Ştirile Zilei

Miercuri, 23 decembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Parcările au căzut la vot!

Regulamentul de licitare a locurilor de parcare nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru a fi aprobatRegulamentul de licitare a locurilor de parcare nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
Şedinţă cu surprize în Palatul Administrativ. După ce în cursul săptămânii trecute proiectul de Hotărâre privind scoatere la licitaţie a locurilor de parcare din municipiu a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, ieri, proiectul a căzut la vot! Şedinţa CLM de ieri s-a bucurat şi de participarea unei delegaţii maghiare din oraşul înfrăţit cu Aradul, Hodmezovasarhely, şi a început cu un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei. În momentul în care a început dezbaterea efectivă a proiectelor, armonia din Consiliul Local s-a rupt. Consilierii municipali au decis, prin votul lor, că proiectul privind parcările amenajate din jurul blocurilor mai are nevoie de alte discuţii.
În cursul săptămânii trecute, proiectul a fost retras de executiv, deoarece nu erau prezenţi la şedinţă suficienţi consilieri ai Puterii pentru a asigura aprobarea acestuia. Ieri, când proiectul a fost supus la vot, după ce s-au aprobat, rând pe rând, 10 amendamente, surpriză! S-au numărat 14 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri. Cum proiectul avea nevoie de 16 voturi favorabile pentru a trece, acesta nu a fost aprobat!

„În nume personal”
Dezbaterea proiectului a început cu luarea de cuvânt a lui Cristian Gantner, care a subliniat că nu reprezintă nicio organizaţie (fiind preşedintele Federaţiei ONG-urilor), ci „am venit în nume personal. Vreau să atrag atenţia că există o problemă majoră cu proiectul, dar şi o soluţie. Locurile de parcare nu aparţin locuitorilor dintr-o zonă, ci sunt domeniul public, aparţin tuturor. Limitarea lor este o discriminare”, şi a propus ca soluţie scoaterea la licitaţie a unui număr redus de locuri de parcare, la preţuri mult mai mari.

Zeci de sisteme similare
Primarul Gheorghe Falcă a subliniat că „din 107 municipalităţi din ţară, în 23 funcţionează acest sistem”. Totodată, primarul a explicat şi care este intenţia municipalităţii cu implementarea acestui regulament.
„Noi nu facem aceste parcări doar să luăm banii. Banii vor fi folosiţi pentru a face în continuare parcări. Locurile de parcare sunt o necesitate foarte mare. Numărul parcărilor care intră sub incidenţa regulamentului nu este foarte mare, nu atinge 1.000, dar va genera alte şi alte parcări, şi va genera parcări subterane şi supraterane. Proiectul se poate corecta pe parcurs”.

Două voturi...
La finele şedinţei, o parte dintre consilieri susţineau că proiectul a fost aprobat, iar o altă parte - că a căzut. Au dreptate, până la urmă, cei din urmă. Asta, deoarece, cum preşedintele de şedinţă Ovidiu Moşneag a declarat, era nevoie de 16 voturi pentru a fi aprobat. Iar, la numărătoare nu au ieşit decât 14 voturi „pentru”. Au votat „împotrivă” Claudiu Cristea şi Camelia Răsunoiu, şi s-au abţinut Teodora Hotăran, Dorel Căprar şi Tiberiu Dekany. Tiberiu Dekany şi-a justificat opţiunea prin faptul că „acest proiect nu rezolvă problema parcărilor. Bineînţeles, bugetul Aradului nu permite rezolvarea problemei, dar putem atrage fonduri”.

Runda a treia?
Cel mai probabil, proiectul va fi reintrodus pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare. La finalul şedinţei, primarul Gheorghe Falcă făcea referire la faptul că este posibil ca aleşii locali să se reîntâlnească în săptămâna care urmează.

