Stirile Zilei
Joi, 22 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Au fost solicitate aproape doua milioane de lei pentru campusurile scolare din municipiu

Inspectorul general adjunct Maria Orodan explica dece sunt necesare cele doua campusuri scolarePentru trei dintre liceele aradene - Sportiv, „A.M. Guttenbrunn” si Colegiul Economic - s-a propus in urma cu trei ani construirea unor campusuri scolare. Dupa mai multe neintelegeri s-a ajuns la concluzia ca acestea sa fie construite in imediata apropiere a fostei groape de gunoi a municipiului, in capatul cartierului Poltura. Pentru demararea urmatorilor pasi in realizarea proiectului, Aradul a cerut de la Bucuresti aproape doua milioane de lei, bani necesari lucrarilor programate in 2009.
Pentru realizarea campusurilor scolare in municipiul Arad, Inspectoratul Scolar Judetean a solicitat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, la inceputul acestei luni, alocarea a aproximativ doua milioane de lei pentru acest an.  
Construirea campusurilor - unul pentru Colegiul Economic si altul pentru Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn” si pentru Liceul cu Program Sportiv - face parte dintr-un proiect national lansat de Ministerul Educatiei in anul 2005. In anul 2006 au fost organizate licitatiile de catre minister pentru proiectele tip, pentru un Campus Scolar cu 10 sali de clasa si pentru unul cu 24 de sali de clasa.  La vremea respectiva, pentru tot judetul Arad s-au aprobat trei campusuri, dintre care unul in orasul Nadlac, unde lucrarile au demarat la inceputul anului trecut. Fondurile puse la dispozitie reprezentau sume necesare pentru etapa de Studii de fezabilitate si pentru adaptarea proiectelor.
„Primaria municipiului Arad a realizat in anul 2007 PUZ-ul pentru zona Zadareni, unde au fost prevazute aproximativ noua hectare de teren pentru realizarea celor doua campusuri. Deoarece s-au emis titluri de proprietate pentru zona Zadareni - unde urmau sa fie construite campusurile, primaria a identificat un nou amplasament pentru acestea”, ne spune Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei Arad.
Terenul propus pentru unitatile de invatamant este in apropierea centurii ocolitoare a municipiului, dupa Campul Linistii, langa fosta groapa de gunoi a orasului. Noul amplasament a deranjat foarte mult parintii copiilor care invata la cele trei licee. Acestia sunt de parere ca, pe langa faptul ca este foarte departe de oras, atenteaza si la sanatatea copiilor. Totusi, noul amplasament a fost aprobat atat de Inspectoratul Scolar cat si de Ministerul Educatiei.
„Cele doua campusuri scolare sunt necesare pentru ca imobilele in care liceele isi desfasoara acum activitatea au fost retrocedate si practic au ramas fara sedii. Decat sa se plateasca chirie, este mai bine sa aiba propriile imobile. Sediul Liceului Sportiv este de asemenea foarte darapanat, dar speram ca se va rezolva cat mai repede. Au existat intr-adevar unele discutii cu privire la locul ales, insa este nevoie de un spatiu mai mare, iar cel de langa centura este adecvat. In prezent se fac studiile necesare iar, la minister s-a facut o solicitare pentru banii necesari in acest an”, ne spune Maria Orodan, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.
Consiliul Local Municipal a aprobat anul trecut Studiul de Fezabilitate cu adaptarea Proiectului - Tip, existand totodata si avizele necesare si contractul cu ENEL pentru realizarea retelelor electrice.

Simina Roz - Observator

  • Sute de disponibilizari la Takata-Petri

Takata-Petri va concedia 220 de angajati de la fabrica de centri din AradO alta mare companie, Takata-Petri Romania ia masuri de urgenta din pricina crizei ce in ultima perioada a afectat grav piata producatoare de componente auto. Conducerea Takata-Petri Romania a anuntat, intr-un comunicat, ca va concedia peste 220 de angajati de la Fabrica de Centuri pe care o detine in Zona Industriala Vest.
Pana la aceasta masura, reprezentantii intreprinderii nu au recurs la trimiterea in somaj tehnic a angajatilor. Pentru a se incerca o redresare a afacerilor, in ultimele trei luni, conducerea companiei a dezvoltat o strategie de raspuns la scaderea progresiva a comenzilor de productie, in cadrul careia s-au redus la minim toate cheltuielile suplimentare, s-au blocat angajarile si a fost reorganizat procesul de productie reducandu-se programul de munca al angajatilor. Se pare ca toate aceste masuri nu au fost suficiente pentru a se aplana resimtirea recesiunii financiare si oricat ar fi incercat reprezentantii companiei sa evite concedierile masive, aceasta decizie a trebuit luata. Cu toate ca in sectorul de producere a centurilor s-au facut reduceri masive de personal, conducerea institutiei a precizat ca la fabrica de volane personalul existent va fi mentinut, chiar daca si in acest sector comenzile au scazut mult. Conducerea institutiei care asigura si continua sa asigure fortei de munca aradene un loc de munca va continua impreuna cu Sindicatul din cadrul companiei sa caute solutii care sa aplaneze efectele crizei financiare.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Laptele, ouale si mierea de albine pot fi vandute de micii producatori doar in conformitate cu noile cerinte DSVSA

