Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Joi, 19 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Aradence pe post de cobai pentru 700 de euro

Directorul interimar al DSP Arad - Mihai Tarcus anunta trimiterea unei echipe de control la clinica respectivaLipsa banilor le-a determinat pe cateva zeci de arandence sa devina cobai pentru o companie mai putin cunoscuta si nelegalizata. Pentru 700 de euro, aradencele accepta ca medicamentele companiei sa fie testate pe propria piele. Totul se intampla intr-o clinica din oras, asa cum era de asteptat, fara aprobarea autoritatilor.
Testele, care dureaza aproximativ patru saptamani, se desfasoara in incinta unui dispensar din Cartierul Micalaca. Din spusele unei femei care a efectuat un astfel de test, dar care a dorit sa isi pastreze anonimatul, se pare ca respectivul produs testat combina doua medicamente, care le sunt administrate „cobailor” in doze mai mari decat cele admise.
Femeile care accepta sa participe la acest experiment trebuie sa fie tinere si perfect sanatoase. Aceeasi sursa sustine ca femeile care au acceptat pana acum sa fie pe post de cobai, au suferit stari de ameteli, greata, eruptii pe piele sau diferite alergii. Contractul semnat cu respectiva clinica, are clauze speciale de confidentialitate, astfel ca angajatii clinicii se feresc sa vorbeasca despre acest ciudat experiment. Ciudat este ca desi acestia sustin ca sunt in perfecta legalitate, dispensarul unde clinica isi desfasoara activitatea nu are afisat afara nici un fel de firma care sa indice prezenta laboratorului de testare in interiorul dispensarului.
Contactati, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Arad nu stiau nimic despre desfasurarea acestor experimente, mai mult decat atat, acestia sustin ca substantele folosite pot avea efecte secundare extrem de grave iar femeile supuse la o astfel de testare pot naste copii cu malformatii sau pot aparea efecte secundare necunoscute. „O sa incercam sa identificam unde exact isi are locatia respectiva clinica. Nu aveam cunostinta despre existenta ei. Imediat ce vom reusi sa aflam, vom trimite o echipa de control sa vedem ce se intampla acolo”, a declarat Mihai Tarcus, director interimar DSP Arad.
In tot acest timp, tinerele care au semnat contracte cu aceasta clinica au inceput sa fie amenintate, pe motiv ca una dintre clauzele prevazute in contract prevede confidentialitatea acestor testari. Nimeni nu le-a spus insa aradencelor cat de legale sunt aceste experimente pe subiecti umani.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Terenuri inghitite de autostrada

Consiliul Local Arad va trebui sa cedeze Ministerului Transporturilor cateva terenuri necesare construirii autostrazii Arad-TimisoaraCLM pierde 14 terenuri in favoarea ministerului pentru constructia centurii ocolitoare a Aradului.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va prelua in administrare mai multe terenuri necesare unor lucrari la autostrazi, suprafata totala vizata acum si care va fi luata de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si de la Consiliul Local Arad fiind de 26.127 metri patrati.
Ministerul va prelua, asa cum rezulta din proiectul de hotarare de Guvern, elaborat deja, 14 terenuri de la Consiliul Local Arad, in suprafata totala de 14.427 metri patrati, in vederea constructiei autostrazii Arad-Timisoara, sau mai exact a centurii Arad.
Conform actului, „varianta de ocolire a municipiului Arad” corelata cu restul obiectivului Arad - Timisoara - Lugoj va asigura o legatura directa intre Romania, centrul si vestul Europei, va avea profil de autostrada, va reduce traficul din localitate destinat tranzitarii municipiului Arad, va asigura accesul rapid catre aeroport prin nodul rutier de la km 6+000 prevazut in proiect etc.

Beneficii
Tot aici se arata si faptul ca principalele conditii care au stat la baza stabilirii traseului actual al centurii, care trece extrem de aproape de blocurile din Alfa, au fost asigurarea legaturilor cu principalele zone generatoare de trafic si a zonelor de interes industrial, diminuarea impactului negativ asupra mediului, evitarea, pe cat posibil, a demolarii constructiilor existente sau preluarea traficului de pe DN 7, DJ 682, DN 69, prin construirea a patru noduri rutiere.

