Stirile Zilei
Joi, 23 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Aeroportul din Arad reduce din cheltuieli, dar si veniturile sunt mai mici decat anul trecut

Aeroportul Arad reduce din cheltuieliSalariatii sunt totusi „ocrotiti”: vor fi reduse doar 3 posturi, banii pentru tichetele de masa sunt mai multi decat anul trecut, iar primele se dau in continuare.
Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2009 rectificat al SC Aeroportul Arad SA, veniturile pentru 2009 sunt de 6.100.000 de lei, fata de 7.300.000 de lei in 2008. Transferurile obtinute de la Consiliul Judetean sunt in acest an de 2.200.000 de lei, reprezentand doar 65% din suma obtinuta anul trecut din aceasta sursa.
Fata de anul precedent, cheltuielile materiale (cheltuielile cu energia electrica, gaz, apa, piese de schimb, materiale de intretinere, obiecte de inventar) scad cu 14%, pana la 714.000 de lei.
Scaderea indemnizatiilor de la Aeroport salveaza 175.000 de lei, dar creste suma alocata tichetelor de masa
Cheltuielile cu salariile si contributiile sociale in suma de 2.701.700 lei au fost stabilite pe baza organigramei si a prevederilor contractului colectiv de munca. Nu s-a aplicat nicio crestere salariala pentru acest an, dar nici nu vor fi disponibilizari masive. Numarul de angajati se modifica anul acesta de la 74 la 71. Scaderea fondului de salarii fata de anul precedent, cu 175.000 de lei, se datoreaza in principal scaderii cheltuielilor cu indemnizatiile membrilor Consiliului de administratie, a cenzorilor si a reprezentantilor Consiliului Judetean Arad in A.G.A.
Contributiile la fondul de pensii private au fost calculate in limita a 200 euro/ persoana/an, conform prevederilor Codului fiscal fiind recunoscute cheltieli deductibile la nivelul anului 2008. Daca anul trecut s-au cheltuit 14.000 de lei pentru acest lucru, anul acesta se vor cheltui 52.000 de lei.
Cheltuielile de protocol au inregistrat si ele o scadere cu 13%, ajungand la suma de 12.000 de lei. Cea mai drastica reducere de cheltuieli s-a aplicat insa la capitolul cheltuieli de reclama si publicitate, unde s-a calculat suma de 24.000 de lei, cu 66% mai putin decat anul trecut.
A crescut in schimb valoarea dedicata tichetelor de masa acordate angajatilor, de la 149.700, la 156.000 de lei. De altfel salariul mediu lunar pentru un angajat este in acest an de 2.182 de lei, cu 110 lei mai putin decat in 2008. In ceea ce priveste banii obtinuti de directorul Dan Balacel pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pentru societate, conform contractului de mandat, anul acesta suma va fi de 106.200 de lei.
La „alte cheltuieli” a fost trecuta suma de 1.361.000 de lei, adica doar 61% din suma de anul trecut. Cu toate acestea, nu s-a renuntat la prime, care sunt incadrate la acest capitol cu 80.000 de lei. Este vorba despre primele pentru asigurarea de raspundere civila aeroportuara, cladiri, bunuri si auto.
Pentru cursurile de perfectionare si pentru examenele de autorizare se vor cheltui 22.000 de lei, iar pentru deplasari si detasari in tara si strainatate inca 60.000 de lei.
Societatea are si creante, in valoare de 500.000 de lei, pentru asta fiind intocmit un program de recuperare. Datoriile Aeroportului ajung in acest an la 500.000 de lei.
In dreptul profitului estimat pentru acest an a fost trecuta suma de 12.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • CET-ul a intrerupt furnizarea caldurii

