Ştirile Zilei

Vineri, 20 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Duminică, alegeri şi referendum

Aproape 400.000 de arădeni sunt aşteptaţi să voteze la alegerile prezidenţiale şi referendumAproape 400.000 de arădeni sunt aşteptaţi să voteze la alegerile prezidenţiale şi referendum.
Duminică se va desfăşura turul unu al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, dar şi referendumul referitor la reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un sistem unicameral, iniţiat de către actualul preşedinte, Traian Băsescu. În cursa pentru preşedinţie au rămas, după validarea candidaturilor, 12 protagonişti, dintre care şapte sunt susţinuţi de partide şi trei independenţi. În ordinea de pe buletinele de vot, aceştia sunt : 1. Crin Antonescu- PNL 2.Mircea Geoană- Alianţa PSD+PC 3. Kelemen Hunor-UDMR 4. Traian Băsescu- PD-L 5.Sorin Oprescu- independent 6. George Becali- PNG-CD 7. Ovidiu Iane-PER 8. Eduard Manole- independent 9. CV Tudor- PRM 10. Remus Cernea- Partidul Verde 11. Ninel Potârcă- independent 12. Constantin Rotaru- PAS.

Cine votează ?
Toţi cetăţenii români din ţară şi străinătate care în ziua alegerilor au împlinit 18 ani şi nu şi-au pierdut drepturile cetăţeneşti în urma unor decizii judecătoreşti.

Unde votăm ?
Fiecare în secţia de votare la care este arondat, conform domiciliului. Cei care nu se găsesc în localitatea de domiciliu pot vota în oricare localitate din ţară sau străinătate, la secţiile speciale. Pentru a fi înscrişi pe listele speciale de vot, solicitanţii trebuie să semneze o declaraţie pe răspundere proprie că nu au mai votat în altă parte.

Cum votăm ?
Pe baza actului de identitate, alegătorul semnează în dreptul poziţiei la care este este înscris în liste şi primeşte buletinul de vot şi ştampila, cu care intră singur în cabina de vot. Dacă doreşte să voteze şi pentru referendum, va primi trei buletine de vot : unul pentru alegerea preşedintelui şi câte unul pentru cele două întrebări care constituie obiectul referendumului ( a. Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România ? b. Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane ? ). Pentru a vota, se aplică ştampila o singură dată, înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care doreşte să îl voteze. Pe buletinele pentru referendum, ştampila se aplică pe DA sau NU, în funcţia de opţiunea pe care o are în fiecare dintre cazuri, nu neapărat aceeaşi.
După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.
La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial . Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta care aplică pe actul de identitate a alegătorului ştampila cu menţiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant, după caz, şi înscrie data scrutinului.
Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
Secţiile de votare se deschid duminică dimineaţa, la ora 7,00 şi se închid la ora 21,00. După această oră, mai pot vota doar cei care se găsesc în interiorul secţiei de votare.

S. T. - Jurnal Arădean

  • Expo Arad Internaţional îşi deschide porţile pentru mediu

Cea de-a VII-a ediţie a Târgului Internaţional Ecomediu va avea loc în perioada 25-27 septembrie, la AradCea de-a VII-a ediţie a Târgului Internaţional Ecomediu va avea loc în perioada 25-27 septembrie, la Arad.
Ecomediu este un târg internaţional de echipamente, utilaje, aparate pentru investigarea, analiza şi controlul calităţii apei, aerului, solului, utilaje de salubritate, igiena urbană, energii neconvenţionale şi regenerabile, organizat de Expo Arad Internaţional sub patronajul Ministerului Mediului. „Din dorinţa de a reuni cele mai importante instituţii şi agenţi economici din domeniul protecţiei mediului, în vederea schimbului de informaţii şi experienţe bazate pe realizări concrete şi, în acelaşi timp, prezentarea de soluţii inteligente pentru implementarea unor strategii generale de mediu, Ecomediu aduce în acest an 70 de firme din România, Ungaria, Austria, Italia şi Germania pentru a prezenta ultimele noutăţi în acest domeniu”, susţine managerul de proiect Simona Hăprian.

