Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Miercuri, 25 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Remetan a depus juramantul

Florin Remetan a fost instalat oficial astazi in functia de subprefectAstazi, in Sala Ronda a Prefecturii, subprefectul Florin Remetan a fost instalat oficial in functie.
Deciziile privind numirea sa si trecerea d-nei Carmen Ila intr-o alta functie de inalt functionar public, tot in cadrul Prefecturii, au fost citite de catre prefectul Calin Bibart, secondat de catre celalalt subprefect, Radu Stoian. La ceremonie au participat mai multi primari din judet, dar si personalitati ale vietii publice aradene. In discursul rostit dupa depunerea juramantului, Remetan a accentuat viitoarea sa axare pe problemele sociale din judet si si-a exprimat convingerea ca va colabora bine cu prefectul, CJA si Primaria Aradului, deoarece crede ca, in sfarsit, a trecut vremea in care „colaborarea” institutiilor a fost „o lupta surda continua”, fiecare incercand sa demonstreze ca are cea mai mare importanta si putere de decizie.

S. T. - Jurnal aradean

  • Trei targuri la inceput de aprilie

In luna aprilie la Expo Arad International vor avea loc simultan trei targuriInceputul lunii aprilie reuneste la Expo Arad International trei targuri. Este vorba despre Confort Instal, Protect, Salon tehnic. Expozitiile sunt organizate de catre reprezentantii Expo Arad International, impreuna cu Asociatia Romana a Electricienilor, sucursala Arad si vor avea loc in perioada 2 - 5 aprilie.
Confort Instal se afla la cea de-a XV-a editie si este un targ international de tehnologii, materiale si intrumente de masura si control pentru instalatii in constructii, echipamente de incalzire si climatizare, instalatii electrice si sanitare, salonul luminii. Protect a ajuns la a XI-a editie, fiind un Salon de echipamente si servicii pentru protectia muncii, salon de sisteme de paza si protectie, iar cel de al treilea targ, Salon tehnic, editia a IV-a, este un Salon de inginerie mecanica, electronica, metalurgie, echipamente de sudura.
La cele trei targuri vor participa peste 45 de firme din Romania si Ungaria care vor oferi materiale si echipamente pentru instalatii de alimentare cu apa, instalatii de incalzire, instalatii de gaze naturale, combustibile, elemente de imbinare in instalatii (fitinguri), baterii, produse cu destinatie speciala; cazane (microcentrale) pentru incalzire centrala si apa calda menejera; cazane pentru incalzire pe combustibil gazos, lichid si electric, boilere pentru prepararea apei calde menajere, radiatoare de baie, sisteme de fixare; cazane ecologice pentru combustibil solid; sisteme de incalzire cu gaz prin radiatii pentru hale industriale si spatii mari; filtre magnetice anticalcar pentru centrale termice; incubatoare electrice detectoare de gaz, arzatoare ceramice de gaz; game variate de produse hidro-termo-sanitare; compresoare, unelte pneumatice, filter si uscatoare, robineti industriali; servicii de consultanta, proiectare si executie instalatii incalzire si sanitare, instalatii electrice, panouri solare; sisteme de alarma antiefractie si antiincendiu, interfoane si video interfoane, control acces; servicii de consultanta in protectia muncii etc.
De asemenea, in data de 4 aprilie, intre orele 15.00 - 18.00, va avea loc un semniar destinat initiativei de iluminat ecologic. In cadrul seminarului va fi prezentata si reteaua RO 4 Europe. Programul de vizitare va fi joi, 2 aprilie, de la ora 11.00 la 18.00, vineri si sambata, de la 10.00 la 18.00, iar duminica 5 aprilie, de la 9.00 la 14.00. Biletul de intrare costa 2 lei. Transportul este gratuit pe traseul Podgoria - Expo Arad International si retur.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • BERD a scazut nivelul imprumutului pentru CET de la 20.100.000 de euro, la aproape 16.000.000 de euro