Micii producatori isi pot vinde produsele doar in conformitate cu noile cerinte DSVSAReprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si de Siguranta a Alimentelor atrag atentia micilor producatori asupra noilor cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca de la inceputul anului, pentru comercializarea produselor primare de origine animala. Este vorba in primul rand de laptele crud, care pentru a putea fi pus in vanzare trebuie sa provina de la animalele care nu sufera de boli transmisibile consumatorului. De asemenea trebuie respectate conditiile de igiena ale mulsului, ale depozitarii laptelui, iar produsul trebuie sa indeplineasca criteriile care i se aplica in ceea ce priveste numarul total de germeni si celule somatice per mililitru si temperatura corespunzatoare de 30 de grade Celsius. In ceea ce priveste vanzarea directa de oua si miere de albine, micii producatori trebuie sa se inregistreze in prealabil la Directia Sanitar Veterinara si de Siguranta a Alimentelor. Acestia trebuie sa depuna un dosar care sa contina copia de pe actul de identitate si o cerere tip care se va completa la Biroul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul institutiei. Dupa depunerea dosarului, medicii din cadrul circumscriptiilor sanitar veterinare vor verifica conditiile din exploatatiile de animale, dupa care vor intocmi un proces verbal de control. Acesta, impreuna cu restul documentelor si suma de 10 lei, achitata la casieria institutiei, vor fi depuse la Serviciul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

A. M. C. - Observator

  • „Drumul Vinului” va fi depus spre finantare

Dupa modernizarea insfrastructurii rutiere zona se va dezvoltaValoarea totala a investitiilor se ridica la 15 milioane de euro
Proiectul „Drumul Vinului: Paulis - Ghioroc - Covasant - Siria, etapa I - DJ 708B” se afla deja in faza finala pentru a fi depus spre finantare la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest. „Proiectul tehnic si studiul de fezabilitate au fost deja finalizate, iar in maxim o luna de zile vom depune proiectul spre finantare. Prin acest proiect se va moderniza infrastructura rutiera. Aceasta consta in reabilitarea drumului judetean Paulis-Siria, dar si a patru poduri de pe aceasta portiune. Dorim prin acest proiect sa dezvoltam intreaga zona, mai ales ca avem traditia vitivinicola a Podgoriei Aradului”, a declarat Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean.
In cadrul aceluiasi proiect se afla in lucru si etapa a II DJ 708C Sambateni - Ghiroc. Si aici se va moderniza infrastructura rutiera, inclusiv a pasajului peste calea ferata. Durata de realizare a intregului proiect este de 24 de luni, iar valoarea totala este de aproximativ 15 milioane euro, din care: 11 milioane euro de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, 1,7 milioane euro de la bugetul de stat si 2,7 milioane euro de la Consiliul Judetean.
„Legat de promovarea acestui proiect, Centrul Cultural Judetean va edita o serie de brosuri, pliante, harti si albume cu principalele obiective care pot fi intalnite pe acest traseu. Materialele vor fi prezentate la targurile cu profil de turism. In premiera, in acest an, vom organiza «Festivalul Vinului de Soi». Vor fi invitati producatori de vinuri din intreaga tara. Vor avea loc concursuri si degustari facute de profesionisti, iar vinul producatorului care va castiga concursul va fi desemnat, pe timp de un an «Vinul Consiliului Judetean Arad», vin pe care presedintele il va oferi cadou diferitelor delegatii care vor vizita institutia”, a declarat Ana Maria Dumitrean, directorul Centrului Cultural Arad.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Aradul vazut de Mihai Takacs

Catedrala Veche - asa cum a imortalizat-o pe panza pictorul Mihai TakacsPictorul Mihai Takacs realizeaza o veritabila antologie de arhitectura urbana a municipiului Arad.
L-am urmarit de multe ori pe pictorul Mihai Takacs, asezat cu sevaletul sau in fata unui edificiu important sau a unui colt pitoresc din orasul nostru, sfidand mirarea trecatorilor care nu realizau ca asistau , intr-un moment de gratie, la „re-crearea” in culoare a orasului lor. Fiindca oricat de recognoscibile erau imaginile de pe panza, era vorba despre altceva, de un oras al lui Mihai Takacs, un oras care a primit „culoarea” sufletului unui artist.
Mihai Takacs a pictat ceea ce as numi „edificiile embematice” ale Aradului, bisericile monumentale - ortodoxa romana, ortodoxa sarba, catolica, lutherana, reformata -, manastirea Gai, palatele - Buhus, Administrativ, Cenad, Neuman - Turnul de Apa, dar mai ales s-a oprit la unele ansambluri arhitecturale care definesc specificul acestui oras, realizand astfel o veritabila antologie de arhitectura urbana. Nu a ocolit nici colturile umile ale orasului, atras fiind nu de pitorescul ieftin, ci de frumusetea ascunsa a acestora, frumusete pe langa care cei mai multi trec nepasatori.
In compozitia cromatica, Mihai Takacs foloseste putine tonuri. Armonia de ansamblu este realizata prin echilibrul dintre culorile calde si reci. Dominanta este, de cele mai multe ori, rosul, uneori un rosu aprins, dovada unui temperament artistic ardent.
In acest moment, in care multi artisti (mai ales tineri) tatoneaza, recurg la tot felul de experimente, in speranta obtinerii unei „originalitati”, Mihai Takacs, consecvent cu sine insusi, foloseste constant un mod de exprimare potrivit cu temperamentul sau artistic si cu ceea ce vrea el sa transmita semenilor sai.

Horia Merdeleanu - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]