Ştirile Zilei

Luni, 22 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • „Populaţia Aradului trebuie să stea liniştită, vom asigura agentul termic pentru iarnă“

Cornel Secianschi - director CET AradInterviu cu Cornel Secianschi, director CET Arad

- În urmă cu şase luni aţi preluat societatea cu datorii de peste 900 de miliarde de lei, cum este situaţia la ora actuală?
- Ţinând cont de datoriile din 2007 şi cele cumulate în 2008, stăm destul de bine. În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor care au apărut, problema este că în luna decembrie şi ianuarie am făcut un efort deosebit pentru achitarea datoriilor către SNLO pentru lignitul achiziţionat şi pentru care societatea noastră a fost blocată cu salariile, începând cu sfârşitul lunii noiembrie, continuând cu decembrie. Inclusiv toate conturile au fost blocate. Am reuşit să plătim aproximativ 200 de miliarde de lei vechi în aceea perioadă decembrie-ianuarie şi făcând acest efort am crezut că ne vor fi deblocate conturile.

- Pe cine consideraţi vinovaţi pentru blocarea conturilor?
- SNLO, care a cesionat la firma de recuperare SC Best Recuperare SRL, cu sediul în diferite oraşe al ţării, nu ne-au deblocat nici la această oră conturile. Noi suntem în judecată cu ei. Putem să afirmăm că am dat în judecată şi fosta conducere de la SNLO, pe fostul director şi directoarea economică. După părerea mea, fiind două societăţi aparţinând statului, atât SNLO, cât şi CET Arad, cesiunea de creanţe trebuia rezolvată pe cale amiabilă. Îi consider vinovaţi pentru situaţia în care ne aflăm pe cei care au condus atunci SNLO.

- Ce credibilitate aveţi acum faţă de bănci?
- Un dezavantaj pentru societatea noastră este şi faptul că prin blocarea conturilor de către Best Recuperare credibilitatea noastră faţă de bănci a scăzut foarte mult, deşi în lunile de iarnă virăm în cele două bănci cu care aveam contracte sume cuprinse între 60-70 de miliarde pe termoficare şi 60 -70 de miliarde pe energie electrică. Încasările noastre sunt destul de bune, ţinând cont de vânzările pe care le avem. La ora actuală prea puţine bănci sunt interesate să ne acorde anumite linii de credit. Fiecare îşi pune anumite probleme financiare, anumite probleme de o protecţie a lor privind asigurarea unui teren din cadrul CET-ului sau instalaţii, astfel încât să aibă acoperire privind acordarea creditului, deşi v-am spus, încasările pentru lunile de iarnă sunt foarte bune şi noi ne acoperim practic aceste datorii pentru bănci.

- Ce măsuri aţi luat pentru redresarea societăţii?
- Am considerat că ar fi bine să separăm cele două centrale, cea pe lignit pe de o parte şi centrala pe hidrocarburi cu reţele de termoficare pe celalaltă parte. Vrem să putem crea o concurenţă privind preţul la gigacalorie produs de cele două centrale şi, totodată, căutăm prin acest lucru ca partea de acţionariat care există la ora actuală de sub 1 la % să fie trecută în una din cele două centrale, astfel să putem lua un credit de la Ministerul Mediului, nerambursabil, de aproximativ 20 de milioane de euro, în vederea îmbunătăţirii instalaţiilor externe.

- Cu ce probleme se mai confruntă CET-ul?
- S-au pierdut toţi marii consumatori industriali şi industria arădeană a renunţat la abur, la energia termică. Practic, centralele sunt vechi şi CET-ul pe lignit este supradimensionat la cerinţele noastre de energie termică. Pierderile noastre şi acum, când producem şi energie electrică şi termică sunt destul de mari, chiar dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ne-a mărit preţul la energie electrică. Avem pierderi zilnice cuprinse între 20 şi 70 de lei pe gigacalorie sau pe kilowat/ oră.