Domenii diferite
Firmele prezente la Ecomediu activează în diverse domenii, furnizând aparatură de măsură şi control pentru protecţia mediului, sisteme de monitori­zare; aparatură analitică de laborator pentru controlul calităţii produselor şi mediului; instalaţii şi sisteme de tratare a apei; instalaţii şi sisteme de epurare a apei, fose biologice; pompe pentru apă, sisteme de conducte, plăci protectoare de beton. Vor fi prezente, de asemenea, firme care se ocupă de colectarea selectivă a deşeurilor, transporturi, instalaţii de reciclare, tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase, incinerare, de salubritate (europubele, eurocontainere şi coşuri de gunoi, maşini stradale de curăţare, vidanje); sisteme de drenaj, energii regenerabile; intervenţii la poluări accidentale, baraje absorbante şi societăţi care oferă tehnologii de reabilitare a terenurilor infestate cu produse petroliere, ape sărate, metale grele; gospodărirea resurselor de apă, proiectări tehnice pentru infrastructurile locale de alimentări cu apă; separarea uleiurilor minerale din ape uzate şi servicii de consultanţă.
În cadrul târgului va fi organizată şi conferinţa naţională Practici şi experienţe în protecţia mediului, care se va desfăşura pe parcursul celor trei zile de expoziţie, în incinta pavilionului A. Târgul va putea fi vizitat între orele 10 şi 18, biletul de intrare costând doi lei. Transportul va fi gratuit, pe traseul Podgoria-Expo Internaţional şi retur.
Trebuie spus că în acelaşi timp cu Ecomediu, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad organizează şi un salon cu produse tradiţionale româneşti şi sârbeşti, dar şi unforum pe tema nergiei. „Faptul că organizăm trei manifestări în acelaşi timp arată preocuparea Camerei de a suplini criza. Am considerat că e de datoria noastră să diversificăm şi să găsim calea ca lucrurile să funcţioneze”, a declarat Nicolae Băcanu, preşedintele Camerei de Comerţ.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • O macara aparţinând ICIM s-a răsturnat pe şantierul de la Teatru

O macara aparţinând companiei de construcţii ICIM s-a răsturnat ieri pe când lucra în zona staţiei de tramvai de la TeatruO macara aparţinând companiei de construcţii ICIM, executantul lucrării de modernizare a infrastructurii pe axa Centru-Vlaicu, finanţată prin creditul BERD, s-a răsturnat ieri pe când lucra în zona staţiei de tramvai de la Teatru. Utilajul a fost tras în zona peronului staţiei de pe sensul Teatru-Primărie, o zonă accidentată după ce muncitorii au spart peronul de beton.
Sarcina macaralei era să ridice un o placă de beton pe care să o aşeze în staţia de vis-a-vis, sensul spre Piaţa Romană. În momentul când braţul macaralei era deschis la maxim, un pilon de susţinere al macaralei s-a rupt iar corpul acesteia s-a înclinat la 45 de grade. Pagubele nu au fost prea mari, fiind afectat doar sistemul de prindere al firului de contact al tramvaielor de pe un stâlp din apropiere. Directorul general al ICIM, Mihaela Biriş, a explicat că situaţia nu a prezentat niciun pericol pentru trecători sau pentru maşinile aflate în trafic pe Bulevardul Revoluţiei. „Braţul era deschis la maxim iar tara de beton nu putea cădea pe carosabil deoarece am calculat şantierul astfel încât să cuprindă limita maximă de deschidere a macaralei. Nu avem o estimare a daunelor dar nu credem să fie prea mari. Macaraua va fi supusă unei expertize ISCIR pentru a vedea dacă va mai putea fi folosită. Ne cerem scuze celor care au avut de suferit datorită blocării circulaţiei”, a declarat Mihaela Biriş. Circulaţia a fost blocată pentru câteva minute pe sensul Teatru-Primărie până când un alt utilaj al ICIM a ajutat la redresarea macaralei. Poliţiştii comunitari au ajuns însă rapid la faţa locului, îndrumându-i pe şoferi spre rute ocolitoare.

