Ştirile Zilei

Miercuri, 22 iunie 2009
Ştirile TVA aici
  • Chiriaşii apartamentelor ANL au primit cheile noilor locuinţe

128 de familii au intrat ieri în posesia cheilor la noile apartamente ANLCei care au reuşit sã obţinã punctajul necesar repartizãrii unei locuinţe ANL, s-au prezentat ieri, emoţionaţi, în faţa celor trei blocuri din cartierul Micãlaca (lângã Selgros), pentru a intra în posesia cheilor celor 98 de apartamente cu douã camere, pentru familii şi 30 de apartamente cu o camerã, pentru o singurã persoanã.
Selecţia şi tragerea la sorţi au fost fãcute în cadrul comisiei, ceea ce a stârnit nemulţumirea unora care ar fi vrut ca tragerea la sorţi a apartamentelor sã se facã la faţa locului, în prezenţa tuturor. „Sã ziceţi mulţam. Alţii muncesc pentru aşa apartamente”, i-a replicat primarul Gheorghe Falcã unui bãrbat.
Dupã vizitarea apartamentelor, atmosfera s-a mai destins: camerele încãpãtoare i-au mulţumit pe chiriaşi. Primarul le-a promis acestora cã în scurt timp va fi pus la punct şi spaţiul verde, dar se vor amenaja şi locurile de joacã pentru copii. Utilitãţile au fost introduse, însã pentru racordaj s-a aşteptat încheierea contractelor cu chiriaşii, ceea ce s-a întâmplat tot ieri. În primul rând, s-au semnat contractele pentru închiriere. Chiria apartamentelor este stabilitã în funcţie de numãrul camerelor, de suprafaţa locuibilã (cuprinsã între 60-63 de metri pãtrati la cele cu douã camere) şi poziţionare (la parter, la etaj cu balcon, mansardã). Pentru un apartament cu douã camere se va plãti o chirie cuprinsã între 124 şi 134 de lei, iar la apartamentele de o camerã se va plãti lunar între 88 şi 95 de lei.
„Prima datã ne-am depus dosarul pentru o locuinţã în 2003. Am reuşit sã acumulãm 60 de puncte şi am sperat ca mãcar în acest an sã intrãm pe listã. Încã nu avem un copil, dar acum... nu se ştie”, ne-a declarat, la cald, Ana-Maria Berar, în timp ce inspecta viitoarea casã. Mulţi dintre cei cu care am vorbit ne-au spus cã se vor muta în apartamente încã de a doua zi. Sau cel puţin vor începe sã-şi aducã mobila. În ceea ce priveşte transportul, mulţi dintre chiriaşi au autoturisme proprii, iar în apropiere este o staţie de tramvai.
Vã reamintim faptul cã în aceastã primãvarã au fost înregistrate peste 1000 de dosare cu solicitãri pentru cele 128 de locuinţe, iar dupã afişarea listei, niciuna dintre cele 30 de contestaţii nu a fost rezolvatã favorabil.
Apartamentele de la parter au o singurã camerã, iar celelalte, douã, cu termopan, izolaţie, centralã termicã proprie cu funcţionare pe gaz.
Contribuţia primãriei din Arad la construirea imobilelor cu 128 de apartamente a fost de aproape 2.000.000 de lei, restul banilor au provenit din fondurile naţionale ale ANL, iar de curând au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru încã 128 de apartamente.
Tot în cartierul Micãlaca urmeazã sã se mai construiascã 128 de apartamente ANL. „În primãvara urmãtoare va fi aprobat Studiul de Fezabilitate, iar în toamna lui 2010 va avea loc licitaţia pentru constructor. În 2011 cele 128 de apartamente vor fi gata”, a precizat primarul.
Finanţarea investiţiei în valoare de 30.961.000 de lei (7.202.000 de euro) se va face din alocaţii din bugetul de stat prin ANL: 29.956.000 de lei (6.968.000de euro) şi alocaţii din bugetul local: 1.005.000 de lei (233.000 de euro).
Cele 30 de apartamente cu o camerã şi 98 de apartamente cu douã camere, vor fi construite în cel mult 24 de luni.