- Cum funcţionaţi la ora actuală?
- Funcţionăm numai pe cazane, numai pentru apă caldă menajeră, dar soluţia aceasta pentru vară-iarnă nu este o soluţie rentabilă pentru noi. Trebuie să găsim soluţii, astfel încât să putem funcţiona cel puţin 11 luni pe an şi să funcţionăm cu instalaţiii de înaltă eficienţă. De aceea am şi purtat discuţii în ceea ce priveşte împrumutul de la BERD. Acest împrumut a fost aprobat, urmează în cazul în care nu vom lua acel credit de la mediu, să luăm acest împrumut, astfel încât să modernizăm una dintre cele două centrale. Dacă luăm de la mediu nu mai luăm de la BERD. Cel de la mediu este mai rentabil.

- Câţi investitori sunt interesaţi de CET?
- Atât la Consiliul Local, cât şi la noi la CET s-au învârtit şi se învârt foarte mulţi doritori de a intra într-o cooperare cu societatea noastră. Normal că noi suntem cei mai interesaţi de acest lucru. Dorim nepărat un investitor real, credibil, astfel încât acesta să investească în instalaţiile noastre. În ultima perioadă s-a prezentat firma Dalkia, care a venit cu 24 de reprezentanţi pe toate direcţiile. Au luat anumite date şi acum aşteptăm răspunsul. Totodată, s-au prezentat cei din Spania, care au venit şi cu un contract, unul destul de slăbuţ în prima fază. Urmează ca noi, împuterniciţi de Consiliul de Administraţie, să angajăm o societate, care să ne facă ei un contract în ceea ce priveşte poate vânzarea, intrarea într-o relaţie de acţionariat cu o altă societate, astfel încât să reuşim să asigurăm energia termică pentru Municipiul Arad. Totodată, firmele care au venit sunt interesate foarte mult pentru producerea energiei electrice. Normal că având o legătură prin lina de 400 cu comunitatea europeană, pentru dânşii locaţia este foarte bună. Noi în toate discuţiile pe care le-am avut cu dânşii am condiţionat orice asociere cu un partener străin prin asigurarea agentului termic pentru populaţie impus de Consilul Local. Căutăm variantele cele mai bune. Până acum ne-au vizitat 27 de societăţi, dar niciunul concret. Când va veni una cu date exacte, nu trebuie să pierdem trenul acesta. Să găsim o soluţie să intrăm în colaborare cu ei să le satisfacem şi lor nevoile, dar să ne asigurăm că vor da energia termică la populaţie la un preţ impus de noi.

- De ce sunt interesaţi aceşti investitori?
- Marii investirori au fost interesaţi de producerea energiei electrice. Dar, ne-au promis că vor asigura şi energia termică pentru populaţie. Se vorbeşte foarte mult în ultima perioadă şi despre acea energie verde. Investiţii care se ridică la valori destul de mari, de la 14 milioane de euro în sus pentru o centrală cu ciclu combinat biomasă gaz. Noi suntem pentru orice variantă, normal că dorim ca să eliminăm depozitul de zgură, care în perioada unor vânturi şi a unei secete crează disconfort nu numai nouă, dar şi populaţiei din jurul Aradului, mai ales din cartierul Grădişte. Vrem neaparat să eliminăm aceste lucruri. Noi am făcut instalaţiile de stropire avem echipe de pompieri pregătire, dar dacă sunt vânturi mai puternice, praful acela se va resimţi în unele locuri din municipiu.

- Cum staţi cu combustibilul pentru iarna care va urma?
- Pentru iarna 2009 /2010 populaţia Aradului trebuie să stea liniştită că noi vom asigura agentul termic şi începând din luna august, septembrie şi noiembrie vom achiziţona cărbunele pentru trecerea iernii. Am semnat actul adiţional cu SNLO, (este o societate naţională, nu o firmă căpuşă cum au afirmat unele persoane), deci sperăm ca prin combustibilul asigurat să putem funcţiona şi să asigurăm căldură populaţiei, dar trebuie să recunosc că la ora actuală datoriile noastre sunt foarte mari. Avem datorii la furnizorii noştri de cărbune şi transporturi, plus la ceilalţi pentru activitatea de zi cu zi pentru reparaţii. Valoarea lor ajunge la aproximativ 800 de miliarde lei vechi. Totodată, începând de anul viitor va trebui să plătim şi un credit de 2,3 milioane euro pentru lucrările care s-au făcut la centrala pe hidrocarburi. Ţinând cont că ne aşteaptă un an fierbinte, să nu zic altceva, începând din acest moment cred că se impun luarea tuturor măsurilor, astfel încât societatea să intre într-un proces de asociere, privatizare sau cesionare cu un investitor care să vină cu fonduri prin care să putem moderniza centrala şi reţelele noastre.