CET Arad a intrerupt furnizarea caldurii dar instalatia ramane pregatita pentru o eventuala repornire daca vremea se racesteAradenii pot rasufla usurati, deoarece de ieri s-a intrerupt furnizarea agentului termic.
Astfel, se reduc si cheltuielile, deoarece, pe perioada de vara, oamenii vor scoate mai putini bani pentru intretinere. „Conform hotararii nr. 223 a Consiliului Local al Municipiului si datorita faptului ca media temperaturii in ultimele trei nopti a depasit 10 grade C, am intrerupt, ieri furnizarea energiei termice. Insa, avand in vedere ca prognozele meteo indica o racire a vremii, instalatiile de termoficare raman sub presiune pentru a putea fi repornite in caz de nevoie”, afirma Cornel Secianschi, director CET. De asemenea, consumatorii care doresc sa faca intervetii la instatatiile de incalzire trebuie sa telefoneze la Dispeceratul centralei (0257.231.627, 0357.412.244) sau sa depuna o cerere la Biroul Relatii cu Publicul (0257.307.775). In ultima perioada caloriferele aradenilor au fost calde, doar pe timp de noapte.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Mediere medicala pentru pacientii romani care se trateaza sau isi fac analize la clinica din Szeged

Membrii nou infiintatei firme de mediere medicala explica utilitatea acesteiaMai multi medici din Arad si din Romania s-au asociat pentru a asigura aradenilor medierea de servicii medicale pe teritoriul Ungariei, dar si in tara noastra. Vor functiona doua birouri, la Arad si la Szeged, pentru primirea si indrumarea pacientilor. Este vorba despre un demers de realizare a unui circuit de turism medical - un act care in Europa occidentala se bucura de mare popularitate.
Dr. Adriana Tarean (stomatolog) si doi medici maghiari de la Szeged, dr. Gabor Tanacs (medic specialist in urgente medicale) si dr. Robert Tanacs (medicina familiei) sunt cei care au pus bazele companiei.
Un pachet de servicii medicale oferite se refera la consultatiile simple, altul la investigatii in scop diagnostic (este vorba de probe si analize, de la cele mai simple pana la acces la aparatura de ultima ora, care poate diagnostica maladii in faze incipiente). Al treilea pachet de servicii medicale se refera la posibilitatea realizarii de interventii chirurgicale. Exista si un pachet de servicii auxiliare, care justifica cel mai bine denumirea generica de „turism medical” - pacientului i se acorda un insotitor care vorbeste romana si maghiara; se asigura traducerea actelor medicale; transportul pacientilor pe ruta Arad-Szeged; asigurarea serviciilor de cazare.
Dr. Tanacs Gabor a punctat faptul ca se stie, din experienta, ca bolnavii au nevoie de o mai mare atentie, preocupare. Pe baza experientei medicilor maghiari, bolnavii care vin din strainatate nu s-au bucurat de aceasta atentie in tara de provenienta, si chiar in ceea ce priveste destinatia lor, daca ajung in Ungaria, sunt stingheriti de lipsa de informatii. „Tocmai de aceea sunt expusi. Am realizat acest demers al nostru pentru ca oamenii care vin sa se trateze in Ungaria sa se bucure de sprijin in cadru organizat, sigur, care sa asigure stabilitate celor care merg sa se trateze. Ne propunem sa realizam asta in doua moduri - pentru ca suntem buni cunoscatori ai sistemului medical romanesc, pe cei ce vin in Ungaria ii putem indruma exact acolo unde este necesar. Pe de alta parte, ajutam pacientii si prin servicii conexe, si as da un exemplu tipic. De multe ori constatam ca la Szeged, cat timp pacientul este la investigatii, membrii familiei ii asteapta ore intregi in masina. Nu o data se intampla ca pacientul nu a ales medicul potrivit, consultatia potrivita. Speram ca prin serviciile pe care le vom oferi noi asiguram oamenilor siguranta, rapiditate. Am realizat demersul nostru tocmai in acest scop”.
Al treilea asociat al firmei Medical Tourism Corporation, dr. Tanacs Robert, a subliniat ca firma se doreste a fi o noutate si pentru faptul ca este centrata pe nevoile pacientului si nu vizeaza neaparat o abordare din punctul de vedere al medicilor, ci al bolnavilor. Tocmai de aceea functioneaza cu doua birouri, la Arad si Szeged, si s-a realizat o pagina de internet (www.medtour.ro) accesibila pretutindeni, care ofera informatii rapid si in mod complex. „Daca ajung la Szeged, pot fi indrumati de aproape 20 de colegi ai nostri, iar pentru apartinatori oferim servicii care le fac sederea mai placuta. Avem contracte cu medici specialisti care stim ca sunt cei mai buni in domeniu”.
Medierea unei consultatii simple este de 55 de euro. Costul oricarei consultatii sau a investigatiilor se plateste direct la spital. O consultatie complexa de medicina generala costa intre 30-60 de euro. Compania asigura toate domeniile medicale. Se realizeaza si programari de urgenta, dar fiind vorba despre un demers comercial, cardul european de sanatate nu ofera decontarea unora dintre cheltuieli medicale. La Arad, biroul functioneaza pe str. Praporgescu, la nr. 33, iar in Szeged pe str. Liliom, langa Clinica.
Celor care se adreseaza companiei li se ofera consultatii, programari in Ungaria, organizarea oricaror investigatii medicale pentru stabilirea diagnosticului, tratamente si recuperare in sanatorii, centre de sanatate si wellnes pe tot teritoriul Ungariei, programarea la chirurgie estetica in cele mai bune centre de infrumusetare din Budapesta.