Dana Mirea - Observator

  • Poliţiştii arădeni - fruntaşi la realizări

Comisarul şef Alexandru Tanco, şeful IPJ Arad, a prezentat bilanţul instituţiei pe care o conduceÎn ciuda faptului că a fost o perioadă în care bugetul s-a diminuat, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Arad se regăseşte în topul judeţelor în ceea ce priveşte realizările.
Mai mult decât atât, poliţiştii arădeni au avut rezultate remarcabile, fiind anihilate, de la începutul anului şi până în prezent, mai multe grupări, dintre care cea mai cunoscută este cea a „Împăratului”. Rezultate foarte bune s-au înregistrat şi la infracţiunile economic-financiare, unde poliţiştii arădeni ocupă locul fruntaş la numărul infracţiunilor soluţionate şi locul II la numărul infracţiunilor constatate.
„Apreciez activităţile desfăşurate în această perioadă de colectivul IPJ Arad şi subliniez că aceste realizări au fost posibile şi ca o urmare firească a bunei cooperări cu toate structurile judeţene din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu celelalte instituţii de aplicare a legii, dar şi prin implicarea şi spiritul civic al cetăţenilor, care, ne arată - prin numărul mare de solicitări - încrederea faţă de instituţia noastră”, a declarat comisar şef Alexandru Tanco, şeful IPJ Arad.
La efectuarea bilanţului, şeful inspectoratului nu a uitat să menţioneze şi să îi felicite, încă odată, pe cei doi poliţişti din Nădlac, care şi-au pus viaţa în pericol în timp ce încercau să prindă un infractor. „Aş vrea să reamintesc devotamentul celor doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Nădlac, care pentru prinderea unui infractor, ce s-a dovedit a fi unul deosebit de periculos, şi-au pus viaţa în pericol. Folosesc acest prilej pentru a mulţumi încă o dată, tuturor cadrelor medicale care i-au acordat îngrijirile necesare colegului nostru, împuşcat de acel infractor şi nu pot să nu spun că am fost deosebit de impresionat de solidaritatea fără precedent, pe care au dovedit-o poliţiştii arădeni, familiile lor şi ceilalţi colegi din ţară, prin gestul lor de a dona sânge, vital în acele momente pentru colegul nostru“, a mai spus inspectorul şef al IPJ Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Pensionările lovesc în Ambulanţă

Roberto Schill, directorul Serviciului de Ambulanţă, spune că problemele legate de lipsa personalului se agraveazăŞase angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-au pensionat, iar posturile au rămas neacoperite.
Problemele cu personalul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad se agravează pe zi ce trece. Pe lângă faptul că se lucrează cu personal sub limita minimă, oamenii încep să plece. „În ultimul timp am avut şase cazuri de pensionare la limită de vârstă. O altă colegă este bolnavă, iar anul acesta nu va mai veni la serviciu. Toţi cei care au plecat sunt conducători auto şi asistenţi. Problema este că, prin ordonanţa guvernamentală, singurele posturi care pot fi scoase la concurs sunt cele de medic. Asta înseamnă că nu avem acoperire pentru angajaţii care au plecat. Nici nu putem aduce alţi oameni”, a declarat Roberto Schill, directorul Serviciului de Ambulanţă. Acesta spune că lipsa de personal se va răsfrânge asupra numărului de echipaje prezente la datorie. „Nu este tot una ca 50 de urgenţe să fie făcute de patru sau de cinci echipaje. S-ar putea ca timpii de aşteptare că crească”, adaugă Schill.

O veste bună
Managerul de la Ambulanţă are şi o veste bună: la ultimul concurs ţinut de Ministerul Sănătăţii pentru medicii de Ambulanţă, Aradul s-a ales cu doi medici. „Deşi avem nevoie de 20, ne bucurăm că, în sfârşit, la concurs am avut şi candidaţi. Urmează ca Serviciul de Ambulanţă Arad să aibă doi medici în plus”, a adăugat Schill. Acesta spune că, în acest fel, va fi crescută competenţa echipajelor, dar nu şi numărul lor deoarece, atâta timp cât nu există şoferi, ambulanţa nu poate pleca la intervenţii.

A. G. - Jurnal arădean

  • Temperaturile caniculare cresc vânzările la aparatele de aer condiţionat

Firmele de montaj a aparatelor de aer condiţionat nu mai fac faţă volumului ridicat de cereriAparatele de aer condiţionat şi ventilatoarele sunt la mare trecere în această perioadă, mai ales că preţurile au rămas aceleaşi ca şi anul trecut.
Cei mai fericiţi sunt comercianţii şi reprezentanţii firmelor care montează şi asigură garanţia aparatelor de aer condiţionat. Aceştia spun că de la începutul lunii iulie vânzările merg ca pe roate, iar firmele de montaj nu mai fac faţă volumului ridicat de cereri. „Montăm cam zece aparate de aer condiţionat pe zi. Este o perioadă aglomerată, mai ales că au fost zile cu temperaturi foarte ridicate, când clienţii au dat năvală în magazine să-şi achiziţioneze aparate”, ne-a spus Mihai Bot, administratorul unei firme care se ocupă cu montarea aparatelor de aer condiţionat. Arădenii nu mai ţin cont de bani când vine vorba de confort şi singurul lor scop este să-şi vadă cât mai repede locuinţele protejate de temperaturile ridicate de afară. „Am cumpărat un ventilator, deoarece îmi este suficient, costă doar 45 de lei”, spune Eliza.

Vânzări record
Comercianţii se laudă cu vânzări ce depăşesc 15.000 de lei pe zi şi se aşteaptă ca în următoarea perioadă acestea să mai crească. Medicii însă atrag atenţia că atât aparatele de aer condiţionat, cât şi ventilatoarele, în ciuda confortului, au şi dezavantajele lor. „La aparatele de aer condiţionat cel puţin de două ori pe an trebuiesc curăţate filtrele. Ele au rolul să oprească pătrunderea în încăpere a unei bacterii care ar putea afecta creierul uman. Nici freonul nu este de neglijat, ştiut fiind faptul că acesta este dăunător mediului. Ventilatoarele nu e indicat să le lăsăm să meargă pe timpul nopţii. Provoacă mari dureri de cap”, a declarat dr. Marcel Cazan, medic primar.
Preţul unui ventilator începe de la 45 de lei şi poate depăşi 130 de lei dacă marca pe care o poartă este una cunoscută pe piaţa electrocasnicelor. De asemenea, aparatele de aer condiţionat se pot cumpăra începând de la 500 de lei şi pot depăşi 3.000 lei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Personalităţi arădene - Doctorul Brodmann

La Pâncota, localnicii îşi mai amintesc încă de doctorul Augustin BordmannPâncotanii mai în vârstă îşi amintesc de omul şi medicul cu totul deosebit care a fost dr. Augustin Bordmann. Omul cu figura luminoasă, ce emana totdeauna căldură sufletească, medicul ce reuşea să uimească cu precizia diagnosticelor stabilite la timp pacientilor săi, dar şi cu multilateralitatea cunoştinţelor sale din diverse alte domenii, a rămas în amintirea multora ca o figură aparte.
Personajul pe care vrem să-l menţinem în memoria concetăţenilor lui s-a născut în 26 ianuarie 1918 ca fiu al brutarului Wiliam şi a soţiei sale Olga Brodmann din Recaş. A mai avut doi fraţi, Wilhelm (n. 1910) şi Ernest (n.1912).
Şcoala primară a urmat-o la Recaş între 1924 - 1928, iar gimnaziul l-a asbsolvit în 1936 la “Banatia” din Timişoara, apoi Facultatea de Medicină din Cluj - Sibiu în 1942.
Serviciul militar l-a efectuat între 1942 şi 1943 la Unitatea din Ineu, pentru ca în 1943/44 să fie mobilizat pe frontul de răsărit, fiind lăsat la vatră în septembrie.
În acelaşi an, 1944, s-a căsătorit cu Olga Martits, cu care a avut două fete, Brigitta, născută în 1945 şi Ingrid, în 1953.
Pe linie profesională, notăm (după datele oferite de familie), că a fost practicant la Spitalul Matern din Arad în 1945 - 1946, apoi medic particular la Pâncota, ca din martie 1947 să devină medic de întreprindere la Fabrica de Mobilă Curbată “Răsăritul”din aceeaşi localitate, obţinând primariatul la acelaşi loc de munca în 1959, pensionandu-se apoi în martie 1978.
Dacă cei mai în vârstă îşi amintesc cu nostalgie cuvintele calde de îmbărbătare ale medicului Brodmann, de sentimentul de siguranţă pe care îl inducea, de calmul cu care îi primea pe pacienţi şi în orele târzii ale nopţii, noi vom insista asupra omului Brodmann.
Personal, îmi amintesc interesul pentru lectură al personajului cu totul deosebit pe care îl evocam, amintind doar interesul pentru scrierile celui mai mare umorist sârb, Branislav Nusici, care după tata era aromân (Nusi), ca şi schimbul de cărţi pe care l-am avut cu domnul Brodmann pe această tema.
Mergând la ore de vioară, treceam pe sub ferestrele familiei doctorului şi nu odată am auzit cum cânta la vioară, acompaniat la pian de soţia sa. Făceau ceea ce se numea mai demult “Hausmusik”, un fel de recital în familie, ceea ce azi e doar o vagă amintire.
Interesul faţă de muzică a familiei Brodmann era mai intens şi mai profund decât părea la prima vedere. Pe mine, când eram student la Conservatorul din Cluj, doctorul mă stârnea la discuţii pe teme muzicale, pentru ca să ajung la un moment dat să constat că doctorul Brodmann din Pâncota ştia mai multe decât mine despre reintegrarea marelui dirijor care a fost Erich Bergel, prin intermediul lui Herbert von Karajan. Veneam în vacanţă din centrul muzical care era Clujul, unde îl văzusem pe Bergel, eliberat de puşcăriile comuniste, ca simplu trompetist, dar cu privirea ardentă a cunoscătorului artei dirijorale, ca să aflu la Pâncota ceea ce eu ar fi trebuit să îi comunic medicului muzician.
Ştiind toate acestea, nu m-a mirat prezenţa familiei Brodmann la concertele Filarmonicii aradene, deşi trebuiau să parcurgă pentru asta peste 30 de km.
S-au împlinit anul trecut trei decenii de la decesul prematur al doctorului Augustin Brodmann. Am zis prematur, pentru că autorităţile comuniste nu i-au îngaduit la timp să plece la Budapesta unde putea să-şi trateze boala contractata, murind acolo cu zile, cum se spune. A şi fost incinerat acolo.
Mormântul lui de la cimitirul din Pâncota este totdeauna îngrijit. Pâncotanii, cel putin deocandată, nu-l uită pe medicul care le-a fost ca un părinte.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]