- Ce lucrări efectuaţi la ora actuală?
- Facem lucrări de reparaţii cu surse proprii şi cu puţinii bani pe care îi avem. Lucrăm la gospodărirea de combustibil, astfel ca începând din august să putem achiziţiona cărbunele. Se lucrează la reţelele de termoficare în oraş. Avem câteva lucrări mari. Dorim să mai montăm pe magistrală unele instalaţii, astfel încât în caz de avarie să putem trece cât mai rapid cu preluarea consumatorilor pe alte magistrale.

- Care este situaţia privind angajaţii?
- Am disponibilizat 93 de posturi, deci am renunţat la 93 de posturi din 936 şi chiar în primul Consiliu de Administraţie şi AGA vom purta discuţii cu Contor Grup în vederea preluării acelei societăţii MPC, care efectuează pentru noi citirea, înlocuirea contoarelor. Suntem în discuţii destul de avansate cu dânşii şi sperăm să ajungem la o înţelegere. Am fost de acord să preluăm capitalul lor social. Trebuie să preluăm această activitate, pentru că este o activitate care trebuia şi este inclusă în programul nostru de modernizare. Vor urma restructurări masive, dacă societatea nu va mai funcţiona, dar nu se merge pe principiul declarării societăţii în insolvenţă. Nu este o soluţie, totuşi suntem o societate de distribuţie şi nu este bine să alegi această soluţie de insolvenţă. Următoarele disponibilizări se vor face numai în urma unor investiţii. Normal că numărul personalului va scădea, dar deocamdată nu s-a pus această problemă.

- Aţi rezolvat problema salariilor?
- Am reuşit să asigurăm salariile la angajaţi, deci nu avem restanţe. Am reuşit să plătim şi diferenţa de salarizare pe care au avut-o din 2007 printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Am reuşit să şi echivalăm salariul cu cei de la Artem, care au fost preluaţi de noi tot printr-o hotărâre judecătorească şi cred că am făcut tot posibilul, astfel ca angajaţii CET-ului să îşi desfăşoare activitatea în bune condiţii şi să pună toţi umărul pentru a trece peste acest moment.

- Dacă ştiaţi ce vă aşteaptă, aţi mai fi acceptat să preluaţi societatea?
- Eu sunt născut, crescut în Arad şi sunt un om al ambiţiilor, îmi place orice încercare. Este adevărat, am fost câţiva ani director la Electrica, unde situaţia era mult mai plăcută, mai uşoară din punct de vedere al încasării contravalorii energiei electrice, deoarece pur şi simplu puteai automat să deconectezi un consumator. Nu erau chiar aşa multe probleme, nu erau datoriile aşa de mari. Investiţiile care s-au făcut, s-au făcut întodeaua printr-un calcul economic. Aici am găsit o situaţie dificilă, dar nu de speriat. Nu sunt de condamnat nici ceilalţi colegi, dar s-au făcut unele greşeli peste care trebuie neaparat să trecem, să trecem chiar cu sprijinul lor. Să punem toţi umărul ca să ieşim din mocirla asta în care ne aflăm. De când am preluat societatea înot numai în noroi, nu am ajuns să dau şi puţin de apă. Nu este plăcut. Chiar doresc să punem toţi umărul, să formăm o echipă, că numai aşa vom putea să realizăm ce ne-am dorit, adică locuri de muncă stabile, distribuţie avantajoasă şi un confort pentru populaţie.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Atenţie la schimbul valutar!