Andrei Ando - Observator

  • Strandul a ajuns din nou in mainile Puterii

Proiectul legat de Strandul Neptun initiat de autoritatile locale a primit votul consilierilorIn urma sedintei de CLM, pretul biletului de intrare pe Strandul Neptun s-a marit, iar programul de functionare a fost redus.
Aradenii care aleg sa isi petreaca vara pe strandul Neptun, trebuie sa stie ca s-au marit tarifele, iar programul de functionare este limitat. Asa au decis o parte dintre alesii locali care au votat, ieri, proiectul care prevede cele relatate mai sus. Mai mult de atat, oamenii trebuie sa stie ca, daca sunt in discotecii sau pe terase, ultima comanda o pot face cu o ora inainte de inchidere. Proiectul a trecut la „mustata”, deoarece a obtinut exact voturile de care avea nevoie, adica 16.
Desi, viceprimarul Levente Bognar este in concediu, acesta a participat la sedinta, tocmai pentru a da un vot „pentru”, ca proiectul sa poata trece. In sala s-au aflat 21 de consilieri locali dintre care doi (Teodora Hotaran si Dorel Popa) au votat impotriva, dupa cum au promis, iar trei (Claudiu Cristea, Tiberiu Dekany si Cristian Moisescu) s-au abtinut. Inainte de votarea proiectului au fost citite amendamentele.
Viceprimarul Geanina Pistru a citi amendamentul care prevede impartirea strandului in patru zone, nu in doua, cum era ini- tial, dar si cel cu privire la tarife. Zona I - zona Strandului pentru adulti si tineret, Zona II - zona comerciala, Zona III - zona cladirilor unde se afla solariile cu spatiile comerciale aferente, iar Zona IV - zona casutelor de agrement. Programul de functionare pentru aceste zone este urmatorul: Zona I si III - de luni pana duminica de la 8.00 la 22.00, Zona II si IV - de luni pana joi de la 8.00 la 1, vineri si sambata de la 8.00 la 5.00, iar duminica de la 8.00 la 2.00. Daca pentru Zona I pretul unui bilet intreg va fi de 7,5 lei, respectiv 4,5 lei pentru un bilet redus, pentru toa-te celelalte zone tariful va fi de 2,5 lei.
Si in aceasta sedinta, Claudiu Cristea si un agent economic care isi desfasoara activitatea in zona III au incercat sa convinga consilierii cu privire la tarife si la orar, insa nu au avut sanse de izbanda. „Detin 50% din spatiile comerciale din zona solariilor. Eu nu am avut nici o reclamatie cu privire la incalcarea unei reguli. Muzica a fost mereu data atat cat era permis. Nu inteleg de ce trebuie sa trag ponoasele celor care au deranjat”, spune agentul economic. Presedintele de sedinta, Ovidiu Mosneag a dat raspunsul imediat spunand ca nu reclamatiile au fost cele care au stat la baza deciziilor de a reduce programul de functionare.
In cadrul sedintei a mai fost adus un amendament de catre Gheorghe Schill, care a crescut un pic nivelul pensiei pana la care se poate obtine reducerea: 900 de lei. Drept urmare, pensionarii care au o pensie mai mica de 900 de lei vor putea sa-si faca abonamente contra sumei de 100 de lei.
Bruno Biringer a propus ca insotitorii persoanelor cu handicap sa beneficieze de pret redus pentru bilete si abonamente. Totodata, printr-un amendament, chiriasii sau proprietarii casute-lor vor primi doua abonamente gratuit. Daca familia este compusa din mai multe persoane vor plati 130 lei pentru copii si 200 pentru adulti (abonament).