Lucian Cozma - Observator

  • „Totul despre femei” - o nouă premieră pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad pregăteşte în această perioadă o nouă premieră, spectacolul „Totul despre femei" după Miro Gavran în regia lui Felix CrainicuTeatrul Clasic Ioan Slavici Arad pregăteşte în această perioadă o nouă premieră.
Este vorba despre spectacolul „Totul despre femei” după Miro Gavran în regia lui Felix Crainicu.
Se pare că succesul spectacolului „Tartuffe” după Moliere în regia lui Dan Vasile, spectacol arădean ce a fost invitat să participe la ediţia din acest a Serilor Gavellei nu a fost singurul profit al deplasării Teatrului Clasic Ioan Slavici la Zagreb, în Croaţia. În această împrejurare reprezentanţii instituţiei teatrale arădene au avut ocazia să intre în contact cu dramaturgia croată şi în special cu cea a lui Miro Gavran, care a şi fost premiat la actuala ediţie a festivalului Serile Gavellei pentru o altă piesă de-a sa.
Miro Gavran, autorul piesei la care se lucrează în această perioadă la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad este prozator şi dramaturg. Scrierile sale s-au tradus de-a lungul timpului în peste 30 de limbi. A scris atât pentru copii cât şi pentru adulţi fiind unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scriitori croaţi. Lui Miro Gavran i-au fost decernate premii importante la manifestări literare atât din ţările fostei Iugoslavii, cât şi din toată Europa Centrală. Piesa sa „Totul despre femei” a beneficiat până în acest moment de numeroase montări pe întreg Mapamondul, din ţări ale Americii Latine şi până în India. „Mă bucur că piesa mea «Totul despre femei» se va juca în România, mai exact la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. În spectacol vor fi trei actriţe care vor interpreta mai multe roluri de diferite facturi. Eu sper şi cred că actriţele din Arad vor da cât mai bine viaţă personajelor mele, la fel cum au făcut în această seară în «Tartuffe», când am constatat că teatrul din Arad are actori foarte buni. De aceea mă bucur cu atât mai mult că piesa mea va fi pusă în scenă şi în România” a declarat Miro Gavran după vizionarea spectacolului „Tartuffe”.
„«Totul despre femei» este o ocazie foarte bună de a pune în va­loare actriţele teatrului arădean, spectacolul având doar personaje feminine”, ne-a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad. Tot de la Laurian Oniga aflăm că spectacolul „Totul despre femei” va fi unul alert, scenele derulându-se cu o repeziciune aproape cinematografică. Producţia prezintă acele scene din viaţa cotidiană comune oricărei femei indiferent de naţionalitate sau cultură.

Totul despre „Tartuffe”
De menţionat că spectacolul pe care Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad l-a prezentat cu succes la Serile Gavellei se va juca în acest sfârşit de săptămână şi la Arad. Astfel că publicul arădean va avea ocazia să revadă producţia la prima reprezentaţie de după deplasarea în capitala Croaţiei, unde „Tartuffe” a fost o experienţă cât se poate de utilă pentru gazde. Din declaratia Sonjei Kovačić - producător exe­cutiv al Teatrului Gavella - rezultă că instituţia croată intrenţionează să monteze textul lui Moliere anul viitor: „Spectacolul a fost foarte frumos, tocmai de aceea l-am selecţionat să participe la festivalul nostru, mai ales că şi noi vom monta anul viitor «Tartuffe» la Teatrul Gavella.”
„Tartuffe” se va juca duminică, 22 noiembrie de la orele 19 în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Având în vedere tema pe care o tratează textul lui Moliere este foarte posibil ca programarea spectacolului „Tartuffe” în chiar ziua alegerilor să nu fie cu totul întâmplătoare.