Unele case de schimb valutar continuă să îşi înşele clienţiiClienţii păgubiţi se adresează Protecţiei Cosumatorului dar, din păcate, banii nu mai pot fi recuperaţi.
O parte din casele de schimb valutar revin pe piaţă cu noi metode de înşelare a clienţilor. După ce, o bună bucată de vreme au folosit metoda comisioanelor, acum strategia a devenit mai complexă şi mai greu de contracarat. E vorba de diversificarea ofertelor, pe lângă schimb valutar, se cumpără şi cecuri de călătorie cu aceleaşi monede, euro, dolar şi forint.
Strategia e următoarea: preţul de cumpărare al cecurilor este ceva mai mare decît cel oferit la schimbul valutar. De exemplu la cecuri preţul de cumpărare e de 4.22 Eu iar la schimbul valutar, moneda europeană se cumpără cu 3.50 lei. Clientul, care nu este foarte atent, poate înţelege că preţul de cumpărare al Eu este de 4.22, ceea ce înseamnă un curs bun, şi intră în respectivul exchange. Dacă mai cere informaţii suplimentare, sau doreşte să i se confirme preţul de cumpărare i se răspunde: „preţul e cel afişat afară” şi se demarează tranzacţia.
Înainte însă de a primi banii este rugat să semneze o hârtie, editată bilingv (română şi engleză) şi majoritatea o fac fără a o citi. În fond, fiecare şi-a semnat propria delapidare „Sunt de acord cu această tranzacţie şi recunosc că nu îmi afectează interesele economice. Declar că am fost informat atât în scris cât şi verbal asupra cursului şi comisionului, şi nu am altă pretenţie de la firmă, prin semnarea acestui act”. Odată semnată clientul primeşte banii, din păcate mai puţini decât se aştepta. Orice revoltă este însă imediat stopată de gardianul de serviciu, care-l scoate afară.

Proteste inutile
Necăjit şi revoltat se adresează Protecţiei Consumatorului, dar nu se mai poate face nimic „Atâta timp cât există acest acord semnat, legal nu avem cum să-l ajutăm pe cel păgubit să-şi recupereze banii pierduţi. De aceea, facem apel la arădeni să fie foarte atenţi la aceste case de schimb, care cumpără şi cecuri, unde sunt de obicei şi gardieni, şi să nu facă tranzacţii acolo. Dacă chiar au intrat să fie atenţi la ceea ce semnează, să ceară detalii şi, dacă ceva pare suspect, să renunţe la tranzacţie”, a precizat Răzvan Sabău, director regional coordonator la Protecţia Consumatorului.In Arad sunt cam zece schimburi valutare unde se fac asemenea tranzacţii, în spatele cărora sunt trei firme.

M. A. - Jurnal arădean

  • Concursul “Tineretul sudează”: o tradiţie arădeană de 14 ani

O  nouă  ediţie a concursului "Tineretul sudeaza" s-a defăşurat la AradCea de-a XIV-a ediţie a concursului “Tineretul sudează”, în care tineri ce practică meseria de sudor se întrec în a-şi demonstra măiestria în faţa profesorilor sau superiorilor, este catalogată ca fiind “o reuşită extraordinară” de către Marin Crişan, secretarul filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor, sub egida căreia s-a desfăşurat concursul. Sâmbătă dimineaţa, în atelierului de sudură al fabricii Astra Vagoane Marfă, nouă tineri au concurat în cele trei probe ale concursului. Aceştia au intrat în competiţie cu alţi 12 tineri sudori arădeni, care au concurat acum două săptămâni. Concursul nu s-a putut desfăşura în aceeaşi zi din cauza programului competitorilor, majoritatea practicându-şi meseria pe la diverse fabrici din judeţul nostru.