Constructorii vin la Arad
Autostrada Arad-Timisoara si centura vor fi construite de catre consortiul spaniolo-italian FCC Construccion-Astaldi. Executantii lucrarii vor fi prezenti cel mai probabil, potrivit spuselor edilului local Gheorghe Falca, la Arad, pentru a oferi detalii privind constructia acestui tronson de autostrada.
Primarul este optimist cu privire la data inceperii efective a lucrarilor, cu toate ca ministrul Berceanu anunta, de curand, ca in acest an vor fi dati in folosinta nici 70 de km de autostrada, iar printre tronsoanele enumerate nu intrau cele care trec prin Arad.
Gheorghe Falca ne-a declarat insa faptul ca ministrul Transporturilor se refera doar la tronsoanele care se fac pe bani de la buget, nu si la cele care incep pe banii bancilor, cum este cazul autostrazii spre Arad (unde imprumutul vine de la BEI).

Vizita cu greutate?
Este posibil ca la momentul prezentei constructorului in oras, la Arad sa se deplaseze si un oficial de la Bucuresti. Printre numele vehiculate se numara chiar ministrul Berceanu sau premierul Emil Boc.

A. B. - Jurnal aradean

  • Varstnicii de la Centrul de Zi din Micalaca beneficiaza de un cabinet medical dotat cu aparatura performanta

Centrul de zi pentru varstnici din Micalaca dispune si de un modern cabinet medicalCabinetul sportiv de la Centrul de Zi din Micalaca a fost inaugurat in 1997, iar pe parcurs a fost modernizat. In prezent, cabinetul dispune de biciclete ergometrice, stepere, dar si aparate de recuperare si de forta. Din pacate, spatiul foarte limitat nu permite expunerea tuturor aparatelor, insa varstnicii vin intotdeauna cu programare, fiecare stiind exact ora la care trebuie sa se prezinte pentru exercitii.
In stare de functionare sunt doua biciclete ergometrice si un steper, iar suplimentar mai sunt gantere, extesoare cu arc si se insista si pe gimnastica la sol. In acest sens, femeile sunt cele care sunt mai constiincioase si isi dau silinta mai mult pentru aspectul fizic, dar si pentru sanatate. Sunt exercitii pentru prevenirea osteoporozei, pentru remiterea durerilor din artroza. „Mai adaptam in gimnastica tot felul de obiecte pe care le folosim in exercitiile noatre. De exemplu sunt exercitii care se pot face cu un prosop, prin flexarea membrului, in pozitia semi-sezanda sau pe scaun cu spatele drept, prosopul este strecurat sub genunchi si usor ridicat. Acest tip de exercitiu este indicat pentru cardiaci, deoarece nu necesita foarte mult efort. Evaluarea o facem printr-un set de analize imagistice si facem teste, din care reiese daca pacientul poate sa depuna efort sau nu”, spune Dorina Maciu, consilier Centrul de Zi din Micalaca.
Varstnicii de la centru, care beneficiaza de aceste exercitii sunt foarte incantati si in acelasi timp ambitiosi, tinand cont de sfaturile consilierilor de la cabinet.
„In 2003 am constatat ca numarul persoanelor cu probleme circulatorii este din ce in ce mai mare, iar accesul persoanelor varstnice la o baza de tratament in mod permanent si gratuit se face destul de greu si astfel am hotarat sa dotam cabinetul cu aparatura speciala. Toate aparatele au fost achizitionate in urma consultarii mai multor medici specialisti, deoarece nu toate aparatele de kinetoterapie si fitness sunt indicate persoanelor varstice. Am avut o serie de proiecte in parteneriat cu Directia Muncii, cu Ministerul Familiei si Ministerul Sanatatii, iar fondurile obtinute au fost alocate modernizarii acestui cabinet. Cei mai multi bani au provenit din bugetul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara”, a mai spus Dorina Maciu, consilier Centrul de Zi din Micalaca.
In acest fel, varstnicii inscrisi la centru beneficiaza de serviciile oferite si de tratamente gratuite. In acelasi timp economisesc si timp, deoarece nu trebuie sa isi mai faca programari la medicii specialisti sau la fizioterapie. Sunt varstnici, care pe langa faptul ca vor sa urmeze tratamente pentru prevenirea sau tratarea anumitor boli de care sufera, sunt dornici si de a scapa de cateva kilograme. Chiar si asa, toate exercitiile sunt efectuate sub supravegherea consilierilor, care decid cat si cum pot depune varstnicii efort.
„Ii consiliem in permanenta si ii ajutam sa inteleaga de ce este important sa faca gimnastica. In general, cei in varsta se simt frustrati cand trebuie sa mai renunte la mancare. Si atunci, prefera sa manance mai mult si sa faca apoi exercitii. Insa, pentru acest lucru trebuie sa fie si foarte bine motivati, iar aici la cabinet noi avem grija de acest lucru. E normal, ca organismul imbatranit sa nu mai lucreze la aceeasi capacitate, dar atat cat se poate e binevenita miscarea”, spune Melinda, consilier Centrul de Zi din Micalaca.
Partea de gimnastica este corelata cu orele de nutritie. Fiecare pacient care solicita informare cu privire la alimentatie este consiliat. Pe langa exercitiile pe care consilierii le recomanda, persoanelor varstnice li se impune si un regim alimentar, care include si ceaiuri anti-adipoase, ceai verde, ceai negru si tot felul de tratamente naturiste.
Aceste tratamente sunt recomandate in special persoanelor care au boli de nutritie, boli metabolice, diabet.
Pentru a castiga din timp, varstnicii isi aduc echipamentul adecvat pentru exercitii de-acasa si se schimba la vestiarul de la cabinet.
Sacarut Gavril: „In timpul cand am facut gimnastica m-am simtit foarte bine. Sufeream de spondiloza cervica dorsala, discopatie discala si artroza. Mi s-a recomandat sa vin la cabinetul medical, vin zilnic si fac cate o ora de gimnastica. Timp de doua saptamani am urmat acest tratament, iar efectele nu au intarziat sa apara: nu m-au mai durut picioarele, am circulatia mai buna si am slabit patru kilograme”.
Dorel Nemtau: „Aceasta procedura mi se pare la fel de benefica si da acelasi randament ca si fizioterapia. Am suferit de mai multe afectiuni: probleme cu inima, diabet, reumatism, iar dupa aceste exercitii m-am simtit mult mai bine, am dat jos si cateva kilograme si sunt dispus sa reiau tratamentul”.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Elevi aradeni la Strasbourg

