Ştirile Zilei

Marţi, 24 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Aproape jumătate dintre arădeni l-au votat pe Băsescu

În primul tur de scutin la vot s-au prezentat, în total în judeţul Arad, 204.607 de arădeniRezultatele finale după numărarea voturilor în judeţul nostru au arătat că Traian Băsescu a câştigat detaşat alegerile la Arad.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral judeţean Arad, în primul tur de scutin la vot s-au prezentat, în total în judeţul Arad, 204.607 de arădeni, adică un procent de 51,82 la sută dintre cei 394.971 de alegători cu drept de vot. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 201.300. Aşadar, pentru Traian Băsescu au votat 94.186 de alegători, un procent de 46,78 la sută, pentru Mircea Geoană - 41.651 de alegători, un procent de 20,69 la sută, pentru Crin Antonescu 35.367 de alegători, un procent de 17,56 la sută, pentru Corneliu Vadim Tudor - 9.000 de alegători, un procent de 4,47 la sută, pentru Hunor Kelemen - 8.810 alegători, un procent de 4,37 la sută, pentru Sorin Oprescu - 5.599 de alegători, un procent de 2,78 la sută, pentru Becali 3.652 de alegători, un procent de 1,81 la sută. Ceilalţi candidaţi au avut un procentaj sub unu la sută, astfel pentru Remus Cernea au votat 939 de alegători, un procent de 0,46 la sută, pentru Gheorghe Eduard Manole - 755 de alegători, un procent de 0,37 la sută, pentru Constantin Rotaru - 532 de alegători, un procent de 0,26 la sută, pentru Ovidiu Cristian Iane - 489 de alegători, un procent de 0,24 la sută, iar pentru Ninel Potârcă - 319 alegători, un procent de 0,15 la sută.

Democrat-liberalii speră că se vor alia cu PNL
Cei mai mulţumiţi de cifrele obţinute în judeţul nostru au fost democrat-liberalii. Preşedintele PD-L Arad ne-a declarat că procentajul la nivelul judeţului nostru a fost foarte bun şi a ţinut să mulţumească tuturor celor care au susţinut partidul pe care îl conduce la nivel local. Despre procentajul obţinut la nivel naţional, Gheorghe Seculici a declarat că este unul foarte strâns. „Ne aşteptam ca, la nivel naţional, diferenţa dintre domul Băsescu şi domnul Geoană să fie mult mai mare, dar având în vedere acest rezultat, negocierile pentru susţinerea în turul doi vor fi destul de complexe. Eu sper ca PD-L să găsească o formulă de susţinere în turul doi. Se discută astăzi (ieri n.n.) la Bucureşti s-a întrunit Biroul Naţional şi echipa de negocieri care va purta discuţiile cu PNL”, ne-a declarat Gheorghe Seculici.

PSD vrea majoritate anti-Băsescu
Social democraţii sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte obţinerea rezultatelor pentru turul doi. Preşedin­- tele PSD Arad, Marius Lazăr a declarat că partidele vor forma o majoritate anti-Băsescu. „Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt pe făgaşul normal. Ne îndreptăm spre o decizie corectă şi anume aceea de a forma o majoritate anti-Băsescu la nivel local şi sper şi la nivel central. Din declaraţiile lui Crin Antonescu şi ale lui Mircea Geoană rezultă că există luciditate şi raţionalitate, lucru care va permite construcţia unui guvern în jurul celor două partide, avându-l ca premier pe Klaus Johannis. Important este că se face un guvern de oameni competenţi preocupaţi de conservarea şi crearea de noi locuri de muncă şi de acodarea de facilităţi fiscale şi economice pentru promotorii de dezvoltare autohtoni, un guvern în stare să aducă la timp subvenţiile de care agricultorii au nevoie, în general un guvern care să fie în stare să construiască o agendă de priorităţi pentru România”, a declarat Marius Lazăr.

