi a frigului, şoseaua s-a transformat într-un veritabil derdeluş, obligând şoferii să circule cu viteze mult sub limita normală. Abia în jurul orei 10 a apărut primul echipaj de intervenţie, în apropiere de municipiu. În aceste condiţii, Cristian Drăgan, vicepreşedintele CJA ameninţă, cu rezilierea contractului, dar drumarilor se pare că nici nu le pasă, pentru că situaţia durează de trei zile, iar lucrurile sunt departe de a intra în normal. „Pe Arad-Şiria-Ineu avem probleme mari. S-a intervenit încă de la ora 4 dimineaţa şi dinspre Arad şi dinspre Ineu. Dimineaţa am văzut că zăpada nu se topeşte, astfel încât am mărit compoziţia de sare, de la 3% la 10%. Dimineaţa nu am putut interveni cu lamele pentru că drumul nu a fost dezgheţat”, ne-a declarat Drăgan. Acesta mărturiseşte că firma care operează în zonele Arad-Nădlac, Arad-Seleuş şi Arad-Curtici nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, acţionând greoi. „Pe aceste rute au fost probleme cu utilajele de deszăpezire, acestea fiind prea puţine. Acum au făcut rost de patru utilaje, pentru că până sâmbătă îi ajută alte două firme. Dacă până atunci nu apar pe traseu încă zece utilaje vom rezilia contractul”, ameninţă vicele CJA.
Drăgan a ţinut să precizeze că începând de miercuri a solicitat tuturor societăţilor care au câştigat licitaţii pentru deszăpezirea drumurilor judeţene să stea în permanenţă pe traseu. „Conform contractelor trebuiau să lucreze între orele 17-19 şi 3 şi 5. Le-am cerut să nu respecte contractele şi să lucreze în permanenţă. Pot să se aştepte la un control oricând. Acest lucru va însemna implicit pentru noi şi o creştere a costurilor, dar sperăm ca timpul să ţină cu noi, astfel încât să fie perioade în care societăţile respective să nu mai trebuiască să intervină, iar valoarea contractului să nu fie depăşită cu mult. Anul trecut a trebuit să plătim în plus doar o diferenţă mică”, a încheiat Drăgan.
La rândul său, Ion Gheorghe Balint, directorul Secţiei Arad a Administraţiei Drumurilor Naţionale susţine că în cursul nopţii de miercuri s-a intervenit în trei reprize, pe toate şoselele de care răspunde. „Am avut utilaje care au acţionat aseară între orele 21-22, pe la 4 dimineaţa şi apoi pe la 6-7. Unele mici probleme au fost spre Vârfurile, unde a căzut o cantitate dublă de zăpadă faţă de Arad, dar şi acolo s-a putut circula normal”, afirmă Balint. Directorul de la Drumurile Naţionale mai susţine că gerul care va veni de astăzi nu va afecta starea şoselelor, pentru că în condiţiile în care ninsoarea se va opri, antiderapantul va face ca zăpada să se topească, apoi apa de pe drum se va evapora ca urmare a circulaţiei maşinilor.
Pe de altă parte, subprefectul Radu Stoian susţine că zilele acestea primarii se pot aştepta la controale din partea Prefecturii. „Am instituit un serviciu de permanenţă la primăriile din judeţ. Vom stabili împreună cu domnul prefect un plan de acţiune şi vom face controale inopinate”, a declarat Stoian.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Creşte numărul şomerilor

Numărul şomerilor din judeţul Arad este în creşterePotrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în luna octombrie a acestui an efectivul salariaţilor a fost, la nivel de judeţ, de 123.077, cu 1.018 mai puţini salariaţi decât în luna precedentă.
În comparaţie cu luna octombrie a anului trecut, numărul persoanelor angajate e mai mic cu 10.596. Numărul şomerilor arădeni înregistraţi în octombrie este 13.419, faţă de 13.039 în luna septembrie (cu 380 mai mulţi) şi 5.786 în aceeaşi perioadă din anul trecut.
Rata şomajului a ajuns la Arad la 6,3%, faţă de 6,1% în luna septembrie şi 2,7% cât era în octombrie 2008. În ceea ce priveşte numărul pensionarilor din judeţ, acesta a crescut cu 243 în trimestrul trei din acest an faţă de semestrul doi şi cu 482 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, ajungând acum la 102.320.