Un grup de elevi de la Liceul "Adam Muller Gutenbrunn" din Arad a participat la Strasbourg la Zilele "Euroscola"O zi de activitate la Parlamentul European pentru elevi de la Liceul Teoretic „A. M. Guttenbrunn”
Zilele „Euroscola” sunt organizate la Strasbourg de mai multe ori pe an. La fiecare eveniment, se aduna sute de copii din toata Uniunea Europeana pentru a impartasi experiente, ganduri, opinii despre Europa si pentru a concura pe mai multe teme privind constructia si viitorul Europei.
Un grup de elevi si trei cadre didactice de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” au participat, recent, la o actiune similara. Acest drept a fost obtinut in urma concursului tematic „Euroscoala” desfasurat anul trecut intre liceele din Romania, la care, din cele 243 de scoli participante, liceul aradean s-a clasat pe locul 5.
Participantii la Strasbourg au fost impartiti in grupuri multilingvistice, interactionand si dezbatand cu coechipierii lor si cu cei din celelalte grupuri intr-o alta limba decat limba lor materna. Aceasta a reprezentat o buna ocazie de a considera limbile straine nu o bariera, ci mai degraba o modalitate de intelegere a problemelor, opiniilor si asteptarilor tinerilor din celelalte state europene. In cursul zilei „Euroscola”, copiii au avut ocazia de a vizita plenul Parlamentului si de a simula activitatea deputatilor europeni, iar, la sfarsitul ei, fiecare participant a primit un certificat de participare semnat de presedintele Parlamentului European.
Dupa o scurta prezentare a fiecarei scoli - Andrada Turcin a avut 1 minut pentru a expune cateva lucruri despre liceul aradean - s-a trecut la programul propriu-zis. Copiii din cele 20 de tari participante au fost impartiti in 6 „grupuri de lucru” care au abordat diferite teme, iar la final au redactat un raport care s-a discutat apoi in plen si a fost votat de toti participantii.
Un interes aparte s-a acordat concursului multilingv „Eurograme” care a avut rolul de a verifica cunostintele despre institutiile si tarile din UE. In finala concursului s-au calificat 4 echipe multinationale cu cate 4 concurenti fiecare. Satisfactia delegatiei aradene a fost evidenta deoarece din cei 16 elevi participanti in finala, doi au fost din delegatia Romaniei. Astfel Otilia Fogorasi a facut parte din echipa „verde”, iar Angelina Schiebel din echipa „albastra”.