S. B. - Jurnal Arădean

  • Compania de Apă cere ajutorul CJA pentru recuperarea unor datorii imense

Companiei de Apă Arad cere ajutorul consilierilor judeţeni pentru a recupera datorii restante de milioane de leiLa ultima strigare, în şedinţa Consiliului Judeţean de ieri a fost introdusă şi o informare referitoare la situaţia economică a Companiei de Apă Arad.
Informarea se referă la datoriile restante de milioane de lei pe care le au nenumărate instituţii şi societăţi la Compania de Apă.
În cursul acestei luni, Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă a făcut o analiză a situaţiei datoriilor exorbitante restante înregistrate de către CET Arad, Spitalul Judeţean, Spitalul de Ginecologie Arad şi alte instituţii din Arad şi judeţ şi influenţa acestor datorii asupra situaţiei economice a companiei. Situaţia debitelor, reprezentând facturi apă - canal indică un total de 12.740.397 de lei, de la populaţie, asociaţii de locatari, instituţii publice şi agenţi economici, însă sunt considerate datorii doar cele cu o vechime mai mare de 60 de zile de la emitarea facturii.
Astfel, situaţia datoriilor înregistrate la Compania de Apă, la data de 14 decembrie 2009, scoate restanţe enorme la iveală, datorii care se ridică la 6.059.512,28 de lei, cu o mai mare vechime de 60 de zile, înregistrate de utilizatori. După cum menţionează şi informarea, problema de care se loveşte Compania de Apă este faptul că o mare parte din datorii sunt ale unor instituţii şi spitale, faţă de care compania nu poate lua măsura sistării serviciilor, conform legislaţiei.

CET Arad, în capul listei datornicilor
Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are de plată 1.944.297,11 de lei, din această sumă, 1.328.755 de lei constituind debite restante, 147.783 de lei, debite curente, dar şi penalităţi de peste 460 de mii de lei. CET Arad este „cap de listă“ la restanţe cu un total de nici mai mult nici mai puţin de 6.191.691,99 de lei, din această sumă, peste trei milioane fiind debite restante şi 1.716.669 de lei, debite curente, la care s-au mai adăugat şi penalităţi de 744.209 de lei. Datoriile CET-ului constituie un procent de 87.44% din totalul datoriilor restante înregistrate de utilizatorii companiei. De asemenea, Spitalul Ginecologic are datorii de 230.062 de lei, Compania de Transport Public de 26.942 de lei şi lista poate continua.
Compania de Apă riscă, ca în următoarele luni să fie în imposibilitatea plăţii TVA-ului către Bugetul de Stat, fiind astfel pusă la penalităţi, în cazul în care restanţele nu se vor recupera. De asemenea, compania este în pericol de a nu mai putea plăti impozitul pe profit datorat Consiliului Judeţean pe trimestrul IV al anului. O problemă sunt astfel şi facturile Enel care, neplătite, pot duce la sistarea furnizării energiei electrice. Un ultim pericol este imposibilitatea de a realiza condiţiile impuse companiei prin acordurile de împrumut semnate cu BERD. Pentru programul POS Mediu, care este în curs de pregătire, compania va contracta un credit de 13.900.000 de euro însă, dacă va persista datoria, compania riscă să nu îndeplinească condiţiile puse de bănci.
Deşi compania a acţionat în instanţă datornicii şi a sistat serviciile acolo unde s-a putut, marea parte a datoriilor au rămas. Compania solicită astfel Consiliului Judeţean să intervină pentru asigurarea resurselor necesare datornicilor pentru plata datoriilor.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Medicii în alertă de sărbători