Cum s-a desfăşurat competiţia
Organizatorii concursului ne-au mărturisit că, în acest an, numărul de tineri intraţi în concurs a fost mult mai mic decât în alţi ani. Profesorul universitar Francisc Tusz, preşedintele filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor, ne-a explicat că “participarea din acest an este destul de redusă pentru că firmele sunt în criză şi foarte mulţi sudori tineri au plecat în străinătate”. Conform lui Francisc Tusz, un sudor poate câştiga într-o ţară din vestul Europei până la 3000 de euro pe lună. În consecinţă, anul acesta, la faza judeţeană a concursului s-au înscris doar 21 de tineri sudori, ce au fost grupaţi în două categorii de vârstă: juniori (18-22 de ani) şi seniori (22-35 de ani). Pentru fiecare grupă de vârstă au existat trei procedee distincte de sudură: “electrod învelit”, “MIG-MAG” şi “VIG”. Pentru fiecare categorie de vârstă şi procedeu a existat câte un câştigător care va participa la faza naţională a concursului, ce se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie în Drobeta Turnu Severin. La această fază naţională premiile sunt destul de consistente, câştigătorii primind câte un aparat de sudură nou-nouţ. Pentru arădenii intraţi în concurs, a fost un prilej de a-şi testa calităţile dar şi cunoştinţele dobândite în şcoală sau la locul de muncă. “Am participat doi ani la rând în concurs, iar anul trecut am luat locul întâi la judeţ, dar şi pe ţară la procedeul MIG-MAG”, ne-a spus Vasile Nădăşan, sudor la Astra Vagoane marfă de nouă ani. Acesta ne-a mai spus că aparatul de sudură câştigat anul trecut la faza naţională îi este de folos atât la locul de muncă, cât şi în particular. Unul dintre debutanţi, juniorul Marius Costea, ne-a spus că se bucură pentru că poate participa, însă “nu ştiu, mi se pare că sunt colegi mai buni decât mine”. Realitatea avea să-l contrazică, deoarece Marius Costea va fi unul dintre sudorii ce va reprezenta Aradul la faza naţională a concursului “Tineretul sudează”!

Performerii
Prima dată, cei intraţi în concurs au avut de trecut o probă teoretică ce a constat dintr-un test grilă cu 10 întrebări. Profesorul Tusz ne-a mărturisit că marea majoritate dintre tinerii sudori a luat nota maximă, unul singur luând nota opt. Cea care a dat însă măsura priceperii sudorilor a fost proba pracitcă, acolo hotărându-se câştigătorii. Comisia de examinare a fost formată din şapte persoane, fiecare notând separat fiecare lucrare. Pentru a se asigura corectitudinea, cea mai mare şi cea mai mică notă au fost eliminate din calcul, făcându-se media doar între cele cinci note “de mijloc”. Câştigătorii concursului sunt: Flavius Bănăţean (seniori-VIG), Gabriel Julan (juniori-VIG), Cosmin Pepa ( seniori-MIG-MAG), Marius Costea (juniori-MIG-MAG), Gheorghe Moldovan (seniori-electrod), Florea Hotea (juniori-electrod). Dintre câştigători, cinci sunt angajaţi ai companiei Astra Vagoane Marfă, unul singur fiind sudor independent. “Decât 100 răi, mai bine 10 buni. Aceasta este adevărata dimensiune a producţiei. Trebuie să avem oameni înalt calificaţi. Concursul din acest an a fost o reuşită extraordinară. Participanţii au fost extreme de bine pregătiţi, au mai acumulat experienţă şi la celelalte concursuri. Am foarte mare încrede în ei pentru că au rămas puţini, pun suflet şi sunt profesionişti. Aceştia vor fi generaţia inginerilor de mâine, care au trecut prin toate etapele formării lor profesionale”, sunt impresiile de la finalul concursului ale secretarului Asociaţiei Sudorilor, Marin Crişan.