Nivelul imprumutului pentru CET a scazut in urma renuntarii la unele investitiiIn ceea ce priveste semnarea contractului de imprumut cu BERD, sau eventualul investitor german interesat de CET-ul din Arad, nu se mai aude nimic. Au aparut insa unele modificari in raportul specialistilor care au evaluat Centrala. Programul Prioritar de Investitii propus in prima varianta a raportului final a implicat un credit de 20.098.000 de euro. Programul a fost revizuit, ajungandu-se la suma de aproape 16.000.000 de euro pentru imprumut.
Investitiile s-au redus astfel la turbina pe gaz cu cazan recuperator si automatizarea retelei de termoficare si masuri de reducere a noxelor. Toate celelalte obiective au fost amanate sau s-a renuntat la ele.
Se pare ca s-a discutat despre raportul final al consultantului si capacitatea CET Arad de a „purta povara financiara a unui imprumut BERD si dorinta BERD pentru a extinde un astfel de imprumut ce a fost limitat la 15-16 milioane de euro”.
In raportul modificat se arata ca CET a inceput reducerea personalului, iar in primul sfert al lui 2009 aproximativ 200 de persoane isi vor pierde slujba. Au fost insa planificate reduceri si mai ample in randul personalului.
Mai mult, se lucreaza la despartirea CET Arad in doua entitati distincte, una fiind CET hidrocarburi si retelele de termoficare, iar cealalta fiind CET lignit. Acesta din urma va fi "privatizata", ceea ce poate presupune ca CET lignit va fi vandut sau ca se va gasi un partener cu resurse financiare pentru dezvoltare.
CET Arad va finanta pentru aceste investitii pe termen scurt: TVA, taxele si alte impuneri asociate cu proiectul. Finantarea BERD este anticipata a consta dintr-un imprumut de aproximativ 16 milioane de euro. Celelalte investitii, pe langa cele din cadrul proiectului propus in anii urmatorii se presupune ca vor fi finantate prin intermediul fondurilor interne, cat si al creditelor comerciale.
Rata de referinta a dobanzii este anticipata a fi EURIBOR la o rata medie de 3,79% de-a lungul perioadei de 10 ani.
Fara subventii BERD sfatuieste primaria sa renunte la subventii: „S-a convenit mutual ca subventiile incurajeaza consumul si descurajeaza eficienta si ca subventiile intarzie tranzitia de la o energie poluanta la o sursa de energie mai prietenoasa pentru mediu. Mai mult, subventiile nu ajuta intotdeauna populatia saraca, cea care are cel mai mult nevoie de ele, si adeseori creeaza beneficii pentru populatia mai instarita. De exemplu, tarifele joase nu ajuta zonele rurale sau cele neconectate ale municipiului Arad unde ar putea trai familiile sarace. Aditional, familiile sarace consuma de asemenea cantitati modeste de combustibil. Drept urmare, se recomanda cu tarie a se reanaliza subventiile pentru serviciile municipale de utilitati cat de curand posibil si inceperea reducerii treptate a celor daunatoare”.

Pierderi mari
Centrala a functionat cu pierderi mari in ultimii ani, atat pentru productia de energie termica, cat si electrica. Principalul motiv sunt pierderile de caldura in reteaua de distributie, pierderi ce nu se regasesc in tariful consumatorilor si partea de tarif platita de municipalitate.
Cresterea costului combustibilului nu se reflecta in tarif, iar in ultimii 10 ani au fost costuri mari de operare datorita numarului prea mare de personal.In ambele centrale echipamentul tehnic are nevoie de inlocuiri sau modernizari. Starea tehnica a sistemului de distributie nu este deloc buna, cu mari pierderi de caldura (circa 34%) si consumuri mari de apa, mai mult de 17 ori volumul intregului sistem anual. Parte din reabilitare trebuie facuta si pe latura secundara a sistemului de termoficare.
In analiza facuta de specialistii platiti de BERD se arata ca avantajul oferit de locatia CET hidrocarburi ofera posibilitatea de a inchide magistrala de interconexiune de 5 km pe DN900 de la CET lignit pentru reparatii, la fel ca posibilitatea de a reduce pierderile de pe aceasta portiune de retea. Acestea sunt estimate la 15 000 - 20 000 MWh pe an, sau de la 2,5 la 3 % din energia produsa. Oricum, totalul acestor pierderi reprezinta 10-20% din pierderile de vara.
Se mentioneaza ca serviciile de termoficare ale CET Hidrocarburi vor fi pastrate pentru viitorul imediat, ceea ce asigura timp pentru dezvoltarea mai durabila a termoficarii si a sistemului de producere in ciclu combinat. Termenele-limita de reglementare care afecteaza CET Lignit nu vor fi o problema urgenta, iar centrala va fi conservata si personalul va astepta decizia cu privire la viitorul acesteia.