V. F. - Jurnal aradean

  • Letitia Stoian, primar Semlac: „Noi, femeile, suntem mai constiincioase si punem mai mult suflet”

Interviu cu Letitia Stoian - primarul SemlaculuiScena politica romaneasca este dominata de barbati. Dominarea numerica a acestora este resimtita, in special, la nivelul functiilor care necesita o anumita combativitate, asa cum este si cea de primar. In judetul nostru, femeile pot fi regasite, in special, in posturi de viceprimari (cum este si cazul municipiului Arad prin Gianina Pistru), doar trei primarii fiind conduse de reprezentante ale sexului frumos. Una din aceste primarii este cea a comunei Semlac, condusa de Letitia Stoian, o femeie independenta intr-o lume politica masculinizata.
- Doamna Stoian, cat de greu se descurca un independent in politica?
- Eu sunt primar independent si am obtinut din aceasta postura trei mandate. Este adevarat ca sunt simpatizanta a PDL si ca sunt prezenta la intalnirile pe care le fac, insa nu sunt inregimentata la ei in partid. Este foarte greu in lumea politica, unde trebuie sa ai sustinere pentru ca sa ti se aprobe proiectele si ca sa poti face ceva.
- In ce relatii sunteti cu autoritatile judetene sau cu ceilalti primari?
- Consider ca am o relatie foarte buna cu toata lumea, pana la un anumit punct. Am colegi foarte buni, ne ajutam unul pe celalalt in mai mult aspecte. Problema fondurilor nu este chiar una simpla, din cauza legilor gresite. Avem proiecte ce stau la ministere, noi de exemplu, avem terminata o scoala si firma asteapta sa o platim. A facut o treaba foarte buna si acum ne tot intreaba cand o vom plati. Probabil ne vor da in judecata. Sunt proiecte ce sunt terminate de ani de zile, au avize expirate si nu primesc bani. Este foarte greu.
- Cum comentati ce se intampla in politica de la Bucuresti, din postura de primar independent?
- Aceasta coalitie trebuie sa puna la punct problemele pe care le-a cuprins in programul de guvernare. Trebuie sa lucreze pentru un tel comun si sa nu se lase dezbinata de circul aceasta. Daca este coalitie, trebuie sa fie unita.
- Care ar fi avantajele si dezavantajele unei femei in viata politica?
- Sunt si avantaje, si dezavantaje. Avantajele ar fi ca de multe ori, ca femeie intr-o postura de conducere, barbatii tind sa fie mai respectuosi, vorbesc mai frumos, iti mai deschid o usa. Dezavantajul ar fi mentalitatea pe care inca o avem. Insa noi, femeile, suntem mult mai constiincioase in ceea ce facem, punem mai mult suflet si lucram cu mai multa abnegatie decat barbatii.
- Cum vedeti cariera dumneavoastra politica, pe viitor?
- De multe ori ma gandesc sa fac acest pas, de a intra intr-un partid, insa apoi m-am gandit ca prioritar este sa rezolv problemele localitatii, pentru ca am incercat sa fac ceva pentru Semlac. Nu ma gandesc sa ma opresc pe undeva. Momentan incerc sa rezolv problemele localitatii, sa urmaresc proiectele depuse sau pe care le vom mai depune. Ne vom concentra mai mult asupra infrastructurii, pentru ca aceasta este problema principala a mediului rural.

Lucian Cozma - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]