Lucian Cozma - Observator

  • Aradul este reprezentat la Festivalul Internaţional de Muzică Corală

Corul "Emil Monţia" va reprezenta România la Festivalul Internaţional de Muzică Corală din Alta Pusteria - ItaliaCorul „Emil Monţia“ al Casei de Cultură al Municipiului Arad, dirijat de maestrul Ovidiu Boar, va reprezenta România la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală, care va avea loc în perioada 26-28 iunie la Alta Pusteria, Italia.
La festival sunt înscrise 80 de formaţii din 25 de ţări. Datorită faptului că repertoriul corului cuprinde o paletă largă de genuri muzicale, s-a putut înscrie la trei secţiuni: muzică sacră, gospel-jazz şi folclor. „La secţiunea religioasă, corul doreşte să impresioneze cu sensibilitatea interpretării muzicii noastre ortodoxe, mai puţin cunoscută, dar şi cu piese din repertoriul internaţional, deja consacrate“, declară Ovidiu Boar. La secţiunea folclor, piesele alese sunt prelucrări care pun în valoare frumuseţea muzicii tradiţionale româneşti dar şi agilitatea coriştilor. În ceea ce priveşte costumele populare purtate, prin ritmul cântecului popular, artiştii îşi propun să-i convingă pe ceilalţi participanţi să-şi dorească să cunoască mai bine România. Toate aceste concerte vor fi dirijate de maestrul Ovidiu Boar, cel care printr-o muncă asiduă, deseori epuizantă şi prin profesionalismul ridicat de care dă dovadă, a reuşit să pregătească acest cor pentru a face faţă celor mai exigente cerinţe. În felul acesta, munca depusă de maestrul Gheorghe Fluieraş, cel care a purtat acest cor pe cele mai înalte culmi, este dusă mai departe.
„Emoţiile fireşti care apar în asemenea momente, vor face ca aceşti corişti, reprezentanţi ai muzicii corale arădene, să dea tot ce e mai bun pe scenă, pentru ca munca lor neobosită să fie încununată de satisfacţie. Mulţumesc pe această cale şi directorului Casei de Cultură, Ovidiu Balint, care a făcut posibilă această deplasare“, încheie Ovidiu Boar.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Parcul Natural Lunca Mureşului - paradisul de lângă noi!

Turiştii pot face şi plimbări cu barcaArădenii au ocazia de a descoperi cărările deschise către natură, oferite de Parcul Natural Lunca Mureşului, paradis care se află la doar câţiva paşi de noi. Cei care iubesc frumuseţile naturii, expediţiile pe apă sau traseele turistice nu au voie să rateze o astfel de experienţă unică

Parcul Natural Lunca Mureşului este un paradis încă nedescoperit de majoritatea arădenilor, care ori nu ştiu că se află la doar câţiva paşi de o frumuseţe unică, ori nu sunt obişnuiţi cu astfel de experienţe, în care splendoarea apei armonizată cu frumuseţile naturii îţi răcoresc sufletul şi mintea. Departe de poluarea şi agitaţia din oraş, Parcul Natural este o alternativă excelentă pentru petrecerea timpului liber sau pentru organizarea de tabere sau expediţii. Nu aveţi cum să vă plictisiţi într-un asemenea paradis natural, astfel că plimbările cu bărci pe Mureş ori cu biciclete, pe trasee în Pădurea Ceala, sunt doar câteva dintre atracţii. Directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, Ovidiu Pîrv, îi invită pe arădeni într-un loc cu totul special: “Arădenii ar fi plăcut surprinşi de ce ar găsi aici, pentru că şi pe porţiunea Arad - Pecica, natura le rezervă adevărate frumuseţi. Se pot vedea o multitudine de specii de pasări, există o biodiversitate deosebită, de asemenea sunt o serie de insule şi plaje nisipoase, plus nenumărate alte atracţii turistice care merită văzute şi admirate.”