G. K. - Jurnal Arădean

  • CET Arad intră în noul an cu datorii

Cornel Secianschi, director CET Lignit declară că măsurile pe care le-a luat conducerea societăţii s-au dovedit eficienteCET Arad întră în noul an cu datorii către furnizori, dar şi cu realizări.
De asemenea, până pe data de 24 decembrie, conducerea societăţii va face tot posibilul să fie plătite toate salariile, astfel încât să nu rămână angajaţii fără bani de sărbători. „A fost un an greu, însă, deşi avem datorii putem spune că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit eficiente. Dacă, la sfârşitul anului 2008 eram pe minus cu 23, 6 milioane lei, anul acesta până acuma avem doar 11, 2 milioane de lei minus. Mai avem datorii către SNLO (48,7 milioane lei), către CFR Marfă (26,9 milioane lei) la Compania Apă- Canal (5,4 milioane lei) şi la Gaz (3,5 milioane lei). Toate aceste datorii le vom plăti abia la anul şi sperăm şi cu ajutorul unor compensări. De asemenea, vreau să precizez că în acest an un sprijin foarte mare a venit către CET Arad, de la edilul şef şi de la CLM”, a afirmat Cornel Secianschi, director CET Lignit.

Cărbune pentru toată iarna
De asemenea, directorul mai spune că în această lună s-a completat şi stocul de păcură din rezerva de stat, la care s-a apelat în luniile ianuarie-fe­bruarie 2009. „Am reuşit să completăm şi păcura din rezerva de stat la care am apelat. Este vorba despre cele 2000 de tone care erau lipsă. Acum avem un stoc de păcură de 7217 tone”, a mai spus Cornel Secianschi. Nu doar stocul de păcură este făcut, ci şi cel de cărbune. În momentul de faţă în incinta societăţii sunt depo­zitate 450 de mii de tone de cărbune, urmând ca la anul dacă, va fi necesar să se mai aducă încă 100 de mii de tone.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Tinerele cu vârsta între 12 - 24 de ani vaccinate împotriva cancerului de col uterin

În judeţul Arad există peste 4.800 de eleve care ar fi putut beneficia gratuit de vaccinul împotriva HPVÎn ciuda rezultatelor slabe a vaccinării elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Astfel că de acum se vor putea vaccina gratuit toate tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani, prioritate având elevele şi studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din şcoli şi universităţi, cât şi prin cele ale medicilor de familie. Programul se va derula până la sfârşitul primului semestru din anul 2010.
Părinţii care vor să-şi vaccineze fetiţa sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, după terminarea vacanţei, cabinetelor din şcoli şi universităţi, pentru ca medicii să solicite dozele, pe baza cererilor, de la direcţiile de Sănătate Publică. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale pentru că este foarte util, eficient şi sigur. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun răspuns imun se obţine atunci când este administrat între 10 şi 14 ani. Toate persoanele care doresc să afle mai multe despre protejarea prin vaccinare, se pot informa în continuare din sursele medicale oficiale puse la dispoziţie, atât prin canalele de comunicare online (www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro), cât şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, consultând materialele de informare disponibile în şcoli sau direct de la medicii vaccinatori. În judeţul Arad au fost vaccinate anti HPV 115 eleve dintre care 53 de clasa aVI-a şi 62 de clasa a VI. Rezultatul este unul dezamăgitor pentru autorităţile care promovează vaccinul având în vedere că în judeţul Arad există peste 4.800 de eleve care ar fi putut beneficia gratuit de vaccin. În stocul Direcţiei de Sănătate Pubică Arad există în momentul de faţă 2.131 de vaccinuri împotriva cancerului de col uterin.

A. M. C. - Observator

  • Strategia culturală, la transparenţă

Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA anunţă finalizarea strategiei culturale a judeţului Arad pentru anul 2010Strategia culturală a judeţului Arad a fost finalizată şi urmează să fie afişată la transparenţă în data de 28 decembrie.
Potrivit informaţiilor primite de la autorităţile judeţene, documentul la care s-a lucrat în tot acest an, va fi supus şi dezbaterii publice, pentru a fi, dacă este cazul, îmbunătăţit. „Strategia culturală a judeţului 2010 - 2014” va ajunge, la începutul anului viitor, şi pe masa consilierilor judeţeni. „Ne dorim ca în şedinţa ordinană din ianuarie 2010 să adoptăm această nouă strategie prin Hotărâre a Consiliului Judeţean”, ne-a declarat Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA.
Intenţia administraţiei este de a continua elaborarea de strategii judeţene. Astfel, pentru anul următor se preconizează elaborarea strategiei turistice. „Mă bucur că am ajuns în acest moment şi, dacă anul 2009 înseamnă pentru noi elaborarea noii strategii culturale, îmi doresc ca anul 2010 să ne aducă o nouă strategie, cea turistică”, a menţionat Ţolea.

S. B. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]