Liberalii aşteaptă oferte
Deşi Crin Antonescu nu a avut un procent destul de mare pentru a intra în turul doi, preşedintele PNL Arad, Sever Jurcă, a declarat că rezultatul obţinut de candidatul PNL la preşedinţie a fost unul bun, reuşind să obţină un procentaj de două ori mai mare decât partidul pe care îl reprezintă. „Crin Antonescu a obţinut un rezultat bun având în vedere că şi-a lansat târziu candidatura. El a pornit de la zero şi a obţinut un rezultat foarte bun. A reuşit să obţină un scor de două ori mai mare decât partidul, dovedind că este un adevărat lider”, a declarat Sever Jurcă. Despre rezultatele obţinute în judeţul Arad, liderul PNL Arad a afirmat că şi acestea sunt mulţumitoare, mai ales că în municipiu scorul aproa­pe că s-a dublat faţă de alegerile parlamentare. „Pe municipiu aproape că s-au dublat rezultatele. Am avut 11 la sută la alegerile parlamentare, iar acum am obţinut 20,7 la sută. E un rezultat bun. Pe judeţ rezultatele au fost destul de slabe, de 16-17 la sută. În judeţ nici nu putea obţine rezultat mai mare având în vedere că în unele localităţi avem organizaţii slabe sau chiar inexistente”, ne-a declarat Sever Jurcă. Preşedintele liberalilor arădeni ne-a mai spus că astăzi va participa la Bucureşti la şedinţa de Comitet Naţional în cadrul căreia se va decide pe cine susţine PNL. „Acum sunt în drum spre Bucureşti. Mâine (azi n.n.) vom avea şedinţă de Comitet Naţional şi probabil vom decide pe cine susţinem. Nu este încă nimic stabilit. Depinde ce oferte vom primi din partea celor două partide. Nu e nimic bătut în cuie”, a încheiat Sever Jurcă.

UDMR vrea să-şi impună programul de guvernare
Preşedintele UDMR Arad, Andraş Kiraly, a declarat că nu este surprins deloc de rezultate şi că cel de-al doilea tur de scrutin va fi o competiţie strânsă. „De data aceasta, surpriza a fost că n-a fost nici o surpriză. Cele două partide merg în continuare umăr la umăr. Va fi o competiţie destul de strânsă în data de 6 decembrie. În ceea ce priveşte candidatul nostru, în judeţul Arad suntem mulţumiţi de numărul voturilor pe care le-a obţinut. Surpriza pentru noi, într-un mod plăcut, a fost participarea numeroasă la vot, lucru care totuşi arată că atunci când e o competiţie care-i interesează, oameni se prezintă la vot, ceea ce e bine”, a afirmat Andras Kiraly.
Liderul UDMR Arad a mai spus că, în momentul de faţă udemeriştii nu ştiu pe cine vor susţine în turul doi. „Săptămâna aceasta va fi una a consultărilor în care vom lua o decizie. Nu ştim cu cine vom merge, dar noi vom negocia programele de guvernare. Cei care vor dori să aibă votul nostru va trebui să preia programul nostru de guvernare sau punctele esenţiale ale acestuia”, a conchis Andras Kiraly.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Farmaciile, în grevă japoneză

Astăzi şi mâine, farmaciştii arădeni sunt în grevă japonezăAstăzi şi mâine, farmaciştii arădeni sunt în grevă japoneză. Ei vor purta pe braţ banderole negre, în semn de protest faţă de modul în care este finanţat sistemul de sănătate.
Prin acest protest, farmaciştii vor să atragă atenţia asupra situaţiei limită în care se găsesc farmaciile, asupra căderii libere cu care se confruntă în ultima perioadă de timp din cauza neasigurării banilor pentru medicamente compensate şi gratuite.
Termenul în care sunt plătite serviciile farmaceutice a fost stabilit, prin hotărâre de guvern, la 180 de zile, dar acestuia i se mai adaugă alte 30 de zile - termen în care Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să facă validarea facturii pentru acceptarea la plată. Rezultă, aşadar, 210 zile.
„Noi nu mai putem susţine sistemul de sănătate prin plată o dată la şapte luni. Pacienţii trebuie să ştie că suntem alături de ei, că vom încerca să susţinem asistenţa cu medicamente, atâta timp cât ne ţin buzunarele. Dar buzunarele nu ne mai ţin prea mult. În Arad, ultimele facturi plătite datează din iunie. Suntem la 150 de zile” - spune Daniela Barbu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Arad.
Criza din farmacii este resimţită şi de bolnavi. Unele din medicamentele pe care le foloseau în mod obişnuit nu se mai găsesc în farmacii pentru că importatorii şi distribuitorii nu le mai aduc tocmai pentru că nu sunt plătiţi. În plus, unele produse - cum ar fi Nurofen sirop pentru copii, spre exemplu - au fost scoase de pe lista de gratuităţi, iar preţul lor a fost majorat (în cazul Nurofenului, de la 5,80 lei, la 16,00 lei!).