De ce aveţi nevoie pentru o plimbare cu barca pe Mureş...
Pentru a oferi informaţii concrete arădenilor dornici să admire Parcul Natural Lunca Mureşului, am dorit să aflăm ce lucruri sunt necesare în vederea unei plimbări cu barca sau chiar a unei expediţii pe Mureş: “În primul rând, pentru că razele soarelui sunt puternice, e nevoie de o pereche de ochelari şi de o cremă protectoare pentru piele. În cazul unor trasee ceva mai lungi, nu ar trebui să lipsească o sticlă de un litru sau doi litri de apă. Ţinuta trebuie să fie cât mai lejeră, noi asigurăm în mod gratuit veste de salvare şi saci impermeabili. Ştiinţa înotului nu e obligatorie, punem la dispoziţie, contra cost, şi un ghid. Tariful este de 100 de lei, dar în cazul grupurilor, suma se micşorează şi devine acceptabilă pentru fiecare persoană în parte”, spune directorul Parcului Natural Lunca Mureşului. Ovidiu Pîrv ne-a oferit şi informaţii despre baza Parcului “În acest moment există 5 ambarcaţiuni de tip canoe, una caiac, 2 bărci pneumatice şi 2 bărci cu motor. De asemenea, putem să asigurăm biciclete pentru 30 de persoane. Înscrierile se pot face şi cu o zi înainte, în cursul săptămânii, dar pentru programări în week-end e preferabil ca cei ce vor să închirieze bărci să se înscrie cu trei zile înainte. Pentru înscrieri, putem fi contactaţi atât telefonic cât şi la sediul nostru, aflat în Pădurea Ceala.”

Expediţia Arad - Cenad, traseu de 200 de kilometri, atrage în fiecare an zeci de turişti, o parte dintre ei străini
Unul dintre iniţiatorii expediţiilor pe Mureş, Tiberiu Ţiganu, voluntar în cadrul Parcului şi metodist la CS AMEFA, ne-a oferit informaţii despre traseul Arad - Cenad, o expediţie la care în fiecare an participă turişti din întreaga lume: „Traseul Arad - Cenad se întinde pe 200 de kilometri şi se parcurge, de obicei, în 3-4 zile, cu mai multe opriri. Anul trecut am avut 76 de turişti, dintre care şi un grup de japonezi. Am avut şi copii de 4 ani în astfel de expediţii! Această expediţie se organizează pe etape, prima din acest an s-a desfăşurat în perioada 4-7 iunie, pe traseul Arad - Nădlac, au participat 38 de turişti. În luna iulie vom organiza etapa a doua iar la sfârşitul lunii august e programată etapa a treia. Ni se asigură contra cost şi un ghid în timp ce grupul trebuie să îşi asigure obligatoriu şi o asistenţă medicală. O asemenea expediţie costă aproximativ 200 de lei pentru o persoană, iar la final se acordă certificate de participare şi de voluntariat.”

Aventură expediţională pe Mureş: natură sălbatică, insule şi plaje nisipoase, atracţii turistice, cazare în corturi, mâncare la ceaun, acţiuni de ecologizare şi multe alte surprize!
Un expeditor pasionat, Ţiganu ne-a descris pe larg cam în ce constă practic o astfel de expediţie Arad - Cenad: „Se pleacă dimineaţa şi prima oprire e la Bodrog, unde se poate vizita mănăstirea, apoi a doua oprire e la Pecica, unde se serveşte şi prânzul, a treia la Bezdin, iar finalul primei zile se încheie la Insula lui Foale, în dreptul Semlacului. A doua zi se străbate porţiunea Periam Port - Nădlac, după care în a treia zi parcurgem traseul final Nădlac - Cenad, şi cel mai frumos, pentru că poluarea aproape că lipseşte, în timp ce sălbăticia te cucereşte.” Acţiunile de protecţie a mediului şi de ecologizare a Mureşului sunt două dintre preocupările importante ale expeditorilor: „De obicei, se pleacă joi şi se ajunge sâmbătă seara, iar duminică e programată întoarcerea. Cazarea se face în corturi, fiecare dintre turişti îşi duc şi saci de dormit, iar mâncarea se face de regulă la ceaun, în cazul grupurilor se adună o anumită sumă de bani pentru mâncare. Unul dintre obiectivele noastre este ecologizarea Mureşului.”