Şi serviciul SMURD-ul va lucra după program normal în perioada Crăciunului şi RevelionuluiServiciul de Ambulanţă va suplimenta numărul echipajelor în perioada Crăciunului şi Revelionului.
La fel ca în fiecare an, şi sărbătorile de iarnă din 2009 prind medicii pe baricade. Din cauza faptului că, de obicei, românii fac abuz de mâncare şi băutură cu ocazia Crăciunului şi Revelionului, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad a dispus, în măsura posibilităţilor, creşterea numărului de echipaje care vor acţiona între 24 şi 31 decembrie.
„În perioada 24-31 decembrie, la nivelul municipiului, se va suplimenta numărul de echipaje de ambulanţă. Vom avea în plus, în medie, unu sau două echipaje pe fiecare tură”, a declarat Roberto Schill, directorul serviciului. În substaţiile de ambulanţă din judeţ se va lucra la capacitate maximă, dar, din cauza lipsei de personal şi de autospeciale, nu vor putea fi adăugate echipaje în plus. „Din păcate, în judeţ nu putem suplimenta numărul de echipaje, deoarece nu avem personalul şi logistica necesare”, mai spune Schill. Managerul de la Ambulanţă susţine că în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, numărul solicitărilor pentru intervenţia ambulanţei este mai mare decât în restul anului. „De obicei, urgenţele nu sunt periculoase. Majoritatea se referă la probleme biliare sau stomacale”, a mai adăugat Roberto Schill.

Program normal
La Spitalul Judeţean Arad se va lucra după program normal. „Noi avem acelaşi program şi în zilele normale şi de sărbători. Nu va fi nimic special. Momentan, nu ne-am propus suplimentarea personalului la secţia de Urgenţe. Sperăm să nu fie atât de mulţi pacienţi. Oricum, în cazul în care situaţia o va cere, putem aduce medici sau asistente”, a declarat Monica Puticiu, medicul-şef al Unităţii de Primire Urgenţe. Şi SMURD-ul va lucra tot după program normal. Aici nu poate fi suplimentat numărul de echipaje deoarece nu există logistica necesară.

Sfaturi de la Minister
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, atrage atenţia medicilor din spitale asupra perioadei care urmează. Arafat a subliniat că trebuie verificate din timp stocurile de medicamente şi materiale sanitare şi mai ales funcţionalitatea aparatelor medicale de tipul computer tomograf sau RMN. Totodată, subsecretarul de stat a atras atenţia responsabililor locali că maşinile pentru calamităţi şi dezastre trebuie să fie mereu pregătite de intervenţie.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Peste 7,5 milioane de lei au fost alocaţi pentru amenajarea de spaţii verzi în judeţul Arad

Spre final de an, judeţul Arad beneficiază de finanţare pentru realizarea de spaţii verziSpre final de an, judeţul Arad beneficiază de finanţare pentru realizarea de spaţii verzi.
Circa 7.500.000 lei au fost alocaţi judeţului Arad prin Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.
În cadrul programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi sunt finanţate trei oraşe şi 11 comune din judeţul Arad. Acestea vor beneficia pentru 2010 de fonduri pentru amenajarea de parcuri, spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. „Un rol extrem de important îl are îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită impactului pe care îl are mediul asupra sănătăţii. Consiliul Judeţean susţine proiectele de mediu ale comunităţilor locale şi, de asemenea, se implică prin orice mij­loace în protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. Acţiunea de plantare a puieţilor din Pădurea Ceala la care au par­ticipat angajaţii instituţiei defineş­te modul nostru de a respecta mediul înconjurător”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Locuri de joacă şi parcuri de agrement
Astfel, 468.546,23 de lei se vor îndrepta pentru amenajare de spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi parcuri de agrement în localităţiile Birchiş, Căpâlnaş şi Ostorv. Comuna Semlac va beneficia pentru amenajarea Parcului Luminilor de suma de 400.000 de lei, comuna Şagu, pentru amenajarea spaţii verzi, de 500.000 de lei, comuna Bîrzava, de 692.223,94 de lei pentru amenajarea unui parc, comuna Şilindia, tot amenajarea parcului, 500.000 de lei, comuna Şimand, pentru amenajarea unui parc, 441.524,10 de lei, şi comuna Zăbrani, de asemenea pentru amenajare parc - 817.176,24 de lei. Comuna Conop va primi 546.284, 77 de lei amenajarea de parcuri în localităţiile Odvoş şi Chelmac, iar comuna Peregu Mare, pentru amenajarea de parcuri noi şi locuri de joacă pentru copii în localităţile Peregu Mare şi Peregu Mic, suma de 500.000 de lei. Locuitorii oraşului Nădlac se vor bucura de reabilitarea şi extinderea Parcului Pădurice, oraşul beneficiind de 500.000 de lei pentru acest obiectiv. La Beliu se vor reabilita spaţiile verzi din centrul comunei, localitatea urmând să primească 400.000 de lei, iar la Curtici se va amenaja un parc nou cu lac de agrement, cu o finanţare care se ridică la 927.161,18 de lei. Pentru comuna Tauţ se vor aloca 250.000 de lei, pentru modernizarea şi extinde- rea parcului central, iar la Pecica, 678.951,44 de lei, pentru amenajarea de spaţii verzi cvartral locuinţe. Selecţia solicitanţilor a fost făcută în baza dosarului de finanţare depus la Ministerul Mediului. Finanţarea este nerambursabilă şi se face în mod eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului pentru finaţare şi pe măsura realizării proiectului.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Petronel Mărcuţ, primarul de la Buteni intenţionează să înfrunte criza şi să ducă mai departe proiectele începute