D. D. - Jurnal Arădean

  • Bradul de Crăciun din faţa Primăriei, trimis înapoi în Apuseni

Angajaţii Primăriei au constatat că bradul adus nu era suficient de frumos pentru a fi pus în centrul oraşuluiAradul a avut din nou ghinion cu bradul cel mare de amplasat în faţa Palatului Administrativ. Ieri dimineaţa, copacul a fost instalat cu ajutorul unei macarale, dar la scurt timp a fost repus pe trailer, deoarece angajaţii Primăriei au constatat că acesta nu era conform cu standardele de frumuseţe ale unui brad de pus în centrul oraşului.
Am încercat să aflăm cine a hotărât ca bradul să fie trimis înapoi, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, spunându-ne că hotărârea a aparţinut celor de la Serviciul edilitar. Din câte se pare, bradul a fost adus din Munţii Apuseni, zona Câmpeni, tot de acolo urmând să vină şi înlocuitorul său. Purtătorul de cuvânt al Primăriei nu ne-a putut da detalii despre firma care l-a adus sau transportat. De asemenea, la întrebarea dacă nu s-a constatat la faţa locului că bradul este urât, Corina Drăghici a răspuns că „deteriorările s-ar fi putut produce în momentul transportului. Altfel arată un brad în pădure, şi altfel într-o Piaţă mare a oraşului, unde i se mai pot descoperi defecte”, a spus Drăghici. La Serviciul Edilitar ne-am lovit de un capăt înfundat, persoanele de acolo spunându-ne că singurul în măsură să dea detalii este purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aradul a avut ghinion cu bradul din centrul oraşului şi anul trecut, când din nou, edilii au ajuns la concluzia că era prea urât pentru locul în care a fost amplasat. Şi atunci, bradul de Crăciun a fost înlocuit.

L. C. - Observator

  • Garda Financiară a confiscat 15 maşini de contrabandă

Comisarii Garzii Financiare Arad (GFA) şi inspectorii Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale au confiscat 15 maşini second-hand, importate din Franţa, care trebuiau să ajungă pe piaţa neagrăComisarii Garzii Financiare Arad (GFA) şi inspectorii Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale au făcut, ieri, o captură mai puţin obişnuită.
Oamenii legii au confiscat ieri, nu mai puţin de 15 maşini second-hand, importate din Franţa, care trebuiau să ajungă pe piaţa neagră de la Bruxelles. Autoturismele au fost descoperite la Vărşand, fiind transportate de două traileruri cu numere de Sibiu. „Maşinile au fost descoperite în cadrul acţiunii de monitorizare a traficului prin punctele de trecere a frontierei. În total, transportul conţinea 16 autoturisme, dar pentru unul dintre acestea, proprietarul ne-a prezentat acte, astfel încât maşina nu a fost conficată. În cazul celorlalte, 11 au fost revendicate de o altă persoană, iar patru de al treilea individ. Transportul era însoţit de un simplu CMR, autoturismele neavând contracte de vânzare cumpărare şi nici certificate de înmatriculare”, a declarat Anton Pop, directorul-coordonator al GFA.