Principalele atracţii turistice din Lunca Mureşului
Arădenii care vor să petreacă ore, o zi sau mai multe zile în Lunca Mureşului au parte de atracţii deosebite: peisajul specific de luncă, 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip şi tuneluri formate de sălciile care se apleacă asupra apei; circa 200 de specii de păsări reprezentate de populaţii impresionante în zona ariei protejate şi care pot fi urmărite din observatoare special construite; biodiversitatea remarcabilă, începând cu păsările şi continuând cu mamifere, reptile, amfibieni, peşti, insecte; cele două mănăstiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră şi Mănăstirea Bezdin, una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se mai păstrează, datând din anul 1539; balta cu nuferi din Rezervaţia naturală Prundul Mare, singurul loc din judeţul Arad unde Nimphaea albă vegetează natural; observatorul Andras Libus - posibilitatea de a urmări păsările care cuibăresc, vânează sau se hrănesc aici. Observatorul este amplasat în apropierea Mănăstirii Bezdin, pe un teren inundabil, un adevărat paradis pentru păsările de apă; balta Bezdin - situată în inima Parcului Natural Lunca Mureşului, în porţiunea cea mai sălbatică a acestuia reprezentată de Rezervaţia Naturală Prundul Mare. Prezenţa nufărului alb îi conferă o importanţă deosebită; observatorul Prundul Mare - are o platformă la înălţimea de 4 metri şi este amplasat într-un braţ mort al râului Mureş. Fiind izolat fonic şi termic, turiştii pot vedea în condiţii de confort maxim, în cele mai neprielnice condiţii meteorologice, animale sălbatice în libertate.

Trasee cu canoe, caiac şi biciclete
* Arad-Periam Port: pe Râul Mureş pentru eco-tururile de două zile în canoe sau caiac. Traseul are o lungime de 60 de kilometri şi este indicat să fie parcurs în două zile (circa 4 ore de vâslit pe zi), noaptea fiind petrecută în zona Pecica în corturi sau la pensiunile din zonă;
* Arad-Pecica: pe Râul Mureş pentru eco-tururile în canoe sau caiac. Are o lungime de 25 de kilometri şi poate fi parcurs în 3-4 ore;
* Traseul de biciclete Ceala: are o lungime de 13,4 kilometri şi străbate Pădurea Ceala, atinge principalele atracţii turistice din această zonă. Pe traseu sunt amplasate panouri informative iar punctul de plecare este colţul pădurii de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Este marcat pe teren şi pe hartă cu semnul convenţional “C” albastru;
* Traseul cicloturistic Arad-Pecica: are o lungime de 25 de kilometri şi urmăreşte cursul Râului Mureş. Punctul de plecare este acelaşi ca şi la traseul cicloturistic precedent, respectiv colţul pădurii de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Pe teren şi pe hartă este marcat cu semnul convenţional “C” galben;

Tabere de 5 până la 10 zile: 34 de locuri de cazare la un standard de pensiune de trei stele
Administraţia parcului organizează tabere de 5 până la 10 zile, cazarea participanţilor făcându-se la modernul Centru de Vizitare Ceala. Ca să vă înscrieţi, contactaţi Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, pentru a descrie caracteristicile grupului dumneavoastră şi a afla mai multe detalii.
Centrul de vizitare Ceala dispune de 34 de locuri de cazare la un standard de pensiune de 3 stele, cu baie proprie în fiecare cameră. Paturile sunt distribuite în zece camere a câte două paturi, o cameră cu trei paturi, una cu patru şi o cameră cu şapte paturi. Centrul mai are o sală de conferinţe de 70 de locuri dotată cu echipamente de video-proiecţie şi sistem de traducere fără fir, bucătărie, sală de mese, sală de expoziţii şi un laborator modern.

Preţuri închirieri
Canoe - 7 lei /oră, 48 lei/zi
Caiac - 7 lei/oră, 48 lei /zi
Barcă cu motor - adulţi 14 lei/oră
Copii 7-14 ani - 8 lei /oră
Copii sub 7 ani gratuit
Biciclete - adulţi 2 lei/oră, 10 lei/zi
Copiii până la 14 ani - 2 lei/oră, 5 lei/zi

* Pentru detalii şi programări, sunaţi la 0257-258.010. Centrul de Vizitare Ceala este deschis de luni până joi între ora 8 şi ora 16,30 şi vineri, între ora 8 şi ora 14. În perioada 1 aprilie - 30 septembrie este deschis si duminica, între orele 10 şi 17.

Sorin Haut - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]