Primarul comunei Buteni - Petronel Mărcuţ a fãcut bilanţul de final de an, trecând în revistã atât realizãrile, cât şi nerealizãrilePrimarul comunei Buteni a fãcut bilanţul de final de an, trecând în revistã atât realizãrile, cât şi nerealizãrile, dar mai ales efectele crizei economico-financiare care s-au fãcut simţite şi în comuna arãdeanã. Totuşi, Petronel Mãrcuţ are o nemulţumire vizavi de mentalitatea unor locuitori. „Sunt localnici care vãd cã sunt realizãri, dar care spun cã aceste lucruri ar fi putut fi fãcute şi de alţi primari. De multe ori privesc faptele Primãriei negativist, tot ce faci nu este bine. Aş dori ca, pe viitor, aceşti locuitori sã-şi schimbe mentalitatea, sã înţeleagã cã ceea ce facem este pentru binele comunei”, ne-a spus primarul Mãrcuţ.
De Buteni aparţin satele Cuied, Berindia, şi Pãulian, care la ultimul recensãmânt însumau aproximativ 3.500 de locuitori. Primarul a acordat o importanţã deosebitã tuturor satelor şi nu doar celui reşedinţã de comunã. Acesta se îngrijeşte de necesitãţile oamenilor şi încearcã, în limita posibilitãţilor şi a bugetului alocat sã modernizeze cele patru sate.

Au început lucrãrile la reţeaua de apã din Cuied
Pentru a rezolva una dintre cele mai importante şi mai urgente probleme cu care se confruntau locuitorii din Cuied - alimentarea cu apã - primãria Buteni a fãcut demersurile necesare, acest proces fiind deja început. „La Cuied am avut probleme serioase cu apa. Aici pânza freaticã de apã este aproape inexistentã. Încã de la Revoluţie li s-a promis cã se va rezolva problema, însã a fost mereu amânatã. Oamenii au început sã se sperie crezând cã nu vor mai avea de unde sã se aprovizioneze cu apã, nici pentru ei, dar pentru animale! Am câştigat un program guvernamental prin care am primit fonduri pentru alimentarea cu apã a satului. Am avut unele probleme cu licitaţia pentru lucrare, dar pânã la urmã s-au rezolvat şi din toamnã au început lucrãrile, iar cetãţenii nu vor mai avea de ce sã îşi facã griji”, ne explicã primarul.
Şi în localitatea Buteni s-a demarat un proiect pentru apã şi canalizare, în parteneriat cu primarul comunei Chisindia, denumit Asociaţia de Dezvoltare Buteni-Chisindia.