Dana Mirea - Observator

  • Elevii vor invata dupa o programa specific localitatii

Elevii vor invata dupa o programa scolara adaptata nevoilor de munca ale localitatii respectiveIn viitor, programa scolara va trebui sa tina cont de specificul localitatii. Astfel, elevii vor studia de aici incolo materii care vor tine cont de necesitatile mediului economic in care se afla.
Noua metoda urmareste abordarea unui sistem de invatamant mai practic pentru elevii romani. Pe de alta parte insa, specializarea doar pe anumite sectoare ale economiei, ar putea avea efecte dezastruoase avand in vedere instabilitatea mediului economic in care traim.
Programa scolara va fi adaptata in functie de specificul localitatii si de meseriile solicitate pe piata muncii la nivel local, pentru a permite companiilor sa recruteze mai usor forta de munca in raport cu propriile necesitati. Motivul pentru care se doreste pragmatizarea programei scolare, il reprezinta faptul ca sistemul de invatamant si piata muncii lucreaza in doua sisteme paralele. Sistemul de invatamant lucreaza intr-un sistem paralel fata de piata muncii, care are cu totul alte nevoi. Din nefericire, nu mai exista o corelare intre ceea ce se pregateste la nivel local si ceea ce are nevoie piata fortei de munca de la nivel judetean si regional. Se doreste astfel, ca partea de curriculum pe care o fac elevii sa fie adaptata la nevoile locale. Asta inseamna ca in fiecare comunitate se va lasa la dispozitia scolii, judetului sau municipiului ca in programa de invatamant sa fie prevazute ore speciale pentru meseriile, specialitatile care sunt dezvoltate in zona. Pe de alta parte, se va lasa la latitudinea nivelului local sa-si stabileasca cifra de scolarizare in functie de ceea ce au nevoie.
Referitor la adaptarea programei la specificul local, prof. Laura Putnic, purtator de cuvant din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Arad, declara: „Grupurile Scolare propun curriculum in Dezvoltare Locala impreuna cu agentii economici parteneri. Acesta este avizat de Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formarea Profesionala, organism consultativ al ISJ Arad, avand reprezentanti ai patronatului, sindicatelor si institutiile locale: prefectura, primaria, consiliul local. Astfel, curriculumul este adaptat la tehnologia existenta. In ceea ce priveste liceele teoretice, in cadrul Curriculumului la decizia scolii se pot propune discipline optionale adaptate la specificul local, de exemplu istorie locala. Un alt exemplu: in abordarea temelor de istorie universala sau nationala, se fac referiri la evenimentele locale: Revolutia de la 1848, Unirea din 1918 etc“.

Robotizarea elevilor
Vocile parintilor in ceea ce priveste orientarea programei scolare spre nevoile practice ale societatii sunt impartite. Daca unii sunt de acord, spunand ca „in scoala se invata multe lucruri de care nu ai nevoie in viata“, altii au o cu totul alta parere: „Nu sunt de acord cu acest lucru. O specializare exagerata limiteaza orizontul elevilor. Mi se pare o masura total nepotrivita pentru o perioada de criza, cand toata lumera trebuie sa se orienteze spre altceva. Cineva care a fost pregatit doar pentru un anumit domeniu nu se poate reorienta atat de usor spre alta profesie. O perioada de criza in industrie, de exemplu, l-ar putea afecta pentru toata viata“, ne spune Adela L., mama a doi copii.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Ineu: opt blocuri ANL, finalizarea statiei de epurare, “bataie” pentru constructia soselei de centura!

La Ineu unele proiecte asteapta inca sa fie demarateCa de obicei, in primaria orasului Ineu, atmosfera de munca sustinuta este la ea acasa. Din discutiile cu Nicolae Mehelean, unul dintre cei mai dinamici primari ai judetului, am inteles ca orasul nu a „scapat” niciunul dintre cele mai importante proiecte care stau la baza dezvoltarii economice a oricarei comunitati.
Actualmente se continua toate lucrarile incepute, subliniind faptul ca proiecte importante asteapta, inca, demararea. Iata, insa, care este pulsul de azi al orasului: „suntem in curs de finalizare a statiei de epurare, astfel ca la inceputul lunii aprilie vom intra in probe tehnologice. O alta reusita de care ne buucram si care este inspre folosul tinerilor nostri este recenta aprobare venita de la Bucuresti cu privire la constructia unor noi blocuri ANL. Primele 4 blocuri vor fi terminate pana in luna iunie, anul acesta , cand se vor da in folosinta, iar urmatoarele 4 blocuri ANL, tot cu 64 de apartamente - vor intra in constructie incepand din luna august. In ceea ce priveste unul dintre cele mai discutate proiecte - soseaua de centura, licitatia, la care s-au inscris un numar de 17 firme va avea loc pe data de 15 aprilie.” Se stie ca orasul Ineu este lider de proiect privind colectarea gunoiului menajer, proiect la care sunt arondate 7 comune. Se continua, in acest sens, lucrarile la canalizare a statiei de transfer pe locul gropii de gunoi, aflata in curs de finalizare.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]