Licitaţie în loc de schrot
Deşi maşinile nu au fost încă evaluate, comisarii estimează că valoarea totală a capturii este de aproximativ 75.000 de euro. Proprietarii transportului au declarat că intenţionau să ducă marfa la un schrot, unde urmau să dezmembreze autoturismele şi să le vândă pe bucăţi. „E primul transport de genul acesta capturat la Arad. Maşinile au fost confiscate şi dacă proprietarii nu vor face contestaţii, vor fi scoase la licitaţie de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad”, a ţinut să precizeze Pop.
Trebuie spus că, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, un cetăţean român care doreşte să facă astfel de afaceri cu maşini, trebuie să fie autorizat ca persoană fizică, asociaţie familială sau altă formă de organizare legală a comercianţilor şi să se înregistreze la organul fiscal teritorial, pentru a plăti impozite şi taxe.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Nume sonore vor urca în această săptămână pe scena Filarmonicii de Stat din Arad

Prezenţa actriţei Maia Morgenstern pe scena Palatului Cultural va reprezenta momentul cel mai gustat al Festivalului Arădean de Muzică VienezăFilarmonica de Stat din Arad îşi răsfaţă publicul cu nu mai puţin de trei concerte în doar patru zile. Ca orice eveniment care se respectă, Festivalul Arădean de Muzică Vieneză a lăsat pentru final ceea ce este mai spectaculos. Violoncelistul de talie mondială, Laszlo Fenyö, Andrei Deleanu - deţinătorul unor performanţe unice în peisajul concertistic românesc: integrala sonatelor pentru pian de Joseph Haydn şi inegalabila Maia Morgenstern, sunt doar câteva dintre numele mari care vor păşi pe scena Filarmonicii în perioada 26 - 29 noiembrie.
Valsurile şi polcile Vienei secolului al XVIII-lea vor fi prezente în concertul cu tema „Nu numai Haydn“, desfăşurat joi, 26 noiembrie, de la ora 19.00 în sala mare a Palatului Cultural din Arad. „Dirijorul Christian Polack a venit direct din ţara valsului, Austria, şi le-a pregătit arădenilor un program cu totul special din care nu vor lipsi lucrări rare ale unor compozitori precum Franz von Suppé, Johann Strauss Eduard Strauss, Alphons Czibulka, Karel Komzák, Franz Lehár sau Josef Strauss. Facem menţiunea că unele din lucrările prezentate în program reprezintă prime audiţii absolute pentru publicul arădean”, ne explică Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii Arad.
Surpriza cea mai plăcută a serii o va reprezenta însă ultimul număr din program şi anume Valsul scris de compozitorul român Iosif Ivanovici (1845-1902) intitulat „Viaţa la Bucureşti”.

Maia Morgenstern va recita arădenilor
Fără doar şi poate, prezenţa actriţei Maia Morgenstern pe scena Palatului Cultural va reprezenta momentul cel mai gustat al Festivalului Arădean de Muzică Vieneză. Sâmbătă 28 noiembrie, de la ora 19, marea actriţă va susţine o seară de neuitat de muzică şi de poezie. Maia Morgenstern va fi acompaniată de pianistul Andrei Deleanu, care va interpreta sonate pentru pian scrise de compozitorul de al cărui nume se leagă Festivalul Arădean, Joseph Haydn.
Concertul de închidere al Festivalului Arădean de Muzică Vieneză va avea loc duminică, 29 noiembrie, de la ora 19, în sala mare de concerte a Filarmonicii de Stat Arad. Cu un program pretenţios, dirijorul Wolfgang Gröhs revine la Arad cu un concert care va cuprinde Uvertura „Leonora III” de Ludwig van Beethoven, Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Variaţiuni pe o temă de Haydn, lucrare compusă de Johannes Brahms. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad va avea onoarea de a cânta alături de marele violoncelist Laszlo Fenyö din Germania.
„Însoţite de „do majorul” pentru violoncel de Joseph Haydn - considerat astăzi una dintre cele mai reuşite lucrări ale secolului al XVIII-lea şi cu siguranţă un trimf muzical al anului 1760 - şi cea mai dramatică uvertură beethoveniană (Leonora III), Variaţiunile pe o temă de Haydn încheie în mod sărbătoresc serile noastre de festival. Chiar dacă un mare număr de „complimente muzicale” i-au fost adresate lui Haydn încă în timpul vieţii, cel mai consistent şi arătos omagiu adus părintelui clasicismului vienez este acela al lui Johannes Brahms”, ne explică Rodica Tălmaciu.

Simina Roz - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]