Accent deosebit pe aspectul comunei
Pe parcursul anului s-a avut în vedere şi amenajarea comunei. În acest sens s-a pus accentul pe pietruirea strãzilor, din toate satele apãrţinãtoare, acest proces fiind finalizat în proporţie de 90%, urmând ca restul sã se pietruiascã în primãvarã.
Nici pãşunile comunale nu au fost trecute cu vederea, acestea fiind curãţate, iar fântânile din zonã reamenajate.
Parcul din reşedinţa de comunã, care se întinde pe o suprafaţã de 10.000 m.p., a fost frumos amenajat, plantându-se diferiţi arbuşti, iar pe mai multe strãzi au fost amplasate bãncuţe.

Teren şi salã de sport - moderne, grãdiniţã reamenajatã
Elevii dar şi tinerii din comunã pot utiliza din acest an un teren de sport modern, care a fost dat în folosinţa Şcolii Generale din localitate. Tot în Buteni s-a construit şi o salã de sport, modernã, la standarde europene care în varã a fost branşatã la energie electricã, la reţeaua de apã şi la canalizare.
„Avem un teren de sport, construit aproape de centrul localitãţii şi este folosit în special de echipa de fotbal din Buteni, dar şi în cazul altor competiţii sportive”, ne explicã Petronel Mãrcuţ. Şi Cãminul Cultural din Buteni a fost reabilitat, în cadrul fondurilor obţinute pe Mãsura 3.2.2, unde au fost cuprinse mai multe lucrãri. Acum, localnicii pot organiza acolo diferite evenimente.
„Pe aceeaşi Mãsurã ne-am propus şi Construirea unei Grãdiniţe cu program prelungit în Buteni, dar şi procurarea, pãstrarea de costume şi de instrumente populare specifice zonei”, spune primarul.
În satul Berindia, clãdirea în care funcţioneazã Grãdiniţa pentru copii a fost şi ea modernizatã, acum beneficiindu-se de toate condiţiile necesare.
În privinţa şcolilor au rãmas şi unele lucrãri neterminate, aici fiind vorba de lucrãrile de la Şcoala Generalã din Buteni. „Construcţia noii şcoli a fost stopatã din lipsa banilor. Buteniul are foarte mulţi copii, iar vechea şcoalã nu mai face faţã, şi am început construirea uneia noi, mai încãpãtoare. Lucrarea a fost realizatã în proporţie de 70%, însã firma care a câştigat licitaţia de construire a stopat lucrãrile, deoarece nu s-au mai primit bani. Firma a lucrat şi pe banii ei. Noi nu am mai primit fonduri şi deocamdatã nu am mai putut continua lucrãrile”, spune Mãrcuţ.

Planuri mari pentru 2010
Nici anul ce urmeazã nu va fi unul uşor pentru comuna Buteni. Criza se simte tot mai mult, însã primarul considerã cã are datoria sã ducã la îndeplinire noi proiecte, esenţiale pentru dezvoltarea zonei. „Pentru anul 2010 am pregãtit deja o listã cu proiecte. Bineînţeles cã vrem sã le finalizãm pe cele deja începute, cum sunt modernizãrile strãzilor - încã 10%, amenajarea unor alei în Cuied şi Buteni sau amenajarea podeţelor rãmase - în acest an am amenajat deja 15 podeţe. Intenţionãm sã atragem cât mai multe fonduri posibile, atât de pe plan extern, de la Uniunea Europeanã cât şi de la Consiliul Judeţean Arad. Nu în ultimul rând, vrem sã acordãm fonduri tuturor cultelor religioase din comunã pentru a-şi acoperi cheltuielile şi construcţiile necesare.”
La capitolul urãri, Petronel Mãrcuţ, primarul comunei Buteni le doreşte tuturor cetãţenilor din comunã sã aibã parte de un „praznic luminos, multã sãnãtate şi fericire alãturi de cei dragi, iar pentru noul an sã îşi ducã la îndeplinire cât mai multe dorinţe. La mulţi ani şi Sãrbãtori Fericite!”

Simina Roz - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]