Stirile Zilei
Vineri, 23 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Polemica la Primarie: se returneaza sau nu se returneaza sporurile de dispozitiv?!

Primarul Gheorghe Falca sustine ca angajatii care au primit retroactiv sporul de dispozitiv trebuie sa restituie baniiPrimarul sustine ca fiecare angajat care a dat primaria in judecata si a castigat retroactive sporul de dispozitiv (aprox. 30 de milioane de lei vechi de persoana) trebuie sa restituie banii, intrucat instanta a decis trimiterea cauzei spre rejudecare, admitand punctul de vedere al juristilor institutiei, care au atacat legalitatea acordarii acestui spor. Pe de alta parte, liderul de sindicat spune ca oamenii nu trebuie sa returneze nici un leu.
Potrivit minutei sentintei civile, Primaria a castigat procesul cu sindicalistii care solicitau spor de dispozitiv de 25% - in sensul ca dosarul va fi rejudecat. Numai ca sindicalistii sustin ca primarul i-a dezinformat pe consilierii locali atunci cand a anuntat acest lucru.
Desi exista minuta sentintei, care da castig de cauza Consiliul Local si trimite cauza spre rejudecare
Mircea Peres, liderul de sindicat al angajatilor din primarie, spune ca primarul a creat o stare de neliniste in primarie. El sustine ca, in momentul de fata, primaria este chemata in judecata in 8 dosare, iar inca 7 sunt in pregatire. In toate sunt solicitate drepturi banesti. Numai ca primarul nu a fost nici macar subtil atunci cand a anuntat ca in momentul in care se vor face disponibilizarile vor fi avute in vedere, in primul rand, persoane care au creat probleme la locul de munca, au avut revendicari… Or, de astfel de persoane este plina o cel putin o aripa a Palatului Administrativ…
„Dosarul nu este definitiv, s-a invocat doar incompetenta Tribunalului. Se mai judeca o data, este pe rol”, ne informeaza liderul sindical Peres.
Potrivit sindicalistului, angajatii care au primit drepturi financiare restante (in total peste 30 de miliarde de lei, cum sustine primarul) nu vor returna banii. Daca ar fi sa defalcam, fiecare angajat care a dat primaria in judecata a primit cate 30 de milioane de lei.
In legatura cu disponibilizarile, de care primarul s-ar folosi pentru a scapa de „carcotasi”, acelasi lider de sindicat spune ca acestea nu se pot face decat conform legii 188/1999, care contine o masura de protectie a functionarilor publici si care spune ca acestia pot fi disponibilizati doar odata cu reorganizarea activitatii institutiei.
„Inca din toamna, cand se dorea angajarea a 150 de persoane, circulau zvonuri in legatura cu disponibilizari. Noi nu vrem sa obligam pe nimeni la nimic, vrem doar sa negociem ceva. In legatura cu sporul de dispozitiv, noi avem depuse la dosar dispozitii ale primarului prin care suntem chemati la lucru sambata si duminica, la ora 9 seara. Esti obligat sa vii oricand vrea primarul, cand este nevoie de tine. Noi nu avem dreptul sa lipsim, nu avem voie sa avem alte venituri. Mai mult de jumatate dintre angajatii primariei primesc un salariu mai mic de 1000 de lei. Noi speram ca primarul sa doreasca sa negociem, pentru ca este primar ales, il respectam, vrem sa ajungem sa ne intelegem, pentru ca pana la urma lucram impreuna”, spune Mircea Peres.
Tot el ne-a dezvaluit faptul ca prin primarie circula liste informale, cu numele celor care ar urma sa fie dati afara, se fac presiuni.
Pe de alta parte, Gheorghe Falca sustine ca angajatii au pierdut procesul si sentinta este definitiva, insa acestia pot relua procesul. „Incepe procedura de returnare a banilor. Ei s-au dus 150, printre care si contractuali. Au pierdut pe procedura, nu s-a judecat, deoarece contractualii nu pot primi acest drept. Acum pot deschide proces individual. Poate sa dureze si 5 ani”, spune edilul-sef.