Amendament respins
Claudiu Cristea a propus ca doar primele doua saptamanii sa se plateasca intrarea in zonele comerciale, dupa care accesul sa fie gratuit. Amendamentul a cazut la vot, iar aradenii vor plati toata vara acest tarif, plus cel de intrare in zona bazinelor.
Inceputa cu o intarziere de 10 minute, sedinta de ieri s-a incheiat foarte repede, consilierii votand toate proiectele de pe ordinea de zi. La diverse, doar un consilier a avut de adaugat ceva. Este vorba despre Traian Vlaicu care le-a urat „La multi ani” celor care poarta numele de Gheorghe.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Sosesc participantii la „Arad -Fun”

Spectacolul "POONARC" va fi prezentat la Festivalul de Teatru de Camera Underground "Arad - Fun"Chiar daca mai sunt multe zile pana sa inceapa cea de a VII-a editie a Festivalului de Teatru de Camera si Underground „Arad - Fun” organizat de Casa de Cultura a Municipiului Arad, primii participanti au sosit deja la inceputul acestei saptamani.
Este vorba despre echipa care pregateste unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale editiei de fata a festivalului - „POONARC”.
„POONARC” va propune publicului aradean o viziune cu totul noua asupra reprezentatiei postmoderniste folosind ca mijloc de exprimare o parte din ceea ce numim epoca de aur a cinematografiei romanesti. Cei 29 de artisti din Japonia, Statele Unite ale Americii si Romania pregatesc un spectacol care va imbina elemente de teatru, de arta vizuala si de dans. Iniutiatoarea celei mai noi productii a Casei de Cultura a Municipiului Arad in colaborare cu Ground Floor Group este coregrafa americana de origine japoneza Yoshiko Chuma.
Una dintre sursele de inspiratie ale artistilor angajati in proiectul „POONARC” este creatia compozitorului american John Cage, mai precis „Variation VII”. John Cage este un artist pop american a carui perioada de glorie a fost mijlocul anilor ’60 si care a sustinut introducerea zgomotelor in muzica si a obiectelor in arta plastica. O alta sursa de inspiratie este, in mod cu totul neasteptat, o calatorie cu trenul de la Cluj Napoca la Bucuresti realizata in luna iunie a anului trecut.
Initiatoarea proiectului, Yoshiko Chuma este director artistic al companiei „The School of Hard Knocks” din New York. Grupul „The School of Hard Knocks” a fost distins de-a lungul timpului cu premii Bessie pentru inovatie si performanta in dans in anii 1984, 1995, 1998 si, cel mai recent in 2007.
Repetitiile pentru realizarea spectacolului „POONARC” sunt in aceasta perioada in plina desfasurare, „POONARC” fiind programat sa deschida editia din acest an a Festivalului de Teatru de Camera si Underground „Arad - Fun”.
De asememenea, pe perioada actualei editii a „Arad - Fun” Yoshiko Chuma va sustine un workshop de dans si coregrafie, crezul artistic declarat al coregrafei fiind „Daca ai mintea deschisa dincolo de ceea se afla in fata ta in clipa aceasta, s-ar putea ca si tu sa poti sa fii coregraf”.

C. L. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]