Să ne amuzăm cu Dan Vasile pe acorduri de Moliere
„Tartuffe” nu este primul spectacol montat de regizorul Dan Vasile la Arad. După cum iubitorii de teatru din oraşul nostru îşi mai aduc aminte, Dan Vasile este cel care a pus în scenă spectracolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, de asemenea un spectacol cu succes la public şi chiar la critică, fiind selecţionat să participe la ediţia 2009 a Festivalului Comediei Româneşti.
În „Tartuffe” publicul va avea ocazia să-l revadă pe actorul Zoltan Lovas făcând un rol titular memorabil. De asemenea roluri de excepţie au fost atribuite în această producţie actriţelor Oltea Blaga, Dorina Darie Peter şi actorului Dan Nica. Decorul sugestiv şi minimalist al spectacolului este realizat de Laurian Popa, iar costumele de Luminiţa Penişoară. Şi dacă altor montări ale acestei piese de Moliere li se reproşează lipsa umorului (mă refer aici la recenta montare realizată de Andrei Belgrader pe scena Teatrului Naţional Bucureşti*), vă asigur că la cea rea­lizată de Dan Vasile veţi râde din tot sufletul, regizorul fiind, aşa cum declară de câte ori are ocazia, adeptul umorului de calitate, dar nu al băşcăliei.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Primarul din Şicula vrea să pună la plată firmele care contestă licitaţiile pentru lucrări de infrastructură

Primarul Aurel Radiţa este nemulţumit de faptul că modernizarea drumului dintre cele două localităţi amintite s-a amânat din cauze independente faţă de administraţia localăComunele Şicula şi Şepreuş sunt pe cale să piardă o investiţie comună de infrastructură datorită unei contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, formulată de o firmă de construcţii nemulţumită de rezultatul licitaţiei pentru reabilitarea drumului comunal 132, Chereluş-Şepreuş. Aurel Radiţa, primarul comunei Şicula (de care aparţine satul Chereluş), spune că va elabora personal o hotărâre de Guvern prin care firmele care contestă licitaţiile să fie obligate să depună un procent din valoarea lucrării drept garanţie. Astfel, dacă firma care contestă va avea câştig de cauză, banii vor fi recuperaţi, în caz contrar suma urmând să rămână la bugetul local al localităţii care beneficiează de investiţie. „În 29 iulie trebuia să semnez contractul de execuţie cu firma câştigătoare a licitaţiei, dar din cauza contestaţiei nu am putut face acest lucru. Dacă semnam contractul, drumul era gata în 30 de zile. Aşa, am pierdut anul acesta o investiţie de 40 miliarde lei vechi. Voi face personal o Hotărâre de Guvern pe care o voi înmâna tuturor parlamentarilor arădeni indiferent de partid, prin care voi cere răspunderea solidară a firmei care a făcut contestaţia. Să plătească solidar 20% din valoarea contractului, bani care să rămână la buget dacă pierde. Altfel, din cauza unor societăţi care contestă licitaţiile pierdem lucrări”, a spus primarul Aurel Radiţa nemulţumit de faptul că modernizarea drumului dintre cele două localităţi amintite s-a amânat din cauze independente faţă de administraţia locală.

Consiliul Judeţean a retras banii pentru DC 132, dar îi va da înapoi în primăvară
Drumul Chereluş-Şepreuş are o lungime de opt kilometri pe raza comunei Şicula, distanţă pe care se află şi un pod. Anul acesta, pentru modernizarea DC 132 a fost alocată de la Consiliul Judeţean suma de 500.000 lei. La şedinţa CJA de săptămâna viitoare, pe masa consilierilor se va afla un proiect prin care unele sume atribuite pentru investiţii de infrastructură din judeţ vor fi redistribuite. Printre acestea se află şi cea de 396,87 mii lei, bani retraşi de la modernizarea drumului dintre Chereluş şi Şepreuş. „Este normal să fie luaţi banii înapoi dacă nu pot fi folosiţi. Îi vom primi înapoi la primăvară, dacă va fi rezolvată problema cu licitaţia”, a admis primarul din Şicula, Aurel Radiţa. Cei 396,87 mii lei vor fi redirecţionaţi de Consiliul Judeţean spre alte localităţi: 206,87 mii lei vor merge la Pâncota pentru DJ 709, iar 190 mii lei la Ineu pentru DJ 792 B. O altă redistribuire de fonduri afectează exclusiv oraşul Lipova, acolo unde 8, 67 mii lei sunt luaţi de la drumul judeţean 572 şi direcţionaţi către reparaţii la DJ 682.

L. C. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]