Dana Mirea - Observator

  • Criza de medicamente in farmaciile din Arad

Farmaciile se confrunta cu o criza legata de lipsa medicamentelor din importCriza financiara loveste si in farmacii. Cresterea valorii monedei europene a blocat importurile, marile depozite din Romania nemaipermitandu-si diferentelede curs, in conditiile in care importatorii de medicamente si farmacistii sunt obligati prin lege sa lucreze la un pret de 3,62 de lei/euro. Asta in conditiile in care moneda europeana a depasit in ultimele zile 4,3 lei.
Refuzul importatorilor de a mai aduce medicamente implica, logic, lichidarea stocurilor marilor depozite de unde se aprovizioneaza si farmaciile din Arad. Situatia e cu atat mai ingrijoratoare, cu cat nu se pune problema epuizarii stocurilor la medicamente obisnuite, ci indeosebi la cele care se regasesc in tratamentul prescris pacientilor cu boli grave cum sunt cardiacii si diabeticii.
Medicamentele vitale, necesare pentru bolile de inima, tensiune, diabet sau cancer aproape ca nu se mai gasesc in farmaciile aradene. Clientii, majoritatea dintre ei fiind oameni in varsta, se vad nevoiti sa ia la pas orasul in cautarea farmaciei care sa nu-si fi epuizat stocul de medicamente necesare lor. Daca inca, plimbatul de la o farmacie la alta reprezinta o varianta, farmacistii sunt speriati la gandul a ceea ce se va intampla in zilele viitoare cand nu vor mai exista farmacii care sa aiba in vanzare acest gen de produse.
Majoritatea farmaciilor din Arad se confrunta cu lipsa medicamentelor vitale. La o farmacie de pe strada Andrei Saguna, ni se spune: „Avem probleme ca oricare alta farmacie. Nu avem medicamente din import, rafturile devenind din ce in ce mai goale. Clientii nici macar nu mai au puterea sa se planga. S-au resemnat cu ideea“. Nici pe centru, la Podgoria sau UTA, situatia nu este prea buna. „Avem probleme cu medicamentele straine. Nu se gasesc medicamente vitale, pentru inima, diabet, tensiune sau cancer. Din fericire, mai avem ceva in stoc. Insa nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca criza nu va lua sfarsit“, declara o farmacista.
Daniela Barbu, presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad, ne declara: „Situatia nu este deloc incurajatoare. Nu numai ca lipsesc o serie de medicamente vitale, dar ele chiar nu mai sunt. Nu se gasesc nicaieri. La un curs euro acoperit de Casa Nationala la 3,60 lei, nu vad cum depozitele se vor putea aproviziona. Astept si eu sa vad cum se va solutiona problema“.
Dupa ultimele declaratii ale ministrului Sanatatii, Ion Bazac, inregistrate ieri, preturile medicamentelor vor fi recalculate de la 1 februarie la un curs de 4 lei pentru euro, ceea ce ar presupune o crestere a preturilor, insa distribuitorii spun ca acestea ar putea sa scada, dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari. Mai marele Sanatatii a spus ca preturile medicamentelor compensate vor fi mai mici cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, deoarece la recalculare se va tine cont de cel mai mic pret CIP din 12 tari europene. „Importatorii vor obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fie sanctionate prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate”, se arata intr-un comunicat de presa.
Chiar daca declaratiile oficialilor sunt incurajatoare, prevazand o deblocare a importurilor, deocamdata totul se limiteaza la nivel de... declaratii. Iar pana vorbele vor capata o forma in realitate, bietii bolnavi risca sa nu mai aiba de unde sa-si procure medicamentele necesare tratamentului care, pe unii, ii mentine in viata.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Implinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, la Complexul Muzeal Arad

La Complexul Muzeal Arad s-a desfasurat un simpozion dedicat Unirii Principatelor RomaneIeri, la Complexul Muzeal Arad s-a desfasurat simpozionul dedicat Unirii Principatelor Romane in anul 1859. Acest simpozion reprezinta primul proiect educational al muzeului aradean din acest an, la eveniment fiind invitati elevi si cadre didactice, istorici precum si arhivisti. De remarcat este prezenta elevilor de la Colegiul Economic Arad la simpozion, coordonati de profesorii Condea Livia si Chera Ioan si a elevilor Liceului Pedagogic „Dimitrie Tichindeal”, coordonati de profesorul Doru Bogdan. In cadrul manifestarilor de ieri a fost evocata personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in jurul caruia a fost creat statul national roman modern incepand cu 24 ianuarie 1859. Despre primul domn al statului roman au vorbit Eugeniu Criste (directorul Arhivelor Nationale – Directia Judeteana Arad) si muzeografii aradeni dr. Bogdan Ivascu si Virgil Serban. Asociatia „Pro Basarabia si Bucovina” a fost reprezentata de scriitoarea Lucilia Dinescu, moderatoarea simpozionului. Evenimentul de la muzeul aradean s-a incheiat cu un moment artistic sustinut de Elisabeta Rudei, profesoara de canto la Scoala Populara de Arta Arad si Petrica Pasca conducatorul orchestrei „Rapsozii Zarandului”.

C. H. - Observator

  • Retea de comunicare interna intre CJA si primariile din judet

Nicolae Iotcu anunta elaborarea unui proiect pentru crearea unei retele de comunicatie intre CJA si primariile din judetPentru a comunica mai rapid si mai eficient cu primariile din judetul nostru, Consiliul Judetean Arad a elaborat un proiect prin care se intentioneaza crearea unei retele de comunicare intre CJA si primarii. Acesta a fost depus in vederea obtinerii finantarii prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice-Axa III – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public, Domeniul Major de Interventie 2 „Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice”, Operatiunea 3.2.2 „Implementarea de sisteme TIC in scopul cresterii interoperabilitatii sistemelor informatice si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”.
Proiectul „Cresterea interoperabilitatii sistemelor informatice intre unitatile administrativ-teritoriale din judetul Arad”, a fost depus, miercuri, 20 ianuarie, la Ministerul Comunicatiilor Tehnologiei si Informatiilor.
„Se intentioneaza crearea unei retele intre Consiliul Judetean Arad si primariile din judet ce va asigura o comunicare mult mai rapida si mai eficienta. Prin implementarea acestui proiect, se doreste imbunatatirea modului de comunicare si de transmitere a datelor din teritoriu”, a declarat Nicolae Iotcu, presedinte Consiliul Judetean Arad.
Proiectul prevede imbunatatirea infrastructurii broadband (acces la Internet de mare viteza), achizitionarea de aplicatii si licente software, configurarea si implementarea bazelor de date, organizarea de videoconferinte pentru situatii de urgenta, acces la un sistem unitar de management al documentelor, acces la e-mail securizat, harti GIS, achizitia de echipamente necesare.
Proiectul a fost realizat in colaborare cu Primaria Municipiului Arad si alte 48 de unitati administrative ale judetului. Consiliul Judetean Arad, in calitate de beneficiar, trebuie sa suporte doar costurile legate de sustinerea cheltuielilor de operare pentru liniile inchiriate de la operatorii de comunicatii, pe o perioada de 5 ani, aproximativ 2.700 euro/ luna.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Supravietuitorul din desertul australian

Cu toate ca s-a ratacit in desert Alin Totorean a reusit sa scape cu viataAlin Totorean a fost recuperat de politia australiana dupa ce si-a sunat rudele din Arad.
In ultima zi a anului trecut, a plecat, optimist, in prima explorare solitara romanesca a Australiei. Dorea sa parcurga singur, pe jos, circa 1.500 de kilometri, timp de zece saptamani.
Principalele obiective ale traseului erau Uluru - stanca sfanta a aborigenilor, Lacul Amadeus, Gosses Bluff si traversarea platoului Arnhem pana la Marea Arafura. Desertul australian l-a pus, insa, la grea incercare pe aradeanul Alin Totorean.
El a simtit pe propria piele arsita ucigatoare din jurul celebrei stanci de la Uluru. Alin Totorean a plecat din orasul Yulara spre Lacul Amadeus, aflat la 45 de kilometri. A luat cu el doar patru litri de apa, pe care i-a consumat in primele trei zile. La temperaturi de peste 50 grade C, pe timpul zilei, rezerva de apa s-a dovedit a fi insuficienta pentru distanta pe care o avea de parcurs.
Din cauza extenuarii, a vrut sa se intoarca in oras, dar s-a ratacit si a mai pierdut alte trei zile in desert, fara apa si hrana.
Din fericire, a reusit sa ajunga intr-o zona cu acoperire GSM, unde si-a putut folosi telefonul mobil. El si-a sunat imediat rudele de-acasa, din Romania, si le-a transmis coordonatele GPS ale locului in care se afla. Familia a alertat serviciul de urgenta australian, care a trimis un elicopter in cautarea sa.
Alin Totorean a fost gasit la 22 de kilometri de oras si a fost transportat la spitalul din Alice Springs, acum fiind in afara oricarui pericol. In acest week-end, el va fi externat. Aradeanul are de gand sa continue expeditia.
Detectivul Kerry Harris, din cadrul politiei australiene, a declarat ca romanul a fost extrem de norocos ca a supravietuit acestei incercari. „Incidentul ar trebui sa constituie un avertisment pentru toti ceilalti cu privire la pericolul pe care il implica expeditiile in desert. Cu atat mai mult cu cat, in ultimul timp, alti trei oameni au fost dati disparuti in aceeasi zona si, in ciuda eforturilor noastre de a-i localiza, ei nu au mai fost gasiti” - conchide detectivul Kerry Harris